Micimackó ​és a Tao 133 csillagozás

Benjamin Hoff: Micimackó és a Tao Benjamin Hoff: Micimackó és a Tao

Micimackó – ki gondolná! — igazi taoista bölcs. Nem kínai ugyan, nem is nagy tekintélyű Filozófus, csupán egy nyugodt, kiegyensúlyozott, megfontolt és szeretetre méltó Csekélyértelmű Medvebocs, aki sokkal többet tud a taoról, mint… … a borongós hangulatú Füles …vagy az örökösen kételkedő és félős Malacka… … vagy a lóti-futi, folyton szervezkedő Nyuszi… …vagy a nagyképű, fontoskodó Bagoly. Micimackó, aki látszólag semmit sem tud, tisztában van a Lényeggel. Micimackó nem csinál semmi különöset, csupán Van. És ez a taoista bölcsesség egyik legfontosabb alapelve. A szerző Micimackó segítségével elmagyarázza a taoizmust, és a taoizmus segítségével elmagyarázza a Micimackó szereplőit. Megtudhatjuk, mi a Micimackó Módszer, ki az a Dógomvan, mi az, hogy Sehová és Semmi, és milyen a Hejesírás…

Eredeti megjelenés éve: 1982

>!
Tericum, Budapest, 2008
166 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639633513 · Fordította: Kiss Marianne · Illusztrálta: E. H. Shepard
>!
Tericum, Budapest, 2000
166 oldal · keménytáblás · ISBN: 963845346x · Fordította: Kiss Marianne
>!
Tericum, 1994
166 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638453038 · Fordította: Kiss Marianne · Illusztrálta: E. H. Shepard

2 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Micimackó · Buddha · Konfuciusz · Lao-ce

Helyszínek népszerűség szerint

bolt


Kedvencelte 14

Most olvassa 10

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
luthienlovemagic IP
Benjamin Hoff: Micimackó és a Tao

Rövid és tömör értékelésem a könyvről: Az egyik nagy kedvencem. spoiler
Áll s könyv hátlapján, ami már önmagában is figyelemfelkeltő, hát még, ha a kényelmesen elhelyezkedett olvasó bele is kezd a könyv olvasásába. Nézzük csak!
Bővebben: https://luthienkonyvvilaga.blogspot.hu/2017/07/faragatl…

>!
Goofry P
Benjamin Hoff: Micimackó és a Tao

tudása – - – a Semmi.
a Bölcselete – - – Minden.
odaÚt – - – Bátraknak.
– - – - – - – - – - – - – - – - – -

>!
Kovács_Cintia_2
Benjamin Hoff: Micimackó és a Tao

Nem arról szólt, amire készültem, de nagyon tanulságos volt. Azt meg kell jegyeznem, hogy gyerekkoromban imádatom tárgya volt az igazi Micimackó, könyvekben, mesékben egyaránt. Felnőttként újraolvasva viszont már nem is mese volt, hanem a történet, aminek minden szereplője nemtetszést vált ki belőlem. Benjamin Hoffnak sikerült kicsit javítania a „nagykorú” véleményemen. :)

>!
andianhu
Benjamin Hoff: Micimackó és a Tao

Egyik kedvenc alapművem, kiváló és élvezetes a fordítás is – időnként muszáj újraolvasni. :)

>!
Aaron_Rgd
Benjamin Hoff: Micimackó és a Tao

Eleinte kicsit érdekes, és számomra érthetetlennek tűnő zagyvaság volt az egész könyv, amibe az eredeti Micimackóból voltak idézetek és klassz rajzok. Gondoltam, hát miért ne olvassam el, hiszen rövid, tömör, valószínűleg lesz is belőle valami, és ami a legfontosabb: Micimackós.
Egészen addig ezen a véleményen voltam, amíg el nem értünk a DÓGOMVAN fejezethez, mert ott egyből magamra ismertem és elkezdtem élvezni a könyvet, ugyanis sokakkal ellentétben és szeretem, ha egy könyvben felismerem saját magam és mindezek mellett talán még megoldást is találhatok a problémámra. A megoldás az én esetemben: ne csinálj semmit! Megköszöntem az írónak, kiolvastam a könyvet és rájöttem: csak akkor lehetek kiegyensúlyozott, ha felhagyok a jelenlegi életformámmal és itthon ülök az ágyam tetején egész nap. Mivel ezt nem tehetem meg, így elraktároztam magamban, hogy mit fogok csinálni majd akkor, ha vége lesz az egyetemnek.
A viccet, a szarkazmust és bármi mást félretéve jó kis olvasmány volt ez. Most már legalább tudom, mi az a Tao és hogy hogy kapcsolódik egyik kedvenc gyermek- és felnőttkori mesémhez a Micimackóhoz. Már csak arra kéne választ találni, hogy hogyan tudok kijönni ebből a rohadt ketchup-effektusból… Talán majd a Malacka és a Taóban… :)

>!
aliciaszk
Benjamin Hoff: Micimackó és a Tao

Nagyon jó kis könyv volt, nagyon tetszett. Viszont! Kicsit nehezen tudom eldönteni, hogy a gyerekkoromban imádat tárgyát képző Micimackó, vagy ténylegesen a könyv tartalma miatt nyerte-e el a tetszésemet.
Örömmel olvastam a tanmeséket, és régi kedvenceim már ismert történeteit, és persze az eszmefuttatások is nagyon jók voltak, de néha kicsit belemagyarázásnak éltem meg, és sokszor kellett nagyon figyelnem a szövegre, különben elvesztem volna valahol félúton.
A tao iránt felkeltette az érdeklődésemet, szeretnék még olvasni a témában, szóval szerintem a céljának tökéletesen megfelelő könyv. Így kaphat az olvasó egy kis alapképet a dologról, amivel már el lehet indulni -bár a szerző szerintem néha beleesett abba a hibába, hogy azt gondolta, hogy ami neki egyértelmű, az másnak is az.
Sok idézetet kiírogattam belőle, és tényleg egy jó olvasmány volt. Csak ajánlani tudom!

>!
Robberator
Benjamin Hoff: Micimackó és a Tao

Hát nekem ez nagyon tetszett!
Bevezetésként a taoba is baromi jól szolgált, azt meg egyszerűen zseniálisnak tartom, hogy a szerző megtalálta ezt a kapcsot a Micimackóval. Van bennem egy erős késztetés, hogy visszatérjek a Százholdas Pagonyba, és meglássam, mennyit változtat ez a könyv az olvasatomon.

>!
Macskabéka_Nicole
Benjamin Hoff: Micimackó és a Tao

Kicsit poénos formában, de nagy igazságokat mesél el, és vicces, hogy tényleg mennyi köze van ezekhez Micimackónak :D Kicsit komolyra fordítva a szót, tényleg úgy gondolom, hogy a benne szereplő „tanítások” érnek annyit, mintha az ember egy komoly filozofikus könyvet olvasna, csak emészthetőbb formában van megfogalmazva. Tudnék itt a környezetemben is pár embert, akinek szívesen ajánlanám a könyvet, csak attól tartok, hogy amennyire ragaszkodnak a saját elképzeléseikhez és megszokásaikhoz, odáig sem jutnánk el, hogy egyáltalán elfogadják az ajánlásomat. Én mindenképpen szeretném elolvasni a párját, a Malacka és a Tao-t is.

>!
Szanya
Benjamin Hoff: Micimackó és a Tao

Ez nagyon ambivalens – egyszerre emészhető filozófia és egyszerre belemagyarázás…

Van itt szó Micimackó csekélyértelműségéről, az egyszerű elme és a tudomány szembenállásáról, az optimizmus erejéről, az intuíciókról, a mindig harcban álló – nehézségeket leküzdő – örök rohanó Dógomvan típusú emberekről, a fiatalság hajszolásáról, a felesleges holmikról (helló nyugat, helló fogyasztói társadalom) és a tiszta elméről…

Elvont könyv, melyet érdemes a könyvtárból kivenni vagy kölcsönkérni, egy elborult éjszaka olvasni, miközben szárnyalnak a gondolataink avagy take it easy!


Népszerű idézetek

>!
Wilsonné

– Ennek nem sok értelmét látom – vélte Nyuszi.
– Mert nincsen is – mondja Micimackó alázatosan. – De mikor elkezdtem mondani, még volt értelme. Valami elromlott közben.

>!
RedRose

-Tényleg, Micimackó, te például hogy ìrnád le, hogy kedd?
-Hogy mit?
-Kedd. Hisz tudod – hétfő, kedd…
-Kedves Micimackó – mondja Bagoly. – Mindenki tudja, hogy a keddet két dével ìrják.
-Igazán?
-Természetesen – válaszol Bagoly. – Minekutána ez a hét második napja.
– Ja, szóval ez ìgy megy? – bámul Micimackó.
– Rendben Bagoly – mondom. – És akkor mi jön a kedd után?
– Csütörrrtök.

42. oldal

4 hozzászólás
>!
cassiesdream

Az Örömódá-ról beszélgetünk, Beethoven Kilencedik Szimfóniá–jának zárótételéről.
– Ez az egyik kedvencem – mondja Micimackó.
– Akárcsak nekem – mondom én.
– És az a kedvenc részem, amikor azt éneklik, hogy:

Daloljatok a kedvemér’

– De…

Daloljatok a kedvemér’
Csak ennyi, mit egy medve kér.

– De hát ez nem…
– Daloljatok a kedvemér’, ez a kedvenc részem.
– Dehát az Örömódá–ban nem éneklik azt, hogy Daloljatok a kedvemér’!
– Nem éneklik?
– Nem bizony.
– És miért nem?
– Mert ilyesmi eszükbe se jutott.
– Nem jutott?
– Sem Ludwig van Beethoven, sem pedig az, aki az Örömóda szövegét írta, nem írt bele semmit a Medvékről.
– Nahát! Akkor biztosan összetévesztettem Medwig van Beethovennel.
– Micimackó, Medwig van Beethoven nem létezik. Ezt te magad írtad.
– Én?
– Te bizony.
– Ja, akkor biztosan azért olyan ismerős.

1 hozzászólás
>!
Katze

Akik azt hiszik, hogy az élet jutalma valahol a szivárvány mögött van…
– Azok jól odaégetik a pirítósukat – mondja Micimackó.

112. oldal

>!
Katze

A bölcs tisztában van képességeinek határaival – az ostoba nincs ennek tudatában.

59. oldal

>!
Katze

A méz már nem ízlik annyira, ha ettünk belőle. A cél nem jelent már annyit, ha elértük. A jutalom már nem olyan értékes, ha megkaptuk. Ha az életünkben kapott jutalmakat összeadnánk, nem volna valami sok. Ha a jutalmak közötti időtartamokat adnánk össze, az már jóval több volna. És ha összeadnánk a jutalmakat és a jutalmak közötti várakozással töltött időt, akkor az összes megvolna. Minden perc, amelyet leéltünk. Mi lenne, ha még élveznénk is?

123. oldal

>!
sztimi53 P

KÍVÁNCSI. Miért repülnek ősszel délre a madarak?
TUDOMÁNY. Ösztönből.

Vagyis: Tudja a fene.

17 hozzászólás
>!
cassiesdream

Mi a titka egy taoista tájképnek, amely oly sok és sokféle embernek nyújt felüdülést? Az Üresség, az, hogy nincs telezsúfolva. Mit mond nekünk a friss hó, a tiszta levegő, az áttetsző víz? Vagy a jó zene? Ahogyan ezt Debussy mondja: “A zene a hangjegyek közötti szünet."

>!
Wilsonné

Sok ember retteg az Ürességtől, mert az valahogyan a Magányra emlékezteti őket. Meg is töltik mindenfélével – határidőnaplóval, domboldallal, hétvégi telekkel –, ám a Magány akkor kezdődik csak istenigazán, amikor már minden űrt kitöltöttek. (…) Amikor a Magány az ajtajukhoz lopódzik, felkapcsolják a Televíziót, hogy elűzzék vele. Ám annak esze ágában sincs elmenni. Így inkább mi megyünk el, és miután sikerült megszabadulnunk a Túlzsúfolt Nagy Kuszaságban rejlő ürességtől, felfedezzük a Semmi gazdagságát.

>!
Katze

A Felszeletelt Tudósok leglényegesebb tevékenysége abból áll, hogy mindenre neveket aggatnak. Fa. Virág. Kutya. De az ég szerelmére, meg ne kérd őket, hogy a fát megmetsszék, a virágot elültessék, vagy a kutyát gondozzák!

46. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Csuang-ce – A virágzó délvidék igaz könyve
Karsai János: Hazugságok Könyve
Barefoot Doctor: A mezítlábas doktor tanácsai
Martin Buber: A tao tanítása
Hszü Ming-Tang – Tamara Martinova: Csung Jüan Csikung – A felemelkedés iskolája I-IV.
Mantak Chia: A stressz életerővé alakításának taoista módszerei
Ni Hua-Ching: Belső alkímia
Yang Jwing-Ming: A legendás mesterek Taiji-titkai
Silvia Canevaro: Tao
Teng Ming-Tao: A Tao 365 gyöngyszeme