Aristotle ​és Dante a világmindenség titkainak nyomában (Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában 1.) 905 csillagozás

Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában

Dante ​tud úszni. Ari nem. Dante magabiztos és könnyen szavakba önti érzéseit. Ari nehezen boldogul a beszéddel és kétségektől szenved. Dante belemerül a költészetbe és a művészetekbe. Arit a börtönben lévő bátyjával kapcsolatos gondolatok nyomasztják. Dante világos bőrű. Ari árnyalatai sokkal sötétebbek.

Úgy tűnhet, mintha Dante lenne az utolsó ember, aki képes lebontani a falakat, amiket Ari maga köré emelt. Ám mindezek ellenére, mikor ők ketten találkoznak, különleges kötődés alakul ki közöttük. Rávilágít életük legfontosabb igazságaira, és segít rájönniük, milyen emberek akarnak lenni.

Azonban útjuk során hatalmas akadályokba ütköznek, és csak akkor tudnak megerősödve túljutni rajtuk, ha képesek hinni egymásban és a barátságuk erejében.

„Az identitás és a szexualitás finom, őszinte felfedezése és egy szenvedélyes emlékeztető, hogy a szeretetnek – legyen az családi vagy szerelem – nyíltnak, szabadnak és szégyen nélkülinek kell maradnia.” (Publishers… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2023
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633993255 · Fordította: Benedek Dorottya
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
380 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633993255 · Fordította: Benedek Dorottya

Enciklopédia 48

Szereplők népszerűség szerint

Aristotle Mendoza (Ari) · Dante Quintana · Jaime Mendoza · mexikói

Helyszínek népszerűség szerint

El Paso


Kedvencelte 306

Most olvassa 28

Várólistára tette 468

Kívánságlistára tette 541

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

Naiva>!
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában

Nos, wow! Ez a könyv szerintem annyira szép volt. Könnyű volt olvasni, nehéz volt letenni. Ez a történet tele volt párbeszéddel, olyan gondolatokkal, kérdésekkel, amelyek minden fiatalban felmerülnek a felnőtté válás során. Ezen kívül volt valami kellemes, könnyed atmoszférája a történetnek. Kiváló történet útkeresésről, identitás felfedezésről.
Tetszett a 80’s évek hangulata a könyvnek. A történet 1987-ben játszódik. Aristotle (Ari) egy szimpatikus, de inkább befelé forduló mexikói származású fiú, aki egyáltalán nem a szavak embere. Nincsenek barátai. Nem is akar barátkozni. El van a maga világában. A texasi El Paso-ban él szüleivel. Az ő szemén keresztül olvasható a történet és igazán jó volt olvasni a gondolatait, naplóba való írásait. Egy nyáron összeismerkedik a szintén mexikói származású Dantéval, aki egy érzékeny lelkű, de sokkal nyitottabb természetű fiú spoiler Rögtön barátok lesznek, majd lelki társak. Idővel pedig kiderül, hogy lehet-e annál több. Szerencsére ebben a történetben fontos, hogy mindkét fiú szülei nagyon segítőkészek, támogatóak és képesek a feltétlen szeretetre. Ez fontos szerepet tölt be a történetben. Nagyon sok múlik a szülők hozzáállásán. Ellenkező esetben nem is tudom, hogy alakult volna a történet.. Ez mindenképpen pozitívum ennél a könyvnél. Sajnos annyi rosszat hallani a valóságban. Én inkább azt vettem észre, hogy sok YA/NA könyvre inkább az a jellemző, hogy a szülők azok, akik pokollá próbálják tenni a saját gyerekeik életét.
Szerettem volna valamivel több romantikus jelenetet, de csak a vége kárpótolt. Ettől függetlenül nagyon tetszett. Szerintem ez a könyv minden korosztály számára nyugodtan olvasható.

2 hozzászólás
vikcs>!
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában

Először is, imádom a borítót, csodaszép! Néha megálltam olvasás közben és megsimítottam a különböző motívumokat, vagy egyszerűen csak csodáltam az egészet.
A történet szerethető volt, egyszerű, hétköznapi, viszont annyira nem lettem odáig meg vissza érte. Nem tudom miért, de ez most nem jött át teljes egészében.
Az nagy igazság, hogy folyamatosan változunk, és ezáltal az érzéseink, a kapcsolataink is, hiszen ki ne vágyna olyan fantasztikus, hűséges, őszinte barátra, mint Ari vagy Dante?
És ki ne szeretne olyan törődő, mégis laza, és megértő, szerető szülőket mint amilyenek a fiúk kaptak?
A könyv elég gyorsan haladós a sok párbeszéd miatt, de ez nem zavaró, mert nagyon érthető, és még jól is esik az embernek, hogy nincs az a sok leírás.
Félre értés ne essék, nem arról van szó, hogy nem tetszett a könyv, mert tényleg egy nagyon szép történet, de ne várjatok tőle sokat, mert ez tényleg csak egy egyszerű könyvecske. Magába foglalja a szeretetet, a felnőtté válást, az emberi kapcsolatokat, az érzelmek fontosságát.

14 hozzászólás
FeketeAlex IP>!
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában

Imádom ezt a könyvet. Sosem olvastam hasonlót. Valószínűleg nem is fogok… off Negyedszerre is lenyűgözött, mert ez ilyen könyv. Marad belőle későbbre is valami. Örökérvényű. Tele van olyanokkal, amiket szeretek, mint a 80-as évek, mexikóiak, melegek. A fiúk nem mindennapiak. Talán kicsit egyszerre vagyok Ari és Dante is. Igen, néha azt éreztem, az egyikkel, aztán meg a másikkal hasonlítunk. Ari magánya, zárkózottsága, komolysága és borúlátása, Dante művészi személye, érzékenysége. Ari sokszor makrancos, meggondolja magát, és nem értem őt, de ő sem igazán érti magát, mint minden tizenéves. Láb, Lábat is nagyon szeretem. Tetszik a neve is. Ari és Dante családját is szeretem. Annyira bele tudok merülni ebbe a könyvbe univerzumba, mintha egy életet leélnék velük.
off

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
380 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633993255 · Fordította: Benedek Dorottya
6 hozzászólás
pveronika>!
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában

Egy ponton mindenki átesik az élet azon szakaszán, amikor minden egy kissé zavarosnak tűnik, és amikor keressük a helyünket a világban. Ez a könyv erről szól. Két 15 éves fiúról, akik bár másként gondolkoznak az univerzumról, mégis képesek megtalálni a közös hangot, miközben elindulnak önmaguk felfedezésének rögös útján, keresve a titkot, amelyet a világmindenség rejt magában.

Aristotle egy mexikói származású, 15 éves fiú, aki szeret egyedül lenni, és aki egy kicsit másképp látja a világot, mint a társai. Édesapja Vietnamban szolgált, és mióta hazatért, befelé fordulóvá és távolságtartóvá vált. Annak is több éve már, hogy Ari bátya börtönbe került, de azóta senki nem ejtheti ki a nevét, és Ari-nak sem árulja el senki a miérteket. Talán ez a zárkózott családi háttér is hozzájárul ahhoz, hogy Ari nem igazán találja önmagát, és ezért is szereti magányosan tölteni az idejét. Majd megismeri Dante-t, és minden megváltozik…

Dante az ő szöges ellentéte. Ő egy nagyon nyitott fiú, aki könnyen barátkozik, mindennek a pozitív oldalát látja, valamilyen rejtélyes oknál fogva utálja a cipőket, mindenről hosszan és filozofikusan szeret elmélkedni, és aki nagyon szoros kapcsolatot ápol a szüleivel. A történet haladtával a homokórán évek peregnek le, és mi végigkövethetjük, ahogy Dante és Ari egyre érettebbé válik, ahogy elkezdik felfedezni önmagukat, és ahogy segítenek egymásnak új perspektívákat találni az életben.

Szeretem a coming-of-age történeteket, mert úgy gondolom, hogy mindenki életében ez az egyik legfontosabb időszak, és csodálatos dolog egy kicsit részese lenni annak, ahogy egy-egy szereplő túl a bizonytalanságon és az útkeresés nehézségein, végül az évek múlásával megtalálja önmagát, és felfedezi azt a személyt, aki később végigkíséri őt élete útján.

Bár az elején kicsit nehezen kapott el a szerző stílusa, mégis úgy érzem, hogy ezzel a regénnyel egy különlegesen szép történettel lettem gazdagabb. Tetszett a 80-as évek hangulat, a szereplők (főleg persze Dante :)), és különösképpen az, ahogy a szerző képes volt felrúgni számos sztereotípiát. Az egyetlen dolog, ami miatt kissé hiányérzetem van, az az, hogy végül Ari-nak a szülei adták meg a választ a legnagyobb kérdésre, megfosztva őt attól, hogy ő maga találjon rá a megoldás útjára, és a könyv vége is kissé elsietettnek érződött.

Összességében nagyon tetszett ez a könyv. A gyönyörű borító egy különleges, aranyos történetet rejt, amely számos értéket rejt magában. Őszintén ajánlom!

http://veronikasreaderfeeder.com/benjamin-alire-saenz-a…
★ Teaser: https://moly.hu/karcok/1044808

Szilvi00 P>!
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában

Gyönyörű történet, a felnőtté válás fájdalmas útjáról.
A barátságról, a családról és a szerelemről.
Olyan könyv, ami örök nyomot hagyott bennem.

Szükségem volt ugyan pár fejezetre míg megbarátkoztam Ari melankóliájával, de aztán beszippantott a történet. Gyakran kényszerítettem magam, hogy lassabban olvassak. Főleg a párbeszédeknél próbáltam lassítani, mert bár elég rövidek, őszinték és jelentőséggel bírtak. Dante volt a szívem csücske, de a többiek szorosan követték őt a sorban. :D
Ilyen szülőket kívánok minden tinédzsernek. Nem azért, mert tökéletesek voltak. Nem. Hanem mert odafigyeltek gyerekeikre, gyakran elbeszélgettek a fiúkkal és teljes megértéssel elfogadták őket.
„Mindannyiunknak el kell viselnünk bizonyos dolgokat, Ari. Mindannyiunknak. Apád a háborúval küzd, és amit az tett vele. Neked meg ott van a felnőtté válás fájdalmas útja. Mert fájdalmas neked, ugye, Ari?"

11 hozzászólás
nibooklett>!
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában

Hogy én mennyire szerettem ezt a könyvet!!!
Nagyon-nagyon-nagyon….nagyon nehezen szereztem be ezt a kötetet, hiszen évek óta nem lehet kapni, még használtan sem. De! Szerencsére egyszer jókor marketplaceztem, jó helyen, és ott volt Ő♥ azonnal lecsaptam rá.
Nem tudtam mi lesz a történet, nem olvastam utána, csak a cimkeknek, amit a moly feltüntetett, azok alapján pedig nagyon tetszett. Neki álltam olvasni, és csak olvastam és olvastam és vége lett. Talán még sosem szippantott be úgy egy könyv, mint ez. Valamint ez volt az első könyv, ahol használtam post-iteket. Annyi szép gondolat van a könyvben, az életről, a szülő-gyerek kapcsolatról, a barátságról, és a szerelemről. Nagyon ajánlom mindenkinek ezt a könyvet, nagyon jó kikapcsolódást nyújt! (De ha szereted a mexikói dolgokat, akkor az még plusz pont is lehet)

Niitaa P>!
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában

„A szüleim egymás kezét fogták. Eltűnődtem, vajon milyen lehet valakinek a kezét fogni. Gondolom, néha a világmindenség összes titkát meglelheted valaki másnak a kezében.”

A történet két fiatal fiúról szól, akik önmagukat keresik. Két átlagos srác, akik a pubertáskor kellős közepén vannak, a nagy változások időszakában. Mindketten maguknak valóak, egyiküknek sincsenek barátai, tehát így összepasszolnak, és össze is barátkoznak egy uszodában. Ők még éppen abban a korban éltek, mikor még a szülőket a gyerekek igenis tisztelték, ugyanakkor már megvoltak ezek az apró kis lázongások. Ők még nem naphosszat a tévé előtt ültek ,hanem kimentek játszani az utcára. Ez nagyon szimpatikus volt, megadta a kellő hangulatot.
(…)
Maga a könyv felépítése meglehetősen furcsa. A legtöbb fejezet egy oldalas, vagy még annál is kevesebb. Illetve két végletet láthatunk: vagy a több oldalon keresztüli tömör, fullasztó szöveg, vagy a rövid párbeszéd, mindennemű hozzászólás nélkül. Ez nagyon idegen volt számomra. A kettő keverékét szeretem, mikor szépen, arányosan eloszlik. Persze, ez a könyv ettől (is) egyedi, de ez inkább bosszantott. Bár a legjobban az verte ki a biztosítékot, hogy körülbelül a megszólalások fele duplikálva van. Ez a két srác olyan, mint a papagáj… mindent visszamondanak, megismételnek! Ez viszont Szörnyű! Szörnyű! Vagy nem? nem? De. De.

A teljes értékelés itt érhető el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/01/benjamin-alire-sa…

Tóth_Orsolya_3 P>!
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában

„Egész idő alatt végig a világmindenség titkait kutattam, a saját testem és szívem titkait. A válasz mindvégig ott volt az orrom előtt…”

Magával ragadott és nem engedett el. Annyi csodaszép gondolat, annyi felemelő érzés, annyi szerethető szereplő. Mosolyogsz és közben pityeregsz. Felejthetetlen élmény! ❤

AniTiger P>!
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában

„- Szörnyűbb dolgok is vannak a világban, mint hogy egy fiú a fiúkkal szeret csókolózni.”

Zavart a rengeteg picsogás a könyv elején, beletelt egy kis időbe, míg megszerettem Arit, de jó élménynek tartom a könyvet. Elgondolkodtató, mély mondanivalójú és nagyon cuki sztori, aminek két imádnivaló srác a főszereplője! A háborús és a börtönös részeket nyomasztónak találtam ugyan, de a fiúk beszélgetései, a könyv humora, az egymásra találásuk nagyon felhozta nálam a regényt.

Jó olyan fiatalokról olvasni, akiknek ennyire csodás a kapcsolatuk a szüleikkel, akik egyébként elfogadóak és segítőkészek, ha a gyermekeikről van szó.
Imádom az ilyen történeteket!

Rajongás és egyéb titkok
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/07/aristotle-…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
380 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633993255 · Fordította: Benedek Dorottya
8 hozzászólás
loveQhuay>!
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában

Tökéletesen fájdalmasan gyönyörű történet volt.

Fájt, és sokáig nem tudtam eldönteni, hogy ez jó fájás vagy rossz. És egészen az utolsó lapig kellett várnom rá, hogy eldöntsem.

Erre tényleg nincs jobb szavam, mint a gyönyörű. Mert az volt Ari és Dante, és a kapcsolatuk is. Dante a határozott kedvencem kettejük közül, de Ari nélkül nem is lenne az igazi. Tetszett minden ami történt, és hogy a szemünk láttára lett felnőtt ebből a két srácból. Tetszett a szülők jelenléte és a kapcsolatuk is. És tetszett Ari személyisége is. Meg a levelek amiket Dante írt Ari-nak, meg hogy Dante mennyire nyílt és egyenes személyiség volt végig. Imádtam amikor sírtak, de a legjobban a vége tetszett!

Ez egy kis csoda volt. És könyörgöm, hol a folytatás?!

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

shadowhunter1975 P>!

Néha az a legjobb, ha az igazat mondod. A többiek nem fognak hinni neked. És azután békén hagynak.

174. oldal, Papírra vetett betűk - Egy (Könyvmolyképző, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Aristotle Mendoza (Ari)
9 hozzászólás
Tímea_Danics>!

Úgy gondoltam, jó dolog lehet levegőnek lenni.
Egyszerre lehetek valami és semmi. Szükséges és láthatatlan. Mindenkinek szüksége lenne rám, de senki se látna.

94. oldal

shadowhunter1975 P>!

A világmindenség újabb titka: a fájdalom néha olyan, mint egy vihar, ami a semmiből bukkan fel. A legtisztább nyári reggel is végződhet égszakadással. Végződhet villámlással és mennydörgéssel.

279. oldal, Ne feledd az esőt! - Hat (Könyvmolyképző, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Aristotle Mendoza (Ari) · fájdalom
NaNa_88>!

A szüleim egymás kezét fogták. Eltűnődtem, vajon milyen lehet valakinek a kezét fogni. Gondolom, néha a világmindenség összes titkát meglelheted valaki másnak a kezében.

152. oldal

Voreena>!

Egyik nyári éjjelen úgy aludtam el, hogy abban reménykedtem, a világ más lesz, mire felébredek.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Aristotle Mendoza (Ari)
Voreena>!

Életem alapvető problémája az volt, hogy az tulajdonképpen valaki másnak az elképzelésein alapult.

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aristotle Mendoza (Ari)
ValerinLanz P>!

Azon kezdtem töprengeni, hogy a versek olyanok lehetnek, mint az emberek. Néhányat azonnal megfejtesz. Másokat meg nem – és soha nem is fogod.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aristotle Mendoza (Ari) · vers

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

E. Lockhart: A hazudósok családja
Meg Cabot: Nikki bőrében
Alix E. Harrow: Tízezer ajtó
Jenny B. Jones: Tiéd leszek!
Bakó Liza: Csíííz!
Rainbow Rowell: Eleanor és Park
Kevin Brooks: Lucas
Ecsédi Orsolya: Juli vagyok, könyvmoly
Catherine Rider: Csók New Yorkban
Leiner Laura: Nélküled