Délsziget 3 csillagozás

Avagy a magyar irodalom története
Benedek Marcell: Délsziget Benedek Marcell: Délsziget

Csak ​egy-két szóra kérem türelmedet, jólelkű olvasó, hogy e furcsa című könyvnek benső formáját, s e formának jogosultságát megmagyarázzam.
Három műfajt keverek össze: az irodalomtörténetet, a regényt és a drámát.
Ne döbbenj meg azon, hogy szépirodalmi műfajnak számítom az irodalomtörténetet. Inkább azon döbbenhetnél meg, hogy még mindig vannak, akik nem tudják, hogy az irodalomtörténet írása: művészet.
Bizonyítsam?
A tudomány – az egzakt tudomány – nem válogat a tények között. Mind egyformán fontos neki. Az állattanból nem lehet kihagyni a poloskát, a növénytanból a bogáncsot.
Az irodalomtörténet – mint minden történelem – maga is szűrt anyagot kap a kezébe, s ezt az anyagot egyre tovább szűri. Ha szigorúan el nem választja a jelentős dolgot a jelentéktelentől, belevész az adatok tömegébe. Az irodalomtörténésznek latolgatni kell, mint a szépírónak, mint a festőnek, s válogatásának szempontjai között akarva – nem akarva, mindig akad egyéni is. Már… (tovább)

>!
Kelenföld, 1990
360 oldal · ISBN: 9635532261
>!
Új Idők Irodalmi Intézet, Budapest, 1948
304 oldal · keménytáblás

Kedvencelte 3

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

Alvarando P>!
Benedek Marcell: Délsziget

Benedek Marcell: Délsziget Avagy a magyar irodalom története

Nehéz besorolni ezt a könyvet egy kategóriába. Mondhatjuk regénynek, de irodalomtörténetnek is, hiszen egy kis történetbe ágyazva ismerhetjük meg a magyar irodalom történetét. Egy olasz luxusgőzös Argentína felé tart utasaival és egyszercsak egy tengeri vulkán kitörése miatt baleset éri. Az utasokat egy kis szigetre menekítik. A hajón ismerkedik össze egymással három magyar, egy irodalomtörténész, egy arisztokrata hölgy és egy mérnök. A szigetet ők nevezik el Délszigetnek Vörösmarty után. Még a baleset előtt elkezdenek beszélgetni az irodalomról, majd a szigeten végigbeszélik a magyar irodalom történetét a Halotti beszédtől egészen az 1920-as évekig. Néha csatlakozik hozzájuk a hajó személyzetéhez tartozó székely legény, Szabó Están is. A hármas néha vitatkozva áttekinti mintegy ezer év irodalmát szórakoztató formában. Teljesen más ilyen formában irodalomtörténetet olvasni, ahol nem csak a száraz szöveg található meg. Szerb Antal összefoglalása után vélhetően ez az áttekintés a legjobban sikerült munka a témában, amely tanít és szórakoztat egyszerre. Ajánlható bárkinek, aki nem egy száraz tényanyagra vágyik és szórakozva szeretné felfrissíteni a magyar órán tanultakat.


Hasonló könyvek címkék alapján

József Jolán: József Attila élete
Arany János – Petőfi Sándor: Petőfi és Arany levelezése
Szerb Antal: Magyar irodalomtörténet
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők
Hamvas Béla: A száz könyv
Rockenbauer Zoltán: A halandó múzsa
Gintli Tibor (szerk.): Magyar irodalom
Illyés Gyula: Petőfi Sándor
Varga Zita: Gárdonyi Géza könyvtára