Az ​eltűnt hitves (A Brontë nővérek nyomoznak 1.) 53 csillagozás

Bella Ellis: Az eltűnt hitves

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amikor Mrs. Elizabeth Chester, egy jómódú földesúr felesége eltűnik a szeles yorkshire-i lápon álló kastélyból, két kisgyermeket, illetve egy vérben úszó szobát hagy maga után. És megannyi megválaszolatlan kérdést. Mi történt vele? Elrabolták volna, vagy a legrosszabbtól kell tartani? Ha egy betörő járt a házban, hogyhogy nem vették észre a férje vérebei? És miért lett a ház urának első felesége öngyilkos?
A bűntett helyszínétől nem messze lakó Brontë nővérek értesülnek az esetről, és a rejtély felkelti Charlotte, Emily és Anne érdeklődését. A hatóságok tehetetlenségét látva elhatározzák, hogy ők maguk járnak a talányos bűntény végére. Nyomozás közben azonban válaszok helyett egyre több kérdésre bukkannak, és egyre nagyobb rosszallással találkoznak, amiért három jól nevelt hölgy a vidéket járva detektívesdit játszik. Ám őket semmi sem tarthatja vissza feltett szándékuktól, hogy megtalálják az eltűnt hitvest – még az sem, ha ezzel a saját életüket is veszélybe sodorják…

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
General Press, Budapest, 2020
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524236 · Fordította: Nagy Nikoletta
>!
General Press, Budapest, 2020
368 oldal · ISBN: 9789634524243 · Fordította: Nagy Nikoletta

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Charlotte Brontë · Emily Brontë · Anne Brontë · Branwell Brontë


Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 130

Kívánságlistára tette 99


Kiemelt értékelések

Márk_2011>!
Bella Ellis: Az eltűnt hitves

Nekem ez most jólesett! Igazi felüdülés volt.
Egy kis nyomozás, egy árnyalatnyi humor, szimpatikus szereplők!
Az eltűnt hitves utáni nyomozás szövevényes, és kalandokkal teli! Van egy kis csavar a végén bár sokminden sejthető végig, de nem igazán ez a lényeg! Jó volt becsöppenni ebbe a vidéki kis rejtélybe. Ajánlom!

8 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Bella Ellis: Az eltűnt hitves

Egy nagyon kellemes krimi, nem csak a Brontë nővérek rajongóinak! Nagyon tetszett a hangulat és a három nővér, a nyomozás miatt bár nem rágtam le a körmöm, de nem is laposodott el egyszer sem.

Mrs_Curran_Lennart P>!
Bella Ellis: Az eltűnt hitves

Első látásra beleszerettem a borítóba, és a Jane Eyre az egyik kedvenc könyvem, de ez a történet mégsem azt adta, amit vártam. Maga az ötlet jópofa, bár színtiszta kitaláció természetesen az egész. Az elejével nagyon lassan haladtam, mert az események is lassan peregtek, leginkább a nővérek szócsatáit élvezhettem. Aztán később, ahogy jönnek elő a bizonyítékok, minden sokkal izgalmasabb lett. Igazából elég szomorú volt a Brontë nővérek élete, a tuberkolózis végül elvitte mindegyikőjüket egymás után. Haladó gondolkodású írók voltak, minden bizonnyal rossz korba születtek.

pveronika>!
Bella Ellis: Az eltűnt hitves

Három dolog miatt esett erre a könyvre a választásom. 1. Nem tudtam ellenállni a lélegzetelállító borítónak. 2. Nagyon szeretem a Brontë nővérek könyveit, és még ha csak képzeletben is, de szerettem volna bepillantást nyerni egy picit az életükbe. 3. Imádom a 19. században játszódó nyomozós történeteket, mint Sherlock Holmes és Ambrózy baró összes kalandját, és abban reménykedtem, hogy ez is hasonló lesz. Bár sajnos számomra nem minden szempontból váltotta be a hozzá fűzött reményeket a regény, azért így is tetszett.

1845 augusztusában úgy alakul, hogy mindhárom még élő Brontë lány, Charlotte, Emily és Anne is visszaköltözik a családi fészekbe. Éppen egy érdekes újságcikket olvasnak egy új hivatásról, a detektívkedésről, amikor érkezik a hír, hogy a nem messze lévő Chester-majorban borzalmas dolog történt az éjjel: reggelre eltűnt a ház fiatal úrnője, Elizabeth Chester, a szobájában pedig rengeteg vér maradt hátra. A három nővér elhatározza, hogy kideríti, mi történhetett Elizabethel, azonban nyomozásuk során minél mélyebbre ásnak a rejtélyekben, annál bonyolultabbá kezd válni ügy…

Mielőtt elkezdtem volna olvasni a regényt, kicsit én magam is utánaolvastam a Brontë lányok életének, amiből sok minden visszaköszönt a történetben. Tetszett, hogy egy kicsit jobban megismerhettem a hátterüket és az akkori kort, és a szerző az utószóban le is írja, hogy mennyi kutatómunkát végzett a regény előtt, ami nagyon dicséretes.

A könyvet három szemszögből olvashatjuk, és a szerző szépen tudta differenciálni a három lány, három különböző személyiségét, sajnos azonban valamiért egyikük sem került hozzám közel. Abból is érezhető volt, hogy a számos nyom és fordulat ellenére nekem valami hiányzott a történetből, hogy viszonylag lassan haladtam vele. A szerző próbálta csavarni a szálakat, de valahogy számomra nem volt elég izgalom benne, és sok olyan része volt a nyomozásnak, ami nem igazán kötött le. Egyedül talán az elhunyt előző feleség rejtélyét találtam igazán izgalmasnak, azt viszont sikerült elrontani egy teljesen felesleges és oda nem illő paranormális szállal. Kicsit úgy éreztem, hogy a feminista vonal is túl hangsúlyos volt a történetben, pedig alapvetően tetszett benne, csak meg kellett volna találni ennek a tökéletes egyensúlyát, és talán pont emiatt nem tetszett végül a rejtély megoldása sem.

Könnyen előfordulhat, hogy csupán azért ért kisebb csalódás az olvasás során, mert én az Ambrózy baró eseteihez hasonló történetre számítottam, amiben szintúgy erős női karakterek folytatnak nyomozást. Sajnos ebben a regényben én nem éreztem annyira erőteljesnek a karaktereket, talán Emily volt a három lány közül a legegyedibb, de ő sem került hozzám annyira közel. Nekem szintén hiányzott egy kis humor és egy jó mellékszereplő, és ezzel kapcsolatban azért is vagyok csalódott, mert az írónő kezében ott lett volna ennek a kulcsa a lányok bátyja, Branwell személyében, de sajnos úgy éreztem, hogy bár voltak próbálkozások, mégsem tudott élni ezzel a lehetőséggel a szerző.

Összességeben azért tetszett ez a regény, akadt benne sok izgalom és jó volt egy kicsit jobban megismerni a Brontë lányokat, még ha nagyrészt a képzelet szüleménye is volt ez a történet. Mindenképpen ajánlom azoknak, akik szeretik a krimiket, a 19. században játszódó regényeket és nem utolsó sorban a Brontë nővéreket.

http://veronikasreaderfeeder.com/bella-ellis-az-eltunt-…

Kokuszka>!
Bella Ellis: Az eltűnt hitves

Egy igazán remek olvasással kezdődik az újév, a meseszép külső csodás belsőt is takar. A Bronte-nővérek korában járunk, ők hárman (Charlotte, Emily és Anne) nyomoznak egy barátnőjük úrnőjének rejtélyes eltűnése ügyében. A korabeli, gyönyörű yorkshire-i tájak elevenednek meg (milyen jó is lenne ezen a vidéken egy jó nagyot kirándulni), igazán hangulatosak a leírások. A történet pedig igazán pörgős, kalandos, élvezettel olvastam, ahogy a nővérek perlekednek egymással, jó kis szócsaták kerekedtek ki közöttük. Ők hárman veszik kézbe a nyomozást, ugyanis a helyi rendőrség egyáltalán nem áll a helyzet magaslatán, így elkezdenek nyomokat gyűjteni, szemtanúkat kikérdezni, összefüggéseket keresni, igazán érdekes volt erről olvasni. A fél csillag levonás a néhol egészen furcsa szóhasználatért jár, mint pl. falazni valakinek, vagy beetetni valakit… Ezt leszámítva igazán élvezetes olvasmány volt, örülök, hogy ez a szépség a polcom lakója. Bízom benne, lesz következő része is!

11 hozzászólás
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Bella Ellis: Az eltűnt hitves

A Brontë nővérek nyomoznak 1

Egész jó történet volt, csodaszép borítóval, tetszett.
A szerző a Brontë nővérek tiszteletére írta meg ezt képzeletbeli detektív történetet. Emellett a viktoriánus kori társadalomban a nők helyzetét boncolgatta, különös tekintettel a szegényebb úri hölgyek helyzetére. Nem sok lehetőségük volt saját utat járni, és hallatni szavukat a férfiak uralta világban.
Remek karaktereket alkotott, figyelembe véve néhány valós eseményt a nővérek életéből.
A krimi szál is csavaros és izgalmas volt, tele múltbéli rejtélyekkel és titkokkal.
Szóval jó volt, még ha nem is lett kedvenc.

cicus61 P>!
Bella Ellis: Az eltűnt hitves

Nagyon szeretem a 19.században játszódó romantikus, kosztümös történeteket, már amelyik tényleg jó. Ez a könyv ide tartozik, bár voltak részek, amiket kihagytam volna. Jók azok a könyvek, amikben kellő humor, romantika és izgalom is van és ez a könyv ilyen volt. Külön öröm, hogy a Bronte nővérek a főszereplők és meg is oldják a rejtélyeket. Ajánlom!

Niki_Salamon>!
Bella Ellis: Az eltűnt hitves

Bemutatom azt a könyvet, amit a borító miatt vásároltam meg. Igen, bizony, voltam ennyire elvetemült, így már csak azért imádkoztam, hogy jó is legyen, mert ha nem, sírva fakadok és a szívem szakad meg!
Meg kell mondjam, kellemesen csalódtam, mert bár az elején nem éreztem azt, hogy elkapna a gépszíj és wáááóó micsoda jó kis könyv, de egészen meglepett! A Bronte nővérekkel való nyomozást nem bántam meg. Mindhármójuk szemszögéből kapunk betekintés az eltűnt hitves ügyébe és a nyomok felfedezéséhez. A cselekmény rendkívül izgalmasra sikeredett, engem teljesen levett a lábamról a regény. Tele volt csavarral, rejtéllyel és nem engedett. Izgatottan várom a folytatást.

Ács_Milán>!
Bella Ellis: Az eltűnt hitves

A könyv borítója, az első látásra szerelem kategória volt. Ezért egy kicsit tartottam is attól, hogy a beltartalom nem fog annyit adni számomra, mint a borító.
Az első pár fejezet után majdnem fel is adtam az olvasást, mert úgy gondoltam, hogy ez abszolút mértékben nem az én könyvem. Aztán mégis meggyőztem magam a folytatást illetően. Így visszagondolva jól tettem, hogy így döntöttem.
A kezdeti nehézségek után, volt egy pont, amikor elkezdett érdekelni ez a történet.
A Brontë nővérek folyamatos nyomozása, az ahogyan időről időre újabb nyomra bukkantak, igazán érdekes és izgalmas volt. Tetszett, hogy az írónő kellő részletességgel írta le, hogyan jutottak a lányok egyről a kettőre a nyomozásban.
A történet eseményekben, rejtélyekben gazdag volt. És a végén még egy nagy csavar is volt, amit nem is gondoltam volna.

theodora>!
Bella Ellis: Az eltűnt hitves

Ha szeretnétek egy hangulatos, 19. századi krimit olvasni női nyomozókkal, ráadásul érdeklődtök a Brontë család után – akkor jó szívvel ajánlom ezt a könyvet! Remélem a kiadó el tudja majd hozni nekünk a második részt, ami idén ősszel fog megjelenni The Diabolical Bones címmel.


Népszerű idézetek

Jagika>!

A mennyezetig nyúló könyvespolcok belevesztek a sötétségbe, és Emilybe belehasított az az ismerős, szívfájdító sóvárgás, hogy a könyvekhez léphessen, lapozgathassa őket, és egyik csodákkal teli birodalmat a másik után fedezhesse föl.

162. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár
Shine>!

Ugyanakkor az élet megváltoztatja az embereket, a szerelem pedig különösen, és általában nem a javukra.

126. oldal, 15. fejezet - Emily (Genaral Press, 2020.)

Shine>!

-Én csak annyit tudok – szólalt meg végül Charlotte –, hogy amikor valaki szerelemre áhítozik, akkor nagyon nagy a kísértés, hogy mindenét kockára tegye.

126. oldal, 15. fejezet - Emily (Genaral Press, 2020.)

Jagika>!

A világuk egyszerre volt nagyon kicsi és végtelen: magába foglalta azt a néhány négyzetkilométert a házuk körül, amelyet olyan jól ismertek és annyira szerettek, valamint a képzeletükben kibontakozó, határtalan világegyetemet.

139. oldal

Shine>!

-Sosem fogsz úgy ismerni, mint a tenyeredet – közölte Emily aprócska mosollyal a szája szegeletében. – Titokzatos vagyok, akár egy szfinx.

111. oldal, 13. fejezet - Charlotte (Genaral Press, 2020.)

Niki_Salamon>!

…az emberek a hozzájuk legközelebb állókkal bánnak a legkegyetlenebbül.

1 hozzászólás
Niki_Salamon>!

Nem szórhatod úgy a szavakat a levegőbe, mint a virágmagokat! A szavaknak súlyuk van; jelentőségük, jelentésük, következményük.

Niki_Salamon>!

A halál olyan közeli ismerősük volt, hogy meg sem kellett volna lepődniük, ha időről időre újra beköszöntött, ám az emberi szív nem képes hozzáedződni a gyászhoz.

36. oldal, 3. Anne

Shine>!

-Átsétáltunk a lápon – vágta rá Charlotte azzal a meggyőzőnek szánt könnyedséggel, amely a hazugságon kapott diáklányok sajátja.

74. oldal, 9. fejezet - Emily (Genaral Press, 2020.)


A sorozat következő kötete

A Brontë nővérek nyomoznak sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Alvilág
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök 2.
Robert Galbraith: Zavaros vér
Nancy Springer: A titokzatos levél esete
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok