Egy ​szalmaözvegy levelei 6 csillagozás

Benedek Elek: Egy szalmaözvegy levelei Benedek Elek: Egy szalmaözvegy levelei

Miféle kalandokba bonyolódik az 1890-es évek derekán egy minisztériumi tisztviselő, aki hat héten át – felesége gyógyfürdőre utazván – nevelője lesz hat gyermekének: három kisfiának, három kisleányának? Benedek Elek, aki ekkor már jó nevű szerző, s 'véletlenül' éppen három fiú és három leánygyermek édesapja, nemcsak a szalmaözvegyi sors nehézségeit ecseteli egy mai szemmel nézve szokatlanul nagy család fejeként, hanem – s ez adja a mű különleges érdekességét számunkra – megörökíti a XIX. század legvégének fővárosi polgári életét is. Megismerkedünk a megbízhatatlan szakácsnékkal és cselédekkel, a pletykálkodó újságírókkal, a könyörtelen háziurakkal és sok más korabeli figurával. Piros egészvászon kötés, rajzos védőborító, az előzékeken korabeli színezett fotók, belül színes és fekete-fehér illusztrációk.

>!
Eri, 2004
96 oldal · ISBN: 9638090464
>!
Eri, Budapest, 2004
96 oldal · keménytáblás · ISBN: 9638090464

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Benedek Elek: Egy szalmaözvegy levelei

A könyvtárban került a kezembe, és annyira rácsodálkoztam, hogy először csak beleolvasgattam, aztán kerestem egy kényelmes helyet, és ki is olvastam ott iziben.
Benedek Elek, amint rádöbben, milyen nehéz is a háziasszonyok, anyák (pláne a hatgyerekes anyák) élete. Alig várja, hogy végre megszabaduljon, és visszamehessen az irodába az addig nehéznek gondolt családfenntartói-tisztviselői munkájához.
Nagyon aranyos volt a nyelvezete, Elek apó hozta a formáját ebben a kis felnőttmesében is. :)

Kisanna >!
Benedek Elek: Egy szalmaözvegy levelei

Kedves kis könyv. Egy jó szándékú és lelkes nagycsaládos édesapa küzdelmei hat héten keresztül (szalmaözvegysége idején) a hanyag cselédekkel, lump gyerekorvossal, fogzással, altatással, uzsonnáztatással, kirándulással, szép színésznőkkel és a gúnyos pesti közvéleménnyel.

Virágszépe>!
Benedek Elek: Egy szalmaözvegy levelei

A XIX. század végi Budapesten sétálhatunk Benedek Elek jóvoltából. A könyv Bakó Bertalan minisztériumi tisztviselő kalandjait meséli el szalmaözvegysége alkalmából. Egyedül marad hat gyerekével, a dadával, a szobalánnyal és a szakácsnővel. Az ő botlásain, őszinte lelki vívódásain szívből nevettem, mert természetesen megszerettem Bertalant. Kedves, humoros, vidám történet, tele helyzetkomikummal, és minden sorából őszinte szeretet érződik a gyerekei iránt. Benedek Elek most is elvarázsol felnőtteknek szóló meséjével is.


Népszerű idézetek

ppeva P>!

Isten veled, nyájas olvasó. Őrizzen téged az ég tűztől, víztől, gonosz ember szándékától és szalmaözvegységtől.
Amen

95. oldal

Kisanna >!

Egész éjjel nem aludtam egy percet, mindig Micikét altattam. Még egy ilyen éj, Júlia, s akkor mehetek én is a fürdőbe. Erősödnek-e már az idegeid? Vihetem-e már a gyerekeket? Vannak-e üres szobák?

75. oldal

ppeva P>!

A kioszk iránt mindig ellenszenvvel voltam, édes Júliám. Nem fért a fejembe, hogy mi élvezet lehet abban, száz embernek egy csukorékban néhány négyszögméternyi helyen összedugni a fejét, s fagylalt és jegeskávé mellett szapulni azt a másik száz embert, aki nincs a kioszkban. Ha én a Közmunkatanács volnék, indítványoznám, hogy a Rémi-kioszk kereszteltessék el Pletyka-térnek, minek változtassa a nevét gazdája szerint?

71. oldal

ppeva P>!

– Úgy? Te szemrehányásokat teszel nekem? – mondod, Júlia. – Még te állasz az erdő felől?

80. oldal

Virágszépe>!

Képzeld csak, azt a tűzoltót, ki ezelőtt a Zsuzsi szakácsnéhoz járt, tegnap este ismét nálunk találtam…Magamon kívül voltam.
– Hallja! Nem tudja, hogy Zsuzsit elcsaptam?
– Kérem, én eddig sem hozzá jártam, hanem a húgomhoz.
– Ki a maga húga?
– A dada.
– Hisz a múltkor a szakácsné volt a húga.
– Akkor tévedtem – mondá ő felháborító hidegvérrel.

82. oldal (Eri Kiadó, 2004)


Hasonló könyvek címkék alapján

B. Kiss Andrea: S.O.S. Elváltam!
Wass Albert: Elvásik a veres csillag
Karácsony Benő: Napos oldal
Méhes György: Családom rémtettei
Méhes György: Micsoda társaság!
Kolozsvári Grandpierre Emil: Hullámtörők
Méhes György: Kilenc vesszőparipa
Méhes György: Leleplezem a családomat
Sütő András: Anyám könnyű álmot ígér / Engedjétek hozzám jönni a szavakat