System ​of a Down 17 csillagozás

Ben Myers: System of a Down

Az örmény származású tagokból álló System Of A Down egyike azon kevés rockzenekaroknak, amelyek amellett, hogy egy koncerten az agyunkat is eldobhatjuk tőlük, bizonyos „üzenetet” szeretnének eljuttatni a hallgatósághoz (illetve azokhoz is, akik nem hallgatják őket), és egyike azon nagyon kevés rockzenekaroknak, amelynek ezt sikerült is véghez vinnie.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Legendák élve vagy halva Cartaphilus

>!
Cartaphilus, Budapest, 2009
234 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632660981 · Fordította: Szántai Zsolt

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Avril Lavigne · Jack Black · Richard Cheese


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

DoraCraiban IP>!
Ben Myers: System of a Down

11 éves voltam, amikor először találkoztam a System zenéjével. Úgy történt az eset, hogy egy teljes napon át nézegettem-hallgattam a 2002-es Big Day Out fesztivál élő SOAD koncertfelvételét, aminek az lett az eredménye, hogy a nap végére fellázadtam, és letéptem a falaimról az akkoriban a szobámat díszítő popsztárok posztereit. (Tudom, nagyon drámainak hangzik, de épp ellenkezőleg, felemelő érzés volt! :D) „Ráment” az egész nyaram, hogy alaposan megismerjem a SOAD-ot, rongyosra hallgattam a lemezeket. Gyakorlatilag a tinikorom első meghatározó rockegyüttese voltak ők, és ahhoz is nagyban hozzájárultak, hogy komolyabban elkezdett érdekelni az angol nyelv. Miattuk születtek meg az első kezdetleges, gyerekes fordítgatásaim, amikor a dalok szövegeit próbáltam átültetni magyar nyelvre, ráadásul úgy, hogy rímeljenek… (még ma is megszenvednék velük). Egy szó, mint száz, lehet, hogy 11-12 évesen még nem fogtam fel ésszel az örmény népirtást és a hasonló fogalmakat, de a zene már akkor is magával ragadott.
Valami különleges, jóleső keretet kapott a közös múltam a Systemmel, amikor áprilisban itt a molyon találkoztam egy karccal, amiben azt olvastam, most azonnal nézzem élőben a System jereváni koncertjét, amit az örmény népirtás 100. évfordulója alkalmából szerveztek meg. Hát, 12 évvel azután, hogy megismertem a bandát, így „viszontlátni” őket élőben, a karrierjük egyik legfontosabb eseményén, úgy, hogy ma már értem a dalszövegek célját… bevallom, megkönnyeztem a koncertet. Annyi mindent köszönhetek ennek a zenekarnak.
Ez a könyv pedig csak kiegészítette a történetüket, befoltozta a lyukakat, amiket nem értettem eddig, választ kaptam pár kérdésre. Tehát elérte célját, nagyon jó olvasmány volt.
Köszönöm System, köszönöm Ben Myers! :)

Kyupirappa>!
Ben Myers: System of a Down

2018. május tizenhatodika óta hallgatom a zenekart.
Onnan tudom a pontos dátumot, hogy egy tehetséges fiatal, művésznevén Sleepykinq a Peephole című számhoz készített egy rövid, animációs feldolgozást, amit ezen a napon töltött fel az internetre. spoiler Érdekesnek találtam azt a zenét, így letöltöttem az egész System Of A Down albumot, ami szerelem lett első hallásra. Később szép sorjában jött a többi album is meghallgatásra, ekkorra már nagy volt a szerelem közöttünk, bár a zenekar háttértörténetéről morzsákat tudtam csak, aztán láttam, hogy létezik róluk szóló könyv, el is határoztam, hogy nekem az a könyv mindenáron KELL, meg is szereztem, elolvastam és írom is róla az értékelést.

Nagyon szépen összeszedett könyv a zenekar történetéről, rendesen haladt időben. Bár a történelem nem tartozik a kedvenc tantárgyaim közé, itt még az azzal kapcsolatos információkat is faltam (Az örmény népirtásra és a politikai vitákra gondolok), hiszen fontos szerepet játszottak a zenekar történetében. Örültem, hogy az összes tag múltját is megismerhettem, nem csak az együttesét. Minden kérdésemre választ kaptam az olvasás során. Emellett számtalan olyan tényről is olvastam, amik eléggé megleptek, ilyenek mondjuk a koncerteken történt vad emberek háborgása, elszabadulása, vagy az, hogy Serj a zenekar előtt számítógépes programokat írt, Daron és Shavo pedig füveztek, amiért Shavót majdnem le is tartóztatták.
A könyv szerzőjének stílusát is imádtam, néha felnevettem a mondatain, de nem minden gondolatával értettem egyet (pár szám eseténél, amiket nagyon szeretek, azt írta, nem olyan jók, vagy fordítva).
Az egyik, ami a könyvben idegesített, azok a helyesírási, elgépelési, esetleg logikai hibák, legalább ötöt számoltam össze, a másik, ami szúrta a szemem, a végén található képek egyikénél, amelyiken együtt áll a csapat, az alul található felirat összekeverte Daront és Johnt…. Nem tudom, hogy a magyar kiadás hibája-e vagy sem, de szerencsére annyira nem rontott a könyv élményén.

A könyvnek köszönhetően jobban megértettem a zenekart, még inkább megszerettem őket. Akik nagyon szeretik az együttest, azoknak kötelező olvasmány.

>!
Cartaphilus, Budapest, 2009
234 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632660981 · Fordította: Szántai Zsolt
Kovács_Cintia_2>!
Ben Myers: System of a Down

Azért ment olyan lassan az olvasás, mert rossz volt. Politika, lemezkritikák, ennek meg annak a véleménye meg nem olyan régen volt történelmi események firtatása, ennyit adott a könyv. Ki a frászt érdekel hogy totál ismeretlen vagy zeneileg nem releváns emberek hogy fogadták a zenekart?! Kit izgat, hogy melyik szám kezdődik 2/4-es szaggatott sztakattóval?!
A zenekar életét, történeteit, lényegét csak nyomokban tartalmazta, de az is csak amolyan kis idézetgyűjtemény volt.
Az írás jellege szó szerint az unalmas tankönyv kategória. Tartalmát tekintve, pedig a következőt tudnám mondani: adjatok nekem 2 hetet, korlátlan internet hozzáférést, és egy billentyűzetet, amin elég ha csak a CTRL, a C, és a V billentyűk működnek és tádámm, írok én is ilyen könyvet akármelyik kedvenc zenekaromról.
Én mondom, a zenészekről a legjobban saját maguk tudnak írni. Meg lehet nézni Tony Iommi meg Scott Ian könyvét, az ember betegre röhögcséli magát, és közben mindent megtud ami érdekes.

anglee>!
Ben Myers: System of a Down

Imádtam, imádtam, imádtam!
Gimis korom meghatározó zenekara volt, éltem-haltam értük.
A könyv nem csak a zenekarról szól, a környezetüket is módszeresen körülírja, egységként is rengeteg infót kapunk, és a magánéletükből is potyogtat morzsákat, plusz feltár olyan kulisszatitkokat, amikről halvány lila gőzöm sem volt eddig.
Az örmény történelembe is betekintést enged, sőt, még a 2001-es terrortámadásról is beszámol, ezzel kerek egységet adva és teljes mértékben érthetővé téve miről is szól valójában a System of a Down. Tiszteletre méltó emberek, a zenéjüktől meg meg lehet őrülni! ..és meg is kell
Aki nem ismeri még őket, sürgősen kezdje el hallgatni, a legelső albummal kezdve a dalaikat, és nagyon gyorsan szeresse is meg!

sheena>!
Ben Myers: System of a Down

Kövezzetek meg, de én szeretem Ben Myers stílusát. Nekem kifejezetten tetszik, hogy nem csak arról az egy adott együttesről ír, ami a címben szerepel, hanem egy teljes körképet kapunk az adott korról/zenei stílusról.
Habár pár dologban ütközik a véleményünk, azért jó kis könyv volt ez, érdekes infókkal :)
p.s. És igen, elfogult, de legalább tudja magáról, és van olyan korrekt, hogy ezt kiemeli az előszóban is.

1 hozzászólás
schummyka>!
Ben Myers: System of a Down

Első zenekar-könyv olvasásom, így nincs összehasonlítási alapom, de szerintem nagyon jól összerakott…Az elején bemutatja a tagok életútját röviden, majd következik a SOAD története. Mindezt úgy, hogy közben folyamatosan ír a zenekart körülvevő egyéb csapatokról és nagyobb történésekről is (pl. szeptember 11). A megjelent albumokat is végigveszi az író: minden dalról így pár mondatot, ill. a klipforgatásokról is beszámol. Itt jegyzem meg, hogy a könyv 8 fejezetből áll, a fejezetcímek többsége pedig számcím lenne, de….sajnos le lettek fordítva magyar nyelvre – kár érte :(

A könyv szerintem igényes megjelenésű: színes papír védőborítós, a végén pedig 12 (+2) színes oldal található a zenekar tagjairól + diszkográfia is van benne! Egyetlen „negatívuma” talán – a legtöbb könyv ~1 mérettel nagyobb betűtípust használ, de ez nem zavaró egyáltalán.

/Kedvencem a SOAD, a Toxicity pedig szerintem a legjobb album ever…Olvastam a többi értékelést a könyvről – nekem nem volt egyáltalán zavaró az említett „örmény holokauszt” olvasáskor, fel se tűnt, hogy túl gyakran szerepel(?)…sőt különösen tetszett Serjnek egy-egy interjúrészlete, ami történelmi/politikai töltetű volt – szerintem eléggé jól látja a világban történő dolgokat, annak ellenére h félig-meddig amerikai….Remélem lesz még SOAD album a jövőben!/

Why don't presidents fight the war? (System of a Down – B.Y.O.B)

Txypy>!
Ben Myers: System of a Down

Felidegesített a könyv eleje, mert minden egyes oldalon szerepelt az „örmény holokauszt” kifejezés. Oké, értjük, hogy ez fontos része a zenéjüknek, de azért más is van benne. Az író utána leszállt a témáról, úgyhogy végülis jó kis könyv volt ez.

1 hozzászólás
L_L>!
Ben Myers: System of a Down

Kicsit később jutottam el addig, hogy végre értékeljem a könyvet, de most itt vagyok (és olvasás közben folyamatosan jegyzetelem – sajnálatos, de kellett).

Az első és legszembetűnőbb hiba az az volt, hogy TÖMVE volt helyesírási hibával. Rendkívül zavaró. Egy idő után már csak azért olvastam a könyvet, hogy új helyesírási hibára „csaphassak le”.

Ben Myers stílusa számomra kifejezetten ellenszenves volt. Mégis ki az aki ennyi idegen szót tesz bele egy olyan könyvbe, ami egy bandáról szól? Nemár… egy metal/rock együttesről íródott könyvhöz komolyan értelmező kéziszótárt kell alkalmazni? Miért nem tudott olyan laza stílusban íródni, mint Ozzy Osbourne könyve?

Igazából nem hogy megszerettem az együttest ezután a könyv után, hanem éppen kiábrándított. Volt egy elképzelésem egy bandáról amelyik tüntet, adakozik, tényleg, minta emberek. Erre mit olvasok? Folyamatosan füveznek és összeverik egymást. Ben Myers! Köszönöm, hogy kiábrándítottál a kedvenc bandámból.

Egy idő után már az örmény holokauszt folyamatos felhozása is idegesített. Én nem azért vettem kézbe ezt a könyvet, hogy szenvedésről olvassak. Én a bandáról akartam olvasni, róluk. Az a gond, hogy ez alig történt meg, ellenben MINDEN MÁSRÓL nagyon jól informált lettem.

Illetve a dalokat nekem az magyarázza el, aki írta. Nekem is lehet egy elképzelésem, mégsem venné be senki, mert ez csak az én fantáziám szüleménye. Nem vagyok kíváncsi Mr. Myers ötleteléseire.

Értem én amúgy a különbséget. Ameddig Ozzy és Manson ott volt a könyv írásakor, ez a könyv interjúkból, felvételekből állt össze. Sajnos ez így is, úgy is borzalmas lett. 3 csillag, de csak mert szeretem a Systemet.


Népszerű idézetek

Xab>!

„Soha ne félj attól, hogy az emberek mit mondanak az öltözködésedről – mondta Serj. – Viselj, amit akarsz, és magasról tegyél azokra, akik kritizálják a megjelenésedet. Ha tetőtől talpig feketébe akarsz öltözni, tedd azt; ha rózsaszínbe, akkor tedd azt. Ez is része annak, hogy szabadon és önállóan gondolkodsz, hogy nem foglalkozol azzal, mit mondanak mások, mert ha úgy éled le az életedet, hogy állandóan csak azt nézed, mit szólnak az emberek, sosem leszel boldog. Idősebb leszel, elérkezel a húszas éveid végére, és nem leszel boldog ember, mert valójában azért élsz, hogy megfelelj másoknak. Önmagadért élj!” "Én már játszottam meztelenül is, úgy, hogy a mellemre fel volt írva, hogy »fos«" – tette hozzá Daron, és megvonta a vállát.

87. oldal

1 hozzászólás
DoraCraiban IP>!

„Ami a szöveget illeti, az >Aerials< egy újabb megfigyelés – magyarázta el nekem Daron. – Rengeteg dalt írok úgy, hogy ilyen képek vannak a fejemben. Ennél egy nyomorék gyereket láttam – nem vagyok biztos benne, hogy ez a politikailag korrekt kifejezés –, egy cirkuszban, ahol éppen a légtornászok mutatványát csodálja. Személyesen sosem láttam ilyesmit, ezek csupán látomások, amik a fejemben jelennek meg. És láttam az embereket a gyerek körül, egymással beszélgettek, csak fecsegtek, és nem értékelték a légtornász produkcióját. Az egész azt mutatja meg, hogy mennyire elvesztettük a kapcsolatunkat az élet egyszerű dolgaival. Arról szól, hogy azok, akik egyszerűbben gondolkodnak, mint mi, a többség, el tudnak csodálkozni olyan dolgokon, amikre mi oda sem figyelünk, mert adottnak vesszük. Arról szól, hogy már nincs kapcsolatunk az élet egyszerű dolgaival, és hogy bizonyos esetekben egy hátrányos helyzetű gyerek érzékenyebb, mint mi, ha a dolgok befogadásáról van szó.”

154. oldal

Kovács_Cintia_2>!

Életemben egyszer nyúltam LSD-hez, bevettem, aztán megnéztem az Ördögűzőt; a szobában mindenki, aki ott volt velem, kiborult, de én úgy voltam vele, hogy »tudom, hogy kezeljem a dolgot, már jártam a pokolban«…

schummyka>!

„Én nem tartom politikus dalnak – mondta Daron. – A szöveg így szól: Why don't presidents fight the war?*, de ennek nincs köze a politikához vagy máshoz. Ez csupán egy vélemény. Ez csupán egy kérdés. Azt hiszem ez több, mint politika, mert mi olyan kérdéseket vetünk fel, amit a hatalom jelenlegi, vagy jövőbeli birtoklói nem szeretnének hallani. Ez inkább társadalmi kommentár, ha már neveznem kell valaminek. Szerintem a dal egyszerre több mindenről szól, nem csak egy dologról.”
*Miért nem az elnökök vívják a háborút?

200. oldal, 7. fejezet - Hozd a saját bombád! (Cartaphilus, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: háború
DoraCraiban IP>!

„Akkoriban, amikor pár kemény sráccal lógtam együtt, előfordult, hogy a bulikra magammal vittem az akusztikus gitáromat, és elénekeltem a saját dalaimat. Ezek többnyire balladák voltak. Ahogy eljátszottam őket, a kemény srácok közül néha sírva fakadt egy-kettő. Amikor láttam, hogy képes vagyok olyan dalokat írni, ami megérinti az embereket, úgy gondoltam, bármit elérhetem a zenémmel.” (Daron)

42. oldal

schummyka>!

„Tulajdonképpen ez is csak egy év a sok millió közül, amióta ez a bolygó létezik – felelte Daron, amikor az egyik magazin munkatársa a milleniummal kapcsolatos kérdést tett fel neki. – Lehet, hogy lemegyek a postára, és lelövök egy jó pár embert…” tette hozzá szarkasztikusan.
„Szerintem az új évet örömmel, baráti hangulatban kellene üdvözölni – mondta Serj. – Arra az évszázadra, amit magunk mögött hagyunk, a fajirtás és a halál korszakaként fogunk emlékezni. Ebben az évszázadban többen haltak meg emberi kéz által, mint korábban bármikor. Az utóbbi időben azonban végbement bizonyos változás, az emberek ébredni kezdtek, és ezt nagyon érdekes figyelemmel követni. Ami most folyik, az lehet, hogy a vég kezdete, de az is lehet, hogy az újjászületésé. Egy technológiai szempontból fejlett társadalomban élünk, amely megfosztja az embert a lelkétől és a szívétől. létrehoztuk a magányt, méghozzá a legrosszabb formájában, és ez a magány az oka annak, hogy bizonyos emberek túllépnek az emberiesség határán.”

125. oldal, 5. fejezet - Harcolunk a pogányok ellen (Cartaphilus, 2009)

Kapcsolódó szócikkek: millennium
Kovács_Cintia_2>!

Sok bandát hallani, ami legalább olyan súlyos, mint a Black Sabbath, sok olyat hallani, ami olyan kemény, mint a Slayer, de a System Of A Down hangzása egyetlen olyan együttesére sem hasonlított, amit korábban hallottam… És ezzel együtt még kemények is voltak.

Kapcsolódó szócikkek: Black Sabbath · Slayer (zenekar) · System of a Down
Kovács_Cintia_2>!

Elboldogulni azokkal az őrült Slayer rajongókkal… nos, ez igazán jellemformáló feladat.

Kapcsolódó szócikkek: Slayer (zenekar)
Kovács_Cintia_2>!

A System zenéje csak akkoriban kezdett eljutni a rajongók tömegéhez, de a hírük jócskán megelőzte őket, és a Lengyelországban, Magyarországon, Horvátországban és Görögországban tett villámlátogatások során még több hívet szereztek maguknak.

DoraCraiban IP>!

„Mi van akkor, ha előadunk pár dalt a politikáról? – kérdezte Daron. – Miért is ne tennénk? Elég kaotikus időket élünk. Nagyjából azt érezzük, amit a zenészek az 1960-as években érezhettek. Akkoriban a legfontosabb téma a háború és a rasszizmus volt. Azóta eltelt negyven év, de gyakorlatilag semmi sem változott. Bush pillanatokon belül belevisz minket az Irak elleni háborúba… Ilyen helyzetben mit kellene tennem? Írjak szerelmes dalokat? A francba, nem! Erre egyszerűen képtelen lennék.”

181. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Duff McKagan: It's so easy
Bakó Csaba: Tankcsapda
Illyana Sanara: Vadmacskák
Jon Wiederhorn – Scott Ian: A gitáros faszi az Anthraxből
Rex Brown – Mark Eglinton: A Pantera igaz története
Dudich Ákos – Pritz Péter: ABC 0-24
Kiss Sándor: Elefántdübörgés
Stephen Davis: Aerosmith
Molnár Éva: Lord
Joss Stirling: Angel