Etika 15 csillagozás

Benedictus de Spinoza: Etika Benedictus de Spinoza: Etika Benedictus de Spinoza: Etika Benedictus de Spinoza: Etika Benedictus de Spinoza: Etika Benedictus de Spinoza: Etika

Spinoza ​(1632-1677) filozófiai fő műve, a posztumusz kiadott Etika a hagyományos és a radikálisan új gondolkodásmód egyedülálló ötvözete. Szisztematikus elméleti mű, de a mindennapi élet éleslátó analízise is, mely előkészíti mind a Teológiai-politikai tanulmányt, mind a Politikai tanulmányt. A negyedik rész végén maga Spinoza így foglalja össze, hogy „milyen haszonnal jár ennek az elméletnek ismerete a gyakorlati életben:
Először arra tanít, hogy mi csupán Isten intésére cselekszünk, az isteni természet részesei vagyunk, mégpedig annál inkább, minél tökéletesebb cselekedeteket viszünk véghez, s minél jobban és jobban ismerjük meg értelmünkkel Istent. Előidézi a lélek megnyugvását, megtanít arra, miben áll legfőbb boldogságunk: egyedül Isten ismeretében. Ez késztet bennünket arra, hogy csak azt cselekedjük, amit a szeretet és kötelességérzet sugall. Eltávolodnak az erény igaz értékelésétől azok, akik azt várják, hogy erényükért és jócselekedeteikért Isten őket a legfőbb… (tovább)

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Etikai gondolkodók Gondolat · Filozófia alapművek Európa · Sapientia Humana Osiris · Filozófia írók tára

>!
L'Harmattan, Budapest, 2022
382 oldal · ISBN: 9789634148388 · Fordította: Boros Gábor
>!
Osiris, Budapest, 2001
430 oldal · ISBN: 9633791677 · Fordította: Szemere Samu
>!
Osiris, Budapest, 1997
430 oldal · ISBN: 9633791677 · Fordította: Szemere Samu

4 további kiadás


Kedvencelte 6

Most olvassa 5

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

judit_juhasz>!
Benedictus de Spinoza: Etika

Igazi önkínzó könyv tud lenni, ha rossz időszakban veszi elő az ember. Apránként belemerülve viszont és időt hagyva a feldolgozására, velős és elgondolkodtató mű. Azt a gondolkodásmódot erősíti, ami néha az eddig összerakott életről elgondolt alapelveket is felülírhatja. Idő kell hozzá, mert az ember gondolata egy-egy definíció vagy tétel után hirtelen szárnyra kap és keresi a hozzá fűzhető tapasztalatokat, történéseket, személyeket.
Kifejezetten élveztem a gőgről, nemeslelkűségről, alázatról vagy akár gúnyról szóló részeket. Ezen fogalmak nagy része ma már olyannyira kiveszőben van, hogy szóbeszédben nem is nagyon használjuk őket, pedig ugyanúgy ott van a mindennapokban. Nagyon jól mulattam néha magamban, amikor a csontig kifilézett tételek és bizonyítások alapján, sorra fedeztem fel ezeket a tulajdonságokat a környezetemben vagy éppen ismertem magamra és idéztem fel egy-egy szituációt. Volt olyan rész, amit többszöri olvasásra sem értettem meg, néha azóta is kattog az agyamban. Talán még kell tapasztalás hozzá, hogy megértsem. Tanulságos olvasmány. Könnyedebb formában akár kötelezővé is tehetnék.

MrDatalogin>!
Benedictus de Spinoza: Etika

Vizsgára volt feladva néhány rész ebből a csodából. Nem bírtam megállni, annyira tetszett, az egészet elolvastam. A felépítése olyan, mint Eukleidész Elemek című művének, minden könyv definíciókkal kezdődik, már ezzel megnyert, mert tiszta sor volt mit ért szubjektumon, atribútumon, moduszon, szabadságon, az adekvát fogalmán, stb… A posztulátumok egyszerűek, a következtetett tételek könnyen érthetőek, dedukcióval vezeti le őket Spinoza. Az első rész Istenről szól, akinek megvan a hatalma ahhoz, hogy örökkévalóan és végtelenül létezzen, de immanensen. A második rész az elméről szól, a harmadik az affektusokról, a negyedik arról, hogy elszenvedniük a külső hatásokat, a kedvencem az ötödik, ami azt mondja el, hogyan szabaduljunk meg ezektől a hatásoktól az értelem segítségével. Ezek konkrét életvezetési tanácsok, engem ledöbbentett, hogy a XVII. században élt egy ilyen fantasztikus ember, mint Spinoza, csiszolgatta az optikai lencséket, nem vállalt katedrát, saját hitközsége kiátkozta és mégis a közösségi istenszeretetről (panteista) írt. Ráadásul a tanácsai ma is nagyon aktuálisak. Például a lelki terhekkel kapcsolatban amit mond, vagy a félelem legyőzéséről, motiváló, mert egy végtelenül hiteles ember vallotta ezt. Ugyan a nőkről azt írta valahol, a természettől fogva nincs egyenlő joguk, de én ezért nem tudok haragudni. Ő is csak ember volt, de még milyen kiváló. ♥

Daniella78>!
Benedictus de Spinoza: Etika

Gyönyörű, kerek, erős könyv! A szubsztanciáról írott sorok egészen hátborzongatóak, de ajánlom mindenki figyelmébe, akár szemezgetősen is.

Quator>!
Benedictus de Spinoza: Etika

Erős transzcendens mű, sok mély gondolatot tartalmaz, Spinoza egy különlegesen érzékeny ember volt, mégis nem könnyű olvasmányra kell felkészülni, a könyvben tételeket állít fel a szerző, majd bizonyítja azokat, olyan mintha egy matematikai szöveggyűjteményt olvasnánk, de átrágva magunkat a sorokon mégis kapunk valami magasabb rendűt, amiből Spinoza nagyságát megérezni.


Népszerű idézetek

aled>!

…gondolat nem határol testet, sem test gondolatot.

Halász_Zsolt>!

Aki szereti Istent, nem törekedhet arra, hogy Isten őt viszontszeresse.

295. oldal

aled>!

És mivel azok, akik nem értik meg a dolgok természetét,
hanem csak képzelik a dolgokat, nem állítanak semmit a dolgokról,
a képzeletet pedig értelemnek veszik, ezért szilárdan hiszik, hogy rend
lakozik a dolgokban, holott nem ismerik sem a dolgok, sem önmaguk természetét…


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Boros Gábor: Módszer, metafizika, emóciók
Rotterdami Erasmus: A béke panasza
Lord Shaftesbury: Értekezés az erényről és az érdemről
Theun de Vries: Spinoza
Lengyel Dénes: Újkori bölcsek nyomában
Rutger Bregman: Emberiség
Lucius Annaeus Seneca: Erkölcsi levelek
Friedrich Nietzsche: Emberi – túlságosan is emberi
Erich Fromm: Birtokolni vagy létezni?
Friedrich Nietzsche: A morál genealógiája