Berci ​nem megy iskolába 12 csillagozás

Karanténmese
Bendl Vera: Berci nem megy iskolába

„Hurrá, bezárják az iskolát! Végre, végre, végre! Erre vártam már ezer éve!”
Berci nem mehet iskolába – és, valljuk be, Berci ennek igencsak örül: végre egész nap otthon lehet.
Aminek mégsem örül, az az, hogy mindez egy fránya vírus miatt alakult így. Ráadásul kiderül, hogy azért mégiscsak lesz tanítás, csak éppen online, és még Mamóval sem lehet találkozni, mert Mamóra most különösen vigyázni kell.
A kapcsolattartás egyetlen módja a grannykype. Hogy mi az a grannykype, mi az az antikáköpeny, mi szükség van galambokra, sütikre, sőt leguánnyálra, és mindennek mi köze van a vírushoz – kiderül három gyerek, Berci, Juszti és Borka, valamint jó néhány varázslatos nagyszülő fantasztikus kalandjából.

Kiadói ajánlás: 8 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Pagony, Budapest, 2020
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634106692 · Illusztrálta: Remsey Dávid

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Bendl Vera: Berci nem megy iskolába

Fantáziadús, pörgős gyermekregény, kordokumentum értékű alaphelyzettel. Fő erénye, hogy megnyugtató választ ad azokra a kérdésekre, melyek kisebb-nagyobb mértékben mindannyiunkat gyötörnek mostanában, még ha a fantasztikum eszközeivel teszi is. Két bajom volt vele: egyrészt az „Úristen!” című, zavaró és elcsépelt indulatszó gyakori ismételgetése, ami helyett számtalan lehetséges alternatívát kínál ékes anyanyelvünk, másrészt pedig a szülőkkel szembeni bizalom sérülésére utaló jelek. Alapesetben nem „rázzuk le” a szülőket, és főleg nem hazudozunk nekik, sajnos ezeken a pontokon megingott az egyébkét izgalmas és akciódús történet. A gyermekirodalom egyik célja megoldási lehetőséget kínálni a mindennapi élet problémáira, és ez a könyv ezt megteszi. Ajánlott karanténban levő, vagy a koronavírussal valamilyen módon találkozó gyerekeknek, és azoknak is, akik szoronganak tőle, mert segíthet legalább az irodalom terepén győzelmet aratni a láthatatlansága miatt oly nyomasztó Covid felett.

4 hozzászólás
krlany I>!
Bendl Vera: Berci nem megy iskolába

Mese a karanténról, a koronavírusról és az ellene való védekezésről…
A nagyszülők és az unokák bevetésen. Minden benne van, amit már hónapok óta sulykolnak belénk, a fertőtlenítés, a maradj otthon, az online oktatás, a távolságtartás… ezt próbálja a könyv is tovább erősíteni, csak aztán a saját üzenetét jól meg is szegi… többször… gyerekek, mint szabályszegő szuperhősök, akik legyőzik a koronát… spoiler tényleg jó ez az üzenet?
De amúgy kellőképpen fantáziadús, feldobja a segítés lehetőségeit is (bevásárolni az időseknek), de mégis ott van benne a kettős mérce (anya meg apa „vakációzzanak” a szobájukban, míg a gyerekek a szabadban hancúroznak).
Szóval az ötlet jó, a sütiszagú grannykype is, de egy kicsit jobban át kellett volna gondolni, hogy ne kerüljön a sztori időnként önmagával ellentmondásba.

2 hozzászólás
Ancsúr>!
Bendl Vera: Berci nem megy iskolába

Tóth Krisztina: Járványmese című könyvével szemben itt végre éreztem a meseiséget. Itt elsősorban ugyanis nem a magyarázat volt fontos, vagyis, hogy elmondja, hogy mi is az a koronavírus, hanem inkább szórakoztatni akart. A könyv olvasásakor sokszor futhattunk bele olyan helyzetekbe, amilyeneket már mi is megtapasztalhattunk a saját bőrünkön. Mint pl. az otthoni online oktatás, vagy az online munka. Vagy az, hogy nem találkozhatunk a nagyszüleinkkel.
Gyerekkönyvként kifejezetten olvasmányosnak tartottam ezt a könyvet. Viszont ha meg akarnám értetni egy gyerekkel, hogy tulajdonképpen mi is az a koronavírus, akkor nem ez a könyv lenne a megfelelő eszközöm a megmagyarázásához.

Rózsabogár78>!
Bendl Vera: Berci nem megy iskolába

Mozgalmas és fantáziadús mese, egy család életén keresztül bemutatva a koronavírus elleni „harcot”. Nagy erénye, hogy (egyébként sajnos) még a jelenleg is fennálló pandémiás helyzetben megjelent, ezért mindenki átérzi még most is, hogy miről szól ez az egész. Azóta persze már nemcsak az idősekre, hanem a gyerekekre is nagyon vigyázni kell, szóval az nem jó, hogy járkálnak a kórházba, és egyéb helyekre, de nekem tetszettek azok a mindenféle dolgok, amikkel beazonosíthatták a vírus jelenlétét. Meg az is tetszett, hogy az idősek ilyen lazák és fiatalosak, tele jó ötletekkel, és nagyjából ők irányítják az egész történetet. Ebben a világban, ahol 60 felett már leírnak, ez sem utolsó szempont.


Népszerű idézetek

Boglárka_Madar>!

[…] hogy lehetséges egy olyan világ, ahol nincs internet?

43. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter
Radnóti Miklós: Bori notesz
Sven Nordqvist: Findusz elköltözik
Zelk Zoltán: A három nyúl
Maja Lunde: Hónővér
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Rotraut Susanne Berner: Téli böngésző
David Attenborough: Az élő bolygó
Csernovszki-Nagy Alexandra: Antónia eltűnt
Marilyn Miller: Túl a maffián