Föld ​alatti suttogás (Peter Grant 3.) 64 csillagozás

Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

A londoni rendőrök holttestre bukkannak a Baker Street-i metróállomás távoli végénél: az áldozat egy amerikai cserediák, James Gallagher, akinek politikailag befolyásos családja érthető módon mielőbb a végére akar járni a hátborzongató gyilkosságnak. A probléma csak az, hogy senki sem tudja, ehhez milyen mélyre kell ásniuk – senki, kivéve a közrendőr és mágustanonc Peter Grantet. Nightingale főfelügyelő, Anglia utolsó bejegyzett varázslójának támogatásával Peter neki is áll feltérképezni a legnagyobb, legrégibb, és újabban legveszedelmesebb metróhálózat bugyrait. Ráadásul segítséget is kapnak az FBI-tól Kimberley Reynolds különleges ügynök személyében, aki azonban nem repesne az örömtől, ha tudná, mi minden zajlik a felszín alatt.

Eredeti mű: Ben Aaronovitch: Whispers Under Ground

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
GABO, Budapest, 2016
392 oldal · ISBN: 9789634063575 · Fordította: Pék Zoltán
>!
GABO, Budapest, 2016
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634062462 · Fordította: Pék Zoltán

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Peter Grant · Jean-Luc Picard


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

>!
vicomte P
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

Urban fantasy krimi magas geek-faktorral, ami London szerelmeseinek és a brit humor kedvelőinek tökéletes kikapcsolódást jelenthet egy fárasztó nap után.

Olyan urban fantasy ez, amit nyugodtan tudok ajánlani azoknak is, akik az elmúlt bő tíz év vámpíros-vérfarkasos regényei némileg eltántorítottak a műfajtól. Ebben a könyvben a természetfölötti egész moderáltan jelenik meg, és hiába játszik központi szerepet a sztoriban, egyáltalán nem nyomja el a hétköznapi világban játszódó szálat.
Aaronovitch ráadásul a krimi szálat is jól, és a műfajban kissé szokatlan módon kezeli: a főszereplő itt nem magándetektív, hanem a londoni rendőrség különleges és mindössze háromfős részlegének tagja. Így aztán a könyvben a nyomozás a XXI. századi tipikus hekusmeló minden szépségét felvillantja, kezdve a mindenre kiterjedő bürokráciától a különböző alegységek és nyomozók közötti szívatásokon át a jellegzetes kihallgatási és megfigyelési módszerekig.
A sztori krimiszála egyébként önmagában csak mérsékelten érdekes vagy meglepő: a tettes motivációja nem túl csavaros, s ha klasszikus krimiként olvassuk a regényt, akkor a lehetséges elkövetők köre is elég szűk. Viszont érdekesen vegyül itt is a tipikus angol detektívtörténet és a hard boiled jellegű bűnregény, így aztán én ezzel a szállal sem voltam elégedetlen.

Ami a fantasy vonalat illeti, ott disztingvált mennyiségű mágiát és egy életre kelt underground (sőt: undor grund) városi legendák egyik rémisztő közösségét kapja az olvasó és persze a korábban megismert folyóistenek is egyre-másra feltűnnek, és epizód jelleggel még a távol-keleti mágia is felvillan.
A sorozaton átívelő Arctalan spoiler utáni nyomozás is halad a maga medrében. Én ugyan nem olvastam az előző két részt, de ez a szál még így is tökéletesen követhető volt a számomra, uh. az író szerintem jól oldotta meg az információadagolást.

A könyv stílusa kellemes, tényleg olvastatja magát. A főszereplő szerencsére nem a kiégett zsaru csontig koptatott kliséjét hozza, és örültem, hogy a cinikus helyett inkább ironikus megjegyzése vannak, amiben méltányolandóan nagy számú geek utalás is helyet kapott, helyenként visszafogottan groteszk brit humorral megspékelve.

5 hozzászólás
>!
Mrs_Curran_Lennart P
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

Egészen másra számítottam, mint amit kaptam.
Föld alatti suttogás és sehol spoiler
Peter hozza a formáját. Kicsit kelekótya és bevállalós, és persze nyomja a lökött dumát varázslós poénokkal feltúrbózva.
Ha a mágiát kivonjuk az egyenletből, akkor viszont kapunk egy sima krimit egy hullával, akinek a gyilkosát kell Peteréknek elkapni.
Kellemes kis urban fantasy. :)

>!
Chöpp
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

Ez most megint az első részre hajazott (és én a második kötetet jobban szerettem), de rájöttem, hogy már egyáltalán nem érdekel van-e sok mágia, akció és izgalom, vagy nincs. Szeretek Peter Grant világában lenni. Bírom Ben humorát (nem angol, de) nagyon bejön.

>!
Vicky3 P
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

De jó volt már ismerősként visszatérni ebbe a varázslatos alternatív Londonba. Igazi kikapcsolódást jelentő utazás ez számomra minden egyes alkalommal és egyre nehezebben engedem el a könyvek végén ezt a különc és kellően szórakoztató – persze csak úgy angolosan – bagázst.

http://three-points-of-view.blogspot.hu/2016/11/magikus…

>!
kvzs P
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

Ez szerencsére még mindig az a sorozat, aminek minden részét gyorsan be lehet falni, és rettentően szórakoztató.
Nightingale és Molly sajnos most is keveset szerepelt, de szerencsére a többi szereplő sem volt teljesen épelméjű. A sok poén közben azért bekukkantott egy-egy komolyabb téma is pillanatokra -persze ha nem akarjuk, nem kell rajtuk sokat gondolkozni-, megismertük újabb szeletkéit a természetfölötti világnak, és valamennyire a könyveken átívelő szál is felbukkant, és haladgatott előre.
Néhány helyen éreztem apró logikai döccenéseket, de mivel ezek a könyvek nem a komoly agymunkáról, hanem a komoly szórakozásról szólnak, még ezek sem tudtak kizökkenteni.
Peter Grant mindig tökéletes társ a kikapcsolódáshoz.

>!
CaptainV P
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

Még úgy is nagyon jól csúszott, hogy nem olvastam az előzményeket. Szellemesen megírt, lendületes regény, a krimi és a fantasy ötvözetéből hangsúlyosabb a krimi, de jó világa van, és hajlandó vagyok elhinni, hogy nem a közepébe csöppenve sokkal érthetőbb és láthatóbb a mágiával kapcsolatos rész is. A bűntény mondjuk cseppet sem érdekelt, de elvitte a stílus, a kissé cinikus elbeszélői hang. Négy nap kellett hozzá – ez pont ennyi, de annak tökéletesen megfelel.

>!
B_Petra
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

Avval kezdeném aminek semmi köze a regényhez, hogy az angolok Miket esznek reggelire !?
A másik meg, tökre fogalmam sincs hol játszódnak az események, (és sorry Aaronovits), ez nem az én hibám, hogy nem vagyok otthon Londonban, de emiatt én kevésbé élvezem a helyszinileirásokat, ezért ülök a gép előtt, ahelyett, hogy olvasnám tovább, mert megnéztem hol is barangol a hősöd. Igy nem annyira jön át. A rengeteg popkulturális utalás felét észre se vettem a másik fele sem volt ismerős, bár itt kevésbé zavart mint a második rész zenei utalásai, amikről szégyenletesen keveset tudok.
A második és harmadik kötetet egyszuszra olvastam el, és gáz, de az elsőre egyáltalán nem emlékeztem, csak annyi maradt meg, hogy Peter, rendőr fekete, Nightingale varázslótanonca, és együtt élnek a titokzatos Molly-val.
A föld alatti suttogás az eddigi részek legjobbika, egy kis akció, egy kis épitészet, egy kis történelem, sok humor, irónia, és végre egy kicsit tökösebb Peter Grant.

>!
Dávidmoly
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

Ben Aaronovitch tisztességes iparos, egyenletes teljesítménnyel, és jól azonosítható, egyedi hangvétellel, ami kifejezetten kellemessé teszi a könyveit. Ahogy az egész Peter Grant-sorozat, a Föld alatti suttogás sem váltja meg a világot, de jó olvasni és nincs komoly az olvasót agyvérzésbe és/vagy könyvcsapkodásba kergető hibája spoiler. Szóval le a kalapommal a szerző előtt.
Egyebekben az, amit a Soho felett a hold-ról írtam spoiler, erre a részre is érvényes. Továbbra is jár négy törhetetlen cserépedény az ötből.

>!
Veron P
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

Tény, hogy ezen stílusú könyvek nem fogják megváltani sem a krimi, sem a fantasy műfaját, de nekem hallatlan jól tudnak esni időnként.
Itt is pont azt a szórakozást kaptam, amire az előző részek után számítottam, sőt vártam. Peter még mindig jó arc, a humorát nagyon csípem, és az utalások is pont azon a szinten vannak, amit még élvezek, és nem erőltetett.
Leslynek nagyon örültem, bár legyünk őszinték, kicsit azért durva véletlen, hogy pont…
(Mondjuk a krimi szál csak egy még nagyobb kérdés- és katyvaszhalmazba fut ki, szóval igen kéne a folytatás, de ha jól emlékszem, az magyarul nem lesz :( így meg azt sem tudom, mennyire kell ez nekem sajátba :S )

4 hozzászólás
>!
Fearzone
Ben Aaronovitch: Föld alatti suttogás

Bar a 2 kotet nem volt olyan eros, ez ismet egy remek kis konyv lett. Parszor hangosan felrohogtem, fokent az angol epiteszet maroan gunyos, de az utolso szoig igaz jellemzesein.


Népszerű idézetek

>!
Szilmariel

Érthetetlen, de a városi rendőrségnél nincs nyomtatvány kísértetekre, úgyhogy kénytelen voltam én összeesztergálni egyet Excelben.

27. oldal

>!
Szilmariel

Még nyáron elkövettem azt a szarvashibát, hogy elmondtam anyámnak, miből élek. Nem a rendőrködést, arról persze tudott, hiszen ott volt a diplomaosztómon Hendonban, hanem azt, hogy a londoni rendőrség olyan osztályán dolgozom, amely a természetfelettivel foglalkozik. Anyám fejében ez annyit jelentett, hogy „boszorkányvadász” vagyok, ami nem is baj, mert anyám, mint a legtöbb nyugat-afrikai, a boszorkányvadászatot tiszteletreméltóbb foglalkozásnak tekinti a rendőrködésnél.

11. oldal

>!
CaptainV P

A média reagálása a szokatlan időjárásra ugyanolyan szertartásos és kiszámítható, akár a gyász szakaszai. Először jön a tagadás: „El se hiszem, hogy ennyi hó esett.” Aztán a harag: „Miért nem mehetek autóval? Miért nem járnak a vonatok?” Utána a felelős keresése: „A hatóságok miért nem sózták be az utakat? Hol vannak a hókotrók? Hogyhogy a kanadaiak boldogulnak ezzel, mi meg nem?” Ez az utolsó a leghosszabb szakasz, és motyogós-dörmögős háttérré fakul, amit néha felélénkít a Daily Mail főcíme: Menedékkérők ették meg a hóekémet.

119. oldal

2 hozzászólás
>!
Szilmariel

– Ha olyan síneken kell menni, amiben van zaft, jobb kerülni a talpfákat. Csúszósak. Ha az ember megcsúszik, elesik, önkéntelenül kiteszi a kezét, és zizz.
– Zizz? – kérdeztem. – Ez a szakkifejezés? Hogy nevezik azt, aki így járt?
– Pirítósnak.

39. oldal

>!
Sweety

– És Kevin Nolan mit mondott? – kérdeztem.
– Hogy Mordorból szerezte.
– Morden? – mondta Lesley. – Ami Mertonban van?
– Nem – mondtam –, Mordor, úgymint „az árnyak helye”. A Gyűrűk Urából.
– Az, ahol a vulkán van?
– Az – mondtuk egyszerre Jácinttal.
– Szóval valószínűleg nem onnan való – mondta Lesley.
Éppen mondani akartam valami nördöset, amikor megszólalt a démoncsapda.

171. oldal

>!
Szilmariel

… Miért esett le az arcod?
– Mert túl szélesre nyitottam a szám.

16. oldal

>!
Szilmariel

– Ő egy kollégám, Lesley May – mutattam be.
Abigail gyanakodva méregette. – Miért viselsz maszkot?
– Mert leesett a pofám – felelte Lesley.
Abigail megfontolta a választ, majd bólintott. – Oké.

12. oldal

>!
Szilmariel

– És mi az a mágia?
– Nem tudjuk – feleltem. – Azt tudom, hogy nem elektromágneses sugárzás.
– Talán agyhullám – vélte Abigail.
– Nem hinném, mert az elektrokémiai lenne, ami szintén valamiféle fizikai manifesztációval járna, ha ki akarnád vetíteni a fejedből.
Úgyhogy legyen egyszerűen tündérpor vagy kvantumtorlódás, ami kábé ugyanaz, mint a tündérpor, csak a „kvantum” szóval megspékelve.

21. oldal

>!
Morelight

Megfordultam, és elindultam, közben az alárendelt boldog dalát dudorásztam, aki tudja, hogy akármekkora szarlavina lesz is, nem őt fogják okolni érte.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Ilona Andrews: Magic Bites – Pusztító mágia
Laurell K. Hamilton: Tigrisvadászat
Karen Marie Moning: Keserű ébredés
Max Gladstone: Nagyrészt halott
Nalini Singh: Angyalcsók
Rachel Vincent: Rogue – Latrok
Amanda Stevens: Örök kísértés
Jim Butcher: Teliholdkór
Darynda Jones: Harmadik sírhant
Lauren Beukes: Zoo City