A ​kék liliom 43 csillagozás

Benedek Elek: A kék liliom Benedek Elek: A kék liliom Benedek Elek: A kék liliom Benedek Elek: A kék liliom

A kék liliom mesebeli virág – a mesehős, aki hetedhét országon át vándorol érte, mikor meglelte, elnyer minden boldogságot, amit csak kíván magának. A közel nyolcvan meséből álló kötet tündérmeséi, tréfás és állatmeséi újabb csodás kalandokba viszik el a gyerekeket. Ebben a mesevilágban is, mint minden népmesében, a jó diadalmaskodik a gonosz fölött, a kiskondások és a legkisebb királyfiak legyőzik a hétfejű sárkányokat, és a szegény emberek igazsága napnál világosabban fénylik az urak kapzsi ostobaságával szemben. Benedek Elek sok száz magyar népmeséjének csak egy részét ismeri a mai olvasó a Világszép Nádszál kisasszony, a Többsincs királyfi, A vitéz szabólegény, az Aranyalmafa és a Vége jó, minden jó című kötetekből; A kék liliom második kiadása újra gazdag zsákmány a nagy mesélő kiapadhatatlan hagyatékából; méltó társa az eddig megjelent Benedek-köteteknek. Mint az előzőeket, ezt is Szecskó Tamás művészi illusztrációi díszítik.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2012
306 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631190823 · Illusztrálta: Szecskó Tamás
>!
General Press, Budapest, 2005
176 oldal · ISBN: 9639598690 · Illusztrálta: Bányai Éva
>!
Móra, Budapest, 1982
386 oldal · ISBN: 963112911X · Illusztrálta: Szecskó Tamás

2 további kiadás


Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Zsory I>!
Benedek Elek: A kék liliom

Sok mesét ismertem, de meglepően sokat nem. Vannak benne olyan történetek, amiket egyáltalán nem olvasnék gyerekeknek, mert olyan brutális kínzások vannak bennük, amik szerintem nem nekik valók. Ennek ellenére a legtöbb nagyon kedves, tanulságos, vicces. Az egyik kedvencem A bátyám lakodalma volt, nagyon pihen aggyal találhatták ki. Az volt még számomra érdekes, hogy voltak mesék, amiknek a fő fordulata megegyezett. Ezek a változatok gondolom más emberektől származnak, de sok mindenben hasonlítanak egymásra.

Citadella>!
Benedek Elek: A kék liliom

Miért felejtünk el felnőttként önmagunk szórakoztatására mesét olvasni? A regények nem pótolják azt az élményt, amit egy mese ad. Különösen a népmesék, amelyekből még szokásokat is megismerhetünk, és régies szófordulatokat is tanulhatunk.
Szóval: olvassunk mesét!

Habók P>!
Benedek Elek: A kék liliom

Ez nagyon jó volt! Sok olyan mese van benne, amit nem ismertem, vagy nem így ismertem, vagy csak az egyik részét. Lehet, hogy itthonra is kellene belőle egy példány??

katajhsz>!
Benedek Elek: A kék liliom

Az Olvassunk meséket és mesékről kihíváshoz választottam ezt a kötetet, mert mindenképpen szerettem volna olyan klasszikus magyar népmesegyűjteményt olvasni, mint amilyen ez a kötet. Gyerekkoromban kevésbé kedveltem az ilyen jellegű mesekönyveket, akkor még túl hosszúnak találtam a benne lévő meséket, és inkább választottam a gazdagabban illusztrált, könnyedebb nyelvezetűeket. Egyébként nagyon kedvelem a magyar népmeséket, így a kihívás jó alkalmat adott arra, hogy végre lekerüljenek a polcról ezek a népmesegyűjtemények is. Számomra nagyon jó élmény volt A kék liliom olvasása, és már azt vettem észre magamon, hogy népmesei szófordulatokat használok, mint „az olyan bús volt, mint a három napos esős idő” (és úgy érzem „bucsálódok” még a vizsgaidőszakban). :)

>!
Kárpáti / Móra, Budapest - Uzsgorod, 1977
296 oldal · ISBN: 9631105660 · Illusztrálta: Szecskó Tamás

Népszerű idézetek

Habók P>!

Az ablakban ott ült nagy pirimókosan az első leány

A pásztorlegény botja

katajhsz>!

Elmennek róka komámasszonyhoz, aki már volt legalább százesztendős. A barlangjából ki sem mozdult soha, mert három lábára sánta volt, a negyedik pedig eltörve: a jobb szemére vak is volt, de a ballal sem látott semmit. Abból éldegélt szegény öreg feje, hogy a többi állatot kuruzsolta.

76. oldal, Babszem Jankó (Móra Kiadó-Kárpáti Kiadó, 1977)

Habók P>!

Volt egyszer egy király. Ennek a királynak csak egy fia volt, de arra is annyira megharagudott egyszer, hogy elkergette a háztól: fel is út, le is út! Hiába fogja pártját a királyné, hiába sírta föl az egész falut a szívéről szakadt édes magzatáért: nem volt pardon, a kicsi királyfinak el kellett távoznia.

A csodalélek


Hasonló könyvek címkék alapján

Tony Wolf: Legszebb meséim
Kormos István (szerk.): A háromágú tölgyfa tündére
Kovács Ágnes: A rókaszemű menyecske
Zalka Csenge Virág: A kalóz királylány
Ágh István (szerk.): Parazsat evő paripa
Füzesi Zsuzsa: Mesetarisznya
Gyuricza Eszter (szerk.): A királykisasszony jegyei és más mesék
Luzsi Margó (szerk.): Mesélj nekem tündérekről és boszorkányokról
Petro Lizanec (szerk.): Három arany nyílvessző
Boldizsár Ildikó (szerk.): Sárkányölő Sebestyén