Ezüst ​mesekönyv 42 csillagozás

Benedek Elek: Ezüst mesekönyv Benedek Elek: Ezüst mesekönyv Benedek Elek: Ezüst mesekönyv Benedek Elek: Ezüst mesekönyv Benedek Elek: Ezüst mesekönyv

Válogatás a világ legszebb meséiből.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A világ legszebb meséi

>!
Scolar, Budapest, 2017
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632447957
>!
Scolar, Budapest, 2010
230 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632441078 · Illusztrálta: Kapala Györgyi
>!
Kriterion, Kolozsvár, 2010
218 oldal · keménytáblás · ISBN: 8215111419134 · Illusztrálta: Tosa Katalin

1 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

tgorsy>!
Benedek Elek: Ezüst mesekönyv

Nem lehet megunni. Hány évesnek kell ahhoz lenni, hogy az ember ne élvezze ezeket az igazi, elvarázsolós, megunhatatlan meséket? Amikor az eljön, akkor már nem is élek.
:)

mandris>!
Benedek Elek: Ezüst mesekönyv

Kár is szaporítani a szót: Jó volt egy kis időre újra gyermekké válni. A legtöbb, a kötetben szereplő mesét szerettem. Némelyik kalandos volt, mások szellemesek, és általában tanulságosak. Tetszettek az újra és újra, más-más népek meséiben is felbukkanó motívumok, a hajszálak elégetésétől kezdve a saskeselyűk saját hússal való táplálásáig.

Habók P>!
Benedek Elek: Ezüst mesekönyv

Valóban nagyon szép mesék voltak benne, bár akadt kivétel. Tudom, rengeteg változata van a Hófehérkének, de ezt az izlandi variációt kár volt megismerni – ez nekem túl brutális. Viszont a svájciak Csipkerózsikája (A kőkastély) nagyon tetszett, szinte jobban, mint az eredeti. Szívesen olvastam az Ezeregy éjszakából beválogatott történeteket is – volt, amelyikre már nem is emlékeztem. Maga a könyv is nagyon szép, öröm kézbevenni – habár a színes illusztrációkat tudnám nélkülözni.

Lahara IP>!
Benedek Elek: Ezüst mesekönyv

Megcsömörlöttem. Ez így nagyon sok volt. Különben érdekes, mert a legtöbb mesét ismertem, nem konkrétan, de változataikat. Még antihőst is sikerült találnom, ez pedig nem más, mint Ali herceg. Már csak azon csodálkozom, hogy lehet, hogy eddig elkerültem ezt a könyvet?

Erzsébet_Szászi>!
Benedek Elek: Ezüst mesekönyv

Sokszor sajnálom, hogy a gyerekeim nem igazán szeretik a népmeséket. Ezért néha neki-neki esek egy-egy kötetnek csak a saját szórakoztatás érdekében. :) Az ebben a kötetben található történetek igazán különlegesek. Az ismerős népmesei elemek is egyedi, az adott országra jellemző ízt kapnak, emiatt az ismerős történetek is újdonságként hatnak.

ZsuZsanna5 P>!
Benedek Elek: Ezüst mesekönyv

Azt szerettem ebben a gyűjteményben, hogy több nemzetiség meséit ismerhettem meg, párhuzamot vonhattam azzal, amelyet korábbról, esetleg más változatban ismertem. Remek gyűjtés.

Pennmenelien P>!
Benedek Elek: Ezüst mesekönyv

Sok különféle nép meséit lehet olvasni ebben a kötetben. A legérdekesebb a Hófehérke változata volt, amiben spoiler de mégis valahogy több ötlet és történés volt benne, mint a ma legjobban ismert Hófehérkében. Az arab mesék világa valahogy mindig lenyűgöz, szinte ott érzem magam egy füstölő társaságában, ahogy vörös és narancs párnákon ülve olvasok. Ali hercegről meg nyilván rögtön beugrott Aladdin, meg Ali és a 40 rabló, de persze egyikhez sem volt köze a hasonló néven kívül. Holle anyót meg kb mindegy milyen változatban olvasom, kedvelem.

RitaMoly P>!
Benedek Elek: Ezüst mesekönyv

Gyerekkoromban nagyon szerettem Benedek Elek-gyűjtéseket olvasni, most viszont egy kicsi csömöröm lett tőlük. Biztos az tehet róla, hogy felnőttem, és valahogy kisebb lett a világ: egyre gyakrabban futok bele olyan mesékbe, amiket már ismertem egy másik nép változatában. Mivel északi kihíváshoz olvastam, ezért az izlandi mesékre jobban figyeltem, de itt is érződött a földrajzi hatás: Vilfridur Völufegri gyakorlatilag egy Hófehérke, Az arany gomb tündérje pedig pont annyira kegyetlen, mint az íreké. Nem akarok igazságtalan lenni, meg nem tudom melyik keletkezett előbb, de valahogy több országspecifikus mesét vártam ettől a kötettől, amiről nem azt érezni, hogy gyakorlatilag a világon bárhol íródhatott volna.

>!
Kriterion, Bukarest, 1975
182 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Deák Ferenc
Joditti>!
Benedek Elek: Ezüst mesekönyv

Legjobban Giufa, A kőkastély, A veres ökör és A világlátott békák tetszettek. A többi mese eléggé durva és furcsa volt nekem (pl. az izlandi hófehérkés). Az illusztrációk viszont nagyon szépek.

melody006>!
Benedek Elek: Ezüst mesekönyv

Az az érdekes, hogy nem tudnám megmondani, hogy gyerekként mennyire szerettem a népmeséket (nem most volt már, na :)), viszont így felnőtt fejjel nagyon élveztem az olvasásukat. Szuper, hogy ennyire változatos gyűjtés, többféle nép meséit tartalmazza. Néhány (főleg az izlandi népmesék) elég brutális, nem biztos, hogy gyerekeknek való. A könyv külseje is nagyon szép, az illusztrációk is tetszettek benne. Így egyben, gyors egymásutánban olvasva a meséket, kicsit tömény volt, egy darabig biztos nem veszek meséskönyvet a kezembe :)


Népszerű idézetek

Habók P>!

– Bent az asztalnál nagyban folyt az ebéd, először finom tyúklevest ettek, aztán pisztrángot, harcsát, potykát, pecsenyéket, vadakat, utoljára fácánokat, libákat, kacsákat…
Itt egyszerre fájdalmas kiáltás zavarta meg az öreget a beszédben, mert szegény Kikiriki, amint a finom ételeket hallotta egymásután, mozgatta a száját, csámcsogott, mintha ő is enne mindenből, de mikor az öreg a libákhoz meg a kacsákhoz ért, odakapott a gyomrához és bánatosan sóhajtotta:
– Istenem ettől a sok ételtől megrontottam a gyomromat.

A kőkastély

1 hozzászólás
Pennmenelien P>!

Ment, mendegélt hónapokon által, sok-sok pusztán keresztül, anélkül, hogy emberi lélekkel is találkozott volna. Mikor már vagy fél esztendeje koptatta a lábát, egy magas hegynek az aljába ért s hát ott talál három legénykét, akik egymást verik, szidják, ahogy tudják.
Oda áll elibük a legény, s kérdezi tőlük: hát ti miért veritek ilyen istentelenül egymást?
Azt feleli a legidősebb:
– Most halt meg nem régen az apánk, s ezt a turbánt, korbácsot és szőnyeget hagyta nekünk örökségül. Aki ezt a turbánt a fejére teszi, azt senki a világon meg nem tudja látni; aki a szőnyegre ül s a korbáccsal suhint egyet, az úgy elrepül, mint a madár. Most azon civakodunk, hogy kié legyen a turbán s a többi?
– Mind a három legyen eggyé, – kiáltották mind a hárman.
– Engem illet akkor, mert én vagyok a legidősebb! – mondotta a legöregebb.

– Én sem vagyok hátrább való nálad! – szólt a középső.

– Én vagyok a leggyengébb, én érdemlem leginkább, – folytatta a legkisebb.
S ismét egymásnak estek, ütötték-verték egymást, ahol érték. A legény alig birta széjjelválasztani őket, úgy belemelegedtek, de mikor végre nagy nehezen mégis szétválasztotta, mondta nekik:
– Majd én igazságot teszek közöttetek! Csinálok egy fanyilat, azt ellövöm, ti hárman utána szaladtok, s amelyik leghamarabb megérkezik vele, azé lesz mind a három!
Igy is tett a legény, de mikor elfutottak a fiúk a nyíl után, gondolt egyet, felcsapta a turbánt a fejére, rákuporodott a szőnyegre, suhintott egyet a korbáccsal, s csak annyit mondott:
– Ott legyek, ahol a bátyám! – s hipp-hopp, jóformán még egyet se pislanthatott, egy nagy város előtt szállott le.

Kapcsolódó szócikkek: három ördögfi
Beja>!

Volt egyszer két béka. Az egyik Oszaka város mellett lakott egy gödörben, a másik pedig Kiotó mellett egy patakban. Mit gondoltak, mit nem, mind a kettőnek nagy kedve kerekedett, hogy világot lássanak. Az egyik béka, amelyik Kiotóban lakott, szerette volna látni Oszakát; a másik pedig, amelyik Oszakában lakott, az meg szerette volna látni Kiotót, a Mikádó városát. Egymást nem ismerték, soha egymásnak hírét sem hallották s íme, mégis egyszerre, egy pillanatban gondoltak erre az utazásra. Egy órában indult mind a kettő a nagy útra. Mentek, mendegéltek, hát bizony csak lassan haladtak s merthogy volt egy szörnyű magas hegy is a két város között, bizony sok idő telt belé, amíg annak a magas hegynek a tetejére kiértek, de bezzeg elcsudálkozott mindkettő, mikor a hegy tetejére kiértek s ottan meglátták egymást.

A világlátott békák

Beja>!

Volt Damaszkuszban egy kereskedő s annak egy növendék fia.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Vázsonyi Endre (szerk.): Az Ezeregynap legszebb meséi
Képes világtörténelem gyermekeknek I.
Boldizsár Ildikó (szerk.): Mesék az élet csodáiról
Ortutay Gyula – Simon Róbert – Prileszky Csilla (szerk.): A kék szarvas
Simon Róbert (szerk.): Az ezeregyéjszaka meséi
Az ezeregy éjszaka meséi
Az Ezeregyéjszaka meséi I-VII.
Ezeregyéjszaka I-III.
Négy mese az Ezeregyéjszakából
Radó Antal (szerk.): Ezeregy éjszaka regéi