Pulcsiban ​alszom 21 csillagozás

Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

Málna egy átlagos középiskolás lány. Volt. Amíg csak egy nagy csalódás után már semmi más nem érdekli, csak az, hogy mit mutat a mérleg. Egy idő után nem fontosak sem a barátok, sem a suli, csakis a kalóriák és a dekagrammok. Óriási, bő, fekete cuccokban jár, és folyton fázik. Pulcsiban alszik.
Bencze Blanka még maga is az érettségi előtt áll, pontosan látja korosztályának problémáit, beszéli a nyelvüket, ezért is lett első regénye a Rólad – Neked Könyvek első darabja. Fanyar humorral, pontosan ábrázolja az anorexiát, a testképzavart, a családokban tátongó űrt, miközben mesélő stílusa magával ragad, és talán a végén mégis minden elindul valamerre jó felé.

>!
288 oldal · ISBN: 9789634035282
>!
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634034759

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 82

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Niitaa P
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.hu/2018/05/bencze-blanka-pul…

"Egy igazán nagyszerű könyvet tartottam a kezemben. Egyedi stílusa engem megnyert magának, nem lökött el a történettől. A központi téma a lelkemre teljes mértékben hatott. Együtt éreztem Málnával, szorítottam neki, hogy minden a helyére kerüljön, s hogy hagyja abba ezt az életmódot. A Pulcsiban alszom a fiatalok számára egy tökéletes olvasás, hogy lássák, hová vezet az anorexia, mivel kell számolniuk. Passzív módon elrettentő. Nem mondja azt, hogy ezt ne csináld, hanem Málnán keresztül a szerző megmutatja, milyen hatása van az anorexiának a testre, s hogy egyetlen csepp által generált hullámok miként változtathatják meg az ember életét mind negatív, mind pozitív irányba.
De nem csak a fiatalabb korosztály számára ajánlott. A felnőttek, főként a szülők is nyerhetnek belőle tapasztalatot, hiszen Málnán keresztül láthatják, mire kell odafigyelniük a saját gyermekeiknél, hogy ne alakulhasson ki ez a betegség. Emellett tökéletes példát mutat arra, hogy mi zajlik le a fejükben, így sokkal könnyebb megérteni az ő gondolkodásmódjukat, s helyes válaszreakciót adni.
Örülök, hogy Blankának volt bátorsága megírni Málna történetét.
Kiemelkedő olvasmány ifjúsági irodalom kategóriában. "

>!
Elsie
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

„Mindnyájan magunkban hordjuk a mennyet és a poklot.”
Oscar Wilde

Csak a rövid, pármondatos íróismertetőből lejött, hogy ez bizony vastagon önéletrajzi. Ami látszott is, mert tényleg hitelesen és belülről ábrázolta az anorexiát, pedig amikor megvettem, elég szkeptikus voltam.

Például azért is voltak kétségeim, mert egy kb. velem egyidős lány írta. Szóval fiatal, na, az a lényeg. És ez érződött is, eleinte kicsit szokatlan volt, de belerázódtam. Néha – főleg a vége felé – bejött párszor egy kis tanító nénis, ifjúságnevelő attitűd, de összességében alaptalan volt a szkepticizmusom.

Ami viszont baromi érdekes, hogy valamiért trend lett a magyar ifjúsági regényeket igen, Leiner Laurára és Szűcs Vandára gondolok elsősorban budai luxuskörnyezetbe helyezni. A 21. századi karrierista toposz-szülőknek, akik a kevés figyelem miatt kompenzálnak, nem okoz gondot gourmet boltban vásárolni, Tommy Hilfiger és Victoria Secret cuccokat megfinanszírozni az elhanyagolt gyereküknek, akivel együtt egy designvillában laknak és a kölök a 18. születésnapjára kapott BMW-vel furikázik.

És az SzJG óta lett egy újabb toposz, az egy évvel idősebb bukott talán? tökéletes álomfiú. Akinek a legtöbbször kék szeme van és sötétbarna haja, de ez variálható. A tökéletesség nem. Hívják Beliánnak vagy Áronnak spoiler És azt sem lehet lespórolni, hogy a tökéletes férfi főszereplő mindig a nőibe szeret bele. De azt soha nem tudtam meg, pontosan miért.

Itt sem. Mert nagyon gondolkodtam, hogy Málnát mi határozza meg az anorexián és a megcsalás-szenvedéstörténeten kívül, meg hogy szereti a termtudokat, de nem tudom. Persze, egy hard-anorexiás korszakában nyilván az az egyik legmeghatározóbb tényező – de Málna szinte csak az ilyen külső hatások reflexiójaként jelenik meg, reflexió az anorexiája is, de hol van itt Málna?

Volt pár sutább megoldás, pl. nem reális, hogy az apa egyszer sem jelenik meg a könyvben, és bár Beliánnal egy suliba járnak, a sztori után, amit nem akarok jobban taglalni, mert spoileres lenne, nem keresi meg személyesen. Meg persze azok a véletlenek spoiler

Ami viszont életszagú, sajnos, az a pszichológus. Anno pár éve én is jártam anorexia-gyanúval, de soha nem diagnosztizáltak. Pl. azért sem, mert a lélekturi annyi volt, hogy elém rakott egy kérdőívet, olyan kérdésekkel, hogy van-e bűntudatod, ha eszel, sokat gondolsz-e az ételre etc., ilyen kaliberűek. Vártam, hogy az lesz a végén a slusszpoén, hogy fölteszik a kérdést, anorexiás vagy-e, eskü röhögtem volna, de nem, ez sajnos kimaradt. Vajh miket válaszolhattam?
És ami jobban érdekelt: Vajh mit gondolt, miket fogok válaszolni?
A vége az lett, hogy azt mondta, nincs semmi bajom, és csinált egy többlépcsős IQ-tesztet.
Hát, legalább tudom, mennyi az IQ-szintem. Boldogabb vagyok.

1 hozzászólás
>!
Hintafa P
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

Az anorexia kényes témáját bolygatja a könyv, méghozzá -megítélésem szerint- elég pontos részletességgel, ami alapos témaismeretet feltételez. Talán az sem áll messze a valóságtól, hogy a könyv egyfajta terápiás célt szolgált, utógondozás a szerző részéről. És ez részemről teljesen rendben is van.

Soknak éreztem, ahogy a főszereplő oldalakon és hosszú-hosszú fejezeteken keresztül tépelődik az ételek, kalóriák fölött. Mindez persze indokoltnak tűnik, hiszen az anorexia ezt a beszűkült és a végletekig túlzásba vitt tudatállapotot eredményezi de olvasóként már rég leesett a lelkiállapota és élethelyzete, így számomra ez inkább lelassította a történetet.

Eleinte irritált a sok termékmegjelenítés (egy csomó cuccról fogalmam sem volt 1. mi lehet, 2. mi értelme van nevesíteni őket spoiler, de tájékozatlanságomban megguglizva néhányat spoiler a történet végén kiderült, hogy ez nem feltétlenül céltalan eszköz, hiszen a könyv mondanivalója szempontjából igen fontos szerepet kap az anyagi világ.

Azt nem tudom eldönteni, hogy szakmailag mennyire jó/hasznos/egészséges, ha egy ilyen témában egy olyan gyenge pszichológus szakember jelenik meg, aki annyira kókler, mint a könyvben ábrázolt. spoiler Szülőként és felnőttként viszont azt gondolom, hogy erősebb lehetne az a szál, amiben a főszereplő szakember segítségét veszi igénybe. Nem vagyok a romantikus szálak ellensége, de ilyen komoly témában nem szabad elhalványítani, bizonytalan eshetőségnek meghagyni a szakembert. Őszintén bízom abban, hogy minden ebben a betegségben szenvedő megkapja azt az értő és hatékony támogatást, ami a gyógyuláshoz vezet. Azt pedig még inkább, hogy felismeri és igénybe veszi az érintett,spoiler.

Egyébként minden nyomasztó, esetleg túltolt kaja-fétisek ellenére tanulságos olvasmány volt. Szívből remélem, hogy az érintett korosztály is a megfelelő tanulsággal távozik majd.

>!
BarbyMalik0112
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

Kezdetben kíváncsi voltam, mit alkothatott egy ilyen fiatal lány, ráadásul olyan témát boncolgat, amiről nem sok regény szól, mégis része a világnak. Az anorexiát és annak lélektani hátterét, valamint Málna érzéseit mutatja be a könyv, ezeket zseniálisan, azonban ennél többet nem tudnék kiemelni. Első könyves, ráadásul tizenéves szerző, nem csodálkoztam, hogy szárnybontogatós lett ez a regénye, még csak most kezdi megtalálni a hangját. Fiatalokról szól fiataloknak.

Azoknak ajánlanám leginkább, akik szeretnék az anorexiát belső szemszögből megismerni, egy tizenhét éves lányról olvasni, akinek az élete bár kívülről tökéletes, belülről mégsem annyira hibátlan.

Bővebb értékelés a blogomon: https://barbyesakonyvek.blogspot.hu/2018/05/bencze-blan…

>!
adrykacska P
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

A megjelenést követően már tudtam, hogy el szeretném olvasni Bencze Blanka első könyvét. Az írónő még „gyerek”, hiteles képet tud festeni a felnőtteknek a kamaszok lelkivilágáról, és bennük élő kétségekről, harcokról. Elsősorban a felnőtteknek ajánlom a Pulcsiban alszom című könyvet, számukra sokkal többet mond a tartalma, mint egy 16-17 éves gyerek számára. Nagyon nehéz írni erről a könyvről, mivel olyan esetet veséz ki, ami bármikor, bárkivel előfordulhat.

Málna szülei testesítik meg a mai világot.

Ajánlom mindenkinek ezt a könyvet, kortól és nemtől függetlenül. Nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Annyira átéreztem Málna szomorúságát, hogy kicsit letargikus hangulatba kerültem a könyv végére. Ahogy a mondás is tartja, minden rossz után jön valami jó, ahogy itt is ez történt. Olvassátok el Bencze Blanka első regényét, és megtudjátok, milyen végkifejlettel zárult a regény.

Bővebben: http://adrykacska.blogspot.hu/2018/03/bencze-blanka-pul…

>!
plüsskaméleon
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

Ez nem volt egy könnyű könyv. Számomra azért volt nehéz olvasni, mert Málna egy általam nagyon kedvelt karakter, rossz volt olvasni, hogyan teszi tönkre magát.
https://voldemortorra.blogspot.hu/2018/03/pulcsiban-als…

>!
Halottpénz23
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

Egyenlőre csak annyit tudok mondani a könyvről, hogy vegyes érzelmeim vannak vele kapcsolatban.
Részletesebben később..

>!
Clara_Wolf 
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

Először is hatalmas öröm az, hogy Blanka ilyen fiatalon egy ilyen kemény könyvvel robbant be a köztudatba. Hiszen a tinikora legvégén jár, ez olyan lehet neki mintha tegnap történt volna meg. Mivel átment már azon amiről ír, ezért számomra nagyon hitelesen adja el a történetet. Hiszen sokkal jobb (írás szempontjából) az ha az író átéli a dolgokat nem csak kikérdez olyanokat akik átestek már rajta, vagy utána olvas a dolgoknak.

Kedvenc szereplőm Áron volt, hiszen egyáltalán nem gondoltam volna, hogy egy ilyen bunkó kezdés után, ennyire szerethető karakter fejlődik belőle.

Málna volt az igazi tinilány ebben a történetben, nekem egyszerre tűnt nőnek, de közben a viselkedésében voltak gyerekes elemek. Amik elnézhetőek, tekintve a lelki állapotára, és a korára. Szerintem két évvel ezelőtt én is így viselkedtem.

A még elszomorítóbb az anorexia mellett, a szülő-gyerek kapcsolat. Tényleg vannak olyan szülők, akik annyira munkamániások, hogy csak nagyon ritkán láthatják a gyerekeiket. Biztos nem lehet jó egy olyan családban felnőni, ahol a gyermek karrierista szülőkkel van megáldva.

Olvass tovább: https://klari-konyv-vilaga.webnode.hu/news/konyvertekel…

>!
ZsebiésMotyó
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

Osszessegeben érdekes olvasmány volt. En már nem az a korosztaly vagyok akinek ez szól, de szülőként meg lehet hasznos lesz. Voltak benne elirasok meg néhol szoismetlesek ami kicsit zavaró volt. Olvasmányos volt, tetszett a nézőpont, a vége izgalmas volt és jó volt látni a főszereplő jellemfejlodeset. Persze én nem hiszem, hogy egy pasira van szükség a boldogsághoz, de kinek mi. A temaert gratuláció, mert tényleg hasznos infókat is meglehetett tudni a betegségről. Első könyvnek nem volt rossz csak így továbbn remélem még sok jó könyvet olvashatunk majd az irotol.

>!
nagykabát
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

Nagyon-nagyon haragszom erre a könyvre.

És nem csak a pongyola nyelvezet miatt, mert oké, fiataloknak szól (bár nehéz elképzelni, hogy a mindenféle szlenget használó főhősnő nem ismeri a hb rövidítést). Nem is az elgépelések, logikátlanságok, egymásnak ellentmondó mondatok miatt (Belián helyett Áront ír; elkezdi keresni a telefonját, de valójában a kulcsa nincs meg, stb.). És nem is a kissé hihetetlen véletlenekkel van a gondom.
Hanem azzal, hogy ezt a könyvet sérülékeny, befolyásolható, instabil kamaszok is fogják olvasni. És a könyv első fele tele van tippekkel, trükkökkel, konkrétumokkal. Nyilván csak ettől nem lesz senki anorexiás, de adhat egy löketet a sok csudijó trükk és recept és diéta.
És bár a szerző nagyon pontosan és ügyesen ábrázolja ezt a betegséget (gondolom, érintett volt), mégis milyen üzenet az, hogy jön a szőkeherceg és nyilván megtetszik neki egy antiszociális, elszigetelt, ingerlékeny, csont és bőr lány? Semmi vonzó nincs az anorexiában, az ember személyisége is eltűnik, de nyilván kell a történetbe a FIÚ, aki majd megmenti szegény lányt.
Akinél önzőbb karaktertről már rég olvastam. Oké, sok mindent lehet az evészavarra fogni, de őszintén nem értem mégis mit vár az anyjától. Folyton hisztizik, hogy az anyuka munkamániás és nem figyel rá, de könyörögöm, szerencsétlen anyuka folyton próbálkozik (kérdezgeti, emlékszik dolgokra, közös programokat szervez, próbál ott lenni a lánynak), de mivel nem gondolatolvasó, már nem elég jó Málnának. És egyszer nem marad otthon a gimis lányával, mert az megfázott, helyette elmegy a hétvégére – hát tényleg borzasztó…

Hiába ad pontos képet az anorexiáról és hívja fel a figyelmet erre a betegségre, szerintem nagyon életidegen dolgokat üzen sajnos a fiataloknak – márpedig a nyelvezetét tekintve biztos 12-16 éveseknek szól.

Közben rájöttem, hogy a szerző is elég fiatal, úgyhogy kicsit kevésbé haragszom, szerintem idővel még sok jó dolgot írhat, tehetsége van, a gyakorlat és tapasztalat hiányzik szerintem.


Népszerű idézetek

>!
Niitaa P

A boldogság a miénk, az a természetes állapotunk, csak mi ezt folyton szem elől tévesztjük. Elérni akarjuk, és pont emiatt veszítjük el.

241. oldal

>!
Niitaa P

Barátság vagy szerelem? Ki dönti el, melyik a fontosabb?

254. oldal

2 hozzászólás
>!
Niitaa P

Miért mindig az első dolgok a legjobbak?

225. oldal

>!
BarbyMalik0112

Ha szarul vagy, olvass verseket, az gyógyír mindenre!

183. oldal

>!
puszmogi

…persze voltam már házibulikban, de mindig én voltam az, aki a kutyával játszik.

>!
BarbyMalik0112

– Tudod, hogy nem a fizikajegyedtől függ, hogy intelligens, okos ember vagy-e.
– Szép is lenne, ha attól függne…- mondom halványan elmosolyodva.

198. oldal

>!
puszmogi

– Sütünk egy muffint – mondja gúnyosan.
– Nem eszem ilyeneket… – motyogom.
– Akkor csinálunk egy gyümölcssalit…
Szó nélkül csak ránézek jelzésértékűen.
– Gyümölcsöt sem eszel, ugye?
Megrázom a fejem.
– Akkor csak összevágunk egy jégsalátát, és iszunk mellé vizet, bánom is én.

120. oldal

>!
Niitaa P

Milyen szívás, hogy ilyen az élet. Hány ember éli a legszebb és legboldogabb pillanatát ebben a másodpercben, valakinek meg éppen most omlik össze az élete.

268. oldal

>!
Niitaa P

(…) igazságtalan minden, de be kell látnom, hogy így teljes az élet. Vannak dolgok, amik elmúlnak, megváltoznak, vagy borzalmasan alakulnak, de nekünk csak egy feladatunk van, hogy miután megtörtént, a legjobbat hozzuk ki belőle és magunkból.

268. oldal

>!
Clara_Wolf

– Azt tetszett mondani, hogy akkor leszek hármas, ha áprilisban havazik. Tessék – mutat ki az ablakon. – Hol a hármasom?
– Fiam, majd akkor gyere vissza, ha háromlábú lovak potyognak az égből. Sőt akkor megadom az ötöst is szó nélkül.

191. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah Dessen: Figyelj rám!
Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok
Kira Poutanen: A csodálatos tenger
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Leiner Laura: Ég veled
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.
Leiner Laura: Valahol
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.