Rókáné ​mézes-mákos kalácsa 15 csillagozás

Benedek Elek: Rókáné mézes-mákos kalácsa Benedek Elek: Rókáné mézes-mákos kalácsa Benedek Elek: Rókáné mézes-mákos kalácsa

Benedek Elek meséinek újabb kötete ez a válogatás, amelyet Kormos István gondozott. Aki ismeri Az aranyalmafa, a Világszép Nádszál kisasszony, A kék liliom című mesegyűjteményeket, az tudja, hogy egy ilyen kötet a magyar nép mesevilágának milyen gazdag kincsesháza. Benedek Elek csaknem mindent összegyűjtött és feldolgozott a gyermekek számára, ami az erdélyi székely és a magyarországi mese területén feltalálható volt. Költői, színes és ízes megfordulásában a gyerekek klasszikus olvasmányává vált a magyar népmese, melyből immár nemzedékek ismerkedtek a népi képzeletvilág gazdagságával, és sajátították el a fordulatos, nagy kifejezőerejű, tiszta magyar stílust. Kötetünkben, mint az előző kötetekben is, Szecskó Tamás megragadó illusztrációi elevenítik meg a színes mesevilágot.

Móra, Budapest, 2013
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631193879 · Illusztrálta: Szecskó Tamás
Móra, Budapest, 1984
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631137759 · Illusztrálta: Szecskó Tamás
Móra, Budapest, 1979
266 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631115860

Sellita>!
Benedek Elek: Rókáné mézes-mákos kalácsa

Benedek Elekben nem lehet csalódni. Meséi némelykor viccesek, máskor elgondolkodtatóak vagy tanulságosak. Nekem az állatmesék voltak a nagy kedvenceim. Jó volt egy kicsit ismét gyereknek lenni, és felidézni a gyerekkort.

Paulina_Sándorné P>!
Benedek Elek: Rókáné mézes-mákos kalácsa

Imádom a meséket. A nagy kedvencek a királylányosak. :-) Imádom, hogy megkapják a herceget. :-) Az állatmesék is megláttatják az állatokat az olvasóval. Imádom az író stílusát. A meséit olvasva, újra gyereknek érezem magam, egyfajta biztonságot. Esti mesének indult az olvasás, de nem bírtam letenni. A mesékben az a jó, hogy sokat lehet tanulni belőle mind gyermekként, mind felnőttként szerintem.

apwbdum>!
Benedek Elek: Rókáné mézes-mákos kalácsa

Egy igencsak viharvert könyvpéldányom van. Tele van rajzolva a gyerekkori rajzaimmal. ( tény, hogy szeretem a zsírkrétát).
A mesék nagyon érdekesek. Van benne egy-egy kiemelkedő, de van olyan aminél a csattanóval és a tanulság levonásával nem voltam megelégedve.
spoiler

Kek P>!

– Hallod-e, te pulykamérgű, cingár szabó – mondotta a bíró, amikor a dutyiból kieresztette –, mehetsz Isten hírével, ámde előbb megfogadod, feleséged békén hagyod, se nem szidod, se nem vered, jót, rosszat megosztasz véle, add a szavad, ajánld magad!

174. oldal, A pulykamérgű szabó

Kapcsolódó szócikkek: szabó