Ármány ​hálójában (Káosz és rend 1.) 15 csillagozás

Benkő László: Ármány hálójában

1031-et ​írunk. István király hatalma szilárd. A magyar trón, első királyunk kül- és belpolitikai előrelátásának köszönhetően, biztos lábakon áll. Akik a király elgondolásait támogatják, élvezik őfelsége bizalmát és hűségüknek nem marad el a jutalma. A néhány kiváltságos magyar mellett egyre több külhoni, német és itáliai kap javadalmat, birtokot.
Ámde a mélyben egyre izzik a parázs, ami a keresztény vallás erőszakos terjesztésének kezdeti időszakától jottányit sem hamvadt, s immáron több évtizede lappangó veszélyt jelent a belső békére. Egyre-másra üti fel fejét az elégedetlenség, de a többnyire elszigetelt, s főleg egyházi személyek ellen intézett lázongásokat a királyi katonák keményen letörik.
Imre herceg, István király örököse egyre markánsabban jelenik meg a politikában, és sikerrel vezet sereget a német terjeszkedési törekvések megakadályozására. Koppány testvéréről, a családjával Nyitrában fogva tartott Vászoly hercegről pedig az a hír terjed: ha István nem… (tovább)

>!
Lazi, Szeged, 2018
456 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632673752

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

robinson >!
Benkő László: Ármány hálójában

A szokott Benkő-minőségű újabb történelmi tabló. A Vér és kereszt nem ért véget, a belső árulás további kalandokhoz, királycseréhez vezet. A régi rend kap egy újabb esélyt…
https://gaboolvas.blogspot.com/2018/06/armany-halojaban.html

Baráth_Zsuzsanna P>!
Benkő László: Ármány hálójában

A sors fintora, hogy az Árpád-házi szent királyok vérvonalába igencsak erős pogány lázadó vér keveredett, hiszen az István király halála utáni zavaros idők után úgy alakultak a dolgok, hogy Koppány rokonai kerültek a trónra, és ők fejezték be azt az országépítő feladatot, amit még Géza fejedelem kezdett el. Hosszú a történet és eléggé véres, hiszen tűzzel-vassal térítették keresztény hitre a pogány magyarokat az uralkodó család tagjai, mert tudták, hogy ez az egyetlen módja annak, hogy a magyarok ne tűnjenek el a történelem színpadáról. Benkő László első könyvét csak nemrégiben olvastam a trilógiából, amely Géza és István koráról mesél nekünk, és bár beszereztem már régen a két folytatást, sajnos kénytelen vagyok későbbre halasztani az elolvasásukat, mert már meg is jelent a következő trilógia első része, amelyet kíváncsian vártam, hiszen egy nagyon érdekes korszakról mesél. Szerencsére összefoglalásra kerültek az előző részek eseményei, ezért nem maradtam le semmiről, sok karaktert ismerősként üdvözölhettem, akárcsak az olyan történelmi személyeket, mint Orseolo Pétert, Aba Sámuelt, Imre herceget és István királyt. Miközben az ország István király halála után viharsebesen az interregrum felé tart, az uralkodó család és a nemesek szemszögén túl megismerhetjük a közemberek szempontjából is ezt a kaotikus időszakot. Tömörd ezrednagy családja is szétszakad ebben az egyre bonyolultabbá váló helyzetben, az uralkodó család drámája rányomja a bélyegét az ország sorsára, és miközben kegyetlen harc folyik a hatalomért, az egyszerű embereknek egyre nehezebb összeegyeztetni a rájuk kényszerített kereszténységet és őseik hitét. A folyamatosan változó nagypolitikai és belpolitikai viharok közepette forronganak az indulatok és az érzelmek, senki sem tudja, mit hoz a jövő, egyre mélyebb válságba kerül az István király uralkodása alatt még erős ország. Miközben teljesen át tudjuk élni a korszakban élt elődeink drámáját, egy tökéletesen szórakoztató kalandregényt is kapunk, egyetlen pillanatra sem ülnek le az események, és természetesen a legizgalmasabb résznél ér véget a történet, ami remélem minél előbb folytatódik. Az író hozta a tőle elvárható magas színvonalat, ismét egy kiváló történelmi regényhez van szerencsénk, amelyből rengeteget tanulhatunk a korszakról.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2018/07/09/konyvkritika_…

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Benkő László: Ármány hálójában

Benkő László újabb sorozatnak kezdet neki. hitetetlen hogy milyen munkatempót is diktál éppen, hogy csak befejezte az előző trilógiát és már itt is van a következő, nem mintha panaszkodnék, tartsa meg csak a jó szokását.
Szerintem sokan ismerjük a sztorit Imre herceg meghal, állítólag valami vadkan volt a ludas a dologban, halunk még később hasonlóról majd. Vazul, vagy más néven Vászoly herceg sem túl szerencsés alkat. Orseolo Péter és Aba Sámuel csatája a magyar trónért szóval igazán izgalmas időszak.
És ott vannak természetesen az átlag emberek akik csak egy dolgot látnak, éreznek, tapasztalnak, hogy nekik egyre nehezebb . Elvették tőlük a régi hitüket, a papok a külhoni urak kegyetlenkednek rajtuk és nekik már alig van szavuk , az eddigi szabad magyarokat elnyomják és megfosszák őket mindentől amik addig voltak. Így nem csoda, hogy küszöbön
van a lázadás.
Az előző trilógiában a Vér és keresztben megismert család sorsa is folytatódik így egyenes folytatásnak tekinthető.Én személy szerint szeretem ha nem feltétlenül az ismert történelmi személyek által ismerjük meg a történelmet mert az ő sorsukat ismerjük nagyjából. sokkal izgalmasabb az egyszerű hétköznapi emberek sorsán izgulni velük könnyebb együtt érezni és ebben nagyon jó a szerző .
Szóval összességében csak ajánlani tudom mindenkinek aki szereti a történelmi regényeket .

3 hozzászólás
Petya15>!
Benkő László: Ármány hálójában

Igazán remek, izgalmas és olvasmányos mű. Teli sok-sok információval, ami által könnyebb megértenünk a korszakot, valamint az egyes uralkodókat. Mivel, ahogyan lenni szokott László könyvében, a kis emberek szemszögéből ugyanúgy, mint a nagyokéból egyaránt szemlélhetjük a történéseket, emberi sorsokat. Igazán jó kikapcsolódás, ezért is folytatom a következő kötetekkel!

Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Hunijász>!
Benkő László: Ármány hálójában

„. . a politika ugyan ismeri a jó és a rossz fogalmát, ám mivel céljai elérése a lényeg, gyakorta nem vesz róluk tudomást, és csak ritkán törődik a tisztességgel, a becsülettel. ”


Népszerű idézetek

robinson >!

"Az emlékezés arra szolgál,
Hogy az unokák is megismerjék az igazat.
Ámde azt csak a valóban bölcsek értik és tudják,
Hogy az emlékek gyakorta
csalóka öltözékbe és hamisságba bújtatva
Tárják elénk a múlt valóságát."

robinson >!

Élet és halál mezsgyéjén, a pusztuláshoz közel senki nem gondol a következő pillanattal, ami talán az utolsó lesz e földi életben.

382. oldal

robinson >!

– Felséges uram… A lelkesedés mindig nagyobb, ha a katonát nem tiltjuk el a zsákmányolástól.

364. oldal

FortélyosMaugis>!

Egyre több faluban, ispánságban horgadt föl a változás igénye, ezt zsongták az erdők, rikoltotta a madárnép, s bőgték a verekedésre kész szarvasbikák.

257. oldal

Lyanna P>!

Mindez számomra azt mutatta, hogy valahol rossz irányba fordult őfelsége; de a baj ott volt, hogy nem is engedte magát befolyásolni. A csalhatatlanságba vetett uralkodói hit pedig az egyik legveszélyesebb mind közül. Legtöbbször miatta vétenek végzetes hibát a legnagyobbak, akik azt hiszik, hogy a hatalommal együtt háromszor annyi bölcsességet is kaptak. Majd ezt addig-addig mondogatják, bizonygatják maguknak, míg csalhatatlanságukat és isteni eredetű képességeiket már maguk is elhiszik.

389. oldal

Hunijász>!

„Előrelátás,bölcs döntés,Bátorság és hidegvér”


A sorozat következő kötete

Káosz és rend sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bíró Szabolcs: Királyok éneke
Bán Mór: Az üstökös lángja
Jean-Pierre Montcassen: Az új Isten szerelmesei
Csikász Lajos: Megátkozottak
Bányai D. Ilona: A vér jogán
Nemere István: Csák Máté
Czakó Gábor: Aranykapu
Verseghy Ferenc: Vak Béla a' magyarok' királlya
Fehér Tibor: Az ezüstkardú vitéz
Szántó György: Aranyágacska