A ​végső tenger I-III. (Tatárjárás 1-3.) 24 csillagozás

Benkő László: A végső tenger I-III. Benkő László: A végső tenger I-III. Benkő László: A végső tenger I-III. Benkő László: A végső tenger I-III.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A rabszolga-gyereknek csak ritkán előtűnő, homályos emlékei vannak egy asszonyról és férfiról, akik talán a szülei lehettek. És őriz egy fából faragott amulettet a nyakában, a peremén rovásírással… Bürjén, az ismeretlen származású és nemzetiségű kisfiú, végigvándorolva az ázsiai sztyeppét, Dzsingisz kán, a világhódító mongol uralkodó udvarába kerül. Mongollá lesz, és mivel hányattatásai során megtanul néhány nyelvet, kamaszként izgalmas munkát kap: kém lesz. A feladatnak sikerrel tesz eleget, kiderül, hogy különös tehetsége van a veszélyes mesterséghez, ezért további feladatokat kap. Így kerül II. Endre, majd IV. Béla magyar királyok udvarába: gyorsan megtanulja a nyelvet, amely valahonnan ismerősnek tűnik számára, de már nem foglalkozik a származásával. Ám az évtizedek alatt beilleszkedik a magyar világba, és lassan megdöbbentő sejtései támadnak. Mikor pedig Béla király elolvassa neki az amulettjén található jeleket, főbe kólintja az igazság, és felébred benne a lelkiismeret…

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Talamon, 2012
1440 oldal · ISBN: 9789638961907
>!
Családi Könyvklub, Budapest, 2012
492 oldal · ISBN: 9789638961914
>!
Családi Könyvklub, Budapest, 2012
528 oldal · ISBN: 9789639861921

3 további kiadás


Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

ursus>!
Benkő László: A végső tenger I-III.

Szokatlan érzés, de most nehéz írnom. Újabb nagy vállalkozásba fogott a szerző, ám ez most sokkal kevésbé sikerült, mint a Honfoglalás trilógia. A mintegy hetven esztendőt átívelő cselekmény magva, a Magna Hungariából gyerekként a mongolokhoz került és ott hivatásos kémmé képzett, majd magyarrá vált, és a továbbiakban IV. Béla megbízásából tevékenykedő főszereplő története hatalmas lehetőségeket tartogatott, sajnos mégsem sikerült a könyv „letehetetlenre”. Rengeteg a történelmi adat, amivel még csak-csak elboldogultam, köszönhetően történelemtanári múltamnak, de a cselekményt rendesen szétszabdalja a sok fejtegetés, ami azonnal ki is hullik az ember fejéből – a korabeli „napi politika” szerepeltetése valós emberi konfliktusok nélkül csak „újsághír”, ami fogyasztás után szinte azonnal a jótékony feledésbe távozik. Ahhoz már hozzászoktam, hogy Benkő regényeiben az útszéli koldus is geopolitikai elemző, ebben a trilógiában sincs másként; végső soron nem ez a baj, bár ez így biztosan nem hiteles. Valahogy egyre nehezebben tértem vissza a történethez, és menet közben több más könyvet is elolvastam, ami szinte sosem fordul elő velem, ha valamibe belekezdek. Sajnos egyre kevésbé érdekelt a főszereplő sorsa, ami nem jó jel egy markánsnak szánt figura élettörténetére épülő háromkötetesnél… Hatalmas munka lehetett megírni, távol álljon tőlem, hogy lehúzzam, de nem ez lesz a kedvencem az írótól. Hátha más olvasó több szerencsével jár majd.

3 hozzászólás
Inmelius_Mudri_Jolcsi>!
Benkő László: A végső tenger I-III.

Nagyon ott van a könyv. Egyhuzamban, pár nap alatt kivégeztem a 3 kötetet.

Igen.

Napokig csak olvastam.

Igen, ezt a három kötetet:)

Sünike>!
Benkő László: A végső tenger I-III.

Nagyon-nagyon tetszett. Nem tudtam letenni!
Noha tudjuk, hogy egy kitalált történetről van szó, az író bizonyára alaposan utánajárt a történelmi háttérnek, vándorlási útvonalaknak, csataszokásoknak, életstílusnak. Ha rajtam múlna, ezt a könyvet ha nem is kötelező, de ajánlott olvasmányként javasolnám a felső tagozatos diákok számára. Sok érdekességet tanulhatnának belőle a régmúlt időkről.
Tervezem, hogy pár éven belül újra sort kerítek rá.

1 hozzászólás
tizziana>!
Benkő László: A végső tenger I-III.

Nagyon sok izgalmas dolog (életmód, viselkedés, emberi kapcsolatok) ismerhető meg a könyvből, túl azon, hogy lebilincslően izgalmas és történelmileg korrekt.

Király_László_2>!
Benkő László: A végső tenger I-III.

Ha nem végeztem volna történelem szakot, képtelen lettem volna végigolvasni.

Luis>!
Benkő László: A végső tenger I-III.

Veszèlyes sodràsa van a törtènetnek,magàval ragad ès csùnya fenèk zsibbadàst okoz.Minden oldal magas szinten kidolgozva.Nekem nagyon tetszett.


Népszerű idézetek

Cheril>!

Csak nagy sokára jöttem rá, hogy a támadó jellegű háborús győzelmek valójában kétélű dolgok. Simogatják a hiúságodat, elhitetik veled, hogy férfias cselekedet volt, másfelől meg alattomban a lelked mélyébe vésik magukat.
Ott pedig kitartóan megülnek, és arra várnak, mikor látod meg végre a magad igaza mögött az ellenfeled igazságát.

1. kötet (Első könyv, IV. fejezet), 89. oldal

monica>!

Sokféle vallás és hitvilág megérintett már. Volt, ami jobban, volt ami kevésbé. De ellenállhatatlan kényszert soha nem éreztem, hogy egy bizonyos, általam felállított határon túl bármelyiket gyakorolnom kellene.
Jó volt tudni, mi mozgatja az embereket, ha tartoznak valamelyikhez. Én azonban mindegyik mögött látni kezdtem valamit, ami eredetét tekintve igencsak emberinek tűnt. Lassan-lassan felfogtam, hogy Allah, Buddha, Tangri és Jahve ugyanaz a személy, akinek nevet az ember adott. De azt csak itt, a lámák tanítása során éreztem igazán, hogy kell lennie valamilyen központi erőnek, ami irányít, és mindent meghatároz.
Mikor ezt beláttam, kezdtem nem érteni, hogy a különböző vallások művelői miért válnak mégis képessé arra, hogy egymás elveszejtésére törekedjenek.

124. oldal 1. kötet

Cheril>!

– […] Ha odavesztek, azzal a háború sikerét is veszélyeztetitek. Megparancsolom tehát, hogy nincs jogotokban meghalni, míg el nem végeztétek a feladatot.

1. kötet (Első könyv, IV. fejezet), 83. oldal

monica>!

… egy villanás alatt elveszíthetsz mindent, még az életedet is, bárki is legyél.

13. oldal 1. kötet

monica>!

Minél egyszerűbb az ember, minél közelebb él a természethez, annál tisztább a lelke.

185. oldal 1. kötet

monica>!

Mert az sem baj, ha az ember maga jön rá, hogy rossz helyen állt. Csak lépni, tanulságot levonni, s jóvátenni tudjon idejekorán.

538. oldal Harmadik kötet

Cheril>!

Gyors tanakodásba kezdtek, majd a dzsagun rám vakkantott:
– Itt maradsz, gyerek! Vársz, míg érted nem jövök, és befogod a szád! Megértetted?
Ilyen szelíd rábeszélést csak érthet az ember.

1. kötet (Első könyv, IV. fejezet), 79. oldal

monica>!

A viharra felkészülni nagyon nehéz. Az emberek által korbácsolt vihar pedig rettentő, nincs mi hozzá fogható. Néhány elvetemült emberi lényt kell csupán a világra szabadítani, akik isteni eredetűnek tartván beteg lelkük hagymázos látomását, mások letiprására indulván szándékukat végbe is viszik.

4. oldal Prológus

Cheril>!

Mindenki félt ettől az esztendőtől, mert a mongolok várható érkezéséről rohamosan terjedtek a hírek. A főváros lakosságának zöme még nem is látott mongolt, de hitt a mindenféle híreszteléseknek.
– Hogy vért isznak-e? Persze hogy isznak – elégítette ki a kíváncsiságot Abdullah, ha valaki ilyesmivel jött. – Arab barátaim elmondták, hogy a kán még a saját vezéreit is megfőzette üstökben, ha hibáztak. Télen, ha élelem nincs, megeszik az öregeket, mert nem kell eltartani őket, és különben sincs már semmi hasznuk. Meg aztán becsesebbek nekik az állataik. A fájdalmat meg úgy bírják, mint senki más. Ha levágják az egyik karjukat, észre sem veszik, csak átveszik a kardot a másikba, és azzal verekednek tovább. A gyerekeket elégetik az anyjukkal együtt, nem vacakolnak velük. Aki meghódol, azt életben hagyják, de csak addig, míg dolgozni tud. Utána leszúrják, és a kutyáknak adják testüket, de aztán a meghízott kutyát is megölik és megeszik.
Ehhez hasonlatos őrültségeket mondott a vevőknek, ha érdeklődtek, mert voltaképpen ezt akarták hallani.

1. kötet (Első könyv, V. fejezet), 127-128. oldal

monica>!

A világban minden egyensúlyban van, csak mi, emberek lengünk ki időről időre, de vissza kell térnünk eredeti állapotunkba, ha meg akarunk maradni.

200. oldal 1. kötet


Hasonló könyvek címkék alapján

Csikász Lajos: Megátkozottak
Urbánszki László: Fegyver csörög
Bán Mór: A Hadak Villáma
Trux Béla: Az inkvizítor
Trux Béla: Akkon ostroma
Bíró Szabolcs: Dél pörölye
Nemere István: Csák Máté
Orosz T. Csaba: Rubin avagy a király orvosa
Szélesi Sándor: Kincsem
Bányai D. Ilona: Erdély lángjai