Több ​élet 14 csillagozás

Bencsik Orsolya: Több élet

Bencsik Orsolya új könyve lenyűgöző látomás: szétírt lányregény és megrázó családelbeszélés egyszerre. Egy olyan világ tárul elénk, amelyben megejtő szépséggel válnak elbeszélhetővé a sertéstenyésztés mindennapjai, a generációs konfliktusok vagy épp a párkeresés nehézségei. Egy összetéveszthetetlenül fanyar hang szólal meg itt: de vajon elbeszélhetjük-e felmenőink helyett a családunk történetét? Bencsik Orsolya könyvében mindenből több van: több irodalom, több együttérzés, több szatíra – több élet.

>!
Magvető, Budapest, 2016
160 oldal · ISBN: 9789631434521
>!
Forum / Magvető, Budapest, Újvidék, 2016
160 oldal · ISBN: 9789631433906

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Kuszma P>!
Bencsik Orsolya: Több élet

„…az NKA rendesen megtámogatott, igaz, azt hazudtam nekik, könyvet írok.” (152. oldal) Hm. Ügyes trükk.

Ez egy olyan olvasóelbizonytalanító-könyv. Nyilván valami, mert meg lehet fogni, ki lehet nyitni, és nem feltételezem, hogy éjjeli manók járnak be a Magvető szerkesztőségébe, és „mehet a nyomdába” megjegyzéseket hamisítanak a kéziratok aljára. Kétségtelen az is, hogy bizonyos aspektusból ez egy komoly irodalmi világkonstrukció-kísérlet: egy vajdasági család időben és térben elkent története, amiben főszerepet kapnak a disznók, és a disznók és emberek felcserélhetősége, és amiben számos szürreális jelenet gondoskodik arról, hogy ne érezzük szilárdnak a lábunk alatt a talajt. Vannak benne továbbá nagyon erős jelenetek is: a 89. oldalon kezdődő pár oldalas részegységet például önálló novellaként szívrepesve vállalnám magaménak. Csak épp az egész valahogy nem állt össze bennem. Én elismerem, hogy a maga nemében fontos írás – csak éppen nem tudom, mi a maga neme.

8 hozzászólás
AeS P>!
Bencsik Orsolya: Több élet

A könyv felében jól szórakoztam, a felében meg fogtam a fejem. A stílusa alapvetően nagyon tetszett, nekem érthetetlen módon fenntartásaim vannak a női írókkal szemben – tényleg nem tudom, hogy miért, de gondolom leginkább az lehet az oka, hogy tíz chick-litre jut egy jó irodalmi élmény. Lányok, írjatok jó regényeket, lányok, a földön Szabó Magda is élt! (Persze ízlések és pofonok, de ő speciel az én ízlésem.)
Szóval, mielőtt nagyon elkanyarodnék, szerintem bátran nyúlt a szöveghez és a témákhoz is, ez kifejezetten tetszett, továbbá nagyon élveztem a Vajdaság és Szeged közötti bolyongásokat, meg a teljes kilátástalanságot is, közben persze örültem, hogy én az életem ezen szakaszán már túljutottam, és még harminc se vagyok. Az is valószínű, hogy pont emiatt nem leszek én már soha író se.
A szürrealizmus néha nekem nagyon szürreális volt, a nyavalygás is sok egy idő után, nem kérdés, meguntam az ismétlődéseket, akkor is, ha értettem, hogy mi célt szolgálnak.

olvasóbarát P>!
Bencsik Orsolya: Több élet

„szétírt leányregény”

2019-ben nagy hatással volt rám ez a kötet. Bencsik Orsolya a jelenről írt, ahogyan ő élte meg az ottani és az itteni (szegedi) világot. Vajdaságiként a szegedi egyetem hallgatója, doktorandusza volt. A kötet borítóján lévő képről azonosítottam be, hogy többször láttam őt irodalmi rendezvényeken. A hátáron átjárás ügyeskedéseivel, a párkeresés bonyodalmaival, az irodalmi életbe való betagozódás lehetőségével/lehetetlenségével ismertet meg bennünket. „Központi metaforája a disznó”, az emberek és a sertések különös kapcsolatban vannak. A felmenők és „nővérem, az áldott jó lélek” otthon marad, ott próbálnak boldogulni, sokféle módon.
Kissé szaggatott stílusban értesülünk próbálkozásairól, az írásról, a mindennapok történéseiről.
Erre a kihívásra olvastam https://moly.hu/kihivasok/fedezzunk-fel-egy-uj-generaciot
Ez a kötet is egy lehetőség, egy kifejezésmód, részben tetszett, részben nem,de külső megjelenésével meg voltam elégedve.

Mariann_Czenema P>!
Bencsik Orsolya: Több élet

A mai kortárs irodalommal hivatásosan foglalkozóknak, irodalomtanároknak és könyvtárosoknak ajánlanám a művet, de még inkább az utat, kifejezésmódot kereső fiatal íróknak. Nekik kell rácsodálkozni a módszerre, a naplószerű elbeszélőmód és a szürreális, átvitt értelemmel bőven átszőtt álomvilág keveredésére, és eldönteni ez lehet-e a jövő egyik útja.
(bővebben: http://czenema.blogspot.hu/2016/07/bencsik-orsolya-tobb… )

1 hozzászólás
cinkos>!
Bencsik Orsolya: Több élet

Nagyon szemtelen, nagyon szórakoztató, nagyon vicces. Közben valahol mégis érzelmes tud lenne, mélyen a felszín alatt. Az egyik trükkje, hogy egybejátssza az embert és a disznót, de szerencsére nem viszi túlzásba, amikor kezdene zavaró lenni, nagyon jó dramaturgiai érzékkel mindjárt vált. Kisebbségi irodalomból (mert ez felvállaltan az) ilyen jót már régen.

postmodjane>!
Bencsik Orsolya: Több élet

Tetszett a mondatok dinamikája.
A téma is, ami örök toposz (vidékről városba) – de itt mintha nem lett volna olyan szépen újraírva.
A borító és a kötet maga szép.

Földi_Olinda>!
Bencsik Orsolya: Több élet

Írnék valami értelmeset, de nem tudok. Lehet velem van a baj, de ez nekem élvezhetetlenül széttöredezett volt.


Népszerű idézetek

kacago_Morfinista I>!

Mivel én csak sörözni szoktam, kizárólag az én kedvemért a polgármester (a műkedvelő) vett vagy fél tucat limenkás Lavot a Rodában.

81. oldal

3 hozzászólás
Szelén P>!

A mama nyolcvanöt éves volt. Mióta ismertem, mindig azt mondta, az élet nem ünnep. Nem vár ránk semmi.

66. oldal

Szelén P>!

Ez persze hazugság, de legalább én, sok más ismerősömmel ellentétben, magamnak nem, csak másoknak hazudok. Erre apám tanított meg.

49. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hazugság
Szelén P>!

Az egyik szegedi ismerősömnek (…) a Facebookon csak két profilképe van: szomorú Maja és mosolygós Maja, a kedvétől függően változtatja őket.

20. oldal

Szelén P>!

A lányoknak egy életre sok dolguk van, ha jóvá akarják tenni, hogy apjuk van.

45. oldal

Szelén P>!

Vannak olyan ismerőseim, akik képzőművészettel foglalkoznak. De inkább csak írnak róla, ahelyett, hogy csinálnák.

33. oldal

Szelén P>!

A zsigeri realisták éppen így, a rákmozgást utánozva közlekednek, hátukkal, egy pontot néznek, miközben távolodnak tőle, egyenes vonalban az ismeretlen felé.

53. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Végel László: Egy makró emlékiratai
Végel László: A szenvedélyek tanfolyama
Toldi Éva: A múltreprezentáció lehetőségei
Németh István: Fordulat után
Németh István: Vadalma / Sebestyén
Németh István: Vadalma
Balázs Attila: Magyarfauszt
Végel László: Temetetlen múltunk
Melinda Nadj Abonji: Galambok röppennek föl
Végel László: Bűnhődés