Kém ​és áruló 4 csillagozás

A hidegháború legnagyobb kémtörténete
Ben Macintyre: Kém és áruló

1985 egyik meleg júliusi estéjén középkorú férfi állt Moszkva szívében, egy nyüzsgő sugárúton a járdán, kezében műanyag bevásárlószatyorral. Szürke öltönyében, nyakkendőjével pont úgy nézett ki, mint bármely más szovjet ember. Egyedül a szatyor volt kissé gyanús, mert a brit szupermarket, a Safeway vörös logója díszelgett rajta.

A férfi az MI6 kémje volt. A KGB főtisztjeként több mint egy évtizeden át felbecsülhetetlen értékű titkokat juttatott el folyamatosan brit irányítóinak a szovjet hírszerzési gépezet mélyéből. Soha még nem okozott egyetlen kém sem ekkora károkat a KGB-nek. A safewayes szatyor jel volt: ez indította be a szökési tervet, amellyel kicsempészték a Szovjetunióból.

Ezzel vette kezdetét a kémkedés történetének egyik legvakmerőbb, egészen rendkívüli eseménye. Kém és áruló oldalain Ben Macintyre bemutatja az árulás, a kettős játék és a puszta bátorság elemeiből összeálló történetet, ami mindörökre megváltoztatta a hidegháború menetét.

>!
GABO, Budapest, 2019
426 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634068594 · Fordította: Tamás Gábor

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 30


Kiemelt értékelések

mate55 >!
Ben Macintyre: Kém és áruló

Ben Macintyre: Kém és áruló A hidegháború legnagyobb kémtörténete

A hidegháború meglepő története egy olyan „sakktáblán”, ahol a legfontosabb fegyver az információ, amikre a kémelhárítás folyamatosan és akkurátusan vadászik. A szerző ezúttal a kettős ügynökök sorsára, gondolkodásmódjaira, a titkosszolgálatok megtévesztési akcióira, a szigorúan titkos ügyek aktáira helyezi a hangsúlyt, melynek hátterében azért ott van a politikai előítéletektől terhes világ is. A titkosszolgálat játszmáit, egy kém életén keresztül mutatja be, de „láthatjuk” a szovjet hatalom (ezen belül a KGB) működését, módszereit. Sokat elárul a félelemben és kettős tudattal élő ország mindennapjairól, de a korszak hidegháborús légköréről is. Ezt a nagyhatalmak közt zajló kétpólusú harcot sikerült minden propagandától mentesen papírra vetnie, beleoltva a sorokba a kor szellemiségét, feszült atmoszféráját. Az egész egy történelmi példázatnak fogható fel, egy olyan igaz ember meséjének, aki hiába nem lett világhíres, mégis tagadhatatlanul érdemes volt könyvet írni róla. Ben Macintyrnek sikerült egy, már agyonismételt témát feldolgoznia úgy, hogy az mégis újszerű legyen és a legtöbb ilyen jellegű alkotással ellentétben ne közömbösséget, hanem továbbgondolást váltson ki. Oleg Gorgyijevszkij KGB ügynök élete példát mutat. Az embertelenség elleni lázadás vezeti az MI6 soraiba. Az életképtelenség alapérzésével, egyszerre csak egy „terrorista” lesz, mint aki hirtelen megvilágosodott. A Nyugat felé fordul és kettős ügynökké válik. Tettével megváltoztatta a világot, ezáltal, vitathatatlanul segített a hidegháború lezárásában is. Fogyaszthatóan politikai, kellően történelmi, mértékletesen drámai, ezáltal az eredmény egy káprázatos kémtörténet, egy nagyteljesítményű kémkedés intim portréja.


Népszerű idézetek

eeucrw>!

Veronica Price képességei jóval túlmutattak a gépíráson és az iratrendezésen. 1972-ben letette a vizsgát, és a brit titkosszolgálat egyik első női tisztje lett. Öt évvel később kinevezték a P5, a szovjet ügynökkezelői csoport alosztályvezető-helyettesének. Nap mint nap beutazott Surrey-ből, ahol megözvegyült édesanyjával, testvérével, Jane-nel, számos macskával és egy nagy bone china porcelángyűjteménnyel lakott.

Ben Macintyre: Kém és áruló A hidegháború legnagyobb kémtörténete

eeucrw>!

Az MI6 fedőneveinek felelőse egy Ursula (valóban így hívták) nevű titkárnő volt. „Az ember felhívta Ursulát, és megkérdezte, mi a következő a listán. De ha nem tetszett neki, akkor újra felhívhatta, és megpróbálhatta rávenni, hogy adjon egy jobbat. Esetleg egy egész sor fedőnevet is kérhetett az ügy különböző részeire, aztán kiválasztotta azt, amelyik a legjobban tetszett.”

Ben Macintyre: Kém és áruló A hidegháború legnagyobb kémtörténete


Hasonló könyvek címkék alapján

John le Carré: Galambok alagútja
John le Carré: A titkos zarándok
Jason Matthews: A Kreml jelöltje
Colleen McCullough: Túl sok a gyilkosság
Joël Kotek: Az ifjú gárda
Nelson DeMille: Kémjátszma
Viktor Szuvorov: Akvárium
Práczki István: Kémjátszmák
Pavel Minarik: A felderítő visszatér
John le Carré: Ügynök a terepen