Bruno ​Littlemore fejlődéstörténete 10 csillagozás

Benjamin Hale: Bruno Littlemore fejlődéstörténete

Bruno Littlemore 25 éves, különösen kreatív figura Chicagóból. Zseniális autodidakta, aki rajong az irodalomért, nagyszerűen filozofál, ragyogó megfigyelő, szellemes anekdotázó. Kiválóan fest, belevaló Shakespeare-színész, most pedig éppen Büchner Woyczekjét rendezi, a címszerepet is magára osztva. Bruno nem mindennapi ember, ugyanis egy csimpánz. Emberszabású majom, aki az emberré válás rögös útjára lépett. Übercsimpánz. Rajzol, beszél, szerelmes lesz, gyilkol. Nem majmolni akarja az embert, hanem az akar lenni kívül-belül. Ez a könyv az ő önéletrajza.

A Bruno Littlemore fejlődéstörténete pimaszul szellemes, intellektuálisan szórakoztató regény. Meghökkent és kacagtat, elgondolkodtat és sokkol. Bruno magával ragadó életvallomásán keresztül emberszabású mivoltunk alapvető kérdései kerülnek felszínre. Bruno kifigurázza és ezáltal új megvilágításba helyezi kulturális szokásainkat, társas reflexeinket, megszokott életstratégiáinkat.

Eredeti cím: The Evolution of Bruno Littlemore

>!
Magvető, Budapest, 2012
536 oldal · ISBN: 9789631430486 · Fordította: Gálla Nóra

Enciklopédia 4


Kedvencelte 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Biedermann_Izabella>!
Benjamin Hale: Bruno Littlemore fejlődéstörténete

Benjamin Hale hőse egy beszélő csimpánz. Ez elsőre inkább tűnhet cirkuszi kalandregénynek, mint filozófiával tűzdelt szépirodalomnak., de ne csüggedjünk, hamar kiderül, Bruno Littlemore művelt ember, akarom mondani csimpánz, aki kedveli Shakespeare-t, olvasott Nitzschét, és akit kőkemény morális kérdések foglalkoztatnak.
Nem, nem etológia, nem fejlődéstan, morál. Mit szabad, mit nem, mi helyes, mi helytelen. Érdekes tour d'esprit, amolyan Virágot Brunónak, de a fejlődés itt csak előrefelé halad, sosem vissza, és mégis. Mégis kellene talán az a virág.
Bruno megtanul beszélni, de minek. Így is végződik a regény, egy Vihar idézettel: „Beszédre fogtál. Egy a haszna csak: hogy káromkodhatok.” Az ember, a csimpánz beledumálja magát a létezésbe, aztán kiderül, hogy a lét egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik.
Szarkasztikus, itt-ott groteszk első regény egy fiatal szerző tollából. Antropo-sovinisztáknak nem ajánlom, mindenki másnak igen.
Egy baja azért van: indokolatlanul szószátyár. Drukkoljunk, hogy Hale az új regényéből, amin momentán dolgozik, majd az utolsó pillanatban kihúz 150 oldalt.

zsoltika>!
Benjamin Hale: Bruno Littlemore fejlődéstörténete

Nem kicsit túlzásba vitten ömlengős, mégha értem is az okát. Nem túl érdekfeszítő, helyenként átlapozandó. Szódával elmegy, szerencsére könyvtári volt. 3 / 5

Szeifert_Natália I>!
Benjamin Hale: Bruno Littlemore fejlődéstörténete

Kicsit túlírtnak éreztem, és a közhelyekből is elhagyhatott volna párat a szerző, de érdekes könyv, ajánlom mindenkinek. Habár nagyon kíváncsi lennék, mit mondana róla Csányi Vilmos (akinek minden könyvét ugyancsak jó szívvel ajánlom).


Népszerű idézetek

Biedermann_Izabella>!

Ha majd gyerekeid lesznek, neveld őket úgy, hogy sose józanodjanak ki. Essenek csak egyik kábulatból a másikba – szerelemtől, költészettől, bortól; egyre megy! Élni fáj. Ha nem vagy mazochista, mindig legyen nálad egy kis morfium.

Biedermann_Izabella>!

Lássuk be végre, hogy a vokális kommunikáció eszköz csupán, amellyel az egó beledumálhatja magát a világegyetembe.

1 hozzászólás
Biedermann_Izabella>!

Nektek embereknek adatott meg a hit abszurditása; a ti világotok nyüzsög a mumusoktól, kísértetektől és koboldoktól, ti szenvedtek a saját halottkultuszotoktól és jövendőmondóitoktól, a ti fejetekre potyognak vissza az amulettjeitek, bájitalos fioláitok, vudu babáitok, varázstükreitek, és ilyen-olyan babonáitok, miattatok szégyelli magát a világegyetem, amiért égi válaszokat akartok kiolvasni a földi kérdésekre a csillagok járásából, persze hiába; és éppen ti, a stigmák és szimbólumok népe, a jelek és jelölők megszállott gyűjtői vettek rémült pillantásokat a vállatok fölött a sötétbe, és kérdezitek magatoktól, ki vajon a Láthatatlan, aki sosem tágít a sarkatokból; ti kántáltok varázsigéket, ti csókoljátok a gyűrűt és hányjátok magatokra a keresztet, égettek kódolt titkokat a bőrötökbe, lyuggatjátok-fúrjátok-csonkoljátok a saját testeteket, mázoljátok magatokat a szivárvány színeire, égettek boszorkányokat és áldoztok fel elsőszülötteket, üvöltötök bele a viharba és birkóztok angyalokkal pirkadatig!

Kapcsolódó szócikkek: amulett · babona · kobold · mumus
Biedermann_Izabella>!

A művészettörténet óriásait láthatólag ugyanaz a dolog izgatta, mint az akkori – és mostani – Brunót: a ruhátlan női test. (Mi más a festészet, kérdezhetnéd, mint színkódolt erekció?)

Biedermann_Izabella>!

Freud szerint egy másik embert szeretni olyan, mintha túszt adnál a Végzet kezébe.

Biedermann_Izabella>!

Az emberek persze – ők is nézhetnének néhanap tükörbe, … – nevetve mutogattak rá. Ó igen, zabálták a produkcióit, és múlhatatlan élvezettel figyelték, ahogy komplett idiótát csinál magából, aztán nagyokat bólogatva megállapították maguk közt, hogy mennyire emberi – mintha ez dicséret volna.

Biedermann_Izabella>!

Létezik egy jelenség, amit szelektív látásnak neveznek. Találomra kiemelünk néhány dolgot a világ kaotikus információtengeréből, és ezekben a saját világnézetünk, prekoncepcióink és más szofisztikált gondolati építményeink cáfolhatatlan bizonyítékát véljük felfedezni. Azt látjuk és halljuk amit látni és hallani akarunk. Ebből eredeztethető a hit, a szeretet, a vallás, a misztikum és egy halom más fatális tévedés.

2 hozzászólás
Biedermann_Izabella>!

Nem vette észre, hogy a nyelv a logikán és a következetességen kívül más princípiumokkal is kapcsolatban áll; a szeretettel, a szépség utáni vággyal, és az univerzum iránt érzett őszinte, gyermeki csodálattal. … A beszéd nem csupán tudatosság kérdése; többről van itt szó, mint hogy az egó, mint lelkes kiskutya, körbeszaladgál a kozmoszban és minden útjába kerülő lámpaoszlopot lepisil. Az értelmes lények azért beszélnek, hogy a kimondott szóval saját énjüket formálják, méghozzá cselekvő, tudatos módon.

Biedermann_Izabella>!

Az ember magának tanul, nem igaz, Gwen? Egy tanár vagy instruktor nagy segítség lehet, ha elakadsz, de ha a terelgetés átmegy taszigálásba, akkor a fene megette az egészet! Nemakarásnak nyögés a vége. Ezért se értettem soha, hogy a tanítani miért nem tárgyatlan ige.

4 hozzászólás
Biedermann_Izabella>!

A zsidó-keresztény hitvilág az egyik legmasszívabb antropo-soviniszta ideológia, amely szerint az ember hűbérbirtokként kapta a földet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Rick Riordan: Athéné jele
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
George R. R. Martin: Kardok vihara
Kathryn Stockett: A Segítség
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Stephen King: A halálsoron
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér