Életem ​kifürkészhetetlen logikája 114 csillagozás

Benjamin Alire Sáenz: Életem kifürkészhetetlen logikája

A gimi utolsó évének első napján…

Minden megváltozik. Sal egészen idáig biztosan tudta, hol a helye az őt örökbe fogadó, meleg apukája mellett és a szerető mexikói-amerikai családjukban. De most váratlanul kísérteni kezdi a múltja, és az életét felforgató események következtében a legjobb barátjával, Samanthával együtt kénytelen szembenézni a hit, a veszteség és a fájdalom kapcsán felmerülő kérdésekkel.

Sal verekedni kezd, mindent megkérdőjelez, és már nem is tudja, ki ő valójában. De ha nem az, akinek hitte magát, akkor ki ő?

Benjamin Alire Sáenz, az Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában díjnyertes írója lenyűgöző, sokrétű történetet sző szeretetről, identitásról, elveszített és megtalált családokról.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
472 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575795 · Fordította: Benedek Dorottya

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Vicente Silva


Kedvencelte 35

Most olvassa 7

Várólistára tette 161

Kívánságlistára tette 202

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Tóth_Orsolya_3 P>!
Benjamin Alire Sáenz: Életem kifürkészhetetlen logikája

Örök szerelem.
Ha megkérdeznék tőlem, mely könyveket érdemes elolvasni az életben, akkor Sáenz könyvei mindenképp benne lennének.

AniTiger P>!
Benjamin Alire Sáenz: Életem kifürkészhetetlen logikája

Nekem ez most túl lassú, túl elgondolkodtató volt, habár a szereplők annyira megérintettek, hogy párszor el is sírtam magam a veszteségeik és az összetörésük miatt. Minden torokszorító részt felszabadult pillanatok követtek, ezért egy érzelmi hullámvasúton éreztem magam, de néha mégis annyira túlburjánzónak vagy vontatottnak éreztem Sal agyalós részeit, hogy félre-félretettem a könyvet. Meg kell emészteni, ráérősen kell olvasni, és ha jó hangulatban talált volna meg, akkor biztos igazgyöngyként tündöklene ki a YA olvasmányaim közül, de így…
Értékes olvasmány, de bosszantóan semmiről sem szól, miközben szinte mindenről szól az égvilágon… Főleg a szeretetről. Annyi szeretetről, amennyivel még nem találkoztam könyvben, és emiatt képtelen voltam nem megszeretni a negatívumai ellenére is.

Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/05/eletem-ki…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
472 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634575795 · Fordította: Benedek Dorottya
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!
Benjamin Alire Sáenz: Életem kifürkészhetetlen logikája

Az Életem kifürkészhetetlen logikája nem egy romantikus regény. A családi és baráti kapcsolatok, a felnőtté válás a fő témája, amit egy mexikói családban élő örökbefogadott fehér bőrű, kék szemű srác mesél el.

A végletekig gyönyörű ez a regény, a sodró lendülete visz magával, a karaktereit hamar a szívébe zárja az ember. Számomra csodálatos élmény volt az olvasás – alig várom az író újabb könyvét.

Bővebben a blogon:
▶️ http://sorok-kozott.hu/2019/04/konyvkritika-benjamin-al…

3 hozzászólás
deen>!
Benjamin Alire Sáenz: Életem kifürkészhetetlen logikája

Megható és elgondolkodtató történet nagyon szépen papírra vetve. Ez a szeretet könyve, mely néha megindító, néha boldoggá tesz, néha pedig nagyon fáj. Egy család története, amit körülvesz a szeretet, de pont ezért a veszteségek nagyon mélyen érintik a szereplőket. A három fiatal, akik az érettségi előtt állnak, más-más módon várják/látják a jövőt. Az egyikük, Sam már alig várja, hogy kiszabadulhasson otthonról, a másikuk Fito, az egyetlen megoldásnak látja az egyetemet, hogy kitörjön a családi pokolból, és Sal, aki szerető, bár csonka családban nőtt fel, nem akar elszakadni, inkább maradna örökre gyerek. Mindhárman tragédiával szembesülnek, ami megváltoztatja a szemléletüket, a világukat, míg végül késszé válnak a felnőtt létre. szerintem egy nagyon szépen megírt történetről van szó, az egyetlen hibája talán, hogy helyenként unalmas volt, és a szereplők tőmondatos kommunikációja zavart.

dreamborder>!
Benjamin Alire Sáenz: Életem kifürkészhetetlen logikája

Csak a hálát érzem. Hálás vagyok, hogy vannak emberek, akik képesek arra, hogy leírják a legbelsőbb gondolataikat és félelmeiket. És elég bátrak ahhoz, hogy ezeket megmutassák az egész világnak. Szívesen megismerném az írót. Azt hiszem, már azáltal is többé válnék.

Ez a története is egy kis csoda. Dante és Ari mellé újabb kedvencek kerültek. Biztos, hogy találkozunk még. Sal, Sam, Fito, Apu, Mimó… Most már hozzám is tartoznak egy kicsit. :)

4 hozzászólás
turanett P>!
Benjamin Alire Sáenz: Életem kifürkészhetetlen logikája

Kicsit tartottam tőle, mert nem igazán tudtam, hogy mire is számíthatok. Már Aristotle és Dante is mély nyomot hagyott bennem, de ez? Tényleg egy érzelmi hullámvasút. Hol velük nevettem, hol pedig velük sírtam. Néha azért vontatottnak éreztem. Salvador gondolatmenetét nem mindig tudtam megérteni. Tényleg sokszor magába roskadt. De fantasztikus barátai vannak. Samathá-t imádtam. Fura egy csaj, de talpraesett az biztos. És ott van Fito. Hát az ő helyében sem lennék. Három elcseszett sorsú gyerek, három élet, ami egymásra talál. Na de a családról sem szabad megfeledkezni. A mindent tudó mimó, talán mindenki ilyen nagyira vágyik. De a nagy kedvencem akkor is Mr. V. Számomra ő egy hős. Amit ezekért a gyerekekért tett az nem mindennapi. Szerintem kevés ember lépte volna meg, amit ő. Sőt talán senki. „Hát igen, valaki bélyeget gyűjt, ő 17 éves árvákat” :D

_Nikki>!
Benjamin Alire Sáenz: Életem kifürkészhetetlen logikája

"Igazából nem is tudom, hol kezdjem a gondolataim kifejtését, mert ez a regény elképesztően komplex és közben mégsem érzi úgy az ember, hogy túlzásba esne. Rengeteg fontos problémát helyez a középpontba, ezért azt hiszem ad hoc jelleggel bele is fogok ezek kifejtésébe…

Ami elsőként nagy hangsúlyt kap, az a szexuális identitás kérdése. Sal már az első oldalakon a gúny céltáblájává válik meleg apja miatt, aki számomra amúgy teljes újdonságot jelentett, hiszen olvasmányaim során még nem volt szerencsém egyszer sem hasonló típusú szülő-modellhez. Azt hiszem még egyszer sem éreztem egy LMTBQ karakter esetében, hogy ennyire pozitív és szeretnivaló személy lenne, még akkor se, ha valószínűleg kissé túlidealizálta őt az író. Mindentől függetlenül mégis annyira természetes és irigylésre méltó kapcsolata volt Sallal, hogy receptre írnám fel a vele való ismerkedést minden ódzkodó embernek.

A történet központi gondolatát viszont nem ez, hanem Sal identitásválsága adja. Az őt ért sértésekre dühvel és erőszakkal reagál, s nem érti, miért viselkedik így, ha amúgy egy szerető család és egy tökéletes apa áll mögötte. Vajon az igazi apja tulajdonságai köszönnek vissza az érzéseiben? A benne munkálkodó félelem az öröklött rossz hajlammal kapcsolatban ellentétbe kerül a pozitív családképpel és neveléssel, s a regény nagy részében ezzel igyekszik Sally megbirkózni. A konklúzió sejthető, de a kibontása csodálatos!"

A teljes értékelés: https://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2019/04/benja…

Mariann_ P>!
Benjamin Alire Sáenz: Életem kifürkészhetetlen logikája

Van benne valami fantasztikus dolog….
Amiért hálát érzünk, miközben a könyvben szereplők is, amikor egymás életét próbálják megvarázsolni.
Gyakran érzik azt , hogy vigaszra szorulnak, mert kegyetlen világban élnek, mégis megpróbálnak valami jót, emberségeset kihozni belőle.
Időnként meg olyan szép, hogy valami ott belül cseppfolyósodik bennem.
Érzelmek kavalkádja, ajánlom azoknak, akik ezeket értékelni tudják.

annasimple>!
Benjamin Alire Sáenz: Életem kifürkészhetetlen logikája

Erre nincsenek szavak. Sáenz megint lenyűgözött.
Hihetetlen, hogy valaki így tudjon írni, hogy ennyi érzelmet tud kiváltani az olvasóból.

Annyira tiszta, őszinte és szép. Ugyanakkor annyi fájdalom van benne. Keserves sorsok. Szerintem minden második fejezeten sírtam. Meghatódtam. Összetörtem. Aztán újra összeálltam egy darabba.

Rengeteg mindent szerettem volna idézni a könyvből. Mégsem akartam letenni, hogy lefotózzam, vagy feljegyezzem az adott sorokat, nem érződött helyesnek. Úgyis minden itt van bennem. Soha el nem felejtem. Ez már biztos.

gregsys P>!
Benjamin Alire Sáenz: Életem kifürkészhetetlen logikája

Sáenz felkerült a top 3 kedvenc íróm közé.
Ez most már hivatalos.
Ez a könyv egy hullámvasút.
Hol fent vagyok, hol lent, de a lent sem a rossz érzés miatt, hanem épp ellenkezőleg. Azért vagyok lent, mert együtt kell éreznem a szereplőkkel.
Ha meg fent vagyok, akkor úgyszintén.
Vagy azért ködösül a szemem, mert amit Sáenz leír, annyira szép, hogy az egész világot átölelném, vagy annyira mélyen szomorú, hogy bemásznék a könyvbe, hogy megvígasztaljam a szereplőket.
Salvador, Sam, Fito.
Mindegyik másért szerethető. De higy én mindhármukat szerettem, az biztos.
Jó, mondjuk Fitot egy halvánnyit jobban.
Aztán ott van Mr. V. és Marcos, az újra egymásra találás, a remény.
És végül mamó (hüppi), akit olyan szinten láttam magam előtt, amilyen mamót mindenki akarna magának, akiért érdemes és kell könnyeket hullajtani.
Végül, de nem utolsó sorban Mr. V testvérei…
Basszus. Olyan jó lenne ennek a családnak a tagjává válni.
Vagy ahogy Sam mondta: Mindig is tudni, hogy ide tartoztam.
Be kell vallanom, féltem, hogy ez a könyv nem fogja megütni az Ari és Dante színvonalát. Nagyjából húsz oldal után be kellett látnom, hogy de. Nagyon is megüti. Pedig összességében nem ugyanaz, csak egy-két hasonló motívum a két könyv között, de ez van annyira szerethető, mint amaz.
És én szerettem, imádtam ezt a könyvet.
Hogy újraolvasós-e? Mindenképpen.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

shadowhunter1975 P>!

Az emberek néha nagyon kegyetlenek. Gyűlölik azt, amit nem értenek.

21. oldal, Én. Apu. Baj (Könyvmolyképző, 2019)

shadowhunter1975 P>!

Mimónak van egy mondása: Solo te haces menos. Tudod mit jelent?
– Tudok spanyolul, apu.
– Igen, de tudod mit jelent?
– Azt hiszem azt, hogy nem mások miatt vagyunk magányosak. Hanem magunk miatt.

123. oldal, Apu (Könyvmolyképző, 2019)

dreamborder>!

Bizonyos dolgokat egyszerűen lehetetlen lefordítani. Talán ezért annyi a félreértés a világban.

400. oldal Mimó. Én.

_Nikki>!

(…) csak két dolgot kell megtanulnod az életben: hogyan bocsáss meg és hogyan légy boldog.

shadowhunter1975 P>!

Van egy álomszerű emlékem: mimó eperfájának sárga levelei óriási hópelyhekként hullanak alá az égből.
Ragyogóan süt a novemberi nap, a szellő hűvösen fújdogál, és a délutáni árnyak olyan élettel kelnek táncra, ami meghaladja kisfiús értelmemet. Mimó spanyolul énekel valamit. Több dal él benne, mint ahány levél nő a fáján.
Összegereblyézi, egybegyűjti a lehullott leveket. Amikor végez, lehajol, és begombolja a kabátomat. A levelekből épített piramisára, majd a szemembe néz, és így szól:
– Ugorj!
Nekifutok, és rávetem magam a nedves föld illatát árasztó levelekre.
Egész délután azoknak a leveleknek a tengerében fürdök.
Amikor elfáradok, mimó megfogja a kezem. Ahogy visszaindulunk a házhoz, megállok, felveszek néhány falevelet, és ötéves kis kezemmel átnyújtom neki. Elveszi a vékony leveleket, és megcsókolja őket.
Boldog.
És én? Én még sosem voltam ilyen boldog.
Elraktároztam az emléket – oda rejtettem, ahol biztonságban van.
Ha szükségem van rá, előveszem, és csak nézem. Akár egy fényképet.

7. oldal, Előszó (Könyvmolyképző, 2019)

_Nikki>!

Semmi rossz nincs abban, ha valaki dühös. Az számít, mit kezd ezzel az érzéssel.

_Nikki>!

– Az élet olykor nehéz. Tudom, milyen nehéz lehet. – Aztán hozzátette: – Déjate querer.
Hagyd, hogy szeressenek.

Tóth_Orsolya_3 P>!

Egyszer megkérdeztem aput, hisz-e Istenben. Tudod mit felelt?
– Mit?
– Azt mondta: „Valahányszor, ha belenézek a kék szemedbe. Valahányszor, ha nevetni hallak. Mindennap, amikor hallom a hangod, hálát adok Istennek érted. Igen, Salvador, hiszek Istenben.”

244. oldal

Rhea_Doherty>!

De látod, nem az számít, honnan jöttem, hanem az, hogy merre tartok.

43. Oldal, Az én történetem (amikor megpróbálom megmagyarázni magamnak a dolgokat)

turanett P>!

Tudom, néha úgy hiszed, az emberek olyanok, mint a könyvek. De az életnek nincs rendes, logikus cselekménye, és nem mindig mondunk szép, intelligens dolgokat, mint a regény szereplői. Az élet nem ilyen.


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
Kelly Oram: Cinder és Ella
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Jessica Park: Flat-Out Celeste – Celeste bolondulásig
John Green: Alaska nyomában
Julie Buxbaum: Három dolgot mondj
Emily M. Danforth: Cameron Post rossz nevelése
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Amy Harmon: Arctalan szerelem
John Green: Teknősök végtelen sora