!

Ars ​Fatalis 81 csillagozás

A végzet játszmája
Benyák Zoltán: Ars Fatalis
1.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár

Anton Pal sosem kutatta az élet nagy titkait, annak mozgatórugóját, a sorsot, a szerencsét, a végzetet. Most mégis olyan kalandba keveredik, ami fenekestől fordítja fel a világképét.
Egy üveggolyó Isztambul piacáról, egy pár dobókocka egy budapesti bolondokháza mélyéről, egy lány Párizs metrójából, egy férfi fekete kalapban, egy holló tolla.
Benyák Zoltán nemcsak érdekfeszítő történetet kínál az Ars Fatalis lapjain. Sorai észrevétlenül telepednek az olvasóra, és ott maradnak a könyv olvasása után is.

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Grafoman, Tatabánya, 2012
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630846622

Enciklopédia 6


Hirdetés

Kedvencelte 25

Most olvassa 5

Várólistára tette 135

Kívánságlistára tette 270

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

>!
Bélabá P
Benyák Zoltán: Ars Fatalis

Benyák Zoltán: Ars Fatalis A végzet játszmája

A távolságot, mint üveggolyót, megkapod. – József Attila, Altató

Ezek a sorok jutottak eszembe többször is olvasás közben.
Ennek ellenére bajban vagyok… Kettősség uralkodik bennem, mert a történet mesterien kidolgozott volt, de a kivitelezésben akadt kis döccenő. Mi volt a bajom? Az, hogy nem tudott beszippantani a könyv. Pedig a sztori jól kidolgozott. Néha olyan érzésem volt, hogy túlzottan is, ez a kivitelezés kárára történt. Sok apró fejezet, olyan mintha fényképeket nézegetnék és azok „mesélnék” a sztorikat vagy a hátoldalukra lenne írva pár sorban vázlatosan. Ez jó volt és tetszett. Már az eleje döcögve indult. Az első fejezet után kicsit pörgősebb stílusba váltott az író. Mintegy varázsütésre. Mert misztikum akadt a regényben. Helyenként nehéz is volt követni a szálakat. Borító-fóbiám is előjött kicsit: ha zseniális a fedlap, akkor a belbeccsel bajok akadnak kisebb-nagyobb mértékben. Ez a borító zseniális! Csak ezért nem 4-est, hanem 4,5-et kap a regény. A kis zökkenők és nem működő beszippantó hatás miatt nem 5-ös és nem is kedvenc. Ettől függetlenül ajánlom a misztikus irodalmat kedvelőknek, mert abban nincs hiány és az a fele abszolút 100%-os. Összességében jó volt, de nem eléggé.

>!
ggizi P
Benyák Zoltán: Ars Fatalis

Benyák Zoltán: Ars Fatalis A végzet játszmája

Ez volt a 2. könyvem a szerzőtől, de ezt is újfent magaménak éreztem, akárcsak Az idő bolondjait. Olyan különös hangulatot tud teremteni a lassú folyású leírásaival és a hasonlataival, amivel egy varázslatos közeget tud alkotni, mégha a történet maga messze nem is derűs.
A történet örökérvényű kérdéseket forszíroz. Vajon mi irányítjuk az életünket? Vagy a sors már előre eldöntött mindent? Létezik egyáltalán szabad akarat? Vagy isten csak játszik velünk a különböző eszközeivel? Egyszerre volt bonyolult és egyszerű a képlet. Nem tettünk meg hatalmas mélységeket, nem kell megijednie senkinek, aki alapból ódzkodik a témától, mert szerintem egy nagyon érdekes és könnyen fogyasztható történet sorai közé lett beszőve. Bár egyik szereplő se került igazán közel hozzám, kíváncsian olvastam az egyéni életútakat, és annak ellenére is könnyen követhető volt a folyamat, hogy ugráltunk térben és időben is.
És a borító nekem is nagyon tetszik. kár, hogy a könyvtári példány szegény már eléggé leharcolt volt.

>!
Lisie87 P
Benyák Zoltán: Ars Fatalis

Benyák Zoltán: Ars Fatalis A végzet játszmája

Zseniális volt! Ennyi!
Köszönöm @JamiC , hogy kölcsönadtad! :)

5 hozzászólás
>!
Nita_Könyvgalaxis
Benyák Zoltán: Ars Fatalis

Benyák Zoltán: Ars Fatalis A végzet játszmája

Csodák márpedig vannak.

Néha annyira könnyű megfeledkezni arról, mennyi csodás, vagy már-már csodaszámba menő dolog veszi körül az embert. Beszippantanak a grafitszürke hétköznapok.
Aztán jön egy olyan könyv, mint Benyák Zoltán Ars Fatalisa, amelynek sorai szinte szó szerint simogatják a lelket, és képes rávenni arra, hogy amíg olvasol, és még utána is, higgy. Higgy a csodákban, az élet szépségében és abban, hogy veled is bármikor történhet valami olyan, amelytől a szürkéből hirtelen színek kavalkádja válik, és újra jó lesz élni.

>!
Shanara
Benyák Zoltán: Ars Fatalis

Benyák Zoltán: Ars Fatalis A végzet játszmája

Az az igazság, hogy nem igazán jutok szóhoz. Nem is tudom, hogy mit írjak. Ez a könyv pont olyan, amilyet én szeretek olvasni. Misztikus, izgalmas, rejtélyes. Elkezdtem olvasni és teljesen megszűnt a külvilág, csak a mese létezett.
Mi fogott meg leginkább? A kötet szerkezete. Ahogy elindul a történet, majd jön a váltás és a következő fejezetben egy szereplő életútja bontakozik ki előttünk, majd ismét történet és ismét egy életút. Így áll össze apró mozaikokként a történet egésze. Tetszett, hogy a szereplők különlegesek, de mégsem szuperhősök, hanem halandók. Anton szkeptikus hozzáállása nagyon is hihető, könnyen a helyébe tudtam képzelni magam, bár világjáró stílusa azért messze áll tőlem.
Felmerülnek a könyvben az örök kérdések is: véletlen vagy eleve elrendelés. Az egész könyv lényegét adja ez a kérdés, mégsem telepszik rá az olvasóra.
Nagyon örülök neki, hogy az író nem tudta tovább magában tartani ezeket a gondolatokat és megszületett ez a könyv. Nem lenne ellenemre, ha lennének még ilyen megszületésre váró gondolatai. Azt is elérte nálam a könyv, amit az utóbbi időben nem sok: kedvenc lett. Jó volt elmerülni a történetben és összerakni a történések darabjait, részt venni a végzet játszmájában.
Biztosan fogom még olvasni és biztos vagyok benne, hogy akkor is szeretni fogom. Köszönöm ezt az élményt!
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2012/11/benyak-zoltan-ar…

3 hozzászólás
>!
Csinzi
Benyák Zoltán: Ars Fatalis

Benyák Zoltán: Ars Fatalis A végzet játszmája

Tetszett, egyszerűen és gyönyörűen megfogalmazott. Valami hasonló monumentális, elgondolkodtató könyvre számítottam és megis kaptam. Lassan haladtam a történettel, mert a gondolataimban mindig el-el kalandoztam. Úgyhogy szerintem nem lehet gyorsan haladni vele. Nem mintha érdemes lenne.

>!
Liliane
Benyák Zoltán: Ars Fatalis

Benyák Zoltán: Ars Fatalis A végzet játszmája

Mindig jó dolog és büszkeséggel tölt el ha egy magyar író igazán jól sikerült regényét olvashatom, és örömmel írhatom hogy Benyák Zoltán alkotása is ilyen, csupa filozófia és gyönyörű gondolat.

Sosem olvastam még ilyen teóriát a csodáról, az Isten által elejtett adományokról de itt most ne gondolja senki hogy ez egy kampány a kereszténység mellett! Sőt! Igencsak sok kérdés merül fel amire az író megpróbál válaszolni Anton kiábrándult karakterén keresztül. Olyan dolgok kerülnek elő, amire minden ember kivétel nélkül tudni akarja a választ: Segít minket egyáltalán valaki? Az egész életünk véletlenek egymásra dobált halmaza vagy jól összerakott és összekapcsolódó láncszemek összessége?

Eközben pedig a jól felépített világban valaki arra törekszik hogy minden csodát feláldozzon egy bukott idealizmus oltárán.

Bővebben itt: http://muveszetnyelve.blogspot.hu/2013/07/ars-fatalis-v…

>!
szallosas
Benyák Zoltán: Ars Fatalis

Benyák Zoltán: Ars Fatalis A végzet játszmája

Ez egy nagyon jól kitalált mese. Élvezet volt olvasni minden sorát. Annyit sajnálok csak, hogy ilyen hamar vége lett. Kis humor, kis izgalom, kis szerelem, kis csoda. Én is szeretnék egy ilyen üveggolyót!
Külön örülök, hogy magyar író tollából származik. Remélem még sok jó könyvvel gazdagítja a magyar könyvek tárházát!

4 hozzászólás
>!
Fummie
Benyák Zoltán: Ars Fatalis

Benyák Zoltán: Ars Fatalis A végzet játszmája

Az, hogy imádtam, az nem elég kifejező szó rá. Beszippantott, és nem is akart elengedni, mert ott voltam benne. Mintha az író egyenesen a fejembe nyúlt volna, kivette a legjobb ötleteimet, továbbfejlesztette, és megírta egy könyvben. Már az alapötletbe teljesen szerelmes vagyok, a megvalósítás meg egyszerűen fantasztikus.
Később kifejtem bővebben is, csak előbb alszom rá egyet.

6 hozzászólás
>!
Gabye
Benyák Zoltán: Ars Fatalis

Benyák Zoltán: Ars Fatalis A végzet játszmája

Szeretem az iilyen, kicsit földtől elrugaszkodott könyveket. Amikor valami olyan áll a történet középpontjában, ami bárkivel megtörténhet, deperszenem..És mégis jó eljátszadozni a gondolattal, hogy deigen..
Elsőre a borító tetszett meg anno..Aztán az értékelések is kíváncsivá tettek és aztán eleve elrendeltetésként meg is kaptam a saját példányomat, aminek olvasása eddig váratott magára. De megérte.
Tetszett a történetvezetés, különösen jó volt olvasni az egyes szereplők előéletéről, beleágyazódva a jelen idejű eseményekbe. Ez nekem így különösen érdekes volt, hogy valami kis hátteret is kaptunk. És tetszik az ötlet is a körülöttünk, bennünk élő csodákról. Jó eljátszani a gondolattal, hogy talán tényleg vannak emberek, akiket érdekel, hogy mi van a világgal, a világban és erejükhöz mérten tesznek is érte, hogy jobb hely legyen..Ettől valahogy még a szürke hétköznapok is könnyebben elviselhetők. Köszönet @Shanara-nak az élményért!

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Shanara

Emlékekből állunk. Ez a ragasztó a hús és a csont közt. A beszédünk, a reakcióink egyes helyzetekre mind az emlékezetünkbe vésődött minták alapján történnek. Az ember üres lapnak születik, és teleírt könyvként hal meg.

71. oldal (Grafoman Kiadó, 2012.)

Benyák Zoltán: Ars Fatalis A végzet játszmája

Kapcsolódó szócikkek: emlék · emlékezet · könyv
2 hozzászólás
>!
Nita_Könyvgalaxis

Nem abban a világban élünk, amelyikben szeretnénk, hanem abban, ami körülvesz minket.

226-227. oldal

Benyák Zoltán: Ars Fatalis A végzet játszmája

2 hozzászólás
>!
kellyolvas P

Egy ideig szívsebészként funkcionáltam. Strapás meló. Mondjuk a zeneipar is az. Rámehet az ember összes fontosabb szerve. A lényeg az, hogy rájöttem, zenével több szívet lehet meggyógyítani, mint szikével.

164. oldal

Benyák Zoltán: Ars Fatalis A végzet játszmája

>!
abstractelf 

A holtak sosem szomorúak. Az élők azok.

214. oldal

Benyák Zoltán: Ars Fatalis A végzet játszmája

>!
Bur3sz

Egy bölcsesség szerint minden pillanat valaminek a kezdete.

9. oldal

Benyák Zoltán: Ars Fatalis A végzet játszmája

>!
Drozofila

– Foglalkozása?
– Világügyi aktivista – Anton azon töprengett, hányszor vették már fel az adatait különféle erőszak- és félerőszakszervezetek képviselői. Talán számolnia kellene.
– Szóval csavargó – szögezte le az orvos.
– Használja bátran a világügyi aktivista szófordulatot. A maga fajtának alkottuk.
– Az én fajtámnak?
– Aki a csavargó szót csak mérhetetlen savanyúsággal képes kiejteni.

111. oldal

Benyák Zoltán: Ars Fatalis A végzet játszmája

>!
LaBelle

A lány elmosolyodott, és mint minden női mosoly, ez is boldoggá tett egy férfit.

60. oldal (Grafoman, 2012)

Benyák Zoltán: Ars Fatalis A végzet játszmája

Kapcsolódó szócikkek: mosoly · nők
>!
Bur3sz

Abban hiszek, hogy egyedül születünk, és egyedül halunk meg. Ami a kettő közt történik, azt is egyedül éljük meg.

174-175. oldal

Benyák Zoltán: Ars Fatalis A végzet játszmája

>!
Nightingale

A világ fellélegezhet, a halál cigarettaszünetet tart.

263

Benyák Zoltán: Ars Fatalis A végzet játszmája

1 hozzászólás
>!
Wormy

Anton úgy vélte, ha az ember igazat lát, akkor remegést érez a bensőjében. Az igazságnak frekvenciája van, akár egy jó rádióadónak. Ha megtalálja a hallgatóságát, a szív vele harmonizálva lüktet. A létezés szinkronba kerül, az élet csodaszép lesz.
A remegést több dolog is kiválthatja. Egy dal, egy emlék, egy esemény. De minden eshetőség közül a legcsodálatosabb az, ha egy másik ember teszi ezt.

48. oldal

Benyák Zoltán: Ars Fatalis A végzet játszmája

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Amerikai istenek
Ignacy Karpowicz: Égiek és földiek
Darvasi László: A könnymutatványosok legendája
Lőrinczy Judit: Ingókövek
Vámos Miklós: Apák könyve
Halász Margit: Gyöngyhomok
Halász Margit: Éneklő folyó
Dragomán György: Máglya
Kun Árpád: Boldog Észak
Moskát Anita: Bábel fiai