A ​legyőzhetetlen (Mátyás király 3.) 20 csillagozás

Benkő László: A legyőzhetetlen

I. ​Mátyás figyelmét a sziléziai háború köti le, ugyanakkor konfliktusa II. Frigyes német-római császárral újra és újra fellángol. A királyt északról Kázmér lengyel uralkodó fenyegeti, a cseh trónon pedig annak fiát, Ulászlót erősíti meg a császár, de Mátyásnak rendelkezésére áll már az ütőképes zsoldossereg. Az ország déli határait II. Mehmed szultán veszélyezteti, aki egy stratégiai fontosságú ponton felépíti Szabács várát, emellett Erdélyt és Moldvát támadja, a Nyugat-Balkánon pedig területeket foglal el.
Az ismert világ arra vár, hogy a kereszténységet Mátyás és a magyarok védjék meg a muszlin terjeszkedéstől, de tényleges támogatást vajmi keveset adnak. Kiviláglik Mátyás kivételes és a korszellemhez viszonyítva merőben szokatlan diplomáciája, ám közben árulások követik egymást a király közvetlen környezetében. Ellenségei aggódnak, mert katonai és politikai szempontból máris túlságosan megerősödött, ezért minden lehetséges eszközzel támadják, ám a király érvényt szerez… (tovább)

>!
Lazi, Szeged, 2019
410 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632674179

Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Benkő László: A legyőzhetetlen

Benkő László érezhetően a múlt legreálisabb bemutatása törekszik. Az események komplex ábrázolása és az olvasó szórakoztatása együttes feladat. Ez most is sikerült neki. A legyőzhetetlen is informatív történelmi tabló. Eleven, lüktető világát aljas cselszövések, hatalmi harcok és a szerelem tették izgalmassá, fordulatossá.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/01/a-legyozhetetlen.html

Petya15>!
Benkő László: A legyőzhetetlen

Nagyon olvasmányos történetet, ismeretterjesztő és információ gazdag kötetet olvashattam ismét Benkő Lászlótól. A harmadik rész is kellően sodró, ugyanakkor részletgazdag; az emberi személyiségek, a karakterek ábrázolása mind életszerűek, a tájak szinte előttünk láthatóak, szépek, ahogyan a történelmi háttér is kellően eligazít minket a történetben.
Mátyás király személyisége remekül formálódik, az első kötetben megismert alakja miképpen alakul át vasakaratú királlyá, majd apává, szigorú és ha kell könyörületes uralkodóvá. Magabiztos jellem fejlődés tanúi lehetünk és az ismert történet új szemszögből láttatva: segít megérteni a kor legnagyobb uralkodójának történetét. Szívesen ajánlom bárkinek a Legyőzhetetlen kötetet, ahogyan az ezt megelőző kettő kötetet is, mert nagyvállalkozás, igazi remek mű. Ahogyan az előző részekben, úgy itt is nagy öröm volt olvasni ismerős karakterekről, ismerős helyzetekről, mely egy másik nagyszabású remekmű a Kinizsi c. regényben már találkozhattunk.
Gratulálok Laci barátom ismét nagyszerű regényt alkottál, – csak halkan jegyzem meg egy kis térképet igazán csempészhetett volna a kiadó, a kötet teljes átéléséhez. Na majd a következőnél :-)


Népszerű idézetek

robinson P>!

– Az ember a barátait becsülettel meggyászolja, de meg is bosszulja.

167. oldal

robinson P>!

– Mert a magyarok mindig is éltek-haltak a csatározásokért – jegyezte meg a hercegnő – . – Mintha ez lenne az egyetlen igazi lételemük.

211. oldal

robinson P>!

Ebben a pillanatban megkondult a templom harangja, mintha csak megpecsételné Ilse ígéretét.

8. oldal

robinson P>!

– Hát hogyne. Már gyerekként is tudtam, hogy ez egy olyan ország, amelynek nagyjai mindig arra hivatkoznak, hogy ők aztán soha, semmit, egyetlen pillanatra sem… A vétkesek itt mindig olyanok, mint a ama született bárányok…

119. oldal

robinson P>!

A szultán végre felemelte fenséges tekintetét, hogy végigmérje a béget. A hangja oly gúnyosan rezdült, hogy a bég ereiben megfagyott a vér.

127. oldal

Lyanna>!

S ekkor megtörtént az, amit a közvetlen meghittek annyiszor tapasztaltak már. A király arca e szavakra lila színt öltött, a vonásai sziklakeménnyé váltak, aztán mintha az ablakon át bekúszott volna egy fénynyaláb az arcába, oly hamar meg is változott.

180. oldal,


A sorozat következő kötete

Mátyás király sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Izolde Johannsen – Michael T. Marble: A birodalmi kalóz
Marczali Henrik: Mária Terézia
Edith Eva Eger: A döntés
Görgey Artúr: Életem és működésem Magyarországon az 1848. és 1849. években I-II.
Polcz Alaine: Asszony a fronton
Bogáti Péter: Édes Pólim!
Szabó Magda: Für Elise
Romsics Ignác: Bethlen István
Hahner Péter: Államférfiak
Hulej Emese: Egy Teleki gróf Afrikában