Dupla ​csavar 11 csillagozás

A normandiai partraszállás kémtörténete
Ben Macintyre: Dupla csavar

Fedőnevük: ​Bronx, Brutus, Kincs, Tricikli és Garbo.
Öt, különböző nemzetiségű kettős ügynök története, aki tevékenységével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 1944. június 6-án a D nap megváltoztassa a második világháború menetét.
A szövetséges haderők titkos szolgálatai – az MI6, az MI5, az FBI – és a francia ellenállás kettős ügynökökből felállították a Dupla Csavar elnevezésű kémhálózatot azzal a céllal, hogy a németeket hamis információkkal lássák el a partraszállás helyéről és idejéről. Tevékenységük eredményességét mutatja, hogy Hitler a kémjelentések alapján a szövetségesek nagy támadását a Calaisi-szorosban és Norvégiában várta június 7-én és 8-án, a szövetségesek pedig biztonságosan partra tudták tenni embereiket Normandiában június 6-án.
A Dupla Csavar-hálózat veszélyes és bonyolult játszmáját egy zseniális angol hírszerző, Tommy „Tar” Robertson irányította egy dohányfüstös londoni irodából a krikett játékszabályainak megfelelően. A főszereplő pedig öt… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
GABO, Budapest, 2013
426 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636897031 · Fordította: Tábori Zoltán

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kuszma P>!
Ben Macintyre: Dupla csavar

Ben Macintyre: Dupla csavar A normandiai partraszállás kémtörténete

A második világháború titkos eseménytörténete: miközben a felszínen gyűrik egymást a milliós hadseregek, a mélyben a szellemek is tusakodnak. Macintyre megpróbálja 400 oldalba belezsúfolni minden idők egyik legsikeresebb és legkomplexebb kémhistóriáját, a Dupla Csavart, amelynek keretében a britek kettősügynökök hadát alkalmazva* elárasztották a nácikat hamis információk tömkelegével, de úgy, hogy a fülükön jöjjön ki – többek között azzal, hogy a partraszállás nem ott lesz, ahol, hanem egészen máshol, ahol meg amúgy nem. A nácik pedig bevették, elhitték, hogy ami Normandiában történik, az csak egy nagyszabású elterelő hadművelet – a többi pedig már történelem. Ebben a küzdelemben a brit kémelhárítás, az MI5 akkora diadalt aratott a német kollégákon, az Abwehren, hogy a fal adta a másikat – a 25 német ügynökből, akit átdobtak Angliába, a szövetségesek húszat bebörtönöztek vagy kivégeztek, négyet „megfordítottak” (vagyis kettős ügynökként vettek alkalmazásba), csak egyetlen egyet nem sikerült elkapniuk. spoiler És ebből az Abwehr mit sem sejtett, csak zabálta két pofára a maszlagot, amit a kettős ügynökök eléjük tálaltak – mindent elárul gyanútlanságukról, hogy az általuk folyósított összegekből a Dupla Csavar hálózata a háború végéig fenn tudta tartani magát. Tehát nem csak átverték az Abwehrt, hanem az egész átverést tulajdonképpen a németek finanszírozták.

(Pótlólagos megjegyzések:
1.) A brit cselvetés aligha sikerült volna, ha az Abwehrt nem Canaris tengernagy irányítja, aki szemmel láthatóan nem különösebben viselte szívén a Harmadik Birodalom diadalát, megvetette a nácikat és Hitlert (később aztán ez okozta vesztét is), a testületet pedig is telepakolta elvbarátaival, akik aztán persze nem szakadtak meg a kémvadászatban.
2.) Bár az angolok toronymagasan megnyerték a kémversenyt a németek ellen, de a szovjetek meg őket alázták meg azzal, hogy a legmagasabb szinten ügynököket építettek be magába a brit hírszerzésbe – a nevezetes cambrigde-i ötöket**. Ebből akár nagy baj is lehetett volna (ne feledjük, a Molotov-Ribbentrop paktum után Hitler és Sztálin rövid ideig szövetségeseknek számítottak), de szerencsére a paranoiás NKVD a tőlük érkező információk többségét „túl jónak” tartotta ahhoz, hogy elhiggye, és sokáig úgy vélte, az ötökön keresztül a brit titkosszolgák akarják őket félrevezetni.
3.) Behozhatatlan előnyt jelentett továbbá a briteknek az Ultra, amelynek segítségével képesek voltak belelátni a német táviratforgalomba – következésképpen nagy pontossággal le tudták követni, hogyan emésztik meg a nácik azt, amivel éppen megetették őket. Egy ilyen szintű visszajelzésről a németek nem is álmodhattak.)

Rosszmájúan mondhatnánk, hogy Macintyre-nek marha könnyű dolga volt: ezek a kettősügynökök olyan hihetetenül excentrikus és exhibicionista bagázs, hogy egy róluk szóló könyvet csak elrontani lehet. Nos, nem rontotta el. (És ne feledkezzünk meg tartótisztjeikről sem, akik a világegyetem egyik legnehezebb feladványát kellett megoldják: olyan személyeket kellett instruálniuk, akik szakmájukból fakadóan voltak tökéletesen megbízhatatlanok. Az, hogy ilyen hatásos fegyvert faragtak belőlük, a maga nemében akkora bravúr, mint bármelyik nyílt csata megnyerése.) Igazán izgalmas könyv – csak azért nem mondom, hogy filmre kívánkozik, mert egy mozinyi időbe ennyi mindent bele se lehetne szuszakolni, és ha sikerülne is, úgysem hinné el senki, hogy megtörtént. Pedig.

* Ráadásul ezen ügynökök zöme teljességgel fiktív volt, gazdag fantáziájú kettős ügynökök ötölték ki őket, egész fantomlégiót hozva létre nem létező walesi sovinisztákból, szószátyár korvettkapitányokból és egyéb sosemvolt kétes egzisztenciákból. Amely sosemvolt egzisztenciák amúgy szintúgy fizetést húztak a német kémelhárítástól.
** https://hu.wikipedia.org/wiki/Cambridge-i_Ötök

19 hozzászólás
bfg3>!
Ben Macintyre: Dupla csavar

Ben Macintyre: Dupla csavar A normandiai partraszállás kémtörténete

Sok kémregénynél izgalmasabb, igazi kémtörténet arról, hogyan játszottak kulcsszerepet a kettős ügynökök és megtévesztő jelentéseik a normandiai partraszállás sikerében. Őszintén szólva az egész így előadva annyira szépen hangzik, hogy az emberben felmerül a gyanú – tényleg igaz ez? Nos, némi utánaolvasás alapján úgy tűnik, igen.
Hpgy miért voltak ennyire bénák a németek ebben az egészben, annak sokféle oka képzelhető el (néhányat említ is a könyv). Amire viszont nagyon kíváncsi vagyok: a német kémek teljesítményére az első világháborúban, és a szerző másik könyvére, amiben a briteket veri át éveken keresztül pár szovjet kém :D

mariannkiss1980 P>!
Ben Macintyre: Dupla csavar

Ben Macintyre: Dupla csavar A normandiai partraszállás kémtörténete

Nagyon érdekes történelmi eseményeket dolgoz fel. Jó volt bele látni a valódi kémek világába. Viszont nagy száraz a feldolgozás. Volt néha egy-egy rész, ahol élveztem is a könyvet, de a nagyrésze unalmas volt. Ez nem a történeteket minősíti, csak a kivitelezést. Illetve számomra ez inkább megtörtént események összefüzése volt, a dupla csavar hadművelet elmesélése, száraz tények alapján, nem regény. Valószínűleg nem éreznék egy kis csalódást, ha dokumentumregénykent, vagy történelem könyvként állok neki az olvasásnak.

lolajos>!
Ben Macintyre: Dupla csavar

Ben Macintyre: Dupla csavar A normandiai partraszállás kémtörténete

Kicsit tépelődtem, hogy érdemes-e komolyabb munkát fektetni a véleményezésbe, amikor a könyv eddigi értékelései szélsőségesen deformáltak (pillanatnyilag a legtöbb a 123 csillag, utána a másodiké csak 4). Az adott él-értékelés amúgy vitán felül remek, de ennyire? Olvastam már más könyvek kapcsán más értékelők kesergéseit, hogy a kiugróan pozitív visszajelzések nem annyira az értékelések minőségét jutalmazzák, hanem sokkal inkább az él-értékelő sleppjének követőinek nagyságát, ismertségét tükrözik. Vagy a visszhang nélküliek a szerzőik ismeretlenségét.

Azért nekiállok, de nem átfogó jelleggel, hanem itt-ott belekapok, szubjektív megjegyzéseket teszek.

A legjobb persze az egyes tervek, akciók, szereplők leírása, de nagyon érdemes gondosan elovasni az Előszót és az Utójátékot is.

Könnyű a könyvben elkeveredni a nevekben. Számoljunk csak! Van az öt kiemelt kettős ügynök, mindegyiknek van igazi neve. És legalább egy-egy fedőneve valamint tartótisztje a német és angol oldalon is: ez már önmagában harminc körüli, átlátni és fejben tartani szükséges adat. A dolog tovább burjánzik: mindegyik ügynöknek van saját kapcsolatrendszere és/vagy hálózata: ezek valós vagy kitalált személyek, sokak fedőnévvel, mondjuk összesen tizenöten. Aztán ott vannak a Dupla Csavar (Double Cross vagy XX) fő műveletsor és az azt mozgató szervezet alatti különféle akciók fedőnevei, legalább tucatnyian. No és a helyszínek sokasága: a partraszállás valódi helyét elleplező sugallt földrajzi térségek Norvégiától a Földközi-tenger partjaiig: minimum tíz. Hetvennél tartunk ám és még lehetne folytatni… Nem véletlen, hogy a szerző a könyv elején felsorolja az ügynököket és kapcsolattartóikat.

Ma már megmosolyogtató, hogy egy akkori kémet beszervezése után a láthatatlan vegytinta, a Morse-kód, rádióadó-vevő és rejtjelezés használatára kellett trenírozni. Sőt, akkoriban a postagalamb is bevett hírtovábbítási eszköz volt. Most meg ül a kém a számítógépénél és csápjai az interneten elérnek szinte bárhova. Nem kell odautazni, kutyagolni a felderítendő objektumhoz, csak ránézni, értékelni az egyre szofisztikáltabb kamerás, műholdas eszközökkel.

A postagalamb ügyre térjünk még ki. Zseniális és őrületbe hajló az, ahogy az angolok kifundálták, hogy lehet hamis gyűrűzéssel, tollpecsétekkel, repülőről kidobott másodosztályú angol galambokkal félhígítani az ellenségét, és kételyt ébreszteni a németekben saját galambjaik iránt.

A könyvben visszatérően a „legtitkosabb forrás” néven utalnak Bletchley Park, az angol kódtörők tevékenységére. Ez hatalmas lehetőség volt: visszacsatolás arra nézve, hogy a németek beetetése mennyire volt sikeres, bekapták-e a kirakott horgokat.

A könyvben azt is látni, hogy az akkori kémek a nemiségből, a férfi és nő főként testi, de néha lelki vonzódásából mi mindent ki tudtak hozni. Az öt ügynök többsége nem vetette meg az ilyen örömöket, sok pezsgővel nedvesítve. Kicsapongó aranyifjúként sem, de pl. sokat tudó titkárnők ágyba vitele és beszéltetése az alap eszköztár része volt. Nem fegyverrel harcoltak. Szavakkal érvényesültek, a hírszerzésben, megtévesztésben is ezt használták. Rendkívül könnyen le tudták dumálni vagy dobni a bugyit, ha az operatív helyzet vagy gerjedelmük úgy kívánta. Arra is láttunk példákat, hogy a szeretői viszony, a szex szoros kapocs volt a kém és kémtársa, hálózati segítője, rádiósa stb. közt. A kötetben a hetero felállás mellett felbukkan biszexuális vagy transzvesztita szál is.

Az egyik fejezet a Dóra akcióról szól. Várakozásaim ellenére semmi köze Radó Sándor (ő Dóra, aki Svájcból jelentett a szovjeteknek) személyéhez.

Összességében aki szereti a II. VH dokumentum szerű brit kémtörténeteit, az enigmás, radaros könyveken túl olvassa el e kettős ügynökökről szóló mesterművet is.

negoti P>!
Ben Macintyre: Dupla csavar

Ben Macintyre: Dupla csavar A normandiai partraszállás kémtörténete

A Dupla csavar nélkül, illetve ha kudarcot vallottak volna, lehet, hogy most teljesen más világban élnénk. A sok száz álüzenet, a (kettős)ügynökök és a tartótisztjeik munkája segített abban, hogy a németek ne legyenek ott és pláne nem akkor, amikor megindult a partraszállás. Érdekes és olvasmányos könyv.


Népszerű idézetek

Kuszma P>!

Hitler nevetségesen büszke volt fertelmes giccsére, a maga berendezte berghofi nyaralóra, amelyet a Mein Kampf eladásainak bevételéből teremtett. „Ez a ház ízig-vérig az enyém – mondta az Otthonok és Kertek magazinnak 1938-ban. – A saját keresetemből építettem.”

331. oldal

Ben Macintyre: Dupla csavar A normandiai partraszállás kémtörténete

3 hozzászólás
zserb>!

A brit titkosszolgálat hagyományosan finnyásan viszonyult a kettős ügynökök gyakorlatához, félig-meddig becstelenségnek tartották az elfogott kémek „megfordítását” és az ellenség félrevezetésére való felhasználását. Az ilyen ügynökök „agents doubles” besorolást kaptak, francia megnevezéssel, mintha csak hangsúlyozni kívánnák, hogy ez az általánosság kimondottan a kontinensre jellemző.

54. oldal

Ben Macintyre: Dupla csavar A normandiai partraszállás kémtörténete

zserb>!

A normandiai partraszállás kémei ugyanis kétségtelenül az egyik legfurább katonai alakulatot alkották, amely valaha is létrejött. Egy biszexuális nagyvilági dáma Peruból, egy pöttöm lengyel vadászpilóta, egy szeszélyes francia nőszemély, egy szerb szoknyabolond és egy végtelenségig különc spanyol, baromfitenyésztő diplomával a tarsolyában.

20. oldal

Ben Macintyre: Dupla csavar A normandiai partraszállás kémtörténete

zserb>!

Bár Elvira valami lökött társasági dáma benyomását kelthette, valójában eszes és talpraesett volt, és az álcája kikezdhetetlen: egy csak a szórakozásnak élő fiatal nő, aki nem lát tovább a következő koktélnál, a következő ágyba bújásnál és a következő tétnél.

37. oldal

Ben Macintyre: Dupla csavar A normandiai partraszállás kémtörténete

1 hozzászólás
zserb>!

(A Galambok, csakúgy, mint a Leszbikusok, rendszerint kiérdemelték a nagybetűt.)

136. oldal

Ben Macintyre: Dupla csavar A normandiai partraszállás kémtörténete

3 hozzászólás
zserb>!

Egy útkarbantartó jelentette a rendőrségnek, hogy egy kenus ember elesett a motorjával a pampisfordi úton, és ő „segített az embernek átlódítani a kenut egy sövényen”.

56. oldal

Ben Macintyre: Dupla csavar A normandiai partraszállás kémtörténete

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Antony Beevor: A D-nap
Antony Beevor: Sztálingrád
Rick Atkinson: Hajnali hadsereg
Antony Beevor: Kréta
Stephen E. Ambrose: Az elit alakulat
Walter Lord: Hihetetlen győzelem
Adam Zamoyski: 1812
Antony Beevor: A második világháború
Erwin Rommel: Háború gyűlölet nélkül
Ungváry Krisztián: Hősök?