A regénytrilógia befejező része nemcsak a magyar honfoglalás döntő eseményeit meséli el színesen, egyéni látásmóddal, és rengeteg ismeretet felvonultatva, de egyben családtörténet is; hús-vér emberek öröme és bánata, a fájdalom és a boldogság tovatűnő pillanatai röppennek el a szemünk előtt, megállíthatatlanul száguld előre az idő, a sorsokat alakító történelem. Részesei ennek a történetnek az ősök éppúgy mint mi magunk, a kései utódok. Egy nép, amely földet és hazát szerzett magának Európában. Bizánci követek érkeznek Álmos nagyfejedelem és fia, Árpád vezér szálláshelyére, hogy a hatalmas pusztai nép segítségét kérjék a bolgár cár ellen. A mogyeriek vezérei nagylelkűen rábólintanak a kérésre, és csak ők tudják, hogy ebben a pillanatban elkezdődött a honfoglalás. A bolgár háború ugyanis remekül beleillett Álmos és Árpád régtől dédelgetett terveibe, a kiszemelt föld, az új haza megszerzése kézzelfogható közelségbe került. Gecse vitéz és fia, a harcossá cseperedett Beke elindulnak a… (tovább)
A megszerzett föld (Honfoglalás-trilógia 3.) 72 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 2004

Benkő László első regénysorozata 2004-ben jelent meg először. A regény inkább a vándorló népek életmódjára koncentrál, azon át mutatja be honfoglalás folyamatát. Végigkövethetjük Beke és Virág szívszorító szerelmi történetét, majd Gecse és fiai életét.

Most, amikor befejeztem, először is meg kell köszönnöm ezt a három könyvet. Szépmező Szárnya óta vártam rájuk. Szerettem azt a mesét (Komjáthy István: Mondák könyve), mégis reméltem, lesz egyszer valaki, aki lefejti a történetről a legendákból kavart mázat, hogy tisztán állhasson előttünk a valóságos ember, aki megélte azokat az időket. Benkő László megtette ezt – itt volt az ideje.
Sok mindent tud ez a történet, de bő 1200 oldalnak kell is tudnia sok mindent, hogy se unalomba, se tudálékos részletezésbe, se pedig giccsgyanús szenvelgésbe ne fulladjon arról a korról mesélve, amelyikről minél többet tudunk, annál több űrt próbálunk felesleges fantáziálgatással kitölteni.
Ebből a regényből kellene filmet készíteni! Egy jó forgatókönyvíró, a megfelelő rendezővel, operatőrrel, a mai kor eszközeivel csodákat művelhetne, ha lenne rá elegendő szándék és pénz. Mert a vállalhatatlan Honfoglalás filmmel ellentétben itt van történet, igazi, értő kézzel megformált jellemek, hús-vér szereplők, valós konfliktusok, nagyívű kaland. A cselekmény végig leköti a figyelmet, az író erőlködés nélkül tartja fenn a feszültséget, és elegánsan kerüli el a mesterkélt érzelmesség vagy az erőltetett heroizmus csapdáit. Még a sorsfordító véletlenek is természetesnek hatnak. Benkő nyilván nem írhatja meg azt, ami történt, ahogy egyetlen történelmi regény írója sem vállalkozhat erre, így bátran – és mélyreható történelmi tudással felvértezve – megírja azt, ami valószínűleg történhetett, s főleg azt, hogyan élhették meg mindezt az adott kor emberei. Nem vész el a részletekben, megmutatja a nagy képet. Minden olyan nép és államszerveződés, amely valamilyen szinten érintkezett őseinkkel, megjelenik a regény lapjain. És nem csak érintőlegesen, az említés szintjén, hiszen hőseink sikereken és tragédiákon átívelő, hányatott életét követve belülről ismerjük meg valamennyit.
A Honfoglalás trilógia családregény, s ha más, mint a műfaj azon jeles képviselői, amelyek hozzászoktattak bennünket a regények e különleges változatához, csupán a bemutatott korszak és életforma miatt más. Ugyanakkor kalandregény is abban az értelemben, amennyiben az akkori levédiai és etelközi pusztákon, Bizáncban vagy a pannóniai maradék avar szállásokon kaland volt minden nap.
A fél pont levonás nem elmarasztalás. Annak a reményemnek szól, hogy amennyiben lesz harmadik kiadás is (a másodikból már alig látni a boltokban és az interneten), akkor talán akad egy értő szemű szerkesztő, aki kigyomlálja a helyenként feleslegesen ismétlődő zsánerelemeket, és esetleg azt is tudja majd, mi a különbség a „szível” és a „szívlel” jelentése között.
A trilógia bárkinek ajánlható, aki élvezni tudja, amit egy cselekményes, fordulatos történelmi regény nyújthat, mert ez a regény méltó folytatója a Sienkiewicz, Jan, Graves, Clavell, Druon, Waltari, Jacq, Napier által kijelölt vonal történeteinek.
Saját tüzet kívánok minden leendő olvasónak!

2006-ban az érettségi két hete alatt olvastam el a trilógia első két kötetét, ballagási ajándékba kaptam. Akkor nagyon is megfelelt a lelkivilágomnak, a történelmi (nem) tudásomnak, és annak az eszmevilágnak, amit akkortájt már lehetett felénk is tapasztalni.
Aztán egyetemen sokféle történelmi tárgyú meg másfajta tudományos alkotásokat is olvastam, és úgymond „lehullt a lepel” az ősmagyar témáról. Úgyhogy nagyon nehezen vettem rá magam ennek a kötetnek az elolvasására, mert kicsit olyan érzésem volt, mint Wass Alberttel, hogy ő most itt meg akarja mondani a tutit, a frankót, azt, hogy mi hogy is volt, és punktum, nincs apelláta.
Amúgy érdekes ívű a trilógia, egy olvasást megér.

A cselekmény három szálán keresztül folytatódik a történelmi ismerkedés. Majk és a besenyők, Beke és a bolgár háború, Gecse és a fejedelem környezete. Rengeteg szomorúságról, szenvedésről, kegyetlenségről, politikáról, taktikáról olvashatunk, de másrészt gyönyörű leirások találhatók a könyvben – tájról, emberi természetről, tisztességről, becsületről. Méltó befejezése ez a kötet egy család és egy nemzet történetének. Benkő László mesél és mesél. Én élvezettel olvastam mind a három kötetet.

Tetszett ez a rész is, de sajnos azért az előző kötet nyomába se ér. Jóllehet nagyon informatív, mégis helyenként sok volt a jóból. Néha elvesztettem a fonalat a rengeteg népcsoport között és meg kellett álljak rendbetenni fejben, hogy most akkor ki kicsoda és kivel van, meg kivel nem. Nagy erőssége az, hogy minden körülményt bemutat, de kifejezetten a regény szempontjából lehet, hogy a kevesebb több lett volna.
Ami még nem tetszett, az a csatajelenetek leírása. Valahogy képtelen voltam a helyszíneket jól elképzelni, ezért sokszor érthetetlen harci alakzatok vagy műveletek borzolták az idegeimet.
Viszont nagyon megérte elolvasni a trilógiát, rengeteget megtudtam az eleinkről és a könyveknek van egy hangulata is, ami nagyon tetszett. Jó élmény volt.

Mintha ebben a kötetben egy kicsit több lett volna a háború… Számomra lassan olvasható volt. Oda kellett figyelni, mikor ki kinek az oldalán áll éppen. Ezzel együtt szerettem az egész trilógiát. Történelem, de nem töményen, hanem sokkal könnyebben emészthető formában. Megismertet a régmúlttal, az akkori emberek életével, hiedelemvilágával, problémáival.

Tudom sokan odavannak A gyűrűk ura trilógiáért, de nekem ez a könyv jelenti a magam gyűrűkuratrilógiáját. Nem csalódtam a harmadik kötetben sem. cseppet sem adta lejjebb a minőségből. ugyanolyan részletességgel és izgalmasan írja le a történelmi hátteret és szokásokat. És a családregény is folytatódik tovább. Amit nagyon sajnálok, hogy nincs folytatása. el tudnám képzelni, hogy hasonlóan kiemelkedő történelmi eseményeket is így megírni regényként. ha valaki a honfoglaló magyarokról akar olvasni, akkor ez az a könyv. lehetne kötelező olvasmány is.
egyetlen (számomra nagyon súlyos) hibája, hogy KInában nyomtatták és nem itthon.

Mikor a kezembe vettem ezt a könyvet, egy jó kis vágtázós, bekerítős, lenyilazós adrenalinfröccsöt vártam. Egészen mást kaptam. Egy igazi, nagy családot, akikkel hazaértem, ide. Akik máig bennem, bennünk – velünk élnek. Köszönöm az írónak. Soha nem éreztem magam igazán magyarnak, soha nem értettem mi a franc az a nemzeti identitástudat (pedig ovis anyag). Most már kapizsgálom. Még egyszer köszönöm!

Egy öregembernek, aki a kenyere javát rég megette már, elég ennyi is, hogy jobban érezze magát. Bács, a sokat látott harcos soha nem gondolta volna, hogy egy napon a békére jobban vágyakozik, mint a harcra.

– Azt hittem, aki a kereszt jelét magára vette, már nem gondolkodik így –mondta Majk. – Az már nem hisz a régi vallásban.
Az öreg mosolyogva mondta:
– A kereszt számomra csak egy jel. Azért vettem magamra, mert életben akartam maradni. A fontos az, ami idebent van – kopogtatta meg a mellkasát a szíve tájékán, aztán meg a homlokát.

A legényke lustán hevert a fűben, és tűnődve vakargatta egy bozontos kölyökkutya füle tövét.

Áruló minden nemzetségben van, nincs nép, amelyik mentes lenne tőlük. A kérdés csak az ár, amit az árulásért kérnek.

Nem tudom, mit tartogat nekünk Okkán. Csak azt, hogy eddig minden földről, amit fegyverrel szereztünk meg, idővel futni kellett. Mindenkinél van erősebb.

– Talán… baj nincs. Én csak úgy gondolom, ezzel a buta asszonyeszemmel, hogy ez a különbség mindig meglesz. Jó világ meg csak akkor, ha ez eltűnne. Együtt vagyok a fekete asszonyokkal egész nap. Sokáig kerestem, mi lehet az, ami engem fölébük emel, de nem találtam. Sokan különbek nálam, ügyesebbek, erősebbek, életrevalóbbak.
Gecse elgondolkodott. Megsimította Csilling haját és az arcát, s azt mondta:
– Fejedelemasszonynak kellett volna születned. Akkor talán beleszólhatnál ezekbe a dolgokba. Kimondhatnád, hogy nincs fehér és fekete.

– Törleszteni? – nevetett amaz és legyintett. – Azzal, hogy még néhányat átküldesz magad előtt a másvilágra? Én már legénykoromban megtanultam, hogy a háború voltaképpen üzlet. Elmész, verekedsz, zsákmányt szedsz, amit szépen hazaviszel. Nincs mit tovább gondolkodni erről. Veled szemben is ember áll, az esélye éppen annyi, legfeljebb a szerencséje kevesebb, mint a tied. Akkor te nyersz. Ha meg neki van több, akkor… Érted, ugye?
Gecse értette, de nem szólt.

– No, csak azt akarom mondani, hogy én tudom, nem kell ebbe belegondolni mindenféle sületlenséget. Haragot, gyűlöletet, miegymást… Üzlet, és mi vagyunk a mogyeri harci kalmárok. Így fogd fel, s meglásd, rájössz, hogy neked is jobb, ha szépen hazaporoszkálunk.

– A mieink szinte ellenállás nélkül vágtattak végig Pannónián, Bács. Ahol rájuk huzakodott a frank, vagy a köpönyegforgató Braszlav délebbre, ott sem voltak igazán súlyos harcok. Látod, lenéztek minket, és nem készültek ránk kellőképpen. Mindig mondtam, hogy létezik egyfajta nyugati nagyképűség, rátartiság, mert ők csalhatatlannak képzelik magukat. Náluk csak azok rosszabbak a mieink közül, akik a mogyerit vélik tökéletesnek, mert ez is hamis. A kettőt összekötném, és csak hadd egyék egymást. De a nyugatiak el sem tudták képzelni, hogy vannak közöttünk különb hadvezérek, mint az övék.

A kis Barsz hallgatag legényke volt. Nem tartott a hasonló korú fiúkkal, nem játszott velük, inkább maga járta az erdőt-mezőt és a víz partját. Hurkokat, csapdákat építgetett, és másnap végigjárta azokat. Hasznot hozott a családnak, és számára csak ez volt fontos. Máskülönben bezárkózott, és olyan mogorva volt néha, mint akiben a gyermekkor csírája halt meg.
Akár meg is halhattak volna, mert a fiú gyermekkora a szenvedés, a kín és a fájdalom, a veszteségek és a halál által bezárt körben telt. E falakat áttörni képtelenség volt, s nem is segíthetett neki senki, hogy az átélt borzalmakat a helyükre tegye.
Barsz besenyő volt a mogyerik között, amint az apja mogyeri a besenyőknél. Csak ezt a fiúval itt már senki nem éreztette.