Franklin ​Benjámin számadása életéről 13 csillagozás

Benjamin Franklin: Franklin Benjámin számadása életéről Benjamin Franklin: Franklin Benjámin számadása életéről

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Mérleg Európa · Világirodalmi kiskönyvtár

>!
Európa, Budapest, 1989
282 oldal · ISBN: 9630749025 · Fordította: Bartos Tibor
>!
Európa, Budapest, 1961
226 oldal · Fordította: Bartos Tibor

Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

balazs>!
Benjamin Franklin: Franklin Benjámin számadása életéről

Inspiráló írás, sajnálom hogy nem olvastam el 18-20 évesen, mindenesetre az biztos hogy ha lesz fiam akkor érettségi után rögtön a kezébe fogom nyomni. Franklin szorgalma, kitartása, tudatos önművelése szerintem példaként állítható mindenki elé. A Számadás amúgy a függetlenségi harc előtti években ér véget, így nem az Államok története vagy a szerző politikai tevékenysége áll a középpontban, hanem fiatalkora, felemelkedése, jelleme és értékrendje. Különösen szórakoztatónak találtam a különböző önfejlesztő módszereket amiket kidolgozott magának (pl. szókincsfejlesztés Spectator cikkek elemzésével, táblázatos módszer a 13 erény gyakorlására, a napirend meghatározása, Társaskör létrehozása a vitakészség fejlesztésére stb). Szerintem hasznos olvasmány mindenkinek aki példaképet, vagy valamilyen mankót, igazodási pontot keres az életben.


Népszerű idézetek

balazs>!

Bár a tökélyig soha nem jutottam,… a merő fáradozás jobb és boldogabb emberré tett, mintha meg sem kísértettem volna a célt

108. oldal

balazs>!

Az emberi boldogság ugyanis ritkán a hatalmas vagyonok gyümölcse, sokkal inkább támad napi apró örömökből.

153. oldal

almamag>!

1736-ban egyik fiamat, négyéves, derék gyereket elvitte a himlő, közönséges fertőzés útján. Sokáig keservesen bántam s még ma is bánom, hogy nem oltattam be ellene. Ezt azon szülők figyelmeztetésére írom, akik e műveletet gyerekükön végrehajtani nem engedik, mondván, hogy sohasem bocsátanák meg maguknak, ha belehalna; példám azonban arra vall, hogy az ember így sem bocsát meg magának soha, épp ezért a biztosabbik utat tanácsos választani.

152. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1736 · himlő
5 hozzászólás
FORTUNATA P>!

Lassanként meggyőződtem afelől, hogy a boldog élet elengedhetetlen feltétele az igazság, őszinteség és becsületesség az emberek egymás közötti viszonyában.

70. oldal

Sándor_Langer_Pudingman P>!

Nyomdánknak többször szüksége lett volna új betűkre, betűmetsző azonban nem volt Amerikában. James nyomdájában, Londonban láttam, hogyan öntik a betüt, de a módját nem nagyon figyeltem meg. Mégis, amikor a legnagyobb szükséget láttuk, kiokoskodtam egy ötvözetet, s a meglevő betűket mintaként használván, az öntőformákat ólomba ágyaztam, ily módon pótoltam az égető hiányt. Karcoltam rézbe is, ha kellett; nyomdafestéket magam kotyvasztottam; voltam raktárnok is, egyszóval: tótumfaktum.

81. oldal

Sándor_Langer_Pudingman P>!

Belepróbáltam a békebíróságba is. Ott voltam néhány tárgyaláson, s a pulpitusról hallgattam az ügyeket. Látnom kellett azonban, hogy e hivatal becsületes betöltéséhez a polgári jognak bővebb ismerete kívántatnék, ezért lassan elmaradoztam, hivatkozással magasabb elkötelezettségemre a Törvényhozó Gyűlésben.

182. oldal

FORTUNATA P>!

Legtöbb ember megveti mások hiúságát, maga bármekkora készletet halmozott fel belőle; én azonban kiadom a hiúságomnak járó részt, mert arra a meggyőződésre jutottam, hogy a hiúság gyakran hajt hasznot gazdájának s másoknak is, akiket hatósugarában talál; ilyenformán sok esetben nem elképzelhetetlen, ha az ember, mint sok más kegyelmes adományért, a hiúságáért is hálát mondana istenének.

8. oldal

FORTUNATA P>!

Amikor csak tehette, asztalához ültette józan eszű barátait, szomszédait, és mindig valamely eredeti vagy hasznos beszédtárgyat hozott szóba, hogy gyermekeinek eszén csiszoljon.

15. oldal

FORTUNATA P>!

Elhagytam az udvariatlan letorkolás és támadó érvelés szokását, s azontúl a jámbor érdeklődést és kétkedést alkalmaztam.

22. oldal

FORTUNATA P>!

[…] nagyon csodálkoztam, hogyan bízhatnak meg ilyen embert egy nagy hadsereg vezérletének oly fontos feladatával; de azóta már többet láttam e kerek világ dolgaiból, a hivatalért való folyamodás módjaiból, a tisztségek odaítélésenek okaiból, épp ezért csodálkozásom megcsappant.

193. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bod Péter: Önéletírás
James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán
Zane Grey: Betty Zane
James Fenimore Cooper: A Vörös Kalóz
Thornton Wilder: Szent Lajos király hídja
Albert Schweitzer: Életem és gondolataim
Kempelen – Ember a gépben
Giacomo Casanova: Szökés az Ólombörtönből
Pálóczi Horváth Ádám: Felfedezett titok
Kazinczy Ferenc: Az én életem