Az aranyalmafa Benedek Elek külföldi népmese-feldolgozásainak gyűjteménye. A tartalmas kötet tizennyolc nemzet népmesekincséből ad ízelítőt. Valamennyi mese megőrizte sajátos népi jellegét, de Benedek Elek ízes magyar nyelve mégis közel hozza a mi fiatal olvasóinkhoz.
Az aranyalmafa 45 csillagozás
Kiadói ajánlás: 6 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Benedek Elek: Az aranyalmafa 93% Külföldi mesék
Néhány ismerős volt közülük, amiket anno gyermekfejjel hallgattam esti meseként, vagy éppen kisiskolásként a napköziben.

Benedek Elek: Az aranyalmafa 93% Külföldi mesék
Elek bácsi még mindig fantasztikus! Nagyon kedvemre való volt ez a mesekötet, tele jobbnál jobb történettel, királylányokkal, daliás hercegekkel, furfangos emberekkel, emberevő sárkányokkal, óriásokkal – szóval mindenféle olyan szereplővel, ami a mesét jó mesévé teszi. Hiába volt benne olyan, amit már más könyvekből ismertem, ugyanolyan öröm volt elmerülni bennük és felfedezni az újakat. Még mindig nagy kedvencem a Kőkastély c. mese. :)
Ha visszavágyom a gyerekkoromba, csak elő kell vennem az Elek bácsi gyűjtötte meséket és újra felidézhetem az emlékeimet.

Benedek Elek: Az aranyalmafa 93% Külföldi mesék
Ez nagyon-nagyon jó volt! Nem is számítottam rá, hogy ez ilyen külföldi mesegyűjtemény lesz, így pozitívan csalódtam. Nagyon jólesett olvasni, más tájak, más népek meséibe belekóstolni, amik sokszor nem is különböztek annyira a mieinktől. Az izlandiaknál lepődtem meg, hogy a mostohaanya nem is volt igazán mostoha, hanem nagyon is szeretett volt.
Érdemes elkalandozni mások meséinek világába is, így elhatároztam, hogy ha tehetem, tovább folytatom majd ezt az utazást. :)

Benedek Elek: Az aranyalmafa 93% Külföldi mesék
Rendszeresen elővett mesekönyv az oviban elalvás előtt. A gyerekek imádják. Érdekes, hogy ezek külföldi mesék, de nem érezni rajtuk, akár magyar mesék is lehetnének.

Benedek Elek: Az aranyalmafa 93% Külföldi mesék
Ezeken a meséken nőttem. Anyu mindig ebből mesélt nekem, egész kicsi koromtól, pedig volt ezer más, színes, képes mesekönyvem. Mégis ezt szerettem a legjobban, a hosszú-hosszú, csupaszöveg meséket. Most, felnőttebb fejjel újraolvasva örömmel tapasztaltam, hogy a valamikori kedvenc meséim még mindig kedvencek. Ezek pedig A fekete bika, Porkó királyfi és Ámor és Pszükhé. Ennél vidámabb mesék is vannak a könyvben, szerintem ezek nem tipikusan olyan történetek, amik egy pici gyereket megfognak. Engem mégis. Most már látom, hogy mindháromnak ugyanaz az alaptörténete, és mindegyik sötét, szomorú, a boldog vég ellenére is. Hangulatukat talán a Porkó királyfi utolsó mondata fejezi ki legjobban: „Bezzeg hogy mind megvigasztalódtak, boldogok voltak, csak mi ülünk itt magunkban árván, szomorúan…”

Benedek Elek: Az aranyalmafa 93% Külföldi mesék
Anyukám könyve, még kislány korában kapta. A kedvenc meséit sokszor elolvasta. A 2015-ös Reading Challange „Anyukád kedvenc könyve” ponthoz olvastam el elejétől a végéig, és volt benne olyan mese, ami tetszett, de olyan is, ami kevésbé. Azért jó volt egy kicsit elmerülni a mesevilágban.

Benedek Elek: Az aranyalmafa 93% Külföldi mesék
Ohh jajj a mesék :) Olyan kis varázslatos, izgalmas és mindig más világba tudnak elkalauzolni minket :) Volt lehetőségem a szabadságom alatt kicsit olvasgatni és amikor egy mesekönyvre találtam felkaptam és leültem a nappaliban a kanapéra és felolvasást tartottam :) Vicces volt a többieknek a random bevágódásom ;)

Benedek Elek: Az aranyalmafa 93% Külföldi mesék
Nem sokban különböznek a mi meséinktől. Aki szereti a magyar meséket, ezeket is élvezni fogja.

Benedek Elek: Az aranyalmafa 93% Külföldi mesék
Érdekes felnőttfejjel újra mesét olvasni.
Tele van 18-as karikás jelenetekkel, rosszindulattal, a másik megalázásával.
Oké, az élet sem habostorta, de ….
Izgalmas volt sok-sok nemzet meséit olvasni.
Vegyesek a érzelmeim most.

– Egy alkalmat se mulassz el soha, hogy jót tégy valakivel!
Bella-Flór hercegnő (spanyol mese)
Benedek Elek: Az aranyalmafa 93% Külföldi mesék

– Ugyan, édes fiam, mi bántja a szívedet, hogy olyan vagy, mint a háromnapos esős idő?
A kis Vadrózsa (román mese)
Benedek Elek: Az aranyalmafa 93% Külföldi mesék

Ha az ember sok szépet, jót hallott valakiről, rendesen csalódik, mikor meglátja.
Ámisz és Ámil
Benedek Elek: Az aranyalmafa 93% Külföldi mesék

Hej, gondolhatjátok, mekkora volt otthon az öröm, amikor a király s a királyné meglátta az édes fiát s annak gyönyörű szép feleségét! Egyszeribe nagy vendégséget csaptak. Bezzeg hogy mind megvigasztalódtak, boldogok voltak, csak mi ülünk itt magunkban árván, szomorúan…
Porkó királyfi (szicíliai mese)