Megsebzett ​szabadság (Farkasok nemzetsége 1.) 384 csillagozás

Benina: Megsebzett szabadság

Kr.u. ​955.

Egy bajor lány:

Flaviát elragadják otthonából a portyázó magyarok. A lány rabszolgasorsra jut, és az ellenség táborának vezére, Daval dönt az életéről. Flavia minden alkalmat megragad a szökésre, ám a férfi nem ereszti.

Egy Farkas:

Daval a nemzetség élén állva testvéreivel együtt hűen harcol a hazáért. Szünet nélküli kalandozások, csaták teszik ki a mindennapjaikat. A bajor rabszolgalány jelenléte alapjaiban kavarja fel a Farkasok nemzetségének családi békéjét. Daval küzd megmagyarázhatatlan vonzódásával, miközben a világa darabokra hullik, a jövője feketeségbe burkolózik, míg végül az egyetlen, amit biztosnak hisz, hogy Flaviának mellette a helye.

Egy alku, mely megpecsételi mindenkettőjük sorsát.

Önmaguk számára is képtelen érzések kelnek életre, és nem tehetnek mást, mint engednek a sodrásának. Rabsága közben Flavia szembesül a valósággal: a magyarok talán nem is olyan barbár népség, mint gondolta.

Csakhogy a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
344 oldal · ISBN: 9789632456294
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
344 oldal · ISBN: 9789632456287
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
344 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632455884 · Illusztrálta: Benina

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Daval · Flavia · Ernakh · Hanga


Kedvencelte 123

Most olvassa 11

Várólistára tette 164

Kívánságlistára tette 109

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Benina: Megsebzett szabadság

Ezt a könyvet 3 éve olvastam először, akkor azt mondtam, hogy igen így kell írni egy írónak. Ezt a szintet kell elérni, mert szórakoztató és imádtam.
Most nemhogy ezt gondolom, de igenis élek avval a lehetősséggel, hogy kedvencemmé avassam. Imádom minden sorát. Flaviát nem lehet nem szeretni, elképesztő jó karakter. Daval pedig egy olyan bika, aki igen is kell, hogy létezzen valahol a nagyvilágba….azt hiszem megyek és meg is keresem. Olvassátok…nem bánjátok meg! :)

5 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Benina: Megsebzett szabadság

Első könyvem volt ez, amit a még törzsekben élő magyarokról olvastam. Furcsa volt ezáltal nekem, hogy egyből egy humort sem nélkülöző romantikus/finom erotikus történettel találkoztam. Ezt a furcsálló érzést nem sikerült elhagynom, de ez nem a könyv hibája.
Második könyvem volt ez Beninától, a Mindig és soha volt az első tőle, és megint csak elvarázsolt egyedi történetével és szórakoztató stílusával. Kevésbé volt ez brutális, mint a Mindig és soha, és azt kell mondjam, nekem ez nem tetszett. Nem szadista vagyok vagy erőszak-imádó, de úgy érzem ebbe a korba igenis belefért volna több kemény jelenet is. Na de ez egy vörös pöttyös. :)

csillagka P>!
Benina: Megsebzett szabadság

Az igazat, akkor is ha fáj, ez pedig nagyon fájt. Komoly szellemi sérüléseket okozott.
Nem tetszett, se tartalmilag, se stílusilag és a legnagyobb gond, az alap koncepció annyira taszít, nagyon nagyot kellett volna durrannia, hogy felül tudja emelkedni. Ez pedig nem történt meg. Pedig kimondottan keresem az ebben a korszakban játszódó magyar könyveket, Wass: Kard és Kaszájának eleje annyira tetszett, hogy azóta is szeretném újra élni (sajnos nem itt)Nagyon visszás az egész, a magyar rabszolgatartók rabolnak maguknak szép lányokat. A jó urak összevetése a rossz urakkal (mocskos állat mind a kettő!) nem látom az igazi markáns eltérést, csak formában, tartalom teljesen egyforma: enyém vagy! azt teszek veled amit akarok! akkor amikor akarom! és ehhez vágj jó képet. Hát tudod mint, menj te a francba! Ezzel nagyjából el is játszadozhatunk, egy kicsit még elmegyünk csatázni, hogy izgalom is legyen. Akkor lássuk a formát. Könyörgöm 900-as évek körül nem volt még gulyás, kalandozásból való hazatérés 850 km 2 nap alatt a Bajor Alpokból hmmmmm és még sok más ilyen apróság, pont az az élményt vette el, amit az ilyen könyvtől remélek.(egy napig tudtam a penészes kenyér gyógyító hatását keresgélni a Kardok vihara közben) Korhű alapok hiányoznak, nem baj ha mese, csak a helyén legyen, ez helyett kaptam egy végül is bármelyik korba beleilleszthető, de jurtával és kaftánnal feltuningolt szerelmi? történetet.
Azt érezem, először volt a regény és valaki kitalálta helyeztük bele a magyar kalandozások korába, bárhová tartozhatna, csak pár ruhát, lakás, kelléket kellett kicserélni. Daval lehetne jó vámpír vagy idegen entitás, Flavia vérfarkas lány, csuklyás apáca, mindegy nincs jelentősége, mivel nincs olyan személyisége, ami a múltjából fakad.
Az egész, egy nagyon jól megkomponált semmi, és mivel a miénk, sokan elnézően félrenéznek, dicséri az erényeit, ami nem is a könyv tartalmából, hanem csak a jó ötletből fakad, engem is az sarkalt olvasásra.
Szeretni akartam tényleg, de sajnos nem megy. Ez egy igazi B kategóriás film elnézést könyv.

zsiina>!
Benina: Megsebzett szabadság

Hiszen a múltunk az, ami bennünk él, kovácsol minket, hogy azzá válhassunk, amit a jelen mutat rólunk.

Ezt a könyvet 4 éve olvastam, gondoltam megint elolvasom, mert a kedvenceim közé tartozott. Sok mindenre emlékeztem, de így is nagyon élveztem.
Igazából néha nem értettem mi miért van, Flavia döntéseivel sem értettem mindig egyet, Daval pedig a viselkedésével bosszantott. Szerette a lány, néha mégis bántotta. A fivérek közül Hugo, Ernakh volt az akit megkedveltem, Zombort nem sikerült, Balmazról ne is beszéljünk… Örültem volna, ha Daval megöli.
Ezek ellenére még mindig a kedvencem.

cicus61 P>!
Benina: Megsebzett szabadság

Olvastam már az írónőtől a Bíborhajú sorozatát és azt imádtam. Ez a könyv teljesen más, de jó értelemben. Szeretem a történelmi regényeket és a régi magyarokról szóló történeteket, mert hát, hogy hol kezdődött a történetünk. Nagyon tetszett a könyv. Flavia és Daval nagyon összeillenek, az elején persze még hadakoznak és imádtam a szócsatáikat :) Kaland, romantika, történelem, ez az Én igazi világom :) Ajánlom.

szavanú>!
Benina: Megsebzett szabadság

Kiolvastam másodjára is és még mindig imádom. Elsőnek nagyon nehezen fogtam hozzá, mert ugye vannak benne történelmi szálak és amikor megtudtam úgy gondoltam elég nekem töri órán erről beszélni. Végül elolvastam és nagyon meglepődtem, mert igaz, hogy voltak benne ilyen szálak, de nem erre koncentráltak hanem magára a történetre és így nagyon jó volt.

Marcsi P>!
Benina: Megsebzett szabadság

Már majdnem egy éve tologattam magam előtt a könyvet. Valamiért elbizonytalanodtam anno.
Az az igazság, hogy ciki nem ciki, de nagyon nem hatott meg a suliban ez a kor. :S Lehet Beninának kellene írnia az általános iskolások töri könyvét, jobb eredmények születnének! :D
Nagyon érdekesen írta le azt az időt, szokásokat és úgy általában a népünket, múltunkat!
A két főszereplőnket az első oldaltól Dkhal-ként és Daenerys-ként láttam magam előtt, egyszerűen annyira rájuk illet a leírás.
http://s9.favim.com/orig/131101/daenerys-game-of-throne…
Nagyon érdekel a többi testvér története (főleg Hunoré), fáj a szívem értük és már most érzem, hogy kemény dolgok várnak még ránk (feltéve persze, ha kiadják a többi kötetet is)!

28 hozzászólás
Fancsee>!
Benina: Megsebzett szabadság

Féltem ettől a könyvtől a történelmi vonatkozások miatt, de örülök, hogy minden aggodalmam alaptalannak bizonyult.:) Szerettem minden egyes oldalát, Daval és Flavia kapcsolata külön elnyerte a tetszésemet. Szórakoztató volt a csípős szócsatáktól, a kezdeti ellenszenvtől eljutni a mindent felülíró szerelemig.
Daval egész családját sikerült megkedvelnem, jókat nevettem a testvérek élcelődésén, és érzésem szerint Flaviát is hamar befogadták a körülmények ellenére .
A cselszövések, kisebb harcok izgalmassá tették a regényt, a gyönyörűséges rajzok pedig teljesen lenyűgöztek.:)
Pont a napokban láttam, hogy az írónő dolgozik a következő részen, amit már tűkön ülve várok.:)

kellyolvas P>!
Benina: Megsebzett szabadság

Benina új sorozata a történelmi romantika műfajába tartozik, egy gyönyörű szerelmi történet, amit nagyon élveztem az első oldaltól az utolsóig. A varázslatot itt nem a boszorkányok nyújtják, hanem a szerelem alakulása és beteljesedése, ami nem olyan instant szerelem, mint a manapság oly divatos, szinte kötelező elem a ya könyvekben. A honfoglalás utáni időkben játszódó történetet még nem olvastam eddig, érdekes, izgalmas utazást adott a múltba, úgy érzem, hiánypótló történet ez. Elsősorban hölgyeknek ajánlom, akik -mint én- szeretik a markáns férfi karaktereket, amiből itt bőven kijut. Huh, bővebben a linknél.

8 hozzászólás
Andrea_Pusztai I>!
Benina: Megsebzett szabadság

Bajban vagyok az értékeléssel, mert minden tele van ellentmondásokkal. Például a könyvön rajta áll a történelmi regény címke, de ez nem az, ahogyan azt az írónő is jelzi előre, ez nem egy hiteles történet. Inkább nevezném fantasynak. És oké, akkor nem hiteles, meg oké, hogy nem vagyok célközönség, mert ez egy tiniknek készült történet, de ezzel két probléma van, az egyik az, hogy attól, hogy tiniknek íródott, még lehetett volna komolyabb, a másik, hogy komoly bajokat okozott a cselekményben is ez a hiteltelenség. A higiéniai kérdésektől kezdve a törzsszövetségi működésen át több sebből vérzik, a kifejezésekbe nem is kötök bele, de azt el kell mondanom, hogy a régi magyarok a magas rangú rabszolgákkal nem így bántak, mi több sehol, még egy fantasyban sem tudom elképzelni ezt. A politikai következmények ennél sokkal súlyosabbak a történelemben még fantázia szinten is és a komoly rangú rabszolgákat eladták, mi több a nagyfejedelem döntött a sorsukról. Politikai súlya volt a dolognak. Flavia és Daval közül pedig valószínűbb, hogy a férfi fürdött minden nap, és a szőkeségünk nem, mivel a kor emberei valójában így éltek. Ez az egész így túl naiv, és túl rózsaszín, miközben másik oldalról hozza a bántalmazó kapcsolat összes jellegét. Egy határozott férfi nem kell, hogy bántalmazzon, az nem szeretet és a magyarok az ősidőkben az asszonyaikat többe nézték, mint manapság.
Sajnos túl sokat tudok a korról és az akkori emberekről, hogy élvezni tudjak egy ilyen tündérmesét, és bánt, hogy ugyanaz a történelmi regény címke van rajta, mint azokon a köteteken, amiknek az írója elvégezte becsülettel a házi feladatát.
Másfelől voltak benne szép pillanatok is, és a barokkos túlzásokat leszámítva egyébként egy nagyon cuki kis sztori ez, aranyos, lelkes, kedves, de egy picit tüske maradt. Mert nagy kár, hogy azok a tinik, akik ezt olvassák, totálisan félre lesznek vezetve a történelem témában, de a párkapcsolat témában is, és nem értik majd ezt a kort, ha komolyan szembekerülnek vele – félek nem fognak. Szóval az ember úgy írjon történelmi ágyazatba is fikciót (minden történelmi regény szükségszerűen fiktív), hogy azért alapdolgokkal tisztában van, különben félremegy. És ezt a félremenést érzem, és sajnálom nagyon, mert egy kis hitelességgel ez a sok érzelem, ami kicsordul belőle, sokkal nagyobbat szólhatott volna. Így azonban képtelen vagyok komolyan venni még a saját kategóriájában és a sajátos célközönségén belül is. Szóval összegzésként ez nem egy romantikus történelmi regény ősmagyarokkal, hanem egy aranyos gyermeki fantáziával megírt romantikus történet, aminek semmilyen szinten nincs kapcsolódása a valósággal, inkább csak egy ábrándos játék. Történelmi csali-mese. Lehet, hogy műfajteremtő, mert ilyennel még nem találkoztam.
Ami viszont nagyon tetszik: az a profi koncepció, amit az írónő tervezett ennek a sorozatnak. Ez a koncepció, hogy a testvéreken viszi végig a köteteket, szerintem remek ötlet, de ha így marad a sorozat, tartok tőle, hogy a koncepció nem menti meg.
A másik, ami tetszett, az az eskü volt, ami köszönő viszonyban sem állt az egész regénnyel, mert egészen szépre és korrektre sikeredett, mégis képmutatásnak tűnt a tettek árnyékában.
Összességében három csillagot adok, mert szórakoztató volt, ha gyengécskének éreztem is, a lelkesedés átsütött a lapokon és egyfolytában az az érzés kerülgetett, hogy emögött oda van szorulva egy remek regény, és ez a felszín nem tudja kiváltani. Nem az született meg, ami ki akart volna jönni belőle. Remélem, hogy a következő történet jobbra sikerül és kevésbé fals összképpel.

15 hozzászólás

Népszerű idézetek

Fay >!

Zombor hangjában éppen olyan gúnyos önelégültség csillant, mint Davaléban szokott. Flavia biztosra vette, hogy ezt külön tanítják a magyar gyerekeknek, lóháton ülve, nyilazás közben.

170. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Flavia
Sheila_7>!

– Nem fogalmazok közönségesen, csak lecsupaszítom a valóságot.

148. oldal

6 hozzászólás
Sheila_7>!

– Mégis mit jelent ez a szó?
– Krizanta? – A kérdés úgy tűnt, meglepte a férfit. – Kedves kapcsolat az arany szépsége és a virág között. A kedvesünket nevezzük így.
A lány dacosan felszegte az állát.
– Nem vagyok a kedvesed!
– De még lehetsz! Ezt sem árt, ha észben tartod.

70. oldal

3 hozzászólás
Sheila_7>!

– Ez meg ki? – bukott ki a kérdés Hunorból, mire Daval szórakozottan nézett rá.
– Tőlem kérded? Hisz' ti hoztátok ide.
Ez a sárcsomag, akit Balmaz neked adott? – mutatott a lányra nevetéssel küszködve Hunor, és figyelmen kívül hagyta Flavia felháborodását.
Daval bólintott, mire testvére a fejét csóválta:
– Most biztosan a fejét veri a jurta tartóoszlopába.
– Nem igazán érdekel, mit ver és hová, amíg távol tartja magát tőlem, és attól, ami az enyém – jelentette ki Daval határozottam

57. oldal

5 hozzászólás
Fay >!

– A fájdalom könnyei nagyon ritkák, kicsikém. Néma sikolyok és vértelen fájdalmak útján születnek. Ne pazarold olyanra, aki nem érdemes rá!

119. oldal

Sheila_7>!

– Mivel törted be ezt a boszorkányt? -kérdezte az öccsét, de mielőtt Ernakh felocsúdhatott volna a döbbenetéből, Flavia szólalt meg:
– Ez az étel meglehetősen forró – intett fejével a kezében tartott cserépedény felé. – Én a helyedben nem inzultálnám azt, aki a legnemesebbik testrészed fölött tartja.

241. oldal

2 hozzászólás
Sheila_7>!

– Meglepő, hogy nem fér abba a világjárt, szűkre szabott agyába, hogyha kijöttünk ebbe az ítéletidőbe zsurlót szedni, akkor valakinek igencsak égető szüksége lehet a vérzéscsillapításra.

178. oldal

Sheila_7>!

– Kifordult a világ önmagából, míg távol voltam – röhögött fel végül Ernakh jókedvűen. – Bazil harcba száll egy nőért, te harcolsz egy nővel…

248. oldal

Ingryd>!

– Hiszen a múltunk az, ami bennünk él, kovácsol minket, hogy azzá válhassunk, amit a jelen mutat rólunk.

237. oldal, 15. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Ernakh
monica>!

… egy nap rájössz, hogy elég csupán érezned, nem kell mindent megértened…

233. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Urbánszki László: A nemzetségfő
Benkő László: A vér törvénye
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Egység
Fábián Janka: Emma évszázada
Fábián Janka: Koszorúfonat
Fábián Janka: A német lány
R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában
Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző
Alexandre Dumas: A fekete tulipán