Ady ​Endre szerelmei és házassága 10 csillagozás

Benedek István: Ady Endre szerelmei és házassága Benedek István: Ady Endre szerelmei és házassága

Ady versei nem ötletszerű ihletésűek: mindegyikben ott munkál a közélet vagy a magánélet valamilyen drámája. A Csinszka-versekben ezek a motívumok éppúgy nyomon követhetők, mint a Léda-versekben. Az utóbbi az irodalomtörténészek számtalanszor feldolgozták, Csinszka ellenben a megbotránkoztató vagy megbocsátó értékelések közt szinte elveszítette valódi jelentőségét.
Ezt a hiányosságot igyekszem pótolni, összekapcsolva azokkal az életrajzi és lélektani elemekkel, amelyek Ady és a nők viszonylatában tárgyilagos ítélkezéshez elengedhetetlenek. Ady költészetét nem lehet elválasztani sem a magánéletétől, sem a közéletétől, sem futó vagy tartós szerelemi kapcsolatainak hősnőitől. Ezért találja itt az olvasó adatszerűen összegyűjtve mindazt, ami Ady szerelmeivel és ezeknek kapcsán a költészetével összefügg.

Eredeti megjelenés éve: 1991

Róluk szól: Ady Endre, Csinszka

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2001
288 oldal · ISBN: 9635474881
>!
Százszorszép, Budapest, 1992
302 oldal · ISBN: 9637673016

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Ady Endre


Kedvencelte 5

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Alvarando P>!
Benedek István: Ady Endre szerelmei és házassága

Ebben a könyvben keveredik az irodalomtörténet és az életrajz műfaja. A szerzőt ezt megspékelte azzal, hogy keretes szerkezetű történetet írt, Csinszkával kezdődik és végződik a kötet. Az első fejezet Csinszka származását, gyerek-és ifjúkorát mutatja be, láthatjuk hogy az ártatlan kislány hogyan kerül egy svájci leányiskolába, ahol levelezni kezd egy magyar joghallgatóval, aki később ki is utazik hozzá, megismerve az első szerelmet. A fejezet az Adyval való levelezés kezdetével zárul. A második fejezet Ady származását, gyerekkorát és szárnybontogatását mutatja be, amiben már a nőügyeivel és kicsapongó életével is megismerkedhetünk. Utána következik Léda, ahol először Diósy Ödön és Adél származását és egymásra találását ismerhetjük meg, majd láthatjuk hogy a férjéhez hűtlen asszony hogyan lesz az ország első számú költőjének ünnepelt, majd gyűlölt múzsájává. A könyv legnagyobb része Ady és Csinszka kapcsolatával foglalkozik, a levelezéstől a hosszú jegyességen és a házasságon keresztül Ady haláláig. Láthatjuk ebben a fejezetben, hogy egyikük sem éppen a legboldogabban élte meg ezt a házasságot. Természetesen a múzsákhoz írott versrészletek sem hiányoznak a szövegből. A fő téma lezárása után olvashatunk tovább a szereplők további sorsáról és egy kisebb historiográfiai rész is van a végén. A szöveget képet egészítik ki, amely közelebb hozza hozzánk Adyt és a múzsáit. Maga a szöveg rendkívül olvasmányos, olykor ironikus humort tartalmaz, amelynek segítségével észre se vesszük szinte a 300 oldalt és szinte szórakoztatóan megismerjük azt, amit kötelező irodalomórákon az unalmas tankönyvből megtanulni. Ajánlható bárkinek, aki szerette irodalomórákon Ady munkásságát!

robinson P>!
Benedek István: Ady Endre szerelmei és házassága

Egészen jó,hihető összeállítás a szerelmek alakulásáról..a szerelem jön,megy,néha nem is
az,csak annak hisszük.és közben gyönyörű versek születtek..szerencsére,sok plussz is belefért a szerelmekbe. Az igazi főszereplő persze Csinszka,nem a költő."Jó Magának írni,jó szeretni Magát ebben a csúnya világban…" na ezért is KELL a szerelem!!!

1 hozzászólás
angelahegedus>!
Benedek István: Ady Endre szerelmei és házassága

Én ezt úgy imádtam! Még az osztálykirándulásra is magammal vittem :)) Az egyik legjobb Ady szakirodalom amit olvastam :)

alice011>!
Benedek István: Ady Endre szerelmei és házassága

Nagyon hiteles és olvasmányos írás Ady életéről, költészetéről, szerelmeiről. Csak véletlenül került a kezembe, de nagyon örülök neki. Alig tudtam letenni. Sokkal közelebb kerültem Adyhoz, a költészetéhez, a személyéhez. És akármit is mondanak rá sokan, én szeretem, hogy ilyen volt, mert ez kellet ahhoz, hogy művészként hatalmas legyen. Akármilyen szemét alakok sokszor a nagyok én így tisztelem őket, mert az alkotásaik ők maguk. Minden egyes porcikája, rezdülése, személyiségbeli erénye és hibája hozzátartozik minden egyes verssorához. Így tökéletes a művészet és a művészlét.
Tehát szerintem aki szeretné közelebbről megismerni a magyar szómágust bátran ugorjon neki Benedek István könyvének.


Népszerű idézetek

Alvarando P>!

1877-ben született Ady, két év múlva Móricz Zsigmond, utánuk a nyolcvanas években sorra a nagy íróknak és költőknek az az áradata, amit egyszerűség kedvéért Nyugat-nemzedéknek szokás nevezni, holott sokkal több volt ennél: a magyar irodalom újkora. A korszak ajtajának kilincsét Ady Endre nyomta le, belépett az ajtón, utána megállíthatatlanul sorjáztak a többiek. Az ország ámultan nézte őket: honnan jönnek, és mit akarnak?

75. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1877 · Ady Endre · Móricz Zsigmond
Alvarando P>!

A hazug levél utolsó sorában a leghűtlenebb költő leírja ezt a két szót: „állandó hűséggel”.

46. oldal

Alvarando P>!

Nehéz elhinni erről a megszeppent kisfiúról, hogy nemrég még ő írta az Elbocsátó szép üzenetet

171. oldal

Alvarando P>!

Bertuka megkomolyodott a várakozás háromnegyed esztendeje alatt. A tündérkert elkomorult, Ady pokolnak és Csinszka kriptának érezte Csucsát Akár szerette Boncza a lányát, akár nem, sikerült szerencsétlenné tenni mindkettejüket.
Talán perfídiának tűnik sajnálni őket a háború első évében. amikor mások Doberdo és Przemysl poklában éltek és haltak? Ezekhez képest mit szenvedett a csucsai várkisasszony meg a gavallérja?

216. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2
Gárdonyi Géza: Ida regénye
Szabó Pál: Talpalatnyi föld
Márai Sándor: Az igazi
Szerb Antal: Utas és holdvilág
Garaczi László: Hasítás
Ráth-Végh István: Szerelem, házasság
Jókai Anna: Tartozik és követel
Nagy László – Szécsi Margit: Csodamalac / Eszem a gesztenyét
Jókai Anna: Ne féljetek!