Merülj ​alá az álmokért! 196 csillagozás

Ben Sherwood: Merülj alá az álmokért!

Charlie St. Cloud ígéretes jövőjét az a kamaszkori csíny törte derékba, amiben meghalt az öccse. Évekkel később egy barátságos New England-i halászfaluban annak az ősi temetőnek a gondnoka, ahol a testvére, Sam nyugszik. Miután a balesetet követően a mentősöknek csodával határos módon sikerült Charlie-t újraéleszteniük, nem mindennapi képességre tett szert: látja Sam szellemét, beszélget vele, sőt még baseballoznak is. Ebbe a féltve őrzött, titkos világba csöppen bele az elbűvölő Tess Carroll, aki éppen világ körüli szólóvitorlázásra készül. A sors egy hatalmas viharba vezeti a lány hajóját, őt pedig Charlie életébe kormányozza. Csodálatos és különös kapcsolatuk az idővel való versenyfutáshoz, az élet és a halál, a múlt és a jövő, a megtartás és az elengedés közötti választáshoz, valamint ahhoz a felismeréshez vezet, hogy igenis történhetnek csodák, ha megnyitjuk a szívünket.

Eredeti mű: Ben Sherwood: The Death and Life of Charlie St. Cloud

Eredeti megjelenés éve: 2011

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pipacs könyvek

>!
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630820172 · Fordította: Dörnyei Julianna Katalin

Enciklopédia 1


Kedvencelte 26

Most olvassa 4

Várólistára tette 171

Kívánságlistára tette 115

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Ben Sherwood: Merülj alá az álmokért!

Annak idején láttam a filmet, de annyira nem hagyott mély nyomot bennem, hogy először le sem esett, hogy a kettőnek köze van egymáshoz. Egyáltalán nem emlékeztem az eseményekre, így teljesen át tudtam élni a könyvben leírtakat, hiszen nem teljesen emlékeztem, hogy mi is fog történni. Persze, ahogy haladtam előre a könyvvel, kezdtek derengeni a dolgok, aztán beugrott, hogy hogyan is lesz ennek vége, de szerencsére ez így nem rontott a könyvélményen.
Utólag ki merem jelenteni, hogy sokkal jobban tetszett a könyv, ha már a film ennyire nem hagyott nyomot bennem. A könyv mégis.
Nagyon szép történet volt, érdekes, magával ragadó. Szépen megfogalmazott, tanulságos, hiszen felhívja arra a figyelmet, mennyire nem szabad soha feladnunk.

>!
Pepe0810 P
Ben Sherwood: Merülj alá az álmokért!

Nem is értem, hogy miért halogattam eddig ezt a könyvet, már majdnem egy éve a polcomon van. Örülök, hogy végre sort kerítettem rá. Csodás könyv, olvasás közben azt éreztem, hogy valóságos is. A történet egyik üzenete számomra, hogy sose szabad feladni. Néha nagyon jó érzés elhinni, hogy csodák igenis léteznek. Egy kicsit talán hasonlít a spoiler című könyvre, nem az egész sztori, de szerintem vannak benne hasonlóságok. Sajnos tudom, hogy nagyon nehéz elengedni egy fontos személyt az életedből. Néha belegondoltam, hogy milyen érzés lenne, ha ugyanúgy beszélgethetnék apukámmal, mint Charlie Sam-el. Nem kell túlbonyolítani, olvassátok. Én nagyon szerettem! ♥♥

2 hozzászólás
>!
sarahangel P
Ben Sherwood: Merülj alá az álmokért!

A könyvre a borítója miatt figyeltem fel, mert szeretem a világítótornyokat, és most már mondhatom, hogy a tartalma miatt is érdemes volt a kezembe venni a könyvet.

A szó szoros értelmében nem hiszek a csodákban. Viszont abban mindig is szerettem hinni, hogy ne adjuk fel a küzdelmet, akkor sem, ha lehetetlennek tűnik a harc.

Ebben a történetben szó van spoiler, csodákról, második esélyről, a bűntudat megéléséről és elengedéséről, a továbblépésről.

Charlie és Sam, illetve Charlie és Tess kapcsolatát kicsit jobban ki lehetett volna bontakoztatni, nekem akkor lett volna tökéletes, jobban éreztem volna a mélységeket. De a mondanivaló így is átjött. A befejezéssel elégedett vagyok spoiler.

Köszönöm @loveQhuay Szidi ezt a kívül-belül szép könyvet! :)

Nemrég derült ki számomra, hogy film is készült a könyvből ’Charlie St. Cloud halála és élete’ címmel, de ahogy olvasom, sokan inkább a könyvre szavaznak, mint a filmre. Hát majd meglátom, hogy megnézem-e. ;)

16 hozzászólás
>!
Marcsi P
Ben Sherwood: Merülj alá az álmokért!

És tudja és tudja és tudja….!
Teljesen meglepett ez a könyv, mert megint nem erre számítottam. A 100-as zsepi készletemre, azért most sem volt szükségem, de az tény, hogy egy nagyon megható történet az emberi kapcsolatok csodájáról és mély kötődésről!
Nem biztos, hogy jó az, amit Charlie csinált vagy épp nem csinált és rengeteg kérdésem támadt olvasás közben erről az egész szellemvilágról, amit csak súroltunk, de a könyvet befejezve nem is érdekeltek már a válaszok.
El kell rugaszkodni egy picit a földtől olvasás közben és nem mindenáron megérteni a dolgokat, csak hagyni hogy sodorjon minket a történet. :)

UPDATE: Megnéztem a filmet is (Charlie St. Cloud halála és élete) és nagyot csalódtam! Gyakorlatilag a törzs történetet meghagyták, azon kívül mindent átírtak… Meg sem közelíti a könyvet…

7 hozzászólás
>!
kellyolvas P
Ben Sherwood: Merülj alá az álmokért!

Csodás könyv, keményen megríkatott. Olyan, mintha valós lenne, persze tudom, hogy nem az, mégis egy kicsit jó lenne hinni benne. Időnként vágyom ezekre a mély kapcsolatokat bemutató történetekre, fűszerezve egy kis paranormális szállal. Bevallom, a filmet előbb láttam, és nagyon megtetszett a témája. Amikor megtudtam, hogy regény az alap, eldöntöttem, hogy ezt olvasnom kell. Nem bántam meg és biztosan elő fogom még venni.

11 hozzászólás
>!
Mazsidrazsi
Ben Sherwood: Merülj alá az álmokért!

Ez a könyv olyan jóleső a lelkednek.
Nincs túlcifrázva, nem hatásvadász, csak a csodákról ír, amik hétköznapi emberekkel is megeshetnek. Charlie, Tess és Sam is ilyen emberek. Egyszerűek, mégis nagyszerűek.
Megszereted őket, aztán kapsz egy olyan pofont a történettől, amire nem vársz, mert ilyen nincs…
Szorítasz nekik, mert tudod, hogy az a két szerencsétlen megérdemelné végre a boldogságot, de az valahogy nem akar összejönni…. A happy endre a való életben is sokat kell küzdeni és várni…
Megértettem a címét, megértettem az üzenetét a történetnek. Csodálatosan megírt történet arról, hogy miért Merülj alá az álmodért! .

3 hozzászólás
>!
tündérrózsa P
Ben Sherwood: Merülj alá az álmokért!

Van úgy, hogy egy-egy régen halogatott könyv olvasása után felteszem magamnak a kérdést: Ezt eddig miért is nem olvastam? Van úgy, hogy nem tudok rá válaszolni, de van (mint most is), hogy úgy érzem, most jött el az ideje. Most kellett megtalálnia engem ennek a történetnek, és azt hiszem, ennél jobbkor nem is jöhetett volna. Megint kaptam egy adag reménylöketet, megerősítést, hogy sohasem szabad feladni.
Az egész nekem kicsit a Szellemekkel suttogó és a Ha igaz volna… különös egyvelegére emlékeztetett, ami nem feltétlenül baj, mert mindkettőt szeretem, csak folyton ezek jutottak eszembe olvasás közben. Összességében nagyon aranyos és megható történet, ugyanakkor kicsit nyomasztó is számomra. A karakterek szerethetőek, eleinte Charlie-t annyira nem kedveltem, de ez nem tartott sokáig.
@Csingike most újra megköszönöm, hogy pár éve ezt választottad szülinapomra és megajándékoztál vele, és azt is, hogy most ezt választottad ki nekem. ^^

2 hozzászólás
>!
crissy P
Ben Sherwood: Merülj alá az álmokért!

Jó érzés néha elhinni, hogy csodák igenis léteznek.

>!
Véda MP
Ben Sherwood: Merülj alá az álmokért!

Jólesően túlszaladt az emberen, de még annyi utóérzetet sem hagyott, mint a Charlie haján végigborzoló szél…

>!
Szédültnapraforgó
Ben Sherwood: Merülj alá az álmokért!

2015. augusztusában megnéztem a filmverziót, és eldöntöttem, hogy könyvben is szeretném elolvasni. Minimális eltérés volt a könyv és a film között, de hangulatát tekintve és a lényeg, ugyanaz. Most egész jól összehozták.
Ez a történet tele van csodákkal és tragédiákkal, akárcsak az élet maga.
Minden szereplője egytől egyig nagyon szimpatikus volt.
Nagyon jó gondolatokkal gazdagodtunk, például, a tűzoltók mentési szabályairól:
1. Az ég vigyáz a bolondokra és a részegekre
2. Ha a gyerek csendben van, kezdhetsz félni.

A Holdas idézet gyönyörű és elgondolkodtat:
„Meglátta a Holdat a horizonton. Biztos volt benne, hogy Isten tette oda emlékeztetésül, hogy mennyire kicsi helyünk van a világban. Arra emlékeztet, hogy ami szép, az múlandó.”

Még egy érdekesség:
„Az a kölyök túl sok pénzt keres – jegyezte meg egy öreges hang a pult mögül. – Ez is csak azt bizonyítja, hogy a gazdagoknak több adót kellene fizetniük.”

Polcz Alaintől olvashattuk, hogy ideje az öregségnek, ideje a meghalásnak. Ebben a könyvben ezt cáfolják:
„A Biblia téved. Nincs az ember életében mindennek ideje. Nincs minden tettnek rendelt ideje.”

Könnyű, gyorsan haladós olvasmány, néha eléggé szomorkás hangvételű, gyengébbek, még meg is sirathatnak pár jelenetet :) Egyszer mindenképpen érdemes elolvasni. És megnézni :) Zac Efron remek volt benne, mint Charlie.


Népszerű idézetek

>!
Ninácska P

Köszönöm a lélegzet ajándékát.
Köszönöm az élet ajándékát.
Köszönöm minden egyes perc ajándékát…

34. oldal

>!
könyvmolygirl

– De leginkább az az érzés hiányzik – folytatta –, amikor lefekszel éjjel, és felébredsz reggel. Az az érzés, hogy a világon minden a legnagyobb rendben van. Tudod, az a csodálatos érzés, hogy egész vagy, hogy megvan mindened, amire vágysz, és nem hiányzik semmi. Néha, amikor felébredek, egyetlen pillanatra ezt érzem. Néhány másodpercig tart csak, aztán eszembe jut, hogy mi történt, és hogy azóta már semmi sem a régi.

133. oldal

>!
Detty89 P

Ez a halál és az élet. Mi mind tovább ragyogunk. Csak ki kell nyitni a szívünket, élesíteni az érzékeinket, és figyelni. Egy falevél, egy csillag, egy dal, egy nevetés. Észre kell venni a kis dolgokat, mert valaki kapcsolatot próbál teremteni. Qualcuno ti ama. Valaki szeret téged.

258. oldal

>!
Trudiz P

– Várd ki az igazi szerelmedet! – intette Nana. – Soha ne alkudj meg!

107. oldal

>!
kissüti

– Vannak napok, amikor könnyebb. Mintha mindez már a múlté volna, és én is olyan vagyok, mint bárki más. Aztán minden átmenet nélkül visszazuhanok ebbe az állapotba, a régi gondolatok ismét befészkelik magukat a fejembe, és képtelen vagyok szabadulni tőlük. Ilyenkor nem szeretem, ha mások megzavarnak. Így azután marad a temető, és zenét hallgatok meg könyvet olvasok. Soha nem tudom előre, mikor áll be ez a kínzó állapot. Olyan ez, mint az időjárás: az egyik nap még kék az ég, a következő napon pedig már esik és mennydörög.

>!
kissüti

Vajon a halott szomorúsága átkerül-e az élőkre? Vajon érzik-e az eltávozottak az itt maradottak fájdalmát?

187. oldal

>!
Kler

bízz a szívedben,
ha a tenger lángra kap
(és akkor is szeretettel élj,
ha a csillagok visszafelé járnak)

93. oldal

>!
tamii

– Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt. Megvan az ideje a születésnek, és megvan az ideje a meghalásnak. Megvan az ideje az ültetésnek, és megvan az ideje az ültetvény kitépésének. Megvan az ideje a sírásnak, és megvan az ideje a nevetésnek. Megvan az ideje a gyásznak, és megvan az ideje a táncnak. Megvan ideje a megkeresésnek, és megvan az ideje az elvesztésnek. Megvan az ideje a szeretetnek, és megvan az ideje a gyűlöletnek…

>!
PimPo

– Mit gondolsz, fogunk még labdázni?
– Persze – válaszolt Sam. – Egy szempillantás alatt újra együtt leszünk. És akkor miénk az örökkévalóság.
– Ígérd meg, hogy nem fogsz elhagyni – kérte Charlie.
– Ígérem.
– Esküszöl? – kérdezte, és meglepődve azon kapta magát, hogy a sok évvel korábban elhangzott beszélgetést ismétli meg.
Most azonban Sam volt az, aki Charlie-t vigasztalta.
– Esküszöm – ismételte meg az öccse.
– Így görbülj meg?
– Így görbüljek meg – mutatta utána Sam. – Szeretlek!
– Én is szeretlek!

242-243. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
E. Lockhart: A hazudósok
Jessica Park: Flat-Out Love – Szeretni bolondulásig
Kiera Cass: A szirén
J. L. Armentrout: Ónix
Kevin Williamson – Julie Plec: A kezdetek
Cassandra Clare: Árnyak ura
Dennis Lehane: A Mystic River rejtélye
Dennis Lehane: Titokzatos folyó
Louisa May Alcott: Kisasszonyok