A ​végső tenger (Tatárjárás 3.) 2 csillagozás

Benkő László: A végső tenger

Muhipuszta, ​1241.
IV. Béla magyar király és Batu mongol kán seregei összecsapni készülnek.
A történet főhőse, Berény immáron kettős szerepben található a harcokban. Vajon valóban oly mértékben tartott Batu az összecsapástól, hogy csaknem elhalasztotta azt?
Milyen külső és belső események vezettek oda, hogy a magyar király hada képtelen volt megállni a mongol kán előtt? A Nyugat és a Szentszék hathatós segítsége vajon miért maradt el? Hogyan alakult Magyarország sorsa a rövid, de rettenetes mongol megszállás alatt? Mekkora volt a pusztulás valójában, és milyen intézkedéseket vezetett be Batu kán?
Mindenre választ kap az Olvasó, ha a regényfolyam utolsó kötetében elkíséri a főhőst a Sajó-menti ütközetbe, és követi IV. Béla király és családjának sorsát Bécsen keresztül a Tengermellékig, majd tovább, át a következő évtizedeken. Tanúi lehetünk a mongolok váratlan kivonulásának és Béla király új politikájának, amellyel erősebbé kívánja tenni Magyarországot. Mit… (tovább)

>!
Lazi, Szeged, 2015
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632672762

Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
robinson MP
Benkő László: A végső tenger

A közel ezerötszáz oldalas, háromkötetes regényfolyam olyan nagy ívű, hiteles képet rajzol a korszakról, hogy igazi nagy kalandban lehet része az olvasónak. A sorok közti elrejtett áthallások pedig jelen forrongó országunkra is értelmezhetőek. Az okos gondolatok, megállapítások és a történelem valós szereplői jól ötvözik a tényeket.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/08/tatarjaras.html


Népszerű idézetek

>!
robinson MP

Mert az sem baj,ha az ember maga jön rá, hogy rossz helyen állt. Csak lépni, tanulságot levonni s jóvá tenni tudjon idejekorán.

500. oldal

>!
robinson MP

De minden megállapodás addig él, amíg betartják.

373. oldal

>!
robinson MP

Úgy léptem be ötvenedik évembe, hogy nem érzékeltem az idő múlását.

301. oldal

>!
robinson MP

Senki nem tudta biztosan, lesz-e ebből kilábalás. Hiszen a nép nem azonos a királyával és a főurakkal. Nem látnak a gondolataikba, legföljebb bíznak bennük.
Kérdés, hogy Magyarországon hányan vannak, akik még bíznak a legfelsőbb hatalomban, amely nem isten, csak emberek laza szövedéke.

173. oldal

>!
robinson MP

– Fura egy dolog a politika, és nagyon ocsmány is egyben – csóválta a fejét Béla egyik deákja.

402. oldal

>!
robinson MP

Budán nem csak Béla király hívei adtak egymásnak találkozót. Szép számmal jöttek olyanok is, akik nyíltan, vagy rejtve, de István táborába valónak vallották magukat.

414. oldal

>!
robinson MP

1254-ben István ifjabb király tizenöt esztendős lett. Abba a korba lépett, amelyben a korona várományosának házasodni illik.

335. oldal

>!
robinson MP

– Nézd meg jobban: a vallásotok jóformán csak tilt.Ne tedd ezt, ne tedd azt. Ha úgy viselkedsz, az nem jó, viselkedj másként, akkor szeret az Úr. Ne ebben az életben keresd az örömöt, majd megkapod a másvilágon, de csak akkor, ha a keresztények tanítása szerint éltél.

13. oldal


A sorozat következő kötete

Tatárjárás sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Urbánszki László: Fegyver csörög
Kodolányi János: A vas fiai
Kodolányi János: Boldog Margit
Geréb László: Égő világ
Jean-Pierre Montcassen: A magyarok nyilaitól…
Rozsnyai János: A táltos keresztje
Trux Béla: Akkon ostroma
Spiró György: Tavaszi Tárlat
Elek Ottó: Miles adolescens
Vámos Miklós: Sánta kutya