A ​hatalom ereje (Vér és kereszt 3.) 20 csillagozás

Benkő László: A hatalom ereje

Kr. ​u. 1008-ban járunk, István megtette az első lépéseket a hatalom megszilárdítása érdekében. Az országra ugyanakkor számos külső és belső veszély leselkedik.
Ajtony, a lázadó tartományúr a Tisza-Maros-Temes vidékén nem veti alá magát a törvényeknek, és István király háta mögött önálló diplomáciát folytat Bizánccal. A király türelme a végéhez ér, de kérdés, hogy elegendő-e az ország stabilitása érdekében Ajtony leverése?
A történelem színpadán megjelenik a legendás Gellért püspök, hogy átvegye Imre herceg nevelését. Koppány öccsét, Vászoly herceget családjával együtt Nyitrába záratja a királyi parancs.
Számtalan kérdés merül fel, és az egyik legfontosabb, hogy az áldatlan belső viszonyok mennyiben köthetők a Szent Római Birodalom császárához, és milyen célból, kiknek a közreműködésével folyt az országon belüli ellenséges szervezkedés.
Eljutunk az 1029–1030-as évekig, amikor István király hatalma a fénykorát éli. A főszereplő család életének… (tovább)

>!
Lazi, Szeged, 2017
422 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632673295

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Benkő László: A hatalom ereje

A történet fonala 969-ben indult, és az 1029–1030-as évekkel zárul. István király hatalma a fénykorát éli, éppen stabilizálódik hatalma. Azonban a külső és belső árulók mesterkednek, nem adják fel gonosz terveiket.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/12/a-hatalom-ereje.html

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Benkő László: A hatalom ereje

Egy újabb trilógiával bizonyítja Benkő László, hogy nagyon érti ezt a írás dolgot. Kis országunk egyik legjobb történelmi regény írója. Tőle már el is várjuk, hogy jó alaposan utána néz a dolgoknak legalábbis ahogy én meg tudom állapítani. Nem követi el azt a hibát, hogy mi magyarok hibátlanok vagyunk bezzeg az „ellenség ” gonosz, rossz stbstb . Meg próbálja mind a két, három oldalt bemutatni reálisan.
Ilyen regényeknél jó lenne tudni mi is az igazság Gizella dolgai körül mennyire hibáztatható Vászollyal történtekért. De egyre többen mondják ez volt ez első karakter gyilkosság. Nagyon érdekel István igazi személyisége mit is gondolt komolyan volt-e valaha bűntudata valaha is a tettei miatt, vagy egy uralkodó nem engedhet meg magának ilyen luxust. Persze
azt olvashattuk róla hogy sokat imádkozott, vezekelt , de lehet hogy ez is csak propaganda.

Ajtony halott, nehéz idők járnak a követőire mindenkinek menekülnie kell,nincs irgalom senkinek.
Ott vannak a történelem szempontjából ismert személyek István király, felesége Gizella, Imre herceg és tanítója legendás Gellért püspök és még sorolhatnám.
Aztán ott vannak a kitalált szereplők Cseke fia Karád, családja, barátai a Magyar királyság hű és kevésbé hű alattvalói . Egyik kedvenc lett Örkény szerethető kis csibész.
Őszintén tudom ajánlani a teljes sorozatot mindenkinek aki szereti a történelmi regényeket, és remélem idén jön még újabb valami olvasni való Benkő Lászlótól.

János_Dobos_2>!
Benkő László: A hatalom ereje

Sajnos ez a trilógiai is véget ért. Ország születik és a Hatalom ereje kötetet egymás után olvastam el. így sokáig élvezhettem Benkő László egyedi és magával ragadó stílusát.
Ezt a nehéz korszakot remekül mutatja be Karád és családja történetén keresztül.Kedvenc regény hőseim Karád, Tömöröd és Rásdi, Minden a hárman szerethetők, esendőek, de emberek voltak ebben a vészterhes időszakban. A trilógiában jól érzékelhető mekkora áldozattal járt a nyugati kereszténység elfogadása, amit a történelem könyvekben pár oldalon elintéztek. Tetszett a németek betörését leíró rész, mindig jó olvasni a magyar fegyverek dicsőségéről. Benkő László megint remek trilógiát adott a kezünkbe és várjuk az újabb regényeket.

kispartizan>!
Benkő László: A hatalom ereje

Bár továbbra is gyönyörű a könyv, fantasztikusan írja le a szerző első királyunk országának a kormányzásának elejét, s a közben zajló eseményeket, itt már éreztem: fárad az író és néhol könnyedebben mesél.
Több volt a történelemhez kellő információ átadása- továbbra is mesteri módon és nem unalmasan-, mint az érzelmek bő tárgyalása és kevesebb az emberi benső érzelem.
Engem először megzavart, hogy az eddigi karakterváltásokban csak egy szereplőnél vette fel az E/1-es fogalmazást,majd behozott itt még egyet. Kkésőbb rájöttem, egyszerűen ez kellett, hiszen átvezetést hozott be vele. Így már aztán hamar megszoktam.
Lett volna még egyéb történés, ami érdekelt volna a regényben, mert annak idején a történelemórán semmit nem mondtak ezekről- nem is érdekelt-, de rájöttem ennyi mindent nem lehet egyetlen kötetbe belesűríteni. Talán egy folytatás jó lenne.
( Amennyiben ez létezik, csak én nem tudom, elnézést, keresni fogom!)
Bár a magyar történelem ugye nem áll meg eme regény végén, így valamennyire tudjuk a folytatást, bátran ajánlom ezen kötetet is azoknak, akik szívesen elmerülnek István király, Imre herceg első csatáiban, melyeket kint és bent is megvívott azért, hogy kicsiny országunk elindulhasson!
A kötet ismét 5 *-ot érdemelt nálam!

CorneliaS P>!
Benkő László: A hatalom ereje

Még semmit sem olvastam eddig Benkő Lászlótól, és valószínűleg nem egy trilógia befejező részével kellett volna kezdeni, de egyáltalán nem zavart. Érdekes és szórakoztató, mondjuk a kedvencem a jegyzetek, magyarázatok volt, sok érdekes dolgot tudtam meg. Majd visszafelé elolvasom az előző köteteket is.
(Imádom ahogy Imre herceget ábrázolja! sokat mond, mégis semmi konkrétat, de annyira férfias, és lenyűgöző, és tényleg valami megfoghatatlan aurát alkotott köré, amilyen lehet hogy lehetett. Picit szerelmes is lettem. :) )


Népszerű idézetek

robinson P>!

A bor mindig megnyitja az őszinteség amúgy legtöbbször szándékkal eldugaszolt csatornáit.

233. oldal

robinson P>!

– A hűség, nagyuram,nálam nem áru. Láthattad, csakis egy köpönyegem van, és mindig ugyanazt az oldalát hordom kifelé. Nem fordítok rajta.

191. oldal

robinson P>!

Oly drága pénzért árulták az erdőelvi sót, hogy a király már csak ebből degeszre tömhette a kamaráját.

7. oldal

robinson P>!

Úgy tűnt, hogy azok az átkos gondolatok, melyek kettejük között esztendőkön át téli álmot aludtak, most kinyújtóztatták tagjaikat, és álszent képpel belevigyorogtak az arcukba.

254. oldal

Lyanna P>!

Úgy tűnt, hogy azok az átkos gondolatok, amelyek kettejük között esztendőkön át téli álmot aludtak, most kinyújtóztatták tagjaikat, és álszent képpel belevigyorogtak az arcukba.

254. oldal

robinson P>!

A nagyasszony mind nehezebben viselte, hogy a fia egyre ritkábban kéri ki a véleményét, tanácsát, és alig enged neki beleszólást a királyság ügyeibe.

14. oldal

robinson P>!

Mert egy belháborúban soha senki ne keressen örömet, de dicsőséget se. A saját vér ontását csakis a megátalkodott nevezheti dicső tettnek.

42. oldal

robinson P>!

István király arcára egyetlen esztendő alatt több nyomot vésett az idő, mint egész addigi életében.

97. oldal

robinson P>!

Vászoly herceg asszonyának arca megrándult e szavak hallatán. Mint minden besenyőben, benne is sűrű pusztai vér kerengett, s hamar türelmét vesztette, a számára értelmetlen ellenkezés pedig mindig feldühítette.

245. oldal

Lyanna P>!

De egy uralkodónak azt, hogy szégyenletes vereséget szenvedett, legfeljebb az ellensége mondhatja. Jóformán még nem is terjedt el a gyászos hír, a császár és a püspökség krónikaírói már azon törték a fejüket, miként is lehetne ezt enyhébb szavakkal megfogalmazni, bár az lenne a legjobb, ha jóval eredményesebbnek állítanák be a dugába dőlt hadjáratot.
Hadjárat? Vajon lehet-e annak hívni egy olyan felvonulást, ahol éppen csak átlépték a gyepűt, aztán az éhségtől tántorogva eljutottak valameddig, ám semmit nem intéztek…

383. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Jean-Pierre Montcassen: Az új Isten szerelmesei
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél
Csikász Lajos: Megátkozottak
Allen Newman: Királyok végnapjai
Makkai Sándor: Táltoskirály
Czakó Gábor: Aranykapu
Nemere István: Csák Máté
Urbánszki László: A dalmát háború
Szántó György: Aranyágacska