Isten ​választottja (Mátyás király 1.) 30 csillagozás

Benkő László: Isten választottja

Benkő ​László Mátyás királyról szóló trilógiája nem kevesebbre vállalkozik, mint a 15. század második felének autentikus és részrehajlás nélküli bemutatására. A szerző olvasmányos, regényes formában, de a történettudomány által feltárt adatokra építve ábrázolja a kor szinte összes magyarországi vonatkozású politikai szereplőjének tetteit, a korabeli politikát meghatározó egyéb tényezőket és mozgatórugókat. Az intrika, a rosszindulat, a vagyon utáni hajsza ugyancsak fontos szerepet játszik a műben.
Az első kötet nemcsak Mátyás életét mutatja be születésétől a trónra kerüléséig, hanem apja, Hunyadi János legnagyobb győzelmeit, valamint magyarországi és külhoni ellenségeinek szerepét is.
A fiktív szereplőket is felvonultató történetből megismerhetjük Mátyás művelt fiatalemberré, lovaggá érésének mozzanatait. Megtudhatjuk, kik tanították és nevelték, s trónra lépéséig miként alakult Mátyás szeme előtt a politika, mely tényezők befolyásolták a Magyar Királyság sorsát – s… (tovább)

>!
Lazi, Szeged, 2019
436 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632674155

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Szilágyi Mihály

Helyszínek népszerűség szerint

Duna


Kedvencelte 8

Most olvassa 1

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 31


Kiemelt értékelések

kitti_th P>!
Benkő László: Isten választottja

Ez is a politika része, fiam. A hátadat és az érdekeidet mindig meg kell védened!

Első olvasásom az írótól, de egész jól megbarátkoztam a végére a könyvvel. Kezdetben zavart, hogy spoilerként éltem meg sok mindent a Hunyadi miatt.
Mátyás fura kölyök lehetett, nem feltétlenül tűnhet reálisnak a nagy tudása, viszont ezt ellensúlyozza a tréfás jelleme.
Ez a második sorozat, ami nyíltan megmutatja, mennyire voltak haszonlesők anno (is) a magyar urak, főleg az olyanok, mint Cillei, aki nem is volt magyar, de jogot formált a trónra, amihez semmi köze nem lehetett volna, ha nem helyezkedik jól az ármánykodásával. Amikor uszította a királyt a Hunyadik ellen, már az én zsebemben is kinyílt a bicska. Undorító egy féreg volt.
Egy dolgot azonban hiányoltam, az pedig a térkép. Nagyon kellett volna, hogy nézhessem, éppen merre járunk.
Adok a sorozatnak egy esélyt, várom a következő részt.

2 hozzászólás
Petya15>!
Benkő László: Isten választottja

Egy nagyszerű könyvsorozat első kötetét tarthatja a kezében az olvasó, melyet garantáltan letehetetlen. Izgalmas és feszes tempójú, s igen olvasmányos kötet Mátyás királyról; sőt az elejétől Hunyadi János vaskapui győzelmétől követhetjük végig a Hunyadi család mindennapjait, harcait, győzelmeit és politikai megítéléseit, mint egy előzmény gyanánt. Remekül felvezetett és monumentális történet. Hunyadi Mátyás gyermekévei és királlyá választásának időszakai jól mutatták, később kivé válik ezen furcsa, kíváncsi ifiúr. Tetszett a Hunyadi János karizmatikus személye, a tekintélyt parancsoló hadvezér és apa karaktere, Erzsébet nagyasszony erős jelleme és Hunyadi László elsőszülötti joggal tisztában lévő, méltósággal viseltetett személye, mely sok erőt adhatott az ifjú Mátyásnak. A mellékszerepekben egy-egy pillanatra megjelenő, későbbiekben hű katonái Mátyásnak igen remek kikacsintási alkalom volt előző kötetére, érdekes most más szemszögből látni Magyar Balázs kapitányt és Kinizsit Pál hadvezért.
Benkő László író remek érzékkel villantja meg a politikai intrikákat, összefüggéseket, táj leírása hatásos, a könyv végén történő összeesküvés szívben markoló, szinte felszisszen az ember, és igazságért kiállt. Tetszett a kötet és a cselekmény realisztikus ábrázolása, összefüggések érthetőek és működnek. Mindjárt kezdem is a következő résszel, … kedves olvasó, tedd te is ezt! :-) Gratulálok László, megint nagyot alkottál! Vivát!

Bányai_D_Ilona>!
Benkő László: Isten választottja

Ez egy teljesen másféle felfogású Mátyás ábrázolás, mint az eddigiek. Tetszenek a már a gyermekkorában kiütköző tulajdonságai, amelyek későbbi sorsát meghatározták.Jöhet a következő kötet!

Hunijász>!
Benkő László: Isten választottja

Ismét egy hamisítatlan Benkő regényt volt szerencsém végigolvasni. Az író most sem hazudtolta meg magát. Tiszta fogalmazása, érthető gördülékeny sorainak köszönhetően élvezetes olvasmány. Az ad okot sajnálatra csupán, hogy dicső Hunyadi János életét nem írta meg teljesen. Ennek az oka nem titok, ezzel megelőzte valaki.
Bár ne tette volna!

Sajnos Bán Mór alpári, ocsmány stílusú regényciklusát végig szenvedtem. Az Ő könyveinek csupán a marketingje volt jó a tartalma nem. Ellentétben Benkő Lászlóéval azok a förtelmes könyvek inkább a zúzda raktárába valók,( ahol maximum vécépapír készül belőle) nem pedig irodalom szerető olvasó kezébe.

Remélem még sok Benkő László regény fog születni mert az ő történelmi regényei tényleg a magyar szépirodalmat gazdagítják


Népszerű idézetek

robinson P>!

A halál… nem olyan borzalmas, csak akkor, ha erőszakkal történik.

88. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál
robinson P>!

– Ez is a politika része, fiam. A hátadat és az érdekeidet mindig meg kell védened!

176. oldal

robinson P>!

Hunyadi Jánost senki nem ismerte lágyszívűnek. A kemény élet megedzette, és önmagával szemben legalább annyira kíméletlen volt, mint az ellenséggel.

234. oldal

robinson P>!

Szilágyi Mihályt sosem kellett a szomszédba küldeni, ha ravaszságról volt szó.

315. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szilágyi Mihály
kitti_th P>!

Tudom, hogy a török igen szereti a meglepetést. Él-hal érte, vagy jobbára az utóbbi.

21. oldal

robinson P>!

– Kutyából nem lesz szalonna, János! Aki Cilleivel és a hozzá hasonlókkal szövetkezik, az megnézheti magát!

robinson P>!

– Ha megengedi, elmondom, hogy megítélésem szerint már most nagy a tolongás a trón környékén…

405. oldal

robinson P>!

Tudott élni a török – már amelyiknek módja adódott rá. […] A szultán soknemzetiségű, egyre terjeszkedő birodalmában – így tartották – száz nyelven beszéltek az emberek.

5. oldal

kitti_th P>!

Te ne ismernéd a budai urakat és udvaroncokat? Három ezüstért az anyjukat meg a lelküket is eladnák. Rosszabbak azok a bibliai Júdásnál, mer' az legalább harmincat kért…

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Iskarióti Júdás
robinson P>!

A templomban is mindenki láthatta, hol húzódik a határ a két nagy párt között.

230. oldal


A sorozat következő kötete

Mátyás király sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bán Mór: Az üstökös lángja
Bíró Szabolcs: Királyok éneke
Bányai D. Ilona: A vér jogán
Csikász Lajos: Megátkozottak
Mikszáth Kálmán: A szelistyei asszonyok
Hunyady József: A fekete lovag
Nemere István: Csák Máté
Zalka Csenge Virág: Útban az ég felé
Harsányi Zsolt: Mathias Rex
Orosz T. Csaba: Rubin avagy a király orvosa