Pulcsiban ​alszom 52 csillagozás

Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

Málna egy átlagos középiskolás lány. Volt. Amíg csak egy nagy csalódás után már semmi más nem érdekli, csak az, hogy mit mutat a mérleg. Egy idő után nem fontosak sem a barátok, sem a suli, csakis a kalóriák és a dekagrammok. Óriási, bő, fekete cuccokban jár, és folyton fázik. Pulcsiban alszik.
Bencze Blanka még maga is az érettségi előtt áll, pontosan látja korosztályának problémáit, beszéli a nyelvüket, ezért is lett első regénye a Rólad – Neked Könyvek első darabja. Fanyar humorral, pontosan ábrázolja az anorexiát, a testképzavart, a családokban tátongó űrt, miközben mesélő stílusa magával ragad, és talán a végén mégis minden elindul valamerre jó felé.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Rólad - Neked Könyvek

>!
288 oldal · ISBN: 9789634035282
>!
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634034759

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Áron


Kedvencelte 7

Most olvassa 7

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 91

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Niitaa P
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
http://niitaabell.blogspot.hu/2018/05/bencze-blanka-pul…

"Egy igazán nagyszerű könyvet tartottam a kezemben. Egyedi stílusa engem megnyert magának, nem lökött el a történettől. A központi téma a lelkemre teljes mértékben hatott. Együtt éreztem Málnával, szorítottam neki, hogy minden a helyére kerüljön, s hogy hagyja abba ezt az életmódot. A Pulcsiban alszom a fiatalok számára egy tökéletes olvasás, hogy lássák, hová vezet az anorexia, mivel kell számolniuk. Passzív módon elrettentő. Nem mondja azt, hogy ezt ne csináld, hanem Málnán keresztül a szerző megmutatja, milyen hatása van az anorexiának a testre, s hogy egyetlen csepp által generált hullámok miként változtathatják meg az ember életét mind negatív, mind pozitív irányba.
De nem csak a fiatalabb korosztály számára ajánlott. A felnőttek, főként a szülők is nyerhetnek belőle tapasztalatot, hiszen Málnán keresztül láthatják, mire kell odafigyelniük a saját gyermekeiknél, hogy ne alakulhasson ki ez a betegség. Emellett tökéletes példát mutat arra, hogy mi zajlik le a fejükben, így sokkal könnyebb megérteni az ő gondolkodásmódjukat, s helyes válaszreakciót adni.
Örülök, hogy Blankának volt bátorsága megírni Málna történetét.
Kiemelkedő olvasmány ifjúsági irodalom kategóriában. "

>!
Elsie 
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

„Mindnyájan magunkban hordjuk a mennyet és a poklot.”
Oscar Wilde

Csak a rövid, pármondatos íróismertetőből lejött, hogy ez bizony vastagon önéletrajzi. Ami látszott is, mert tényleg hitelesen és belülről ábrázolta az anorexiát, pedig amikor megvettem, elég szkeptikus voltam.

Például azért is voltak kétségeim, mert egy kb. velem egyidős lány írta. Szóval fiatal, na, az a lényeg. És ez érződött is, eleinte kicsit szokatlan volt, de belerázódtam. Néha – főleg a vége felé – bejött párszor egy kis tanító nénis, ifjúságnevelő attitűd, de összességében alaptalan volt a szkepticizmusom.

Ami viszont baromi érdekes, hogy valamiért trend lett a magyar ifjúsági regényeket igen, Leiner Laurára és Szűcs Vandára gondolok elsősorban budai luxuskörnyezetbe helyezni. A 21. századi karrierista toposz-szülőknek, akik a kevés figyelem miatt kompenzálnak, nem okoz gondot gourmet boltban vásárolni, Tommy Hilfiger és Victoria Secret cuccokat megfinanszírozni az elhanyagolt gyereküknek, akivel együtt egy designvillában laknak és a kölök a 18. születésnapjára kapott BMW-vel furikázik.

És az SzJG óta lett egy újabb toposz, az egy évvel idősebb bukott talán? tökéletes álomfiú. Akinek a legtöbbször kék szeme van és sötétbarna haja, de ez variálható. A tökéletesség nem. Hívják Beliánnak vagy Áronnak spoiler És azt sem lehet lespórolni, hogy a tökéletes férfi főszereplő mindig a nőibe szeret bele. De azt soha nem tudtam meg, pontosan miért.

Itt sem. Mert nagyon gondolkodtam, hogy Málnát mi határozza meg az anorexián és a megcsalás-szenvedéstörténeten kívül, meg hogy szereti a termtudokat, de nem tudom. Persze, egy hard-anorexiás korszakában nyilván az az egyik legmeghatározóbb tényező – de Málna szinte csak az ilyen külső hatások reflexiójaként jelenik meg, reflexió az anorexiája is, de hol van itt Málna?

Volt pár sutább megoldás, pl. nem reális, hogy az apa egyszer sem jelenik meg a könyvben, és bár Beliánnal egy suliba járnak, a sztori után, amit nem akarok jobban taglalni, mert spoileres lenne, nem keresi meg személyesen. Meg persze azok a véletlenek spoiler

Ami viszont életszagú, sajnos, az a pszichológus. Anno pár éve én is jártam anorexia-gyanúval, de soha nem diagnosztizáltak. Pl. azért sem, mert a lélekturi annyi volt, hogy elém rakott egy kérdőívet, olyan kérdésekkel, hogy van-e bűntudatod, ha eszel, sokat gondolsz-e az ételre etc., ilyen kaliberűek. Vártam, hogy az lesz a végén a slusszpoén, hogy fölteszik a kérdést, anorexiás vagy-e, eskü röhögtem volna, de nem, ez sajnos kimaradt. Vajh miket válaszolhattam?
És ami jobban érdekelt: Vajh mit gondolt, miket fogok válaszolni?
A vége az lett, hogy azt mondta, nincs semmi bajom, és csinált egy többlépcsős IQ-tesztet.
Hát, legalább tudom, mennyi az IQ-szintem. Boldogabb vagyok.

5 hozzászólás
>!
Annamarie P
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

Nagyon támogatom a lelkes elsőkönyveseket, tojáshéjakon lépkedek, amikor az ő könyveiket értékelem, különösen, ha tehetséget látok a szerzőkben. Bencze Blankában pedig ott van a tehetségnek a csírája. Él benne a megosztás vágya, és tizenkilenc éves létére végigvitte ezt a történetet, ami nem kis teljesítmény.
De ez a könyv inkább egy terápia részének tűnik, mondjuk még ez is belefér, azonban kicsit még mindig magára maradottnak érzem a szerzőt ezzel az óriási falattal, ez viszont eléggé átjön az olvasónak.
Adva van egy 17 éves lány, aki szerelmi csalódása miatt önsanyargatásba kezd, éhezteti magát, és önelégedetlensége anorexiába csap át. Meglepő módon a 170 magas lányon szinte senki nem veszi észre, hogy lassan 51 kilóról 45-re apasztja el magát. Persze ez egy amolyan mai, modern, budai tehetős család. Apuka sebészorvos, anyuka karrierista, tesó nincs a láthatáron. A körülbelül négy hónapot felölelő történet menetében apuka egyetlen pillanatra sem tűnik fel, akárcsak a meghittségnek a szikrája. Így aztán nem nehéz láthatatlannak lenni, és eltűnni vágyni. Fiatal írónőnk a probléma megoldásának a „kutyaharapást szőrével” megoldás mellett dönt, vagyis, akkor fog meggyógyulni a leány, ha a szerelem ismét bekopog az ajtaján. Erre mi, idősebbek sajnos csak azt mondjuk, hogy tüneti kezelés – persze orvos sem vagyok-, és ha elhisszük, hogy ez csak fikciós regény, miért ne lehetne erre kanyarítani a sztorit? Erre pakolódik még a probléma megoldásába bevont szakember, Mici néni, a pszichológus. Na ez az egész történet „legbicskanyitogatósabb” része. Szakmailag is, de a szülők hanyagságának oldaláról nézve még inkább. Jó, nem akarok elaprózódni a történetben, de azt mindenképp meg akarom jegyezni, hogy néha már azt hittem, valahol van egy apró betűs alcíme a könyvnek, „hogyan legyünk anorexiásak”. Persze ezekkel az kiegészítésekkel lesz plasztikus Molnár Málna viszontagsága, de mégis azt kell mondanom, megijeszt a gondolat, hogy rossz kezekbe kerülhet a könyv.
Viszont egyértelműen kiderül az is, hogy a szerző szeret írni, írása lendületes, képes aprólékosan részletezni blokkokat, amikor ugrani kell az időben, azt is magabiztos nyugalommal teszi. Érezhető azonban, hogy sokkal tudatosabb szerkesztésre lett volna szükség, illetve jót tett volna valaki, aki ezekre a hangsúlybeli aránytalanságokra rámutat. Olyanokra gondolok, mint például egyik reggel elalszik Málna, későn ébred, nagyon kell sietnie. Fantasztikusan jó részlet ez. Dinamikus, egy irányba mutat, izgalmas, csak épp amint felvisz egy szintre, elengedd és placcs! Nem szolgálja a cselekmény elmélyítését. Az olvasó szeme előtt meg egy nagy kérdőjel villog.
Kettősség maradt bennem ezzel a könyvvel kapcsolatban, én is úgy gondolom, hogy erről hallani kell a mai fiataloknak, de arról már kevésbé vagyok meggyőződve, hogy ez ebben a formában jó lenne-e?

>!
reddemon P
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

Fontos figyelmeztetés magamnak a jövőre nézve: Depis könyv után nincs másik negatív könyv!

Ez a könyv sosem került volna a kezeim közé, ha @Strawberry_muffin_crumbs értékelése nem keltette volna fel a figyelmem. Őszintén szólva nagyon hálás vagyok Bitta, hogy végül nekem adtad, mert sunyi módon lehet még magamnál tartottam volna egy picit.

Málna élete épp mélyponton volt, mert a legjobb barátnője és a szerelme is csúnyán átgázoltak rajta. Málna pedig magát okolja mindenért és evészavara lesz. Olvasás közben sokszor nosztalgiáztam és eszembe jutottak dolgok, amiken muszáj volt merengenem, emiatt lassabban haladtam a könyvvel. Aztán jött Áron, aki nagy hatással volt végre a hónapok óta szenvedő Málnára, és én annyira örültem annak a csepp kedvességnek, hogy 20 percig bőgtem. Emiatt ki is vagyok borulva magamra, de mindegy!
Belián akkora f*sz volt, hogy a nevét sem jegyeztem meg, szóval örülök, hogy a könyv végére minden jól alakult. Lili pedig egy tipikus, mai, h*lye p*csa!

Hamarosan értékelem bővebben a blogomon! :)
@Lillsz, te pedig szerezd be a könyvet! :*

https://bookdemonkonyvesvilaga.blogspot.com/2018/11/ben…

2 hozzászólás
>!
Hintafa P
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

Az anorexia kényes témáját bolygatja a könyv, méghozzá -megítélésem szerint- elég pontos részletességgel, ami alapos témaismeretet feltételez. Talán az sem áll messze a valóságtól, hogy a könyv egyfajta terápiás célt szolgált, utógondozás a szerző részéről. És ez részemről teljesen rendben is van.

Soknak éreztem, ahogy a főszereplő oldalakon és hosszú-hosszú fejezeteken keresztül tépelődik az ételek, kalóriák fölött. Mindez persze indokoltnak tűnik, hiszen az anorexia ezt a beszűkült és a végletekig túlzásba vitt tudatállapotot eredményezi de olvasóként már rég leesett a lelkiállapota és élethelyzete, így számomra ez inkább lelassította a történetet.

Eleinte irritált a sok termékmegjelenítés (egy csomó cuccról fogalmam sem volt 1. mi lehet, 2. mi értelme van nevesíteni őket spoiler, de tájékozatlanságomban megguglizva néhányat spoiler a történet végén kiderült, hogy ez nem feltétlenül céltalan eszköz, hiszen a könyv mondanivalója szempontjából igen fontos szerepet kap az anyagi világ.

Azt nem tudom eldönteni, hogy szakmailag mennyire jó/hasznos/egészséges, ha egy ilyen témában egy olyan gyenge pszichológus szakember jelenik meg, aki annyira kókler, mint a könyvben ábrázolt. spoiler Szülőként és felnőttként viszont azt gondolom, hogy erősebb lehetne az a szál, amiben a főszereplő szakember segítségét veszi igénybe. Nem vagyok a romantikus szálak ellensége, de ilyen komoly témában nem szabad elhalványítani, bizonytalan eshetőségnek meghagyni a szakembert. Őszintén bízom abban, hogy minden ebben a betegségben szenvedő megkapja azt az értő és hatékony támogatást, ami a gyógyuláshoz vezet. Azt pedig még inkább, hogy felismeri és igénybe veszi az érintett,spoiler.

Egyébként minden nyomasztó, esetleg túltolt kaja-fétisek ellenére tanulságos olvasmány volt. Szívből remélem, hogy az érintett korosztály is a megfelelő tanulsággal távozik majd.

>!
MissFortune 
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

Jaj, nagyon nehéz erről írnom.
Az elején nagyon nyomasztott a könyv hangulata. Nagyon nehéz témát boncolgat, amivel én nem tudtam azonosulni. Soha nem értettem az anorexiásokat. Mire jó ez? Miért nem látják meg magukon, mennyire borzasztóan soványak? Ez egy borzasztó testképzavar….
Sajnáltam Málnát. Sajnálok minden nőt, aki elégedetlen magával. Rettenetes koplalni, fogyókúrázni..
Valahogy azt gondoltam, az lesz hogy annyira lesoványodik hogy kórházba kerül. Szerencsére nem így lett. Időben észhez tért.
Bosszantott hogy a szülei ennyire nem figyelnek oda rá. Az anyja még észre is vette hogy fogyott, csak eltekintett mellőle. Hogy lehet ennyire nem figyelni egy gyerekre?! persze értem én hogy ez is a sztori része
Örülök a boldog befejezésnek. Áron szimpatikus volt.
Ahhoz képest, hogy ez Blanka első könyve, nagyon jól írt. Nem mondom hogy élveztem, mert hazudnék, ez a téma számomra élvezhetetlen. de na annyira rossz sem volt
A borító pedig nagyon tetszett! :D

>!
BarbyMalik0112 P
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

Kezdetben kíváncsi voltam, mit alkothatott egy ilyen fiatal lány, ráadásul olyan témát boncolgat, amiről nem sok regény szól, mégis része a világnak. Az anorexiát és annak lélektani hátterét, valamint Málna érzéseit mutatja be a könyv, ezeket zseniálisan, azonban ennél többet nem tudnék kiemelni. Első könyves, ráadásul tizenéves szerző, nem csodálkoztam, hogy szárnybontogatós lett ez a regénye, még csak most kezdi megtalálni a hangját. Fiatalokról szól fiataloknak.

Azoknak ajánlanám leginkább, akik szeretnék az anorexiát belső szemszögből megismerni, egy tizenhét éves lányról olvasni, akinek az élete bár kívülről tökéletes, belülről mégsem annyira hibátlan.

Bővebb értékelés a blogomon: https://barbyesakonyvek.blogspot.hu/2018/05/bencze-blan…

>!
Adry_olvasósarka_blog P
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

A megjelenést követően már tudtam, hogy el szeretném olvasni Bencze Blanka első könyvét. Az írónő még „gyerek”, hiteles képet tud festeni a felnőtteknek a kamaszok lelkivilágáról, és bennük élő kétségekről, harcokról. Elsősorban a felnőtteknek ajánlom a Pulcsiban alszom című könyvet, számukra sokkal többet mond a tartalma, mint egy 16-17 éves gyerek számára. Nagyon nehéz írni erről a könyvről, mivel olyan esetet veséz ki, ami bármikor, bárkivel előfordulhat.

Málna szülei testesítik meg a mai világot.

Ajánlom mindenkinek ezt a könyvet, kortól és nemtől függetlenül. Nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Annyira átéreztem Málna szomorúságát, hogy kicsit letargikus hangulatba kerültem a könyv végére. Ahogy a mondás is tartja, minden rossz után jön valami jó, ahogy itt is ez történt. Olvassátok el Bencze Blanka első regényét, és megtudjátok, milyen végkifejlettel zárult a regény.

Bővebben: http://adrykacska.blogspot.hu/2018/03/bencze-blanka-pul…

>!
A_Fanni
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

Összességében egy jó kis könyv lett, kívül-belül – ráadásul nagyon hatásos. Megfelelően beszél az anorexiáról, nem szájbarágósan, kicsit sokkolóan…Valahogy Blanka úgy írta meg a könyvet,hogy teljesen beleéld magad, teljesen együttérezz a szereplőkkel,emiatt olykor úgy éreztem magam,mint aki anorexiás,vagy esetleg drog-problémákkal küzdenék…Szerencsére nem így van,de mégis olyan érzésem volt.A könyv egyszerre több komoly problémát vet fel a mindennapi életből,és komolyan foglalkozik vele.Fiatalabbaknak íródott,de nem biztos hogy meg fogják érteni a mondanivalóját.Ezek ellenére nagyon olvasmányos könyv,mindenkinek ajánlom,aki egy kicsit komolyabb témával foglalkozó könyvet szeretne olvasni.

>!
plüsskaméleon
Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

Ez nem volt egy könnyű könyv. Számomra azért volt nehéz olvasni, mert Málna egy általam nagyon kedvelt karakter, rossz volt olvasni, hogyan teszi tönkre magát.
https://voldemortorra.blogspot.hu/2018/03/pulcsiban-als…


Népszerű idézetek

>!
Niitaa P

A boldogság a miénk, az a természetes állapotunk, csak mi ezt folyton szem elől tévesztjük. Elérni akarjuk, és pont emiatt veszítjük el.

241. oldal

>!
BarbyMalik0112 P

Ha szarul vagy, olvass verseket, az gyógyír mindenre!

183. oldal

>!
puszmogi

– Sütünk egy muffint – mondja gúnyosan.
– Nem eszem ilyeneket… – motyogom.
– Akkor csinálunk egy gyümölcssalit…
Szó nélkül csak ránézek jelzésértékűen.
– Gyümölcsöt sem eszel, ugye?
Megrázom a fejem.
– Akkor csak összevágunk egy jégsalátát, és iszunk mellé vizet, bánom is én.

120. oldal

>!
Niitaa P

Barátság vagy szerelem? Ki dönti el, melyik a fontosabb?

254. oldal

2 hozzászólás
>!
BarbyMalik0112 P

– Briard. Egy francia juhászkutya, elég ritka.
[…]
– Hogy hívják?
– Rembó.
– Rambó? – kérdezek vissza. Annyira azért nem tűnik keménynek, inkább egy pitbullnak adnék hasonló nevet.
– Nem. Rimbaud. Egy francia költő volt, de mindegy.

121. oldal

>!
Niitaa P

Miért mindig az első dolgok a legjobbak?

225. oldal

>!
puszmogi

…persze voltam már házibulikban, de mindig én voltam az, aki a kutyával játszik.

>!
Lia_B_Grace

Néha arra gondolok, hogy bárcsak lehetnék olyan különleges és könnyű, mint egy szitakötő, és olyan gyönyörű és szabad, mint egy pillangó. Mint egy fecskeszárnyú pillangó. Független a saját gondolataimtól.

7. oldal

2 hozzászólás
>!
Niitaa P

Milyen szívás, hogy ilyen az élet. Hány ember éli a legszebb és legboldogabb pillanatát ebben a másodpercben, valakinek meg éppen most omlik össze az élete.

268. oldal

>!
Niitaa P

(…) igazságtalan minden, de be kell látnom, hogy így teljes az élet. Vannak dolgok, amik elmúlnak, megváltoznak, vagy borzalmasan alakulnak, de nekünk csak egy feladatunk van, hogy miután megtörtént, a legjobbat hozzuk ki belőle és magunkból.

268. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah Dessen: Figyelj rám!
Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok
Kira Poutanen: A csodálatos tenger
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Leiner Laura: Ég veled
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.
Leiner Laura: Valahol
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.