Kinizsi 11 csillagozás

Mátyás király hadvezére
Benkő László: Kinizsi

Kinizsi ​Pál a magyar történelem egyik különös és kiemelkedő alakja…

De ki volt valójában Kinizsi, akit már életében is legendák öveztek?
Aki Mátyás királynak malomkő tálcán szolgálta fel az italt?
Aki két halott törökkel a hóna alatt, egy harmadikkal a fogai között járta a győzelmi táncát a csata után?

Vajon miféle érdekek mozgatták az országot és az országnagyokat, s milyen szerep jutott mindebből Kinizsinek?
A számtalan harci cselekmény mellett megismerheti a politikacsináló nagyurak, a korabeli udvari intrikák világát, valamint ugyancsak „megjelenik” Mátyás király híres Fekete Serege is, amelynek egyik vezére éppen Kinizsi lesz…

Kinizsi különleges korszakban élt. Hadviselései során soha nem vesztett csatát…Részt vállalhatott a nándorfehérvári győzelemben, a felvidéki harcokban, ott volt Kenyérmezőnél, s jelen lehetett azokban az esztendőkben, amelyekben az országnagyok Mátyás ellen árulást követtek el, és összeesküvéseket… (tovább)

>!
Családi Könyvklub, Budapest, 2018
562 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789638961976

Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Benkő László: Kinizsi

Benkő László: Kinizsi Mátyás király hadvezére

Szerethető, olvasmányos és informatív könyv, ahogyan Benkő Lászlótól megszokhattuk. Stílusa sodró, végig mozgalmas történések tanúi lehetünk. Remekül elmerülhetünk a korabeli Magyarország mindennapjaiban. Kinizsi tettei és élete napjainkban is példakép lehet.

https://gaboolvas.blogspot.com/2018/11/kinizsi.html

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Benkő László: Kinizsi

Benkő László: Kinizsi Mátyás király hadvezére

Mátyás király hadvezére óriás erejű ember volt, aki a kenyérmezei csata után három halott törökkel járta a táncot, és sohasem veszített csatát. A legendás Fekete Sereg (amely arról kapta a nevét, hogy a király halála után sokáig fekete szalagot viseltek a vállukon a katonák) még legendásabb vezetőjének (akinek később saját magának kellett megsemmisítenie egykori alakulatát, mivel azok a zsold elmaradása miatt rabolni és fosztogatni kezdtek) nem éppen hétköznapi figurája érdekes módon eddig nem nagyon ihlette meg a történelmi regényírókat, azonban Benkő László rá jellemző módon egy nagyon izgalmas, csatákkal és politikai intrikákkal teli remek könyvet írt róla, amelyből nemcsak Kinizsi Pál életét ismerhetjük meg, hanem a kort is, amelyben élt. A hadvezért molnárlegényként emlegetik ugyan, mégis nemesnek született, ámde nagyon szerény körülmények között, Felsőkinizsen, a család legértékesebb vagyontárgya egy régi malom volt, olyannyira nem volt pénzük, hogy a siheder Palkó gyalog indult el Kassára, hogy zsoldos katonának álljon, annak érdekében, hogy ki tudja fizetni a váltságdíjat édesapjáért, akit a rigómezei csata után vetett fogságba a török. Ki gondolta volna akkor, hogy ebből a fiatalemberből néhány évtizeddel később hadvezér és rengeteg nemesi cím birtokosa lesz. A különleges testi erővel rendelkező és eszes fiúból Magyar Balázs faragott kiváló katonát, hogy aztán együtt fussanak be szép karriert Hunyadi János, majd Mátyás király szolgálatában. Sok nagy csatát vívunk meg a főszereplővel, aki valóban nem veszített soha egyetlen egyszer sem, de óriási ereje ellenére egyáltalán nem volt dalia, meglepően zömök testalkattal rendelkezett, és egyáltalán nem fűlt a foga a nősüléshez, habár egyáltalán nem vetette meg a szebbik nem társaságát. Aztán élete alkonyán elvette atyai barátja, Magyar Balázs leányát, Benignát, de még ő sem tudta visszatartani attól, hogy még halálos betegen is csatába induljon, hiszen neki katonaként ez volt az élete. A történet az 1448-as rigómezei csatával indul és Kinizsi Pál haláláig tart, és több mint 500 oldalon keresztül fenn tudja tartani az olvasó érdeklődését, hiszen miközben zajlik a főszereplő élete, figyelemmel kísérhetjük a nagypolitikai eseményeket is, ott forgatjuk a kardot Hunyadival a nándorfehérvári csatában, hogy aztán elfoglaljuk Mátyással Bécs városát, majd azt is végignézzük, hogyan távolítja el a hatalomból a király özvegye, Beatrix Corvin Jánost, hogy aztán ő is elveszítse a trónt. Nagyívű történelmi kalandregény, amelyből kirajzolódik egy különleges ember sorsa.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/05/09/konyvkritika_…

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Benkő László: Kinizsi

Benkő László: Kinizsi Mátyás király hadvezére

Benkő László regényének főhőse nem más mint a legendás Kinizsi Pál. Kinizsiről nagyon keveset tanultunk az iskolában és a történelmi regény írók sem foglalkoztak vele túl sokat, igaz olvastam még régen jó régen ifjúsági regényt de nem nagyon emlékszem rá. Szóval ideje volt már, hogy valaki felkarolja. Hogy miért maradt eddig ki arra nem tudok én felelni pedig mozgalmas harcokkal politikai cselszövésekkel színes életet élt. A regényt nem lehet lerakni olvastatja magát, akció dús fordulatokban gazdag és korábbi Benkő regényekhez hasonlóan minél hitelesebben próbálja átadni a korszak körülményeit és nem szépíti meg a valóságot. Egyáltalán nem csinál, senkiből gáncs nélküli szentet megírja a jó és rossz oldalát is a szereplőknek bármely oldalon is állt. A szerző regényeiben én leginkább a hús-vér érző- gondolkodó kis embereket szeretem, velük könnyebb azonosulni.
.Kinizsi alakját gyermek kori jó barát Vukics Gergő szemén keresztül is láthatjuk ami igazán jó ötlet volt. Kinizsi végig harcolta az életét először Hunyadi János majd fia Mátyás mellett mellett. Harcolt a német,lengyel,cseh de legfőként a török ellen. az egyetlen olyan hadvezér volt aki soha nem vesztet csatát és ez nem olyan írói túlzás ez történelmi tény. csatákat nehéz lenne mindet felsorolni annyi volt. Ahogyan azt megszoktuk már mindig voltak árulások, legrosszabb ha olyan árul el aki közel állt hozzád ezt tudja jól Mátyás. De igazi jó uralkodóként tudta mikor kell megbocsájtani, pedig tudta azt is, hogy újra be fog következni.
Mátyás majd Kinizsi halála után szépen lassan elérkezünk Mohácshoz pedig ha egy ilyen királyunk meg hadvezérünk lett volna talán más lenne a történelmünk.
Összességében szerencsére azt kaptam amit egy Benkő László regénytől el vár az olvasó. Egy izgalmas történelmi regényt ami még akkor is lerakhatatlan ha valaki ismeri az eseményeket.

>!
Lyanna P
Benkő László: Kinizsi

Benkő László: Kinizsi Mátyás király hadvezére

Benkő László regényével most nagyon érdekes szituációba keveredtem, régen voltam már így, hogy jó lassan olvastam egy könyvet, hogy minél tovább tartson. Mintegy hiánypótlás ez a történet a XV. század dicső szakaszáról. Úgy tűnik számomra, hogy mellőzött téma ez a történelmi regényírók között, senki sem akar Hunyadi Mátyás életéről, kortársairól regélni. Jelennek meg kisebb tanulmányok a történészek tollából, de átfogó művet nem olvashatunk. Most valamennyire belecsöppentünk Mátyás udvarába, politikájába, adóreformjába, és elkísérhettük a csatatérre is. Hiszen nemcsak kiváló politikus volt hanem kiváló katona is. Végtelenül hálás vagyok a szerzőnek, hogy ha nem is közvetlenül hanem közvetve áttörte ennek a félelemnek, ódzkodásnak a falát. Nemcsak beszél, hanem cselekszik is, hiszen a cselekedetek a legfontosabbak.(A tett halála az okoskodás.)
Kinizsi Pál alakját, Vukics Gergő segítségével ismerhetjük meg. Nagyon tetszett a történet felépítése, Kinizsi karakterfelépítése.
Természetesen (számomra) a regény csúcspontja mindenképpen a nándorfehérvári győzelem volt. A regény lélektani felépítése nagyszerű, az ostrom közben amikor már úgy érezzük, hogy már túlhaladja a feszültség az ingerküszöbünket akkor jön egy párbeszéd Ana és Gergő között ami teljesen feloldja ezt az állapotot. Újszerű látásmód, harci fegyverek, módszerek bemutatása, Bécs ostroma, kenyérmezei csata és sorolhatnám tovább mind-mind tökéletes volt. Nekem úgy tűnt fel, hogy a regény a szerző Zrínyiek című sorozatának hangulatát követi. Engem nagyon boldoggá tett ez a regény, köszönet Benkő Lászlónak. Nagyon kíváncsian várom, hogy a szerző következő regényében melyik történelmi hősünkkel fog előállni.

>!
Petya15
Benkő László: Kinizsi

Benkő László: Kinizsi Mátyás király hadvezére

Ez egy remek történelmi regény! A nagyon jól megírt, olvasmányos, sodró és izgalmas történet olvasása a régmúltba repített minden egyes alkalommal; emberközeli, jól megírt karakterek, mozgalmas, kalandos és csatákkal övezet történetek. Kinizsi Pál alakja csalhatatlanul emberi, érző alak, élete és munkássága, hivatása, királya iránti hűsége példaértékű. Igazi hadvezér, ízig-vérig magyar hős! A történet a rigómezei csatától kezdődik, s itt már a Bán Mór újabb Hunyadi kötetéig minden Hunyadi kötetek rajongóinak egy nagyobb űrt tölt ki :-) Jól ábrázolja a szerző a történelmi kor dicsőséges és hanyatló pillanatai közötti hullámzást és a főhős politikai iránti érdeklődését.
Köszönjük Benkő Lászlónak, a szerzőnek ezen nem minden napi munkát, amivel úgy vélem a 2018. év egyik legnagyobb történelmi regény – bestsellere születhetett meg!

>!
Inmelius_Mudri_Jolcsi 
Benkő László: Kinizsi

Benkő László: Kinizsi Mátyás király hadvezére

Remek munka, sok-sok kalanddal. Kinizsi, Hunyadiak, török, nagyurak, zsoldosok, politikai intrikák és a többi. Jó volt olvasni. Kicsit csorbította az élményt a helyenkénti betűkimaradások fejezetek kezdetekor, némi helyesírási hiba itt-ott. Nagyon nem ért rá az ezért felelős személy vagy mi van?

>!
Luis
Benkő László: Kinizsi

Benkő László: Kinizsi Mátyás király hadvezére

Bárki aki elolvassa ezt a kivételes olvasmányt részese lehet egy kellemes érzésnek.Amikor is elhiszük hogy van remény.Ha ilyen írói vannak egy országnak akkor az egy kulturált nemzet.Köszönöm Benkő Lászlònak hogy részese lehettem ennek az élménynek.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Helytálltak. De a csata elveszett. Meg benne a sok jó magyar.

18. oldal

Benkő László: Kinizsi Mátyás király hadvezére

>!
robinson P

– Aki a harcban erős, gyönge ám a szerelemben – jegyezte meg a német kalmár az asztal mellől somolyogva.

91. oldal

Benkő László: Kinizsi Mátyás király hadvezére

>!
robinson P

De a szultán óriási sereggel támadt, és eltökélt szándéka volt a győzelem.

98. oldal

Benkő László: Kinizsi Mátyás király hadvezére

>!
robinson P

Hunyadi az állát dörzsölte.
– Nem hiába mondom a fiaimnak mindig, hogy együtt sose jelenjenek meg ugyanazon a helyen. Főleg nem Bécsben, de Budán sem.

137. oldal

Benkő László: Kinizsi Mátyás király hadvezére

>!
robinson P

A keselyűk népe, mióta az emberiség a háborúskodást kitalálta, a hadak önkéntes sírásójává lépett elő.

7. oldal

Benkő László: Kinizsi Mátyás király hadvezére

>!
Lyanna P

– Én megyek elöl – parancsolta századnak Kinizsi Pál –, engem senki meg ne előzzön! Vigyázzatok egymásra is! Aztán majd lesz mit mesélni az unokáknak, fiúk! Isten nevében! Jézus velünk van! Szent László királyunk megsegít! Ott vágtat az égen csataménjének nyergében, kétélű bárdjával! Csak az nem látja, akinek nincs rá szeme! Az ő ereje költözik belénk, legények, az pedig lebírhatatlan!

203. oldal

Benkő László: Kinizsi Mátyás király hadvezére

>!
Lyanna P

– Nem ő – felelte egy budai tiszt. – Hunyadi Mátyás úrfi jön. Az apja nem akarta veszélynek kitenni, azért hagyta Erdélyben. Gyakorta elkísérte a kormányzó urat. Tetszik neki a tábori élet, jobban szeret sátorban, mint Vajdahunyadban… Ünnepség lesz, emberek! Lovaggá ütik Mátyás fiatalurat.

130. oldal

Benkő László: Kinizsi Mátyás király hadvezére

>!
Lyanna P

Az időt mérő szerzetes jegyzése szerint a török harmincnégy órán keresztül lőtte a várat. Most már mindenki biztos lehetett afelől, hogy végső elsöprő rohamra készül.

192. oldal

Benkő László: Kinizsi Mátyás király hadvezére

>!
Lyanna P

Ana tépést szedett elő a kosárból, akkurátusan összehajtogatta, és egy hosszabb, keskeny gyolcsdarabbal a homlokomra szorította.
Mézillatott éreztem.
– Mert azt tettem rá. Odalent tanultam, a régi Konstantinápolyban – szólalt csendesen. – Hamarabb gyógyul, és ha szerencséd van, elűzi a lázat.

191. oldal

Benkő László: Kinizsi Mátyás király hadvezére

>!
Lyanna P

– Hogy mi lesz? Hallottad a főispánt. Nem a mi dolgunk ezzel törődni. Hanem azért annyit elárulok, hogy a budai urakat, meg a többieket ismerve már most állhat a bál köztük. Legelébb is biztosan egetverő perpatvar keveredik az utódlás kérdésében. Mivel Buda és Pozsony is messze van, de még Egerből se érkeznek a hírek Kassára malacvágtában, úgy hiszem, a palotában már el is kezdődött. Ilyenkor mindenki helyezkedik, szövetségeseket kutat magának, s lehetőleg az erősek között. Az emberek hajlamosak kifordulni önmagukból, csak azért, hogy előbbre jussanak. Ahogy Szerváciusz atya mondaná, a tragédia észrevétlen átvált komédiába, csak senki nem mer erről beszélni.

213. oldal

Benkő László: Kinizsi Mátyás király hadvezére


Hasonló könyvek címkék alapján

Bán Mór: A Holló háborúja
Bányai D. Ilona: A vér jogán
Ismail Kadare: A fellegvár
Bökös Borbála: Pokoljárók
Jankó Olga: Hollófészek
Harsányi Zsolt: Szegény János
Hegedüs Géza: Megkondulnak a harangok
Szalacsy Rácz Imre: Eb ura fakó
Zobor Eszter: Ekeronthó Borbála
Burány Nándor: Keselyűlegelő