Focialista ​forradalom 38 csillagozás

Benedek Szabolcs: Focialista forradalom

1954 ​nyarán, alig egy évvel a legendás londoni 6:3 után Magyarország újabb futballdiadalnak néz elébe: a világbajnoki döntőnek. Az Aranycsapat győzelme nem lehet kétséges, ezért a pártállamtól a legkisebb lakóközösségekig mindenki a hazatérő bajnokok ünneplésére készül. Amikor azonban a várva várt győzelem elmarad, a csalódott szurkolók először csak tüntetni, aztán törni-zúzni kezdenek Budapesten, sőt egyesek már forradalomról beszélnek.

Benedek Szabolcs történelmi dokumentumokon alapuló regénye a magyar közelmúlt egyik elfelejtett epizódját eleveníti fel egy tipikus budapesti bérház lakóinak sorsán keresztül, akik között éppúgy megtalálható az elvhű kommunista házmester, mint a volt horthysta főtiszt vagy a munkatáborokból hazatért házaspár. Egyszerű futballhisztéria volt ez vagy az 1956-os forradalom előjátéka? Tömegoszlatási főpróba? A szabadság első szárnypróbálgatása? Senki sem tudja – ez a regény azonban segít elképzelni, milyen lett volna nekünk is ott lenni az… (tovább)

>!
Libri, Budapest, 2013
350 oldal · ISBN: 9789633102282
>!
Libri, Budapest, 2013
352 oldal · ISBN: 9789633102985

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Bélabá>!
Benedek Szabolcs: Focialista forradalom

Benedek Szabolcs olyan témát vett elő a (sport)történelmünkből, amely a valóságon alapszik. Az 1954-es elveszített vébé döntő és annak szurkolói utóélete az egyik fő téma, a másik pedig az államvédelmisek fellépése és a perek sora. Életszerű, pörgős, olvasmányos, jól megírt könyv. Kétestés, de ha valaki nekifeszül befalhatja egy nap is a fentebb írt jellemzők miatt. Tetszett, mert ugyan nem tökéletes a szerző fiatal kora miatt, aki nem élte meg az eseményeket, viszont igyekezett belevenni sok mindent, ami a korszakot jellemzi. A történet vége az elhúzódó perek miatt bőven átnyúlik a hatvanas évek közepébe. 4,5 csillagot (4,4 pont) adok rá, szórakoztató irodalom kategória, jó könyv.

hcs23>!
Benedek Szabolcs: Focialista forradalom

Két dolog miatt örülök annak, h Szabolcs írta meg ezt a könyvet: egyrészt egy orosz klasszikus minden bizonnyal több ezer oldalas eposzt kanyarít egy ilyen témából, másrészt a magyar nép történelmének erről a szeletéről (ez az időszak a politikai állapotok miatt különösen érzékeny) mégiscsak jobb, ha magyar ember ír. A felütés ennek megfelelően kiváló, a hangulat pedig már az elején egészen magával ragadó: a korhoz illő nyelvezet és a már-már színpadias jelenetek megadják az alapot; a néhol túlzottan is sablonos karakterek, a gyenge szerelmi szál, valamint az összecsapott befejezés azonban egyértelműen ront az összképen. Ez utóbbiakon lehetett volna még dolgozni, de kisregényként így is megállja a helyét.

Gregöria_Hill>!
Benedek Szabolcs: Focialista forradalom

Nekem nagy csalódás volt, és nyilván nem a téma miatt, de oldalakat lapoztam át felületi olvasással és nem vesztettem semmit. A szövegezése a csíkos gyerekkönyvekére emlékeztetett, komolyan meg voltam lepve, még a buszon állva olvasva is untam. Az engem amúgy nagyon is érdeklő téma, és a regény vége felé felbukkanó per leírása miatt kapott ennyi csillagot. Koncz Zsuzsa A Kárpáthyék lánya című dala 3 percben elmondja ugyanezt, mondjuk sajnos a focis szál nélkül, az igaz. És még csak nem is vagyok Koncz Zsuzsa rajongó.

Adél_Hercsel I>!
Benedek Szabolcs: Focialista forradalom

Igazi regény-regény, remek, élő karakterekkel, izgalmas sztorival: a magyar történelemnek egy máig ismeretlen fejezetét tárja föl, történetesen azt, hogy mi történt az 1954-ben, az Aranycsapat által elveszített futball világbajnoki döntő után a pesti utcákon. Lebilincselő történetvezetés, történelem, foci, politika, szerelem, kor- és társadalomrajz. Mindenkinek jó szívvel ajánlom, főleg a történelmi regények és a futball kedvelőinek.

1 hozzászólás
egy_ember>!
Benedek Szabolcs: Focialista forradalom

Ha nem vársz tőle túlzottan nagy mélységeket és magasságokat, és elfogadod, hogy ez elsősorban szórakoztató irodalom, akkor ez egy kimondottan jó regény. Jó a történetvezetése, nem rosszak a karakterei és a nyelvhasználata. Történelmileg hiteles, és van benne egy rakás foci. :)
Egy este alatt befalható.

2 hozzászólás
Brigi007>!
Benedek Szabolcs: Focialista forradalom

Van ez a lány, aki véletlenül pont én vagyok, és aki 2004 óta hol kisebb, hol pedig nagyobb mértékben, de folyamatosan érdeklődik a foci iránt. Ez a lány pedig egyszer nagyon régen eldöntötte, hogy ő el fog olvasni több olyan regényt, ami a focival kapcsolatos, szóval azóta bőszen pakolgatja a kívánságlistájára az ilyen regényeket, így akadt ez a könyv is a horgára a rukkolán keresztül.

Amit erről a könyvről tudni kell: ez nem csak a fociról szól, mert szól persze arról is, hogy a labdarúgás több mint játék!, de elsődlegesen kisemberekről szól, akiket a történelem szele ide-oda sodor. Egy kis mikrotörténelem, ami nekem baromi érdekes volt, mert egy olyan korban játszódik, amiben én még pont nem éltem, de az előttem lévő generációk, a szüleim (nekik mondjuk csak a regény vége) és a nagyszüleim számára ez egy létező, mindennapi valóság volt. Volt ennek a könyvnek valami baromi jó és megfoghatatlan hangulata, ami miatt olyan iszonyatosan könnyű volt olvasni. Volt egy laza humora, ami nem erőltetett, nem röhögsz rajta folyamatosan, hanem olyan visszafogott vagy, ahogy az ettől a kortól megkövetelt meg.

A regény befejezése meg olyan… zseniálisan elb@sz*tt. Mármint, egy olyan sztori, ami után ülsz a buszon, nézel ki a fejeden és azt gondolod, hogy: fcuk… Mert pontosan tudod, hogy iszonyatosan sok embernek zárult így a sorsa, mint ez a könyv, és hogy pokolian rossz, hogy ez nem fikció, hanem ez a kőkemény valóság, akkor is, ha ez nem egy konkrét ember tragédiája, hanem ezé az egész nemzeté.

Szóval nekem nagyon tetszett ez a regény és ajánlom mindenkinek, bár tudom a kritikák alapján, hogy nem mindenki fog ezért rajongani, mert sokaknak kevés. De mivel én rajongok az olyan könyvekért, amik képesek egy speciális hangulatot megteremteni, így…

2 hozzászólás
Alvarando P>!
Benedek Szabolcs: Focialista forradalom

Lenyűgöző, humoros, rendkívül olvasmányos. Röviden ennyit lehet mondani a könyvről. Eredetileg a történet az 1954-es labdarúgó-világbajnokság elvesztett döntőjét dolgozza fel, azonban sokkal több annál. Egy nyolcadik kerületi lakóközösségen keresztül röviden megismerhetjük a korszak társadalmát, amelyből szinte minden jellegzetes figura képviselteti magát. A házmester, akit az elején elvhű kommunistaként ismerünk meg, és sztahanovista fia, az egykori horthysta katonatiszt és polgári nevelést kapott lánya, a korábban munkaszolgálatból visszatérő zsidó házaspár. A lakóközösség epekedve készül a döntőre, a többség biztos benne, hogy a magyar válogatott világbajnok lesz. Aztán jön a kellemetlen meglepetés, az elvesztett döntő és minden fenekestül felfordul. Egyebek mellett az is kiderül, hogy a házmester nem is annyira kommunista, mint gondoltuk, és a katonatiszt is emberből van. A történetből a szerelmi szál sem hiányozhat, amelynek főszereplői az utóbbi kettőnek a gyermekei. Mi, az olvasók pedig a szerző leírásán keresztül nagyon jól beleélhetjük magunkat e világba és még szórakozunk is a humorán, olykor pedig a történetben elrejtett csavaron csodálkozunk. Több mint egy futballsztori, a könyvet olvasva az elvesztett világbajnoki döntő hatása mellett megelevenedik előttünk az ötvenes évek világa. Kihagyhatatlan olvasmány, ajánlható bárkinek, akit egy humoros történetre, egy rendkívül olvasmányos regényre, és egy tökéletes korrajzra vágyik.

Chris>!
Benedek Szabolcs: Focialista forradalom

Remek könyv, érdekes és élvezetes olvasmány, annak ellenére, hogy sem a szocialista korszakért (történelmi szempontból), sem a fociért nem vagyok oda. Számomra nagyon jó volt a hangulat, amit a regény árasztott magából, a szereplők igazi hús-vér emberek (átlagpolgárok), és tökéletesen bemutatta azt, amit erről az időszakról tudni kell. Nagyjából sejteni lehet, hogy mi a valóság és mi a fikció, de a kettő tökéletesen egybesimul, olvasás közben nem kattogott ezen az agyam, hogy vajon most tényleg így volt, avagy sem, elhittem neki mindent. Még pár hasonló olvasmányt! :)

Polyák_Margit P>!
Benedek Szabolcs: Focialista forradalom

Remek kor és társadalomrajz, de a futball vonatkozása is jól átjön. Én nem rajongok túlzottan a fociért, ezt is csak azért olvastam, mert szükséges volt.

Lacca14>!
Benedek Szabolcs: Focialista forradalom

Nagyon jó korrajz, politikai és „fodball” szemüvegen keresztül is kiválóan bemutatja az 50-es évekre jellemző helyzetet, igazán magával ragadott.
(Sajnos túl sok párhuzam vonahtó a napjainkban történő dolgokkal kapcsolatban, mind foci, mind politika terén)


Népszerű idézetek

Brigi007>!

– Kerepeczky elvtárs, maga nem ért a fodbalhoz!
– Ugyan, kérem. Ebben az országában mindenki ért hozzá.

44. oldal

Brigi007>!

Tuggya különben, hogy mit mondott a vejem? Hogy az angolok egy hétre gyöttek, és hét-eggyel mentek. Érti, ugye?

12-13. oldal

Twisted_words>!

– Milyen szép… Ezek a drága aranylábú gyerekek! Ma fölteszik az egészre a koronát.
– Milyen koronáról beszél, Schwarcz elvtárs?
Schwarcz zavartan pislogott vaskos lencséi mögül.
– Úgy értem, Balla elvtárs, hogy megnyerjük a világbajnokságot…
– Hagyjuk meg a koronákat a reakciónak, jó?

62. oldal

LiliVonKormos>!

Szegény,nem is sejtette, hogy alig hogy ellepte a törököket meg a labancokat a történelem pora, máris náluk sokkal veszedelmesebb ellenség feni a fogát a dolgozó népre, mégpedig a klerikálisokkal és a bukott feudalistákkal szövetkező burzsoá reakció képében

17. oldal

LiliVonKormos>!

– Nyugalom, elvtársnők, nyugalom! Maga mit kiabál onnét,Schwarzné? Támadnak az imperialisták? Nincsen semmi dolga?

Szelén>!

– Inkább a zászlókat kéne megigazítani.
Robi nyelt egyet. Ezek szerint az apja már leellenőrizte a zászlókat. De mikor? Nyilván akkor, amikor ő a Gutenberg téren lófrált.
– Mi a baj velük?
– Előbb legyen a vörös, azután a magyar.
Robi szó nélkül megfordult és indult volna nagy sróffal kifelé, ám apja hirtelen elkapta a vállát.
– Várjál csak.
– Mi a baj, édesapám?
– Maradjon inkább úgy, ahogy van.
– Vagyis előbb legyen a magyar?
– Igen. Legyen a magyar előbb.
Balla jóval csöndesebben tette hozzá, a bajusza alá mormogva:
– A fene se tudja eldönteni, hogy melyik most a hivatalos irányvonal.

53. oldal, Első fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Sebes Gusztáv: Örömök és csalódások
Bocsák Miklós: Kocsis és Czibor
Rózsaligeti László: A Fradi piros fehérben
Takács Tibor: Szoros emberfogás
Hoppe László: Labdarúgó-bajnokságaink, 1901–1969
Zsolt István: A pálya közepén
Zsolt Róbert: Labdarúgók, sportolók
Varga Ferenc: 10 év kék-sárgában
Varga Lajos: A Miskolci Vasutas Sport Club története
Hámori Tibor: A bunda ára