Az ​igazi kaland 32 csillagozás

Benjamin Mee: Az igazi kaland

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Benjamin ​Mee, a szabad szellemű, állatbarát újságíró egy régóta dédelgetett álomtól vezérelve londoni lakását és a nagyvárosi mókuskereket egy dél-franciaországi tanya nyugalmára cseréli. Gyönyörű feleségével és két gyermekükkel színes élővilág lakta, idilli környezetben telnek mindennapjaik, ám a harmónia egy szempillantás alatt szertefoszlik: Mee feleségénél, Katherine-nél súlyos betegséget diagnosztizálnak.
A rosé-illatú idill nyugalmát nemcsak a gyilkos kór formájában felbukkanó átok veszélyezteti, hanem egy ingatlanközvetítői brosúrában rejtőző áldás is, egész pontosan egy hirdetés, amely a Dartmoor Vadasparkot kínálja eladásra. A családi körben működtetett állatkert látomása szinte a teljes Mee famíliát rabul ejti – többek között a hetvenes évei közepén járó, szafari-túrákon oroszlánokat simogató édesanyát, aki még a tetemes családi örökséget is hajlandó feláldozni az állatkertért.
Persze a siker és az állatkert megnyitása felé vezető úton akadályok tömege… (tovább)

Eredeti cím: BENJAMIN MEE: We Bought a Zoo

Eredeti megjelenés éve: 2009

A következő kiadói sorozatban jelent meg: FilmRegények

>!
Cartaphilus, Budapest, 2012
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632662404 · Fordította: Borbás Mária
>!
Cartaphilus, Budapest, 2012
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632662404 · Fordította: Borbás Mária

Enciklopédia 1


Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

>!
Damson
Benjamin Mee: Az igazi kaland

Én nyilván egészen más élményt kaptam ettől a könyvtől, mint az olvasók nagy többsége. De egyet kell értenem azzal, hogy igen, ez egy jó könyv, valóban megírást érdemlő történet, olvasmányos stílusban. Mégpedig olyannyira olvasmányos stílusban, hogy szinte fel sem tűnik, hogy időnként már-már szakkönyvekbe illő módon ír az állatokról, vagy éppen az állatkerti menedzsmentről. Utóbbi különösen érdekes volt számomra, hiszen sokszor deja vu élményt jelentett, ráadásul – Durrell könyveivel ellentétben – a mai kor állatkertészetéről szól, csupa számomra is ismerős névvel, EEP-stől, IUCN-estől és Nick Lindsay-stől. Emellett már csak ráadás, hogy a „civil” élettörténet is magával ragadó, amelyben a tragédia és a komédia megfelelő arányban keveredik ahhoz, hogy élvezetes olvasmányt nyújtson.

>!
Sisyll
Benjamin Mee: Az igazi kaland

Bárki, aki a kezébe veszi a könyvet, mondván, hogy a film nagyon jó volt: ez nem egy és ugyanaz. Illetve ugyanaz a sztori, kicsit kevesebb Hollywoodal, de érzésileg ugyanazt hozza. Belőlem legalább is ugyanazt a kellemes, kicsit azért keserédes szájízt váltotta ki.
Még mindig elbűvöl a tény, hogy valaki otthonául egy egész állatkertet választ és újra éleszti. Viszont kemény meló ez, főleg, hogy az élet további körülményei sem a legjobbak. Benjamin Mee története az egyik legkedvesebb számomra az igaz sztorik közül, amikről írtak és amit megfilmesítettek.
Tény, hogy a könyv szárazabb és a film kicsit kellemesebb, és bár ugyanaz a csodálat van bennem, hajszállal a film nyert nálam. Azért nagyon jó döntésnek éreztem, hogy elolvastam a könyvet és megtudhattam, miből lett a cserebogár.

>!
monalisa
Benjamin Mee: Az igazi kaland

Egészen más, mint a film. Nyilván a borító alapján kicsit mást vártam, de összességében tetszett, amit kaptam. Szeretek életrajzi történeteket olvasni, mert ez tényleg nem Hollywood, ilyen a valóságban megtörténik. Tökéletes példa arra, hogy merj nagyot álmodni.
Illetve csontba vájóan fájdalmas és őszinte a Katherine-ről szóló rész… Erre tényleg nem számítottam, mikor belekezdtem a könyvbe.

>!
julias
Benjamin Mee: Az igazi kaland

más esetben azt mondanám, hogy egyszer olvasós, sírós-nevetős, annak, aki azért valamennyire érdeklődik a téma iránt. a filmnek pedig nem sok köze volt hozzá.
nekem viszont most nagyon sokat adott ez a könyv mint olyan embernek, aki újságnál dolgozott, de most már nagyon szeretne valami kézzelfogható, hasznos dolgot csinálni :)
remélem hamarosan el tudok látogatni a dartmoor zoological parkba.

>!
Biusss
Benjamin Mee: Az igazi kaland

Sajnálom, jó könyv volt, de úgy érzem, ehhez fel kell nőnöm, valamint a könyv fele eléggé monoton volt, és szívesen megtudtam volna többet a családjáról és az állatokról is, nem csak az állatkert épüléséről. :)

>!
Keli
Benjamin Mee: Az igazi kaland

Oké, lehet hogy én vagyok az ufó, de a filmet még nem láttam, de a könyv tetszett! :) Jó példa arra, hogy aki mer, az nyer! :)

>!
Sheila
Benjamin Mee: Az igazi kaland

Aki szerette Gerald Durell könyveit, az olvassa el ezt is. Megéri. Az író szerintem egy fokkal tovább fejlesztette a műfajt – szerintem sokkal gördülékenyebben ír, mint Durell, illetve humoros és megragadó is egyben.
A történet keser-édes, de végül minden jól alakul. Összességében véve nagyszerű könyv, állatbarátoknak és Durell rajongóknak kötelező! :)

>!
kamububu P
Benjamin Mee: Az igazi kaland

Annak ellenére, hogy helyenként olyan érzésem volt, mintha egy orvosi szaklapot olvasnék, mégsem zavart a dolog. Talán még inkább segített elképzelni, átérezni, hogy egy család miken mehet keresztül, mi mindent kell „túlélni”. Sajnos kevesebb volt benne az a fajta leírás, amit az állatokról és a gondozásukról vártam, de ami benne van, az elképesztően érdekes és élvezetes.
Az eredeti cím ilyetén fordítását botrányosnak tartom, de a magyar cím szerencsére jobban illik a könyvhöz, mint a filmhez, elvégre az élet nem habostorta, hanem igenis küzdeni kell, ez a könyv pedig erre tanít, már ha odafigyelsz rá.

>!
Gold00
Benjamin Mee: Az igazi kaland

Körülbelül 10 éves lehettem, amikor elkezdtem olvasni. Az ötvenedik oldalig juthattam, és mondván, hogy unalmas, le is raktam.
Talán még nem telt el elég idő a rossz élmény elfelejtéséig, de most elkezdve is ugyanezt éreztem. Számomra félrevezető volt Gerald Durrel nevének említése, egyáltalán nem hasonlít az írásaihoz (ami nem baj, csak nem ezt vártam). Az első fejezet mivoltát nem igazán értettem, szerintem teljességgel kihagyható lett volna. Többször éreztem, hogy lassan csordogál a történet, és lassan fogy az a 240 oldal. Ennek ellenére tetszett a könyv humora, valamint az író stílusa is.


Népszerű idézetek

>!
Damson

Az állatkerti gondozók csapata afféle félkatonai szervezet. Ormótlan bakancsot, harctéri nadrágot viselnek, rádió adó-vevőn kommunikálnak, és veszedelmes munkájuk során olykor fegyvert használnak. Lényeges, hogy fegyelmezettek legyenek, és ahhoz, hogy följebb léphessenek a ranglétrán, nagy önfegyelemre és elkötelezettségre van szükségük, meg arra, hogy alkalmazkodjanak a kialakult rendhez.

201. oldal (Cartaphilus, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: állatkert
>!
EfCsabi

Csak ekkor értettem meg Donald Rumsfeldnek az iraki háború idején a lapokban közölt szavait: „Mint tudjuk – hangzott a híres kijelentés –, vannak tudott tudottságok: dolgok, amelyekről tudjuk, hogy tudjuk. Tudjuk azt is, hogy vannak tudott nemtudottságok: dolgok, amelyekről tudjuk, hogy nem tudjuk. De vannak nemtudott nemtudottságok is: dolgok, amelyekről nem tudjuk, hogy nem tudjuk.”

76. oldal

1 hozzászólás
>!
Mivid

A pénztárosnőt valósággal elkábította a kassza, a sorban állók mintha iszapban mozogtak volna. Amikor végre-valahára – lassított felvételben – lebonyolódott az első tranzakció, a távozó vevő visszalebbent a sorba, és felragadott egy doboz mentolos cukrot. – Bocs, ezt elfelejtettem! – Hogy ekkor ki nem törtem, az a világ nyolcadik csodája.


Hasonló könyvek címkék alapján

Diane Ackerman: Menedék
Jacquie Durrell: Állatok az ágyamban
Yann Martel: Pi élete
Lawrence Anthony – Graham Spence: Babilon bárkája
Vera Csaplina: Négylábú barátaim
Devecseri Gábor: Állatkerti útmutató
Gerald Durrell: Állatkert a kastély körül
Gerald Durrell: Életem értelme
David Taylor: Hogyan lettem állatkerti orvos
Kiss József: Röfi regénye