Föld ​alatti suttogás (Peter Grant 3.) 63 csillagozás

Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

A londoni rendőrök holttestre bukkannak a Baker Street-i metróállomás távoli végénél: az áldozat egy amerikai cserediák, James Gallagher, akinek politikailag befolyásos családja érthető módon mielőbb a végére akar járni a hátborzongató gyilkosságnak. A probléma csak az, hogy senki sem tudja, ehhez milyen mélyre kell ásniuk – senki, kivéve a közrendőr és mágustanonc Peter Grantet. Nightingale főfelügyelő, Anglia utolsó bejegyzett varázslójának támogatásával Peter neki is áll feltérképezni a legnagyobb, legrégibb, és újabban legveszedelmesebb metróhálózat bugyrait. Ráadásul segítséget is kapnak az FBI-tól Kimberley Reynolds különleges ügynök személyében, aki azonban nem repesne az örömtől, ha tudná, mi minden zajlik a felszín alatt.

Eredeti mű: Ben Aaronovitch: Whispers Under Ground

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
GABO, Budapest, 2016
392 oldal · ISBN: 9789634063575 · Fordította: Pék Zoltán
>!
GABO, Budapest, 2016
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634062462 · Fordította: Pék Zoltán

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Jean-Luc Picard · Peter Grant


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

>!
vicomte MP
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

Urban fantasy krimi magas geek-faktorral, ami London szerelmeseinek és a brit humor kedvelőinek tökéletes kikapcsolódást jelenthet egy fárasztó nap után.

Olyan urban fantasy ez, amit nyugodtan tudok ajánlani azoknak is, akik az elmúlt bő tíz év vámpíros-vérfarkasos regényei némileg eltántorítottak a műfajtól. Ebben a könyvben a természetfölötti egész moderáltan jelenik meg, és hiába játszik központi szerepet a sztoriban, egyáltalán nem nyomja el a hétköznapi világban játszódó szálat.
Aaronovitch ráadásul a krimi szálat is jól, és a műfajban kissé szokatlan módon kezeli: a főszereplő itt nem magándetektív, hanem a londoni rendőrség különleges és mindössze háromfős részlegének tagja. Így aztán a könyvben a nyomozás a XXI. századi tipikus hekusmeló minden szépségét felvillantja, kezdve a mindenre kiterjedő bürokráciától a különböző alegységek és nyomozók közötti szívatásokon át a jellegzetes kihallgatási és megfigyelési módszerekig.
A sztori krimiszála egyébként önmagában csak mérsékelten érdekes vagy meglepő: a tettes motivációja nem túl csavaros, s ha klasszikus krimiként olvassuk a regényt, akkor a lehetséges elkövetők köre is elég szűk. Viszont érdekesen vegyül itt is a tipikus angol detektívtörténet és a hard boiled jellegű bűnregény, így aztán én ezzel a szállal sem voltam elégedetlen.

Ami a fantasy vonalat illeti, ott disztingvált mennyiségű mágiát és egy életre kelt underground (sőt: undor grund) városi legendák egyik rémisztő közösségét kapja az olvasó és persze a korábban megismert folyóistenek is egyre-másra feltűnnek, és epizód jelleggel még a távol-keleti mágia is felvillan.
A sorozaton átívelő Arctalan spoiler utáni nyomozás is halad a maga medrében. Én ugyan nem olvastam az előző két részt, de ez a szál még így is tökéletesen követhető volt a számomra, uh. az író szerintem jól oldotta meg az információadagolást.

A könyv stílusa kellemes, tényleg olvastatja magát. A főszereplő szerencsére nem a kiégett zsaru csontig koptatott kliséjét hozza, és örültem, hogy a cinikus helyett inkább ironikus megjegyzése vannak, amiben méltányolandóan nagy számú geek utalás is helyet kapott, helyenként visszafogottan groteszk brit humorral megspékelve.

5 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

Egészen másra számítottam, mint amit kaptam.
Föld alatti suttogás és sehol spoiler
Peter hozza a formáját. Kicsit kelekótya és bevállalós, és persze nyomja a lökött dumát varázslós poénokkal feltúrbózva.
Ha a mágiát kivonjuk az egyenletből, akkor viszont kapunk egy sima krimit egy hullával, akinek a gyilkosát kell Peteréknek elkapni.
Kellemes kis urban fantasy. :)

>!
Chöpp P
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

Ez most megint az első részre hajazott (és én a második kötetet jobban szerettem), de rájöttem, hogy már egyáltalán nem érdekel van-e sok mágia, akció és izgalom, vagy nincs. Szeretek Peter Grant világában lenni. Bírom Ben humorát (nem angol, de) nagyon bejön.

>!
Vicky3
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

De jó volt már ismerősként visszatérni ebbe a varázslatos alternatív Londonba. Igazi kikapcsolódást jelentő utazás ez számomra minden egyes alkalommal és egyre nehezebben engedem el a könyvek végén ezt a különc és kellően szórakoztató – persze csak úgy angolosan – bagázst.

http://three-points-of-view.blogspot.hu/2016/11/magikus…

>!
kvzs P
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

Ez szerencsére még mindig az a sorozat, aminek minden részét gyorsan be lehet falni, és rettentően szórakoztató.
Nightingale és Molly sajnos most is keveset szerepelt, de szerencsére a többi szereplő sem volt teljesen épelméjű. A sok poén közben azért bekukkantott egy-egy komolyabb téma is pillanatokra -persze ha nem akarjuk, nem kell rajtuk sokat gondolkozni-, megismertük újabb szeletkéit a természetfölötti világnak, és valamennyire a könyveken átívelő szál is felbukkant, és haladgatott előre.
Néhány helyen éreztem apró logikai döccenéseket, de mivel ezek a könyvek nem a komoly agymunkáról, hanem a komoly szórakozásról szólnak, még ezek sem tudtak kizökkenteni.
Peter Grant mindig tökéletes társ a kikapcsolódáshoz.

>!
CaptainV P
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

Még úgy is nagyon jól csúszott, hogy nem olvastam az előzményeket. Szellemesen megírt, lendületes regény, a krimi és a fantasy ötvözetéből hangsúlyosabb a krimi, de jó világa van, és hajlandó vagyok elhinni, hogy nem a közepébe csöppenve sokkal érthetőbb és láthatóbb a mágiával kapcsolatos rész is. A bűntény mondjuk cseppet sem érdekelt, de elvitte a stílus, a kissé cinikus elbeszélői hang. Négy nap kellett hozzá – ez pont ennyi, de annak tökéletesen megfelel.

>!
B_Petra
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

Avval kezdeném aminek semmi köze a regényhez, hogy az angolok Miket esznek reggelire !?
A másik meg, tökre fogalmam sincs hol játszódnak az események, (és sorry Aaronovits), ez nem az én hibám, hogy nem vagyok otthon Londonban, de emiatt én kevésbé élvezem a helyszinileirásokat, ezért ülök a gép előtt, ahelyett, hogy olvasnám tovább, mert megnéztem hol is barangol a hősöd. Igy nem annyira jön át. A rengeteg popkulturális utalás felét észre se vettem a másik fele sem volt ismerős, bár itt kevésbé zavart mint a második rész zenei utalásai, amikről szégyenletesen keveset tudok.
A második és harmadik kötetet egyszuszra olvastam el, és gáz, de az elsőre egyáltalán nem emlékeztem, csak annyi maradt meg, hogy Peter, rendőr fekete, Nightingale varázslótanonca, és együtt élnek a titokzatos Molly-val.
A föld alatti suttogás az eddigi részek legjobbika, egy kis akció, egy kis épitészet, egy kis történelem, sok humor, irónia, és végre egy kicsit tökösebb Peter Grant.

>!
Dávidmoly
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

Ben Aaronovitch tisztességes iparos, egyenletes teljesítménnyel, és jól azonosítható, egyedi hangvétellel, ami kifejezetten kellemessé teszi a könyveit. Ahogy az egész Peter Grant-sorozat, a Föld alatti suttogás sem váltja meg a világot, de jó olvasni és nincs komoly az olvasót agyvérzésbe és/vagy könyvcsapkodásba kergető hibája spoiler. Szóval le a kalapommal a szerző előtt.
Egyebekben az, amit a Soho felett a hold-ról írtam spoiler, erre a részre is érvényes. Továbbra is jár négy törhetetlen cserépedény az ötből.

>!
Lahara ISP
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

Én nem szeretem a krimiket, de ez… (Azért, mert London?) Azért hát! Az a milliónnyi utalás, hogy olvasás közben végig tudtam, hogy hol járnak, láttam magam előtt az utcaképet, és kicsit bizarr is volt ezt hóval együtt elképzelni. (Már a hótól megvan a fantasy feeling, elvégre Londonról beszélünk.) A cameók, legjobban a Gyűrűk Urásak, mert hát Peter nörd, meg én is. (És a kihagyhatatlan HP és Doctor Who téma, azok meg főleg a város tartozékai.)
Ezt a könyvet terveztem a szabadság utáni londoni visszaszoktatáshoz, mivel az első részét a nyári holiday után olvastam, és hatására elindultam a Thames Path-túráimra. (Igen, többek közt megnézni élőben a Beverley Brook-ot). Ez most is elég jól sikerült, szeretem az ilyen szórakoztatva tanítást, és most már igazán be kell szereznem egy könyvet London vízrajzáról (amíg nem, marad a Wikipédia).
A cselekmény elég izgalmas volt, és kevés olyan részlet akadt, ami miatt nem szeretem a „ki a gyilkos”-os történeteket. A téma, a titkos társaság, a metró és a művészvilág is jól sikerült. És nem különben a cím, amit kapásból háromféle módon lehet értelmezni. És még annyi, attól féltem kezdetben, valami olyan derül majd ki (akkor is, ha csak fikció), ami miatt, majd nem akarok nagyon metrózgatni. (A Sosehol után nem nagyon akartam vagy két napig.)
Attól félek, és ez valós félelem, hogy be fogok támolyogni egy könyvesboltba, és megveszem a következő részt. Olyan a hangulata, hogy egyszerűen akkor is akarom még olvasni, amikor már befejeztem. Erre valók a követlező részek.

>!
Fearzone
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

Bar a 2 kotet nem volt olyan eros, ez ismet egy remek kis konyv lett. Parszor hangosan felrohogtem, fokent az angol epiteszet maroan gunyos, de az utolso szoig igaz jellemzesein.


Népszerű idézetek

>!
Szilmariel

Érthetetlen, de a városi rendőrségnél nincs nyomtatvány kísértetekre, úgyhogy kénytelen voltam én összeesztergálni egyet Excelben.

27. oldal

>!
Szilmariel

Még nyáron elkövettem azt a szarvashibát, hogy elmondtam anyámnak, miből élek. Nem a rendőrködést, arról persze tudott, hiszen ott volt a diplomaosztómon Hendonban, hanem azt, hogy a londoni rendőrség olyan osztályán dolgozom, amely a természetfelettivel foglalkozik. Anyám fejében ez annyit jelentett, hogy „boszorkányvadász” vagyok, ami nem is baj, mert anyám, mint a legtöbb nyugat-afrikai, a boszorkányvadászatot tiszteletreméltóbb foglalkozásnak tekinti a rendőrködésnél.

11. oldal

>!
CaptainV P

A média reagálása a szokatlan időjárásra ugyanolyan szertartásos és kiszámítható, akár a gyász szakaszai. Először jön a tagadás: „El se hiszem, hogy ennyi hó esett.” Aztán a harag: „Miért nem mehetek autóval? Miért nem járnak a vonatok?” Utána a felelős keresése: „A hatóságok miért nem sózták be az utakat? Hol vannak a hókotrók? Hogyhogy a kanadaiak boldogulnak ezzel, mi meg nem?” Ez az utolsó a leghosszabb szakasz, és motyogós-dörmögős háttérré fakul, amit néha felélénkít a Daily Mail főcíme: Menedékkérők ették meg a hóekémet.

119. oldal

2 hozzászólás
>!
Szilmariel

– Ha olyan síneken kell menni, amiben van zaft, jobb kerülni a talpfákat. Csúszósak. Ha az ember megcsúszik, elesik, önkéntelenül kiteszi a kezét, és zizz.
– Zizz? – kérdeztem. – Ez a szakkifejezés? Hogy nevezik azt, aki így járt?
– Pirítósnak.

39. oldal

>!
Szilmariel

… Miért esett le az arcod?
– Mert túl szélesre nyitottam a szám.

16. oldal

>!
Sweety

– És Kevin Nolan mit mondott? – kérdeztem.
– Hogy Mordorból szerezte.
– Morden? – mondta Lesley. – Ami Mertonban van?
– Nem – mondtam –, Mordor, úgymint „az árnyak helye”. A Gyűrűk Urából.
– Az, ahol a vulkán van?
– Az – mondtuk egyszerre Jácinttal.
– Szóval valószínűleg nem onnan való – mondta Lesley.
Éppen mondani akartam valami nördöset, amikor megszólalt a démoncsapda.

171. oldal

>!
Szilmariel

– Ő egy kollégám, Lesley May – mutattam be.
Abigail gyanakodva méregette. – Miért viselsz maszkot?
– Mert leesett a pofám – felelte Lesley.
Abigail megfontolta a választ, majd bólintott. – Oké.

12. oldal

>!
Szilmariel

– És mi az a mágia?
– Nem tudjuk – feleltem. – Azt tudom, hogy nem elektromágneses sugárzás.
– Talán agyhullám – vélte Abigail.
– Nem hinném, mert az elektrokémiai lenne, ami szintén valamiféle fizikai manifesztációval járna, ha ki akarnád vetíteni a fejedből.
Úgyhogy legyen egyszerűen tündérpor vagy kvantumtorlódás, ami kábé ugyanaz, mint a tündérpor, csak a „kvantum” szóval megspékelve.

21. oldal

>!
Morelight

Megfordultam, és elindultam, közben az alárendelt boldog dalát dudorásztam, aki tudja, hogy akármekkora szarlavina lesz is, nem őt fogják okolni érte.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Ilona Andrews: Magic Bites – Pusztító mágia
Laurell K. Hamilton: Tigrisvadászat
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Max Gladstone: Nagyrészt halott
Nalini Singh: Angyalcsók
Rachel Vincent: Rogue – Latrok
Amanda Stevens: Örök kísértés
Jim Butcher: Teliholdkór
Darynda Jones: Harmadik sírhant
Lauren Beukes: Zoo City