Beatles ​apokrif 4 csillagozás

A feloszlás után
Benedek Szabolcs: Beatles apokrif

„Jó ​pár tévhit kering a Beatles feloszlása körül. Pedig a megoldás, bár több tényezőből tevődik össze, valójában pofonegyszerű. Egyrészt régóta tudjuk, hogy két dudás nem fér meg egy csárdában. Ráadásul itt akár több dudással számolhatunk, hiszen Lennonon és McCartney-n kívül Harrison is olyan tehetség volt, aki más zenekarokban vezéregyéniség lehetett volna.
Másrészt a Beatles története akkor ért véget, amikor tagjai harmincadik életévükhöz közeledvén kezdték külön egyéniségként szemlélni a világot, és egyszeriben mindnyájuk számára teherré vált a húszas éveik legelején felvett – vagy éppenséggel a menedzsment által rájuk kényszerített – közös szerep.
Harmadrészt talán szimbolikus, mégis fontos jelentősége van annak, hogy a Beatles éppen akkor oszlott fel, amikor befejeződtek a hatvanas évek. Amikor végérvényesen felnőtt a „nagy”-nak aposztrofált generáció, amikor ez a nemzedék kénytelen volt szembesülni álmai beteljesíthetetlenségével, amikor a rendőrök… (tovább)

>!
Scolar, Budapest, 2012
214 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632443225

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
Bazil P
Benedek Szabolcs: Beatles apokrif

A Beatles-apokrif szépen sorban elmeséli a Beatles tagjainak Beatles utáni dolgait (1970-től napjainkig), nem részletezve azonban a lemezeken sorakozó számokat, csak itt-ott kiemelve a fontosabbakat. Mivel a Beatles nálam a „szenttehén” kategória, ezért sok mindent már hallottam, olvastam, láttam róluk, de a szerző (hivatásos Beatles rajongó, sok-sok értő hozzászólását évek óta olvasom az Index Beatles fórumán) megfelelő ütemben, és megfelelő arányban adagolja az információkat. Nem minden esetben értek vele egyet, persze egy-egy dal megítélése ízlésbeli kérdés, de a lényeget tekintve igen: „… A Beatles dalait egyre többen és egyre gyakrabban emlegetik az emberiség általános kultúrkincsei között …”


Népszerű idézetek

>!
Bazil P

Az Abbey Road méltó zárópontja egy hatalmas és mindeddig utolérhetetlennek bizonyult életműnek. Belekerült minden, ami a Beatlest naggyá, műfajában a legnagyobbá tette: pontosan illesztett, tökéletesre csiszolt hangzás, finomra és nagyívűre formált dalok, lendület, dinamika, irónia és szókimondó őszinteség. A Lennon-McCartney-páros újra régi fényében csillogott, és végre a másik kettő is kiteljesedhetett …
… Az album végén, a sokatmondóan The End című nyúlfarknyi dalban pedig ott az esszenciaként is felfogható Beatles-üzenet:
„And in the end / The love you take / Is equal to the love you make” ("S végül a szeretet, / Amit kapsz / Egyenlő lesz azzal, amit adsz").

Scolar Kiadó, Budapest, 2012, 21-22. oldal

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szőnyei Tamás: Az új hullám évtizede 1.
Czeizel Endre: Zeneszerzők – gének – csodák
Sebestyén Ede: Mozart és Magyarország
Rajeczky Benjamin: Mi a gregorián?
Szabolcsi Bence: A XIX. század magyar romantikus zenéje
Simon Géza Gábor (szerk.): Fejezetek a magyar jazz történetéből 1961-ig
Kárpáti János: Kelet zenéje
Horváth Zsolt: Magyar rocklexikon
Pécsi Géza: Kulcs a muzsikához
Ambrózy Ágoston: Borostyán