Nagypapa ​szigete 41 csillagozás

Benji Davies: Nagypapa szigete

Peti szereti Nagypapát, Nagypapa szereti Petit. És ez már mindig így lesz.
Ebből a gyönyörű, vigasztaló könyvből megtanulhatjuk, hogy aki a szívünkben él, az mindig ott lesz velünk.

Benji Davies színes képeskönyve egy kisfiú, Peti története, aki nagypapájával fantasztikus tengeri utazásra indul. Távoli szigeten kötnek ki, gyönyörű vidékeken barangolnak, ám végül Peti egyedül tér haza. Minden éppen olyan, mint előtte, csak nagypapa nincs sehol.

A kötet egyszerű és természetes módon szól az elengedésről, elmúlásról Szabó T. Anna lírai fordításában. Segítségére lehet a szülőknek, gyerekeknek a gyászban, gyászfeldolgozásban.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2016
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634154549 · Fordította: Szabó T. Anna · Illusztrálta: Benji Davies

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Futóhomok P
Benji Davies: Nagypapa szigete

Ha van valamiféle meggyőződésed- reményed-, hogy a halál után lennie kell folytatásnak, akkor nézz bele. Ez egy felszabadító mesekönyv. A történet dióhéjban a spoiler alatt, bátran nyissátok meg, az elbeszélés annyira szép, minden felesleges szót nélkülöző, hogy nem rontja el az élményt a sztori összefoglalása: spoiler A mesét 3-4 éveseknek biztosan csak a saját szavaimmal mesélném el a képekre támaszkodva. Elidőzve az olyan részleteknél, hogy a nagypapa a botját nem hozza le a hajóról vagy az utolsó szeretettel teli nagypapa-unoka ölelésre hívnám fel a figyelmet. Nagyobbak már sok mindent felfoghatnak a szimbolikus tartalmakból is.
Én a kilencéves kislányomnak kölcsönöztem a kötetet. Sajnos Ő már átélt igen kemény gyászt is: pár éve tragikus körülmények között elveszítette egy óvodás társát. Akkor a feldolgozásban leginkább a rajzolás segített neki: újra és újra képeken ábrázolta a meghalt kislányt teljes családi körében, aztán fokozatosan meg is tudta fogalmazni a gondolatait. A halállal kapcsolatosan időről időre előjönnek belőle kérdések. Nagyon örültem, hogy ebben a történetben az elmúlás az élet természetes részeként jelenik meg: egy unoka vesz örök búcsút idős nagyapjától. Át is beszéltük, hogy mekkora ajándék, ha valaki betelve az élettel halhat meg. Ettől függetlenül a gyász fájdalma ott lesz, de a történet kisfiúja állja a viharokat és erős kézzel kormányozza azt a bizonyos hajót egyedül is. Hogy mitől erős? Hát a rengeteg szeretettől, amivel nagypapa megpakolta kettőjük kapcsolatát. Miről beszélgettünk még a könyv kapcsán? Főleg arról, hogy megéri időt adni annak, aki fontos a számunkra és arról, hogy az életidejét senki sem tudja előre …

7 hozzászólás
>!
Nikolett0907 P
Benji Davies: Nagypapa szigete

Egy rövid kis mese, de annál aranyosabb.
Egy kihívás miatt vettem meg, de nem bántam meg.
Kicsit a gyerekkoromra emlékeztet és hiányzik a nagyszülői játék.
Azt hiszem megtartom. :)

>!
csgabi MP
Benji Davies: Nagypapa szigete

Mese a halálról, az elmúlásról. Hogy hogyan legyen vége szépen és békésen; hogyan búcsúzzunk el szerettünktől, aki utolsó útjára indul.
Amikor kezembe vettem a könyvet, még nem tudtam, miről fogok olvasni. Megfogott a cím; az illusztrációk szépsége. És amikor nagypapa azt mondta unokájának, hogy szeretne ott maradni a szigeten… Akkor jöttem rá, hogy miről is szól valójában ez a mese. Arról, amire sokan nem képesek, az elengedésről és a szép búcsúról. Akkor szeretünk valakit igazán, ha erre képesek vagyunk.
Gyönyörű volt ez a történet, sokszor fog még eszembe jutni.

>!
meseanyu MP
Benji Davies: Nagypapa szigete

Nagyon szép, nagyon kedves kötet, de nem vagyok benne biztos, hogy a kicsiknek átjön a szimbolikája. Egy pár ponton nekem döccent a logikája, és ha nem tudom előre, hogy miről olvasok, lehet, hogy le sem esik, gyerekként pedig valószínűleg még kevésbé értettem volna. De lehet, hogy csak én vagyok túl földhözragadt.

>!
Uzsonna
Benji Davies: Nagypapa szigete

Kedves és színpompás könyv kicsiknek, a gyász feldolgozásához: mi történik nagypapával, hol lehet, amikor már nincs a megszokott házban.

4 hozzászólás
>!
Chöpp
Benji Davies: Nagypapa szigete

Ez a történet gyönyörű, szemet, lelket gyönyörködtető. Erre elmondható, hogy egyszerű, és nagyszerű! Kicsimmel egybehangzóan sóhajtottunk fel a végén. Azt kérte, olvassam el a kötés hátoldalán levő szövegeket is.
Tényleg nagyon szép és megható. Ajánlom. Ajánljuk.

>!
tmezo P
Benji Davies: Nagypapa szigete

Szép. Megható.
Egyszerű mese az elválásról, arról, hogy valaki eltávozik a családból. Nincs magyarázat, csak egy utolsó kaland.

>!
ViraMors P
Benji Davies: Nagypapa szigete

Nem tudtam, mire számítsak, annyi volt biztos, hogy szeretem Benji Davies Beni sorozatát, ezért bele kellett nézni ebbe is, ha már ott volt a polcon a könyvtárban. Az eddigi könyvei alapján számítottam rá, hogy ebben is lesz mögöttes tartalom, de azért egy kicsit mellbe vágott, amit kaptam.
Szép és megható, nem szokványos ábrázolása egy nagyszülő távozásának, elengedésének, olyasminek, amit felnőttként sem könnyű megérteni és elfogadni. Davis indirekt módon, egy közös kirándulás keretében mutatja be a nagyapa-unoka kapcsolatot, annak minden tartalmasságával, összetartó erejével és az elkerülhetetlen véggel.
Nehéz dolog a halálról beszélni, főleg gyerekekkel. Davis történetében leginkább az fogott meg, hogy nem rázúdítja a gyerekekre a kegyetlen tényeket, hanem a sorok mögé rejti. Szerintem érdemes elolvasni a könyvet, de mindenképpen felnőttel együtt, aki segíthet megérteni és akivel meg lehet beszélni a történetet.

>!
dianna76 P
Benji Davies: Nagypapa szigete

Több könyvet olvastam már, ami a gyermekeknek szól az elmúlásról, a halálról, nyíltan, vagy csak burkoltan. Azokhoz viszonyítva, talán ez most nekem kicsit kevés volt. A könyv maga nagyon szép, a kivitelezés, a nagy forma, az illusztráció. Történet szempontjából viszont többet vártam. A vége kicsit olyan összecsapottnak tűnt, spoiler A színek talán helyenként túl sötétek, komorak, melyeket ellensúlyoz a sok színes tollú madár, papagáj. Egyebekben tetszettek az illusztrációk.
Újraolvasom, hátha másként hat…

>!
Móra, Budapest, 2016
32 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634154549 · Fordította: Szabó T. Anna · Illusztrálta: Benji Davies

Népszerű idézetek

>!
Kek P

Petiék közelében, túl a kis kapun és a magas fán, ott állt Nagypapa háza.
Az ajtó mellett, a virágcserép alatt, mindig ott volt a kulcs. Peti akkor ment be hozzá, amikor csak akart.

>!
Kek P

Peti izgatottan kapaszkodott fölfelé. Még soha nem járt Nagypapa házának padlásán.
Körülnézett. A padlás tele volt mindenfélével. A sok-sok tárgyat Nagypapa a világ körüli útjain gyűjtötte össze.

>!
Kek P

– Peti, el kell mondanom valamit – fordult hozzá Nagypapa. – Az az igazság…

     … hogy én itt szeretnék maradni.
– Ó – mondta Peti. – Nem leszel magányos?
– Dehogyis – mosolygott Nagypapa. – Egyáltalán nem!
Peti még egyszer, utoljára megölelte Nagypapát. Tudta, hogy nagyon fog hiányozni.

>!
Kek P

Nagypapa nélkül rettentő hosszúnak tűnt az út.
Peti mégis ügyesen hazakormányozta a hajót.


Hasonló könyvek címkék alapján

Shona Innes: Az élet olyan, mint a szél
Bátky András: Morci
Walt Disney – Bambi
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Catherine Leblanc: Akkor is szeretnél?
Julia Donaldson: A Graffaló
Julia Donaldson: Zog, a sárkány
Julia Donaldson: Papírbabák
Rebecca Cobb: Valamicsoda
Rebecca Cobb: Mind megettem!