Kém ​a csapatban 15 csillagozás

Kim Philby és a nagy árulás
Ben Macintyre: Kém a csapatban

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ügynök, kettős ügynök, sármőr és áruló. Kim Philby, az angol titkos szolgálat, az MI6 egyik vezetője a hidegháború idején, sok éven át elárulta a Szovjetuniónak a legtitkosabb angol-amerikai hadműveleti terveket, ezért sok bátor ember halála szárad a lelkén. Számos egyetemi társát szovjet ügynöknek szervezte be, ők voltak a híres „cambridge-i ötök".
Életét Moszkvában, a KGB oltalma alatt fejezte be. Hallatlanul izgalmas életrajz a 20. század egyik legnagyobb csalásáról.

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
GABO / Talentum, Budapest, 2015
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636899806 · Fordította: Tábori Zoltán

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

paf P>!
Ben Macintyre: Kém a csapatban

Ben Macintyre: Kém a csapatban Kim Philby és a nagy árulás

Az első néhány fejezet majdhogynem tankönyvízűen lapos információhalmaz, sem igazi mélysége nincs, sem olvasni nem élvezetes. Utána viszont valahogy összeáll a könyv, és onnantól megfelelően érdekes. Nagyon tetszett, hogy spoiler. A könyv azt a benyomást kelti, hogy MacIntyre most is alapos munkát végzett, és a kutatásának az eredményeit próbálja visszaadni.

A The spy and the traitor-t azért jobb volt olvasni (és abban is spoiler).

Salsita>!
Ben Macintyre: Kém a csapatban

Ben Macintyre: Kém a csapatban Kim Philby és a nagy árulás

Pont mint egy Le Carré regény – csakhogy ezt az élet írta. És Macintyre stílusa sokkal humorosabb, a téma komolysága ellenére.

bibo65>!
Ben Macintyre: Kém a csapatban

Ben Macintyre: Kém a csapatban Kim Philby és a nagy árulás

Egész jó életrajzi regény, meglehetősen könnyen olvasható. Bár az elején elég nehezen indult (nekem), de a végére igen érdekes és izgalmas lett. Fura, hogy az élet mindig tudd vadabb dolgokat produkálni, mint a fantázia. Nekem tetszett.

mamono P>!
Ben Macintyre: Kém a csapatban

Ben Macintyre: Kém a csapatban Kim Philby és a nagy árulás

Egy olyan szakaszáról olvastam a történelemnek, ami nem igazán volt issmmerős előttem. A kémek világa magában is érdekes. És most itt nem az eltűlzott, a filmekben látott, vagy könyvekben olvasott fikciós kémekről beszélek, hanem azokról, akik a valóságban végezték ezt a munkát. Izgalmas, érdekes könyv volt, tele olyan fordulatokkal, amiktől leesett az állam. Kim Philby valahogy sehogy sem fogyott ki a szerencsés fordulatokból. Az ő szerencséje kvázi végig megmaradt, annak ellenére is, hogy a végén „elkapták”.
Fura volt egy olyan valós személyről olvasni, aki ennyire képes volt megosztani a személyiségét, ennyire „két” oldalra is dolgozni, és hogy menni ideig bolonddá tudott tenni szinte mindenkit maga körül. Az is „lenyűgöző”, hogy mennyi ideig el tudta rejteni a tevékenységét. De az az igazság, hogy ehhez is beállítottság kell. Végül is mindent elárult, a családjait, a barátait, a hazáját. ez már nem is hithűség, hanem fanatizmus volt, nem? Fura ennyire beleátni egy fanatikus személy életébe.
A történet fordulatos volt – pedig az élet írta. A szerző pedig olvasmányosan írt. Jó könyv volt.


Népszerű idézetek

Salsita>!

A Bordói Bor művelet simán haladt a maga útján, ami azt feltételezi, hogy a felettesek körében senki nem fordított kellő figyelmet rá. Michael Williams, az MI6 ellenőrzésével újonnan megbízott külügyminisztériumi tisztviselő kapott egy listát a lehetséges műveletekről a szovjet látogatással kapcsolatban. […] Rövid idő múlva megjegyzés nélkül visszaadta a dossziét. Az MI6 feltételezte, hogy ez a Külügyminisztérium jóváhagyását jelenti. Williams feltételezte, hogy valaki nála magasabb rangú már nyilván rábólintott a dologra. Az Admiralitás feltételezte, hogy ez az MI6 felelőssége, merthogy ők hajtják végre az akciót, és az MI6 feltételezte, hogy az Admiralitás dirigál, merthogy az kért elsőként információt. És a miniszterelnök feltételezte, hogy egyetlen kém se csinál semmit, merthogy ő erre adott utasítást.

229.-230. oldal

Ben Macintyre: Kém a csapatban Kim Philby és a nagy árulás

Salsita>!

Az alkohol azokban a napokban annyira az MI6 kultúrájának a részévé vált, hogy egy antialkoholista a soraikban felforgató elemnek tűnhetett, vagy még annál is rosszabbnak.

332. oldal - Utószó

Ben Macintyre: Kém a csapatban Kim Philby és a nagy árulás


Hasonló könyvek címkék alapján

Martin Amis: Koba, a rettenetes
Robert Graves: Én, Claudius
Jeffrey Archer: A dicsőség ösvényein
Daisy Goodwin: Viktória
William Somerset Maugham: Az ördög sarkantyúja
Norman Lewis: Nápoly, 1944
Edmund de Waal: A borostyánszemű nyúl
E. Pára – L. Naprava: Tizenhét év álarcban
Benedek István Gábor: Ez lett a vesztünk, mind a kettőnk veszte…
Mata Hari