A ​Tisza néprajza 2 csillagozás

Ártéri gazdálkodás a tiszai Alföldön
Bellon Tibor: A Tisza néprajza

A könyv kuriózum. A Tisza gazdag múltját tudományos igényességgel, de olvasmányosan, szélesebb olvasóközönségnek szándékszik bemutatni. A könyv részletgazdagságának köszönhetően bárki könnyedén felidézheti a Tisza hajdani színpompás világát, és kedvet kaphat az árterek, a folyót körülölelő tájak bejárására a forrásvidéktől a Dunáig. Nyilvánvaló, néprajzosoknak ajánlandó elsőként, de érdekes gondolatokat talál itt a közgazdász, mert fény derül Magyarország évszázadokon átívelő gyarapodásának forrásaira; kedvvel tanulmányozhatja nyelvész, mert a régi emberek nyelvteremtő fantáziájáról szól; olvashatja történész és geológus, mert a felvázolt történelmi ív, majd az ehhez kapcsolódó helyszínek teljesebbé tehetik világlátásukat; szól pszichológusoknak, akik képet kaphatnak a tiszai ember gazdag kapcsolatrendszeréről; és megragadhat mindenkit, folyópartokon, vagy nem a folyópartokon élőt, akit vonz az érték, a hagyomány ereje.

>!
Timp, Budapest, 2003
232 oldal · ISBN: 9632066072

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

XX73>!
Bellon Tibor: A Tisza néprajza

Bellon Tibor: A Tisza néprajza Ártéri gazdálkodás a tiszai Alföldön

Valahol a Dunától keletre, de nem a Tisza-vidékén, magam is egy „vízrendezett” vidék tanyavilágában vagyok honos. Lenyűgözőnek találtam e könyv és a „mi” világunk közti átfedést. Generációs mesékből nagyon sok minden ismerős, de rengeteg dolog elsikkadt. Ámulattal olvastam e könyv híradását az elmúlt korokból.

A szerzők már jó sok évtizeddel a fő vízrendezések után néztek körül. Ennek ellenére a maradék ártereken még létezett lenyomata az elmúlt évszázadok ártéri gazdálkodásának. (Jaj, és az a bizonyos fokgazdálkodás, arról vajon hogy maradt hírmondó?!!

Több szempontból is nagyszerű a könyv.

Összeszedi például a Tisza-árterek agrogazdaságának történelmét. Átnézi, hogy a folyamszabályozási próbálkozások előtt-után miből éltek meg a helyiek az itteni ökológia ajándékainak jóvoltából. Kitért a könyv azokra helyzetekre, mikor egy kvázi „közösség-kívánta” környezetvédelmi beavatkozások ténylegesen már az egyéni nagybirtokok érdekei szerint alakultak. (Lásd: folyamszabályozási tervek, az új meder ívének elhelyezkedése vs. a környék nagybirtokosainak földjei.)

Sok érdekes kép, rengeteg információ, népies szó, szépen összeszedve. Nagyon tetszett a könyv.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szűcs Sándor: Régi magyar vízivilág
M. Csízy Jolán (szerk.): Mély a Tiszának a széle…
Kerekes Ibolya: Elhaladt az idő
Szilágyi Miklós: Családtörténet két hangra
Magyar Zoltán: A Rétiember
Juhász Antal: Parasztok, pásztorok, kézművesek
Hazám Anita: Szolnok
Hoppál Mihály – Szemadám György – Nagy András – Jankovics Marcell: Jelképtár
John Fire (Lame Deer) – Richard Erdoes: Sánta Őz, a sziú indián sámán
Balogh Boglárka: Ezerarcú Föld