Aranyasszony (Viharlovasok 3.) 9 csillagozás

Benkő László: Aranyasszony

Folytatódik ​Táltosfia családjának és barátainak története. A történelem órájának mutatója a 930-as években poroszkál, abban a korban, amelyet – némileg tévesen! – a történészek egyszerűen csak a kalandozások koraként említenek.
A magyar törzsszövetség szállásterülete most már biztos határokkal kerített és óvott, de a mélyben valami készülőben van. A Nyugat megismerte a magyarok harci erejét és stratégiáját, s igyekszik felkészülni ellene. Míg egyik oldalról arra kérik a magyar törzsszövetséget, hogy némely nyugat-európai kiskirály oldalán jó pénzért és zsákmányért beavatkozzék, a másik oldal fegyverkezni kezd ellene.
A magyarok ennek ellenére a következő esztendőben egészen Konstantinápolyig vágtatnak, súlyos vereséget mérve a bizánci haderőre, ráadásul az al-dunai besenyőkkel szövetségben, akikkel előtte nem volt felhőtlen a viszonyuk. Bizánc kilenc esztendőn át súlyos sarcot fizet a törzsszövetségnek. Itália felé is rendszeresek a zsákmányszerző hadjáratok. Eleinknek… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Lazi, Szeged, 2014
436 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632672229

Enciklopédia 1

Helyszínek népszerűség szerint

Balaton


Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Benkő László: Aranyasszony

Remek folytatás. Végig ébren tartja az érdeklődést, olvasmányos a cselekmény kalandokban bővelkedik. Az akkori életről, hitvilágról és gondolkodásmódról is sokat elárul. Főszerephez jut egy különleges képességgel bíró asszony, Lelle, akit a sors kijelölt erre a feladatra.
Blogon:
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/07/aranyasszony.html

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Benkő László: Aranyasszony

Ez már a harmadik kötet, a magyar törzsszövetség bebizonyította mire is képes egyelőre nem nagyon találják az ellenszert a magyar hadak ellen. Persze ez előbb vagy utóbb változni fog. A törzsszövetség nem csak harccal, de politikával is erősíti az új hazát. Ahogy azt kell portya, harc most is van rendesen, sajnos szép lassan felüti a fejét a széthúzás a szövetségben.
Táltosfia és családja nem túl szerencsések bajból bajba kerülnek szívatja őket az élet rendesen.

>!
Dorina_S
Benkő László: Aranyasszony

Méltó folytatása volt az első két kötetnek, és az író megint olyan csavarokat illesztett a történetbe, hogy az olvasó csak kapkodja a fejét, mint a mogyeri lovak! :) Ebben a kötetben Ákus volt a kedvencem, neki szurkoltam, hogy végre kerüljön egyenesbe az élete. Manga pedig megmutatta, milyen is ő valójában. Kartal családja nem mindennapi család, amennyi szenvedést és sorscsapást túl kell élniük, az emberpróbáló feladat. Külön kedvencem volt Lelle, mint Aranyasszony, és ismét egy erős női karakter megtestesítőjével találkozhattunk Réka asszony után Hamarosan olvasom a folytatást. Köszönöm Benkő László. :)


Népszerű idézetek

>!
robinson P

A magyar – így tudták a környező népek – jókora szívet bírt. A barátság nála életre szólt. De egy nagy szívben a gyűlöletből is több ellakhatott, ha a gazdája hagyta, hogy szállást verjenek benne Ármány fullajtárjai.

24. oldal

>!
Lyanna P

Hogy mi történt vele, mitől láthatta tisztán sorsának változását, vagy melyik ősének szelleme látogatta meg álmában az okos javaslattal, hogy mostantól miként viselkedjen, azt csakis ő tudhatta. De képes volt változtatni, és hitte, hogy ezzel az életét mentette meg. Gondolataival is számot vetett, s megértette, mi az, amit tehet, és mi az, amit nem.

77. oldal

>!
robinson P

A táltos kilépett a jurta alacsony ajtaján, s a köpönyegére varrott fémmadarak és -harangocskák vékony hangon megcsendültek.

(első mondat)

>!
robinson P

A magyarok Magvető havának mondták azt, amit a keresztény papok októbernek, mert ekkortájt jutott a földbe a jövő tavaszig szárba szökkenő mag.

13. oldal

>!
Cicu

– Amennyit tudok, az csupán annyi, hogy a mogyeri már rálépett arra az útra, amelyet jobb lett volna mellőzni. Széthúzás van, meg nem értés ütött tanyát, és maholnap az dönti el az elsőség kérdését, hogy kinek nagyobb a fegyveres jobbágykísérete.
– Mit jelent ez, Lelle?
– A szellemek szerint a véget – felelte habozás nélkül az asszony, és Bulcsú eltöprengett szavain.

87. oldal

>!
Cicu

Aranyasszony, akár egy bölcs öreg, így felelt:
– Mert minden mogyerinek kötelessége a fogságból hazajutni. Ebben csak a halál akadályozhatja meg a testét, de a lelke hazaszáll. Ha pedig nem tud, mert nem szabadulhat ki a testből, akkor mi segítünk neki ebben, és máglyát gyújtunk, megnyitjuk a szájat, hogy kiröpülhessék. Egy mogyeri harcosnak kötelessége megszökni és megkeresni a véreit. Mert a lélek nem bírja sokáig idegenben.

416. oldal

>!
robinson P

A szarvas nemes vad, nemes halállal kell megtisztelni, így tartotta a magyar mindig.

129. oldal

>!
robinson P

Minden besenyő törzs elküldte a harcosait. Egész télen erre a hadjáratra készültek, miután ősszel a törzsfők megegyeztek a szövetségben, s azt magyar részről Zolta nagyfejedelem is üdvözölte.
Amint az egyezség megszületett, félretettek minden sérelmet, és csak a nagy vállalkozást látták.

154. oldal

>!
robinson P

Amint az ár lassan elvonult, Kartal családja kiment a forrás mellé, és egy kis ligetben felállították Kücsüm bálványát. Csendben álltak félkaréjban, és lehorgasztott fővel emlékeztek, mert a végső tisztességhez nem kellettek feltétlenül nagy szavak.

205. oldal

>!
Lyanna P

Nem tudom elmagyarázni, mert nem mondott semmit, de…mégis megjelent itt, a fejemben. Más nem értheti ezt, bátya! Neked is csak annyit mondhatok, hogy érzem! Itt érzem a fejemben meg a szívemben, hogy Mangával baj lesz.

46. oldal


A sorozat következő kötete

Viharlovasok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jean-Pierre Montcassen: A magyarok nyilaitól…
Kodolányi János: Pogány tüzek
Urbánszki László: A felderítő
Pusztai Andrea: A sárkányölő
Makkai Sándor: Magyarok csillaga
Hanczár János: Óperencia
Scheffel József Viktor: Ekkehard
Makkai Sándor: Táltoskirály
Czakó Gábor: Aranykapu
Urbánszki László: A dalmát háború