Végső ​ígéretek (Az utolsó nyomozó 2.) 141 csillagozás

Ben H. Winters: Végső ígéretek

Mit ​jelent civilizáltnak maradni egy olyan világban ami éppen összeomlik körülöttünk?

Július 18-át írunk. Már csak 77 nap van hátra a 2011GV1 jelű aszteroida becsapódásáig, aztán a Föld menthetetlenül elpusztul. A világvége előtt az emberiség egyre gyorsabban éli meg a saját, személyes apokalipszisét is. Eluralkodóban van a totális káosz, nincs áram, a telefonok már nem működnek, és a rendfenntartó erőkön kívül szinte senki sem vezet autót. A Concordi Rendőrkapitányság az Igazságügyi Minisztérium irányítása alá került, Hank Palace nyomozó pedig munka és életcél nélkül maradt. Egészen mostanáig, amikor egy nő a múltjából felkeresi, és megbízza őt eltűnt férje megtalálásával.
Brett Cavatone minden nyom nélkül tűnt el, és senki nem tudja hová mehetett, mi történhetett vele. Miközben a társadalmat tartó utolsó pillérek is összeomlanak, Hank megpróbálja a lehetetlent, és a férfi nyomába ered. Útját egyetemvárosokból szerveződött anarchisták és a bevándorlásellenes Nemzeti… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
272 oldal · ISBN: 9789634190554 · Fordította: Orosz Anna
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
266 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634190455 · Fordította: Orosz Anna

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Henry Palace · Houdini · Jordan


Kedvencelte 5

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

csartak P>!
Ben H. Winters: Végső ígéretek

Az utóbbi időben viszonylag sok olyan könyvet olvastam, amiben ilyen-olyan módon az emberiség a pusztulás felé sodródik. A legváltozatosabb okok sorakoznak fel: álmatlanság, megszűnik az elektrmosság, atomháború, ismeretlen halálos szörnyeteg, zombi-apokalipszis, pusztító vírus..
Közben érdekes, hogy mindegyik író másképp érzékelteti a lassan talaját vesztő emberiség végnapjait. Igaz, van egy átfogó rendszer, ami hasonló, de a hangulat más. Ben H. Winters könyvében eleinte volt egy ilyen kedélyes nagy piknik érzetem. Nincs áram, és persze televízió, internet, híradás. Nincs élelem, nincs kávé. Nincs benzin, autók, utazás. De viszont eleinte még van valami elveszőben lévő kulturált rendszer, és még nem aprítja magát szét halálra ez emberiség. Van egy-egy sziget, ami próbálja fenntartani magát, egy-két vendéglő, vagy piac. Vagy egy diákokból álló spontán szerveződött kis állam kezdemény.
Így öltönyös nyomozónk kis bichon frisé kutyájával járja az utcákat, ismét egy ügyön dolgozik. Hát nem hangulatos? A nyomozás lehet számára figyelem elterelés is, vagy kapaszkodás az elmúlt világba. Ezek az összeomlás előtti végső ígéretek, amit ha törik ha szakad, be akar tartani.
A történet közben a felszín alatt, a teljes káosz feszegeti magát. A végén ugyan pont kerül a nyomozásra, – ó micsoda banális indok miatt történik minden – a teljes összeomlás is elérkezik. A vég napja közeleg, és vajon hova vezet tovább Hank útja?
Tulajdonképpen örülök, hogy van még egy rész. Valahol van bennem egy halvány remény, hogy mégsem csapódik be az a meteor, az egész tévedés volt, vagy megakadályozzák.. Persze az elég agylekaparós happyend lenne, mindenesetre kíváncsi leszek a végére.

11 hozzászólás
Bíró_Júlia>!
Ben H. Winters: Végső ígéretek

Concord, majdnem apokalipszis. De Hank Hen Henry Palace nyomozó eszképizmusa selymes és makulátlan.

Határozottan jobban tetszett, mint az első rész, több okból is. Egyrészt nagyon tetszik az a mód, ahogy a világvége-állapot alakul, a megszokott fenntartórendszerek leépülésétől a falkákba tömörülésen át az élet-élni-akar dacos megnyilvánulásaiig. És persze a humor – a jobbik fajta akasztófa, anélkül, hogy a szöveg átesne a ló másik oldalára, vagy idegenül hatna a szaporodó drámák és tragédiák közepette. Másrészt a krimi szál is szépen összhangban van a háttérrel, aminek ütősnek kell lennie, akkor is meglegyint, ha magas az ingerküszöböd. Na jó, majdnem. spoiler Ó, és a legjobb, hogy erre a kötetre Winters felfüggesztette az első rész kedvenc mindjárt elmondom, mire jöttem rá, csak most a kamera leblendézi ezt a jelenetet technikáját. Köszönömköszönöm, enélkül sokkal jobban működik az ún. feszültség.
Nico történetszála továbbra sem érdekel, szerintem azért, mert abba a szerencsétlen lányba a very best of angsty Mary Sue karakterek összes sajátosságát belegyömöszölték, nagyjából olyan és annyi indoklással, mint amikor tizenhárom éves korában akar valami nagyon sötétet és szomorút írni az ember egy lányról és a nagyon gonosz világról, ami igen-igen elbánt vele, és akkor elkövet az asztalfióknak egy nagyonfüggő, nagyonmegnemértett, nagyonhőstudatos és csillogó szemű leányzót spoiler Cserébe mindenki más drámái és rendezetlen ügyei, bakancslistái, mániái és utolsó utáni pillanatban választott céljai teljesen rendben vannak spoiler . Mindehhez egyre direktebben bökdösi Winters a fantasztikum egyik kedvenc kérdését, hogyaszongya, mi teszi emberré az embert, és -ha már úgyis beszélgetünk – meddig éri meg teljes egészében megmaradni annak.
Izgalmas, de jólnevelt, könnyen követhető világvége ebédszünetekre, kíváncsi vagyok, merre tovább. Hangulatilag. Hogy mi a vége, azt már kezdettől tudjuk, és valószínűleg spoiler.

Gyula_Böszörményi IP>!
Ben H. Winters: Végső ígéretek

Határozottan jobb, mint az első kötet, bár a főszereplő itt is sokszor idegesített. A hangulat viszont kiváló.

Noro>!
Ben H. Winters: Végső ígéretek

Szalonkrimi szalonvilágvégével. Nem tudott igazán meggyőzni a fenyegető végveszélyről: hiába beszélgetnek arról, hogy mi minden hullott szét, szűnt meg vagy fogyott ki, a végtelen angol hidegvér (tényleg, ennek Angliában kéne játszódnia, hiszen mindig teázás közben beszélik meg az apokalipszist) mindent áthat, és így csupán tényközlés marad az egész. Maga a történet, a nyomozás sem fogott meg különösebben, az egész kb. annyi, ami egy tipikus rendőrös tévésorozat egy epizódjába is beleférne. Bár mondjuk ez egyébként sem volt elsődleges szempontom – a krimi-fantasztikum hibridekben nálam a krimi vonala mindig másodlagos, inkább az érdekel, hogyan elegyedik a kettő. Ezúttal pedig nem túl jól, hiszen a főhős mindent megtesz azért, hogy figyelmen kívül hagyja a világ megváltozását. (Személy szerint a hugica őrült küldetését sokkal meggyőzőbbnek találom Hank civilizáltságánál, egyszerűen azért, mert jobban illik egy felforduló világba.)

smetalin>!
Ben H. Winters: Végső ígéretek

Kellene egy olyan címke is ami így hangzik: krimicske.
Erre a könyvre egyből rá is lehetne tenni, hisz a krimi része teljesen elveszett az apokalipszis előtti végnapok leírásában.
Főszereplőnk, a rendíthetetlen Hank volt-nyomozó szemén keresztül láthatjuk, hogy mivé válik a világ, ha tudjuk a pontos dátumot mikor halunk meg. Ez a része bőségesen és teljes odaadással lett megírva, és elis tudtam képzelni hogy az emberek így fognak viselkedni, csak annyi bajom volt, hogy ezt már az előző részében is átéreztem, tehát plussz dolgot nem adott hozzá.
Hank nem adja fel, és igaz már nem rendőr, de azért nem ülhet malmozva várva a világvégét, tehát ebben a részben is nyomoz, kerékpározik, kérdez, keres és érdekes emberekkel barátkozik, és számolja a napokat.
Mostmár aztán nagyon kíváncsi vagyok, vajon jön e a megadott időben az az aszteroida.

4 hozzászólás
Gerof>!
Ben H. Winters: Végső ígéretek

Olvasás közben próbáltam visszaemlékezni az első kötetre, ami nem is olyan régen (fél éve) volt, és arra döbbentem rá, hogy nem emlékszem a krimi-szálra. Nem tudom kit öltek meg és ki volt a gyilkosa és milyen okból. Arra viszont pontosan emlékeztem, hogy körülbelül hol tartott a világ „szétesése”. Gyanítom, hogy a második kötetből is ez lesz a maradandóbb. Félreértés ne essék, nincs semmi alapvető hiba a nyomozásban, a rejtélyben egyik kötetben sem. Éppen csak az van, hogy a látható időn belül bekövetkező katasztrófa egy nagyon erős felállást produkál.
Félelmetes megfigyelni, hogyan esik szét minden, először csak apránként, aztán egyre nagyobb lépésekkel. Palace értetlenkedik az egyik fejezetben, hogy miért van az, hogy azok a dolgok, amik a meteor előtt fontosak voltak, többé már nem azok. Marha jó kérdés.
Tovább lehetne folytatni, hogy mikortól nem fontosak?
Pl. valószínűleg semmi nem változna, ha mondjuk 1000 év múlvára ígérnék a becsapódást. Szerintem 100-nál se nagyon. 10 év már olyan, hogy az emberek elkezdenék átértékelni a dolgokat. Pl. vállalnának gyereket ilyen távra? Építenének házat? A sort lehetne folytatni, az fő kérdés az, hogy mi emberek mit miért, milyen indítékból csinálunk és milyen távon látjuk ennek értelmét. Lesz-e megtérülése a befektetett energiának?
Van még valami, amire nem kaptam választ olvasás közben, pedig gondolkodtam erősen, hogy én mit csinálnék hasonló helyzetben.

Razor P>!
Ben H. Winters: Végső ígéretek

Palace nyomozó kényszer"nyugdíjas" napjait tölti, amikor egy régi ismerőse felkéri, találja meg eltűnt férjét. Az első rész gyilkossági ügyéhez képest ez könnyedebb ügynek tűnik, ám Winters ezúttal is rendesen megcsűrte-csavarta a szálakat a befejezésig.
Természetesen a közeledő világvége sincs elfelejtve, a regény előrehaladtával egyre jobban szétesik a társadalom. Azt ezt bemutató részek ismét nagyon erősre sikerültek. Ha egyszer elkészül a tv-sorozat, kíváncsi leszek ezt miként sikerül visszaadniuk.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
266 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634190455 · Fordította: Orosz Anna
marschlako P>!
Ben H. Winters: Végső ígéretek

Már elég rég olvastam az első részt, de annyi megmaradt, hogy szerettem Winters sajátos világvége hangulatát, ahol ugyan esik szét a világ, s bár ez valahogy a háttérben marad, mégis áthatja az egész történetet. Tetszett (még ha én nem is így tennék hasonló helyzetben), ahogy Palace nyomozó egyfajta biztos (még ha messze nem is tökéletes) pont az életben, aki a megváltozott körülmények között is lelkiismeretesen teljesíti a feladatát.

A világ egyre jobban széthullik, a túlélés is egyre nehezebb, de ez a sajátos ábrázolás továbbra is megmarad. Palace nyomozó egykori gyerekfelvigyázójának férje nyomába ered. A nyomozás maga nem túl érdekes, sokkal inkább az a bemutatott világ, s ahogy az emberek hozzáállnak az egyre közeledő világvégéhez.

Winters preapokaliptikus története továbbra is nagyon olvastatja magát.

Lisie87>!
Ben H. Winters: Végső ígéretek

Ez a rész egy fokkal jobban tetszett, mint az első. Igaz, a kezdés itt sem kapott el, egészen a könyv feléig az előzőekben megszokott tempóban folynak az események. Hank megbízást kap egy régi ismerősétől, hogy keresse meg a férjét. A nyomozó kapva kap az alkalmon és elkezd körbeszimatolni. Közben segítséget kér a húgától. Ez a szál most egészen kikerekedett és érdekes lett. Kíváncsivá tett, hogy mi lesz ezzel a kis szervezettel, amibe Nico belekeveredett. Kb a történet felénél kezdenek beindulni a szálak úgy, hogy már izgulni kezdtem Hankért és felpörögtek az események is. A vége pedig egész jóra sikeredett, ezért is kerekítettem fel egy fél csillagot! :)
Most, nem kis örömömre valahogy egyensúlyba került a nyomozás és a világvége bemutatása a könyvben, bár a helyzet az utóbbinál egyre rosszabb, zavargások, éhínség, vízhiány…
Eléggé felkeltette a kíváncsiságomat, hogy belevágjak a 3. részbe! :)

8 hozzászólás
tmezo P>!
Ben H. Winters: Végső ígéretek

Lapos, kevés az izgalom. Hosszú elmélkedések Palace agyában a nyomozásról, ami egyébként nem nagy durranás. Nincs benne feszültség, nem érzem ki belőle, hogy hűha mindjárt világvége.
Egy dolog volt, ami kifejezetten érdekelt volna, Palace testvérének Niconak az elmélete a megoldásról, és az amire a csoportja készül. Erről egyenlőre nagyon kevés szó esett.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

ppayter>!

– Ahogy a keringés javulni kezd a következő hetekben, folyamatos bizsergést fog érezni, aztán fizikoterápiára lesz szüksége, hogy helyreálljon a kar működése. Aztán, valamikor október elején egy óriási tárgy csapódik a Földbe és meghal.

207. oldal, Ötödik rész: Barbár vidékek - 2.

arsenal0522>!

Minden lépéssel, amit megteszünk, ezernyi lehetséges univerzumot hagyunk magunk mögött.

210. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Henry Palace
Szelén>!

Mert az ígéret az ígéret, Cavatone őrmester, és a civilizáció nem más, mint egy halom ígéret: jelzálog, házassági eskü, ígéret arra, hogy engedelmeskedünk a törvénynek, fogadalom, hogy ezt betartatjuk. És most, hogy a világ darabjaira hull, ez az egész ingatag világ, minden egyes megszegett ígéret nem más, mint a düledező faház oldalaihoz hajított aprócska szikladarab.

173. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Henry Palace
Razor P>!

– És megmondtam neki, hogy ha bármire szüksége van, megszerzem. – Cortez körbenéz a nappaliban. – Azt mondtam neki, ha azt akarod, hogy egy kigyúrt fickó üljön egész éjjel a kanapén baseball ütővel a kezében, meglesz. Ha azt akarod, hogy rakétavetővel álljanak a verandán, meglesz.
Felvonom a szemöldököm – az Office Depot tudomásom szerint nem árul rakétavetőt –, mire Cortez elvigyorodik, és már boldogan magyarázná, ha hagynám, de intek neki, hogy folytassa. Most nem vagyok megfelelő hangulatban.

201. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Henry Palace
zsorzsi>!

Még most, tizennégy hónappal az első hitetlenkedő észlelések után, és hét hónappal azt követően, hogy a becsapódás valószínűsége száz százalékra emelkedett, sem tudja senki, minek is nevezze ezt az egészet. Néhányan „helyzetként”, mások „szituként” utalnak rá. Vagy csak úgy, hogy „ez az őrület”.

19. oldal (Agave, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: Henry Palace
tmezo P>!

– Elhiszem-e nektek, hogy képesek vagytok megváltoztatni egy aszteroida útját, csak mert van helikopteretek meg internet hozzáférésetek? Nem. Nem hiszem.
– Látod, ez a te problémád. Nincs képzelőerőd.

223. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Henry Palace · Jordan
Joshua182>!

Az utópia az egyén számára nem létezik, csak a közösség számára.

109. oldal

tmezo P>!

Hogy ki számolja? Ez az emberiség legújabb vicce. Természetesen mindenki. Mindenki csak azt számolja, mennyi időnk van hátra.

41. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Henry Palace
imma P>!

Houdini a bringámhoz kötött kis utánfutóban liheg, a szelet ízlelgeti különös kis rózsaszín nyelvével.

104. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Houdini
Szelén>!

Holnap vagy holnapután egy helikopter fog leszállni Butler Fieldben, hogy felvegyen minket.


A sorozat következő kötete

Az utolsó nyomozó sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. D. Robb: Halálos testvériség
Guillaume Musso: Holnap
Stuart Turton: Evelyn Hardcastle 7 halála
Blake Crouch: Hamis emlékek
Blake Crouch: Sötét anyag
Lauren Beukes: Zoo City
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
John Scalzi: Fejvesztve
Mira Grant: Feed – Etetés
Dan Brown: Eredet