Rudnay 1 csillagozás

1878-1957
Bényi László: Rudnay

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A művészet kiskönyvtára

>!
Képzőművészeti Alap, Budapest, 1961
74 oldal

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Bényi László: Rudnay

Rudnay Gyula János (Pelsőc, 1878 – Budapest, 1957) Kossuth-díjas, és Corvin-lánccal is kitüntetett magyar festőművész, grafikus, iparművész, főiskolai tanár; aki egyébként a bajai művésztelep – a „Népi Festőakadémia”megalapítója és vezetője volt. Bényi László írt róla nagy szakmai tudással és szeretettel viszonylag rövid ismertetőt – sok képpel, amelyet még a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata jelentetett meg a ’60-as években, jó áttekintést ad életéről, munkásságáról.
Rudnay az ún. „alföldi iskola” egyik jeles képviselője, aki Munkácsy Mihály realizmusát, a Hollósytól Münchenben tanult nagybányai iskola plein air stílusát vitte tovább, egyesítve a Párizsban megismert posztimpresszionista elemekkel. Talán egyik legjelesebb képviselője a posztnagybányai stílusnak, melynek keretén belül számos alkalommal fordul a magyar múlt felé.
Főiskolai tanárrá Lyka Károly felkarolása nyomán vált, s ő dicsérte részkarcait az „egyedülállóan szuggesztív”jelzővel. Kiállításai nyomán számos műve kerül külföldi múzeumokba, s kritikusai közt olyan is akad, aki harmóniáját és biztos kezű kompozícióit Tintorettóval hasonlítja.
Rudnay Gyula festőművész 1919-ben látogatott el először Bábonyba, e somogyi paradicsomba, ahol később sokáig élt. Megjegyzendő: a festőművész unokája a tönkrement Rudnay egykori bábonymegyeri lakóházát felújította és ezt követően emlékházat nyitott benne. A festőművész készítette egyébként a település evangélikus templomának oltárképét is.
Biztosan az is inspirált Rudnay élete és művészete jobb megismerésére, mert családi körben láttam egy állítólag eredeti Rudnay alkotást egy tájkép formájában, mely igencsak tetszett, s elfogadtam volna magam is. Mint kiderült a művész alkotásainak egyik legkiemelkedőbb részét képezik a tájképek. Üde zöld, kék, hamvas színek – egyszerűen varázsos colorit.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bánszky Pál: Süli András
R. Gellért Katalin: Nagy Sándor
Genthon István: Ferenczy Károly
Bánszky Pál: A képzőművészet vadvirágai / The Wild Flowers of Fine Arts
Mayer Marianna: Dalí
Hollósi Nikolett (szerk.): Frida Kahlo
Aradi Nóra (szerk.): A művészet története Magyarországon
Gopcsa Katalin: Egry József
Zádor Anna (szerk.): Kernstok, Derkovits, Dési Huber
Bodnár Éva: Id. Markó Károly 1791–1860