Aristotle ​and Dante Discover the Secrets of the Universe (Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe 1.) 113 csillagozás

Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A lyrical novel about family and friendship from critically acclaimed author Benjamin Alire Saenz. Aristotle is an angry teen with a brother in prison. Dante is a know-it-all who has an unusual way of looking at the world. When the two meet at the swimming pool, they seem to have nothing in common. But as the loners start spending time together, they discover that they share a special friendship--the kind that changes lives and lasts a lifetime. And it is through this friendship that Ari and Dante will learn the most important truths about themselves and the kind of people they want to be.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Simon & Schuster UK, Great Britain, 2021
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781398505247
>!
Simon & Schuster, New York, 2014
368 oldal · ISBN: 9781442408937
>!
Simon & Schuster, New York, 2013
ASIN: B00BWA5KSO · Felolvasta: Lin-Manuel Miranda

2 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Aristotle Mendoza (Ari) · Dante Quintana


Kedvencelte 32

Most olvassa 3

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 51


Kiemelt értékelések

Wandamaci P>!
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

Sok kútba esett próbálkozás után elolvastam egy egész könyvet angolul! ^^
Aki szintén szeretne elkezdeni angolul olvasni, bátran ajánlom Aristotle és Dante történetét. Könnyű a nyelvezete és rengeteg egyszerű párbeszéd van, amitől még könnyebb. A sikerélmény garantált ^^
Első ránézésre, a borító miatt egyáltalán nem ilyen történetre számítottam. Azt hittem, hogy egy vidám, kalandokkal tarkított, fantasyval átszőtt világot kapok, két tinédzser fiú főszereplésével.
Hát nem egészen.
Témáját tekintve nem mondanám könnyed olvasmánynak, nem gondoltam, hogy ennyire komoly hangvételű és elmélkedő történet lesz.
Ha jobban belegondolok, nem történnek nagy dolgok. Körülbelül kétszer történt igazán valami, és ennyi.Aristotle belső monológjain van a hangsúly.
A tinédzser kor összes nyavalyája bemutatkozik.Ari egy idő után már kezdett sok lenni és untam, hogy állandóan volt valami baja, sosem volt boldog, minden rossz volt, úgy viselkedett mintha a világ összes problémája az ő nyakába szakadt volna és ezért mindenki hibás. Furcsa ezt huszonéves fejjel olvasni, már nagyon nem tudom se megérteni se tolerálni.
Összességében nem nagyon tudom, hogy állok ehhez a könyvhöz.Nem erre számítottam, mást vártam, de nem mondanám, hogy csalódtam vagy, hogy megbántam, hogy elolvastam.
Ari viselkedése nagyrészt vétkes abban, hogy nem lopta be magát a történet a szívembe.
Bővebben:
http://wandamaci.blogspot.hu/2017/02/benjamin-alire-sae…

4 hozzászólás
anemona P>!
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

Nagyon meghatározó élmény volt számomra ez a könyv már az első olvasás után is. Most, másodszorra is elolvasva (plusz a hangoskönyvet meghallgatva, ami szintén zseniális volt, keresve sem találhattak volna jobb előadót), még szembetűnőbb a tökéletessége. Nyilván nem vagyunk egyformák, nyilván ízlések és pofonok különbözőek, de engem nagyon szíven talált, pont nekem való, örök kedvenc.
Nagyon könnyen befogadható volt ez a könyv, nagyon könnyen tudtam azonosulni vele, ugyanis én teljesen olyan vagyok, mint Ari, akinek a szemszögéből olvashatjuk ezt a történetet. Az életutunk nem teljesen ugyanaz, bár sok részlet stimmel, de a mód ahogyan a világot látja, a gondolatai, a véleménye, a viselkedése már-már kísértetiesen hasonlít hozzám. Annyi könyvjelzőt mentettem el, annyi idézetet jelöltem be, mint még soha egy olvasás közben sem. Az ilyen mondatoktól a hideg is végigfutott rajtam, annyira olyanok, mint amit akár én is írhattam volna: I wasn’t interested in being known. I wanted to buy a T-shirt that read: I AM UNKNOWABLE. és I wasn’t big on family gatherings. Too many intimate strangers. és I’m out of touch with my own generation.
A könyv legnagyobb része Ari belső monológja, a világ dolgairól való gondolkodás és analízis. Ha valakinek nem tetszik ez a lassú elmélkedés, akkor bizonyára csalódni fog, de nekem az a véleményem, hogy végre valami, amin lehet gondolkodni, végre nem a szokásos YA nyavalygás, végre valami igazi.
Most nagyon költői leszek :) de az jutott eszembe, mikor gondolkoztam, hogy mit írok majd az értékelésbe, hogy ez a könyv olyan, mint egy kis folyó. Egyértelmű honnan indul és hogy hová tart, nem lép ki a saját medréből, nem szeszélyes, kiszámíthatóan folyik a torkolat felé, magával ragadó.

1 hozzászólás
brigi11 P>!
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

Az idei év legkellemes csalódása young adult kategóriában. Ez a könyv olyan egyszerű gyönyörűséggel van megírva, hogy a belefájdul az ember szíve. Végig azon izgultam, hogy el ne csússzon az író, ne drámázza túl az egészet, mert benne volt a lehetőség, de szerencsére ez nem történt meg. Mivel nem én vagyok a célközönség, így egy kicsit más szemmel olvasom az ilyen könyveket, és annyira jó volt, hogy végre egy könyv, ahol a szülő nem ellenség, ahol nem mindig mindenért a szülő a felelős, ahol a szülő is hibázik, de beszélget a gyerekkel, és nálam ezért is lett öt csillagos ez a könyv.

9 hozzászólás
Gyöngyi0309 P>!
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

Mindig fenntartásokkal kezelem a különböző plecsnikkel karácsonyfamód feldíszített borítójú történeteket.
Ezzel sem volt másként.
spoiler
Tinédzsereknek ajánlom a könyvet, abból, hogy ha őket is sújtja a meg nem értettség, akkor az egyik főszereplővel sorsközösséget tudnak vállalni. Az a düh, az az
családi elmagányosodás, ami Arit jellemzi, sokszor érthető, de sokszor idegesítő is volt. Szép példa a regény a kommunikációhiány negatív hatásaira. Az elhallgatás, a dolgok nem nevén nevezése is okozhat károkat. Ebben a történetben ezek a károk nem helyrehozhatatlanok, de mégis sebzenek, nem csak Arit, hanem az édesapját és az édesanyját is.
Dante volt a regény reménye, az ő karaktere nélkül átment volna valami depresszív, sötét katyvaszba a történet.
Az az életvidámság, szinte gyermeki boldogság, ami ennek a fiúnak az alapvonása volt, az mentette meg Arit, a Menoza családot, és a regényt is.
A tizenéves időszak elég nehéz, pláne ha az embernek csak lánytesói vannak, és az egyetlen fiú, az apján kívül, aki „túlélte” a tinikort a börtönben ül, aminek miértjéről fogalma sincs az embernek, mert a családtagok nem beszélnek róla. Szívás. Ari életét nehezíti a mexikói volta a sok amerikai között. Nem tudja mi az igazi barátság Dante színrelépéséig.
Az én ízlésemnek a történet üzenete, túl amerikaiasan szájbarágós, szirupos, belemagyarázós.
Az utolsó fél csillagot az adta meg, hogy a vége felé mindenki magába nézett, viszont a megvalósítás túl gyorsan történt, kb. „minden szép és jó, boldogan éltek, míg meg nem haltak”, itt már, ilyen súlyú dolgoknál egyáltalán nem életszerű.
És persze a sok plecsni…sok esetben nem a megérdemeltséget tükrözi, szerintem itt sem….spoiler

little_Annie_Mary>!
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

Le vagyok nyűgözve, álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a regény ilyen horderejű lesz.
Aristotle az a szereplő, akit a legjobban szerettem, és csak a végére értettem meg, miért. Aristotle belső monológja nem egy átlagos E/1-es elbeszélés. Amit meg kell érteni ezzel a fiúval kapcsolatban, hogy ő nem azért hallgat, mert nincsenek gondolatai, nem azért kérdez vissza, mert nincs válasza, nem azért hanyagol és kerül embereket, mert utálja őket, nem azért vitatkozik, mert mérges, nem azért szarkasztikus, mert mindent un – ő ilyen. Vannak ilyen emberek, és borzasztóan örülük, hogy ezt megértettem általa. Szinte alig beszélt, alig mondott érdemlegeset valakinek – és közben végig beszélt. Nagyon különleges volt így felfogni a történetet.
Tanulságos volt az önmagával folytatott vitája, ahogy megmagyarázza, miért nem tesz meg dolgokat és miért bizonyosakat mégis.
Legjobban az Aristotle-Dante jeleneteket szerettem, de a vége vitt mindent. Őszinte, megragadó történet, és nem egyszer sírtam. Felejthetetlen, és nem a szó túlhasznált, tucat értelmében. Hanem mert Aristotle gondolatai, az érzelmei még ezerszer eszembe fognak jutni, ahogy a csillagok és a fényszennyezés. Kicsit olyan volt a könyv, mint amit sokszor olvashattunk. Kiment a sivatagba, felnézett az égre, ahol nem volt fényszennyezés és látta az eget. Ilyen, ha lekapcsoljuk a külvilágot, és belenézünk egy Aristotle-hez hasonló ember világába?
Maga a történet az élet, egy élet fordulatai, nehézségei és örömei köszönnek vissza, nincs ráaggatva minden feleslegesség; a szavai egyszerűek, hétköznapiak, a sok-sok ismétléssel el tudja érni, hogy valami idegesítő legyen, körforgás szerű, mint a valóságban. Komoly és hiteles, és borzasztóan KOMOLY.
(Nem tudok olyan értékelést érni, ami kellőképpen átfogná, mit érzek most, talán majd idővel…)

alice_kingsley>!
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

Hát meghalok, ez nagyon édes volt. És hogy Lin-Manuel Miranda olvasta fel, az csak hab a tortán.

polimatilda I>!
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

Naaagyon melankolikus hangulatú könyv, de pont passzolt a saját hangulatomhoz, ezért nem szívott le annyira. Ja, és Aristotle-t néha kicsit megcsaptam volna már, de azért tetszett. :D

Chris_Q>!
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

Ez az egyik leggyönyörűbb könyv, amit valaha olvastam.
Ari, összességében véve tipikus srác: éppen kamaszodik, annak minden bajával, szülei szeretik, de nyilván nem tökéletes otthon a harmónia, igyekszik felfedezni önmagát. Azonban egy kicsit mégis kilóg a sorból: nem érzi magát otthon a többi fiú között, úgy gondolja, valami nem stimmel vele, nincs is egy közeli barátja sem. Aztán megjelenik Dante, aki szintén egy mindennapi srác, ám nem mindennapi ábrándokkal és képzelőerővel, és együtt vágnak bele, hogy megfejtsék a világmindenség megfejthetetlennek tűnő titkait.
A könyv nagyszerűségének mibenléte szerintem abban rejlik, hogy két átlagos fiú van a főszerepben (de természetesen van mindkettejükben valami, ami miatt érdekli az olvasót a sorsuk), akik az önfelfedezés útjára lépnek, pont úgy, ahogy az egyszer (remélhetőleg) mindenki életében bekövetkezik. Ari olyan kérdésekkel és problémákkal találja szemben magát, mint például a saját testével való kapcsolata, a barátság mivolta és fontossága, a szüleivel való nehézségeire keresi a megoldást, és, ahogy szerintem már önmagából a címből is sejthető, a szerelemmel is vetekszik, mindeközben pedig csak próbálja élni az életét. Ismerős szituáció, igaz? Benjamin Alire Sáenz fogta mindezen nehézségeket, és írt egy gyönyörű könyvet, aminek célja nem az, hogy minden kérdést megválaszoljunk, sőt legtöbbször csak sejteti a valószínű megoldást, néha pedig épphogy csak megemlíti, hanem az, hogy az olvasó átélje egy másik ember szemüvegén keresztül, milyen megismerni önmagunkat, hogy éreztesse, miért is fontos ez a folyamat, és hogy egy kicsit mi is közelebb kerülhessünk a világmindenség titkaihoz, és esetleg olyan kérdéseken is elgondolkozzunk (vagy talán a válasz nyomába eredjünk magunk is), amiket annak idején nem mertünk/nem jutott eszünkbe feltenni magunknak.
Ari a szemünk előtt válik felnőtté, mégis olyan érzés, mintha mindig is az az ember lett volna, mint aki a könyv végére lett belőle, csak meg kellett találnia azt a valakit. Eközben megismerkedik élete legeslegjobb barátjával, akibe nemcsak beleszeret, hanem a kapcsolatuknak hála szüleit is jobban megérti, és azt, hogy ő maga mire vágyik az életében. A könyv nagyon Ari-központúként indul, az önmagát nem értő fiúra fókuszál, azonban idővel egyre inkább kitekint, és igyekszik megérteni a körülötte lévő, őt szerető embereket is. A könyv közepének nagy részében Ari elsősorban az őt körülvevő világgal foglalkozik, ám nem feledkezik meg önmagáról sem, sőt a mű végére még jobban tudatában lesz önmagának. Néha esetlen és keszekusza, de a végére megtalálja a tökéletes dinamikát: azt, hogy elsősorban önmagát kell megérteni, hogy megértse magát a világot, ám arra is rájön, hogy valamikor a világ segítségére szorul (pl. Dantére vagy a családjára), hogy önmagához közelebb kerüljön.
A mű átlagos, mégis nagyon különleges, talán pont azért, mert olyasmiről szól, amivel mindnyájan együtt tudunk érezni. Nem akarja megmondani az élet értelmét, inkább azt boncolgatja, milyen az élet. Nemcsak egy szerelmi történet, hanem egy barátság története. Nem feltétlenül akar tanítani valamit önmagunkról, inkább csak arra buzdít, hogy mi tanítsunk valamit magunknak saját magunkról. Mindezt teszi egy (legtöbbször) könnyed formában. Számomra éppen ezért hatalmas élmény volt, azonnal kedvenc lett, és biztosan el fogom még máskor is olvasni.

Lex>!
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

Azok a fránya elvárások… 90%-ig biztos voltam benne, hogy én ezt imádni fogom. Már csak azért is, mert több helyen is azt olvastam, hogy az I’ll give you the sun-hoz hasonlítják, és az bizony az idei év egyik legjobbja volt számomra. Hát, ez csalódás volt, és pár „elcsent” karakter jellemzőn kívül nem találtam hasonlóságot. Hangulatában biztos, hogy a közelébe sem ér.

Na de még ha el is tekintek ettől, akkor is több problémám is volt a regénnyel.
– Az egyik, hogy olvassa el mindenki a fülszöveget. És most jelentkezzenek azok, akik úgy gondolják, két nézőpontos a történet. (Én már nyújtózok is.) Hát, nem az! Pedig amennyire szembe állítja a két srácot a fülszöveg, egyből arra gondol szerintem az olvasó, hogy tuti mind a ketten fognak mesélni. Csalódás, mert egyébként Dante-t jobban csíptem, és hát igen, Ari a mesélő.
– A másik, hogy lmbt könyvként kering a piacon, amiből én (kis naiv, tudom) arra következtettem, hogy a másságnak nagyon fontos szerepe lesz benne. A főszereplők nyilván most jönnek majd rá, hogy a saját nemükhöz vonzódnak, és lesznek kétségeik, és félelmeik, és egymásba szeretnek és… és… és… Részben jó, hogy nem egy újabb ilyesfajta történetet kaptam, hisz van belőlük dögivel, de helyette meg egy nagy nullát kaptam, és az sem jó. Ari szavaiból, gondolataiból egyáltalán nem érződött, hogy különösebb problémája lenne a saját szexuális beállítottságát illetően. Egyszerűen éretlennek tűnt még. spoiler Egyszerűen bemagyarázottnak érzem, hogy Aristotle meleg. Nem tűnik annak. Nem érzem annak. It’s a f…ing lie! Valaki goodreads-en aszexuálisként jellemezte őt, és hogy ő így is gondolt rá, és mennyire örült ennek, mert nem szoktak könyveket írni ilyen beállítottságú emberekről. És hát van benne valami.
– Szóval, nem kaptam meg a bizonytalan srácot, akinek fura gondolatai támadnak a legjobb barátjáról. (spoiler) Ellenben kaptam egy depresszióban szenvedő, magányos, érthetetlen dühkitörésekkel küzdő fiatal srácot, akinek egyetlen rögeszméje a bátyja, aki a sitten ül. Hogy miért? Na, arra is a könyv végéig kell várni, hogy kiderüljön emberek, szóval türelem. Mert hát, valamivel fent kell tartani az olvasó kíváncsiságát.
– Az író stílusa kettős érzéseket váltott ki belőlem. Egyrészt nagyon tetszettek a rövid mondatok, a rövid fejezetek, rendkívül könnyed olvasmány volt. Viszont emiatt időnként elnagyoltnak, összecsapottnak, gyermetegnek és túlságosan egyszerűnek éreztem.

A borítója meseszép a könyvnek, csak sajnálatos, hogy a díjak plecsnijeivel így elcsúfították. Kinek az ötlete volt ez, de komolyan? Csak kerüljön a kezeim közé! Magukhoz a díjakhoz meg jobb, ha hozzá sem szólok.

A könyv vége előtt nem sokkal még úgy voltam vele, hogy megadom azért a négy csillagot neki, mert hát mégis csak érdekelt (bár koránt sem annyira, mint reméltem), meg azért csak jó volt olvasgatni, de aztán jött a béna befejezés. Úgyhogy hármas, és ez nagyon jóindulatú. Abszolút érthetetlen számomra ez a nagy hype. Nem mondom, vannak benne szép mondatok, meg gondolatok, meg cselekedetek, de most gondoljunk bele: mi a tetves francról szólt ez a könyv? spoiler Megvan! Ez a könyv a megmagyarázhatatlan cselekedetek gyűjteménye.

A könyvben szereplő egyik idézettel zárom értékelésem:
turning the pages patently
in search of meanings
– W. S. Merwin
Bárcsak megtaláltam volna…

>!
Simon & Schuster, New York, 2014
368 oldal · ISBN: 9781442408937
4 hozzászólás
KatieWR>!
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe

Amikor külföldre költöztem, a magyar kiadás volt az egyetlen könyv, amit magammal hoztam. Nem olvastam azóta, de most, hogy jön a folytatás, mindenképpen szerettem volna. Aztán jött az ötlet hogy angolul is olvashatnám, és pontosan ugyanolyan varázslatos, mint 2017 nyarán volt, mikor először olvastam magyarul <3


Népszerű idézetek

lone_digger P>!

„Someday, I'm going to discover all the secrets of the universe.”
That made me smile. „What are you going to do with all those secrets, Dante?”
„I'll know what to do with them,” he said. „Maybe change the world.”

43

Kapcsolódó szócikkek: Aristotle Mendoza (Ari) · Dante Quintana
lone_digger P>!

He handed me a book of poetry. „Read this,” he said. I'd never read a book of poems before and wasn't even sure I knew how to read a book of poems. I looked at him blankly.
„Poetry,” he said. „It won't kill you.”
„What if it does? Boy Dies of Boredom While Reading Poetry.”

29

Lille>!

Dante looked at me. „You're different.”
„How?”
„I don't know. You're acting different”
„Weird?”
„Yeah, weird. But in a good way”
„Good” I said, „I've always wanted to be weird in a good way.”

355. oldal

lone_digger P>!

„You can watch television,” she said.
„Brain rot,” I said. „I have a book.”

139

Chris_Q>!

He was funny and focused and fierce. I mean the guy could be fierce. And there wasn't anything mean about him. I didn't understand how you could live in a mean world and not have any of that meanness rub off on you. How could a guy live without some meanness?

Kapcsolódó szócikkek: Dante Quintana

A sorozat következő kötete

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Becky Albertalli: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Kelly Oram: Cinder & Ella
Amy Harmon: Making Faces
Christina Lauren: Autoboyography
Sarah Rees Brennan: Striking Distance
Rainbow Rowell: Carry On
John Green: Looking For Alaska
John Green – David Levithan: Will Grayson, Will Grayson
Patrick Ness: Release
Stephenie Meyer: Breaking Dawn