Vörös ​hold 35 csillagozás

Benjamin Percy: Vörös hold

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Patrick ​Gamble sosem gondolta magáról, hogy különleges, míg egy napon föl nem száll egy repülőgépre, ahonnan egyedül ő kerül ki élve. Claire Forrester akkor jön rá, mennyire más, mint a többiek, amikor a kormány emberei berúgják a ház ajtaját, és meggyilkolják a szüleit. Chase Williams, az amerikai Oregon kormányzója sem nagyon tér el az átlagtól. Kissé megalkuvó, részrehajló politikus, aki végül is arra esküdött fel, hogy védelmezi az Egyesült Államok lakosságát a köztük járó gonosztól, de egyszer csak szörnyű felismerésre ébred. A fenyegetés pedig rettenetes, és ott van testközelben. Eddig kordában tudta tartani a törvény, az erő és legfőképpen a gyógyszerek, de a megdöbbentő történet hősei már tudják, hogy bármikor elszabadulhat a pokol. Mert hamarosan eljön a vörös hold éjszakája, amikor egy felismerhetetlen világ születik, és megkezdődik az emberiségért vívott harc…
Benjamin Percy, az Egyesült Államok-beli Oregonban élő fiatal író tehetségét számos irodalmi díj… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Geopen, Budapest, 2013
ISBN: 9786155331114 · Fordította: Bozai Ágota
>!
Geopen, Budapest, 2013
608 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639973992 · Fordította: Bozai Ágota

Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Lisie87 P>!
Benjamin Percy: Vörös hold

Megint egy olyan könyv, aminél nem értek egyet az alacsony százalékkal. Tudom, hogy becsapós a borítón a „love story” felirat…és sokan ilyen romantikus-vérfarkasos könyvre számítanak, aztán meg jön a pofára esés, hogy hoppá, ez egyáltalán nem egy leányregény.
Hát nem, erős társadalomkritika, faji megkülönböztetés, háború, politika és töménytelen mennyiségű vér. A könyv hangulata komor, a szereplőkkel sem bánik túl kesztyűs kézzel az író, a reményt pedig teljesen elveszi az olvasóktól. Aki ilyesmire vágyik, annak tökéletes olvasmány, a finom lelkületűeknek viszont nem ajánlanám.

39 hozzászólás
Roni_olvas>!
Benjamin Percy: Vörös hold

Rendkívül összetett könyv ez. Amellett, hogy a műfajok sajátosan keverednek benne (hiszen fantasy és realista történet egyszerre, horror és disztópia, thriller és dokumentumkönyv egyaránt – romantikusnak viszont egyáltalán nem nevezhető!), egy többrétegű, szimbolikus történet is – tulajdonképpen egy hatalmas metafora.
A likánok lehetnének bárkik: arabok, kínaiak, latínók, négerek – mindegy! A hangsúly nem a kin van. Sokkal inkább az emberi természeten, a faji megkülönböztetésen, idegengyűlöleten, rasszizmuson, kirekesztettségen. A társadalmi szegregáción.
A történet és a cselekmény során – a vérfarkasok kivételével – minden realisztikus, tulajdonképpen a múlttól a jövőig egy alternatív történelem jelenik meg a szemünk előtt, nagy politikai csatározásokkal, vad, brutális akciójelenetekkel, élénk, csodálatos tájleírásokkal, részletesen alátámasztott, tudományos magyarázatokkal.
A történet hosszú, gyakori nézőpontváltásokkal, hihetetlenül bravúros írói stílussal és megoldásokkal – mégis sokan lesznek, akik nem fogják végigolvasni a könyvet – vagy nem tetszik majd nekik. Mert Percy bizony igencsak nyers és kegyetlen.Kínozza, gyötri a szereplőit, vannak igazán gyomorforgató jelenetek, mégis azt kell mondanom, hogy egyetlen percre sem éreztem azt, hogy mindez felesleges vagy netalántán szenzációhajhász lenne…szükséges volt, elkerülhetetlen mindahhoz, hogy megértsük a szereplők motivációit, hogy érzelmileg túlfűtött hangulatba kerüljünk ahhoz, hogy lássuk, mi miért történik, és mennyire feleslegesen…És hogy aztán a végén, az epilógus hihetetlen döbbenetét átélve elmondhassuk, mennyire reménytelenül lerombolta Benjamin Percy az emberiségbe vetett hitünket …és mennyire utáljuk ezért…

Shanara>!
Benjamin Percy: Vörös hold

Azért vagyok mérges a kiadóra, mert urban fantasyként és love storyként kínál egy olyan könyvet, ami nem az. Nem tudom, hogy mit akart ezzel elérni, mert így pont nem az a célközönség fogja olvasni a regényt, akinek kellene. Ez pedig senkinek sem jó, sem az olvasónak, sem a kiadónak. Értetlenül állok a döntés előtt, amely a borító tetejére varázsolta azt a pár szót. Besorolásként én inkább a misztikus thriller kategóriát adnám meg.
Pedig egyébként a történet jó és kellőképpen érdekes, még akkor is, ha megvannak a maga hibái. Egy likánokból és emberekből álló társadalomban játszódik a történet, amelyet akár alternatív történelmi lehetőségnek is lehetne tekinteni, annyira erős a valósággal való párhuzam. Nagyon erős a regény társadalomkritikája. Ha a likán szálat nézem, akkor jó kis vérfarkasos történet, de ez csak az alap és a mű ennél lényegesen összetettebb. Katonai akciók, kutatások, politikai adok-kapok. Ezek sokkal jellemzőbbek a regényre, mint amit a borító ígér.
Csak erős idegzetű nőknek és elsősorban inkább az erősebb nem képviselőinek ajánlanám. Ők az igazi célközönség, nem a romantikus urban fantasy rajongótábor.
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2013/09/benjamin-percy-v…

lena91>!
Benjamin Percy: Vörös hold

Reménytelen eset, nem boldogulok vele.
Túl tömény, bleh, nem tetszik, egyáltalán.

6 hozzászólás
Christine_Anne_Colman I>!
Benjamin Percy: Vörös hold

Nagyon semmilyen tapasztalatom van ezzel a könyvvel kapcsolatban. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, pedig megvolt benne minden, ami egy ilyen könyvhöz kell: akció, eseménydús, több szálon futó cselekmény. El volt magyarázva ki kicsoda és micsoda, meg ki kinek a mije, mégis, valahogy nem tudtam vele sehogy sem haladni. Legalább fél év kellett, hogy kiolvassam. Tegnap kezembe vettem ismét, a könyvjelző a közepénél volt, de nem voltam benne biztos, hogy csak ott tartok, mert úgy emlékeztem, hogy elolvastam. Igen, elolvastam, az utolsó oldalt elolvastam, így jutott eszembe, hogy „jé, tényleg olvastam”. Innen szerintem rá lehet jönni, hogy nem okozott maradandó élményt. Lehet, hogy velem van a gond, de úgy látom, nem vagyok egyedül ezzel véleménnyel. Remélem, többet nem kell elővennem.
Még annyit írnék a végére, hogy csalódtam benne, mert a romantika egyáltalán nem került előtérbe, nem is igazán értem, miért love story.

2 hozzászólás
Kitti_19>!
Benjamin Percy: Vörös hold

Nem fogott meg túlzottan. A történet kapcsán végig gyenge Spóra (Joe Hill) utánérzésem volt, csak azzal a különbséggel, hogy a Spóra a maga 982 oldalán keresztül is, végig lenyűgözött, ezen a könyvön pedig inkább csak „túllettem”.
Értem én, hogy disztópia, meg aktuálisan (valóságosan is) égető társadalmi/politikai kérdések, harc, háború, stb, de mégiscsak olyan egyhangúra sikerült ez nekem. Aminek óriási mélypontnak kellett volna lennie az szereplők számára, az is inkább csak rezignáltság volt, csúcspontok meg egyáltalán nem is voltak, amikor érezhettünk volna egy kevés katarzist. A karakterek egyikében sem vettem észre semmi szerethetőt, semmi olyat, amivel azonosulni lehetne, végigrohantak a történeten, ami (hosszúsága ellenére is) összecsapott hatást keltett, az epilógus adott még egy végső, érdekes felütést, így szerzett még a végén egy pozitív pontot a negatívak mellé, de ez sem sok semmi.
Annak örültem, hogy a borítón feltüntetett love story nem nagyon jelent meg benne, szerencsére inkább a thriller felé hajlott, nagyon halványan volt csak benne a romantikus szál. Ez piros pont.
Karácsonyi könyvudvaros akicózáson szereztem be kemény 600 ft-ért, annyit megért, mert többé-kevésbé elszórakoztatott unalmas perceimben. Aztán kb ennyi.

Veress_Éva>!
Benjamin Percy: Vörös hold

Jól indult, izgalmasnak ígérkezett. Aztán nem lett belőle semmi. A könyv egésze alatt vártam, hogy na most majd most történik valami nagyszabású valami nagyon izgalmas, de sajnos nem. Egész idő alatt monoton, volt az egész. Ezt a monotonitást és hosszú időintervallumot akarta az író megszakítani különböző helyszínekkel, és szereplőkkel, de minden marad a középszerűségben, egy nagyobb dolog lehetőségével. Pedig nagyon jó az alapötlet, alapvetően jók a karakterek, csak éppen nem lett kiaknázva. Én az igazat megvallva untam.

Judy22>!
Benjamin Percy: Vörös hold

A könyv tartalmas, sokszereplős és sokszálas. Figyelni kell minden részletre, mert a végkifejletnél szükségünk van az egészre, mikor összeér a fináléba a szál. Ez az erőssége és a könyv gyengéje is. Mivel hosszú és kusza is, sokszor unalomba fordult át, majd megint izgalmas lett és megint izgalmas, aztán majdnem félre tettem és megint megtetszett.. Sok részt és szereplőt feleslegesnek éreztem. Viszont rengeteg pozitívumot is tudok mondani róla.
Mondhatom nagyon jó kis befejezést kaptunk.
Tetszett a szövevényessége, az összetettsége.
A világfelépítés és maga történet igencsak érdekesre sikeredett. Messze kerültünk az elcsépelt vérfarkasos, szerelmes történetek megszokottságától, ami igazán üdítő a sokadig hasonló könyv olvasása után.
Tudott az író újat szőni a divatos téma köré.

Infinity21>!
Benjamin Percy: Vörös hold

Engem annyira nem fogott meg, de tökéletesen egyetértek @Judy22 vel.

Sivatagirózsa>!
Benjamin Percy: Vörös hold

A számításaimmal ellentétben nem egy romantikus fantasy volt. A cselekmény nem túl pörgő, viszont hihetetlenül gazdag leírásokat tartalmaz. Hirtelennek tartottam a lezárást, viszont az epilógus olyan befejezést tartogatott, amire egyáltalán nem számítottam.
Bővebben:
http://sivatagirozsakonyv.blogspot.hu/2013/05/benjamin-…


Népszerű idézetek

Shanara>!

Férje egyszer azt mondta, hogy szerinte valami matematikai egyenlet érvényes lehet az életre is, mivel minél tovább él az ember, annál gyorsabban telik az idő múlása. Miriam ezt mindig a megszokásnak tulajdonította. Ha az embernek kialakult szokásai vannak – ugyanazon a helyen lakik, ugyanott dolgozik –, akkor már nem tölt annyi időt azzal, hogy észrevegyen és értelmezzen bizonyos dolgokat, pedig ezekből lehet észrevenni az idő múlását. Különben az élet csak úgy elsuhan, elmosódottan, ahogy most, amikor nehezen tudja számon tartani az idő terhét, és egyik nap a másikba olvad.

574-575. oldal (Geopen, 2013.)

1 hozzászólás
Shanara>!

A sötétségnek ugyanolyan hatása van, mint a napfénynek. Ha túl sokáig néz bele az ember, megperzselődik.

296. oldal (Geopen, 2013.)

Shanara>!

(…) a félelem olyan érzés, mintha darazsak lennének a bőre alatt, szárnyaikat rezegtetnék, szúrna a fullánkjuk.

268. oldal (Geopen, 2013.)

Shanara>!

A falfestmények állatokat ölő embereket, embereket ölő állatokat, tegnap és ma vívott, holnap megvívandó csatákat ábrázolnak. Olyan harcot, amely sosem hagyott alá és nem is fog alábbhagyni soha: az éhség és a szomjúság elűzéséért ölnek, és szomjúságból is kétféle van; amit ital, és amit csak a vér képes csillapítani.

423. oldal (Geopen, 2013.)

Shanara>!

Dühös, és a düh jó dolog. Azt jelenti, hogy még izzik benne valami. Azt jelenti, hogy még nem égett ki teljesen, lelke nem lett hamuvá.

555. oldal (Geopen, 2013.)

Kasztór_Polüdeukész >!

Rájöttem, hogy a pestis mindenkiben benne van; és ezzel békém
odalett.

ALBERT CAMUS: A PESTIS

Kasztór_Polüdeukész >!

És elvesztettem érzékemet megítélni,mi jó és mi rossz
Mert húsomon szőrzet nőtt
Igen, és gondolataim biztosan
Ösztönné és Isten iránti engedelmességgé lettek.

BLITZEN TRAPPER ; FURR

Kasztór_Polüdeukész >!

Az ég szilva lila színűre változik; a nap, a csillagok, a felhők
csatáznak az égbolton. Patrick ettől a látványtól önkéntelenül arra
gondol, hogy idelent is így van ez; minden megosztott, mint a táj:
óceán és erdő és sivatag és város, felhők és nap és köd, mintha sok
világ lenne bezsúfolva egybe.
Még egy fél óra, míg a fénygolyó felemelkedik a horizonton, és fáj
a szemnek ránézni.

Kasztór_Polüdeukész >!

A levegő száraz,
a műszálas szőnyeg bolyhos, így elektromos szikra képződik
közöttük, ahogy kezet ráznak;

Kasztór_Polüdeukész >!

– Érdekes válaszúthoz érkeztünk – mondja a professzor, és várja,
hogy a zsivaj elüljön a teremben. – Történelmet élünk. Olyan
történelmet, amit egyszer majd ebben a teremben fognak tanítani,


Hasonló könyvek címkék alapján

Peter Clines: 14
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák
Stephen King (Richard Bachman): A menekülő ember
Stephen King: A Setét Torony – A harcos
Stephen King: A búra alatt
Susan Ee: Angelfall – Angyalok bukása
Isaac Marion: Eleven testek
Justin Cronin: A szabadulás
Neil Gaiman: Amerikai istenek