Az ​eltűnt hitves (A Brontë nővérek nyomoznak 1.) 15 csillagozás

Bella Ellis: Az eltűnt hitves

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amikor Mrs. Elizabeth Chester, egy jómódú földesúr felesége eltűnik a szeles yorkshire-i lápon álló kastélyból, két kisgyermeket, illetve egy vérben úszó szobát hagy maga után. És megannyi megválaszolatlan kérdést. Mi történt vele? Elrabolták volna, vagy a legrosszabbtól kell tartani? Ha egy betörő járt a házban, hogyhogy nem vették észre a férje vérebei? És miért lett a ház urának első felesége öngyilkos?
A bűntett helyszínétől nem messze lakó Brontë nővérek értesülnek az esetről, és a rejtély felkelti Charlotte, Emily és Anne érdeklődését. A hatóságok tehetetlenségét látva elhatározzák, hogy ők maguk járnak a talányos bűntény végére. Nyomozás közben azonban válaszok helyett egyre több kérdésre bukkannak, és egyre nagyobb rosszallással találkoznak, amiért három jól nevelt hölgy a vidéket járva detektívesdit játszik. Ám őket semmi sem tarthatja vissza feltett szándékuktól, hogy megtalálják az eltűnt hitvest – még az sem, ha ezzel a saját életüket is veszélybe sodorják…

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
General Press, Budapest, 2020
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634524236 · Fordította: Nagy Nikoletta
>!
General Press, Budapest, 2020
368 oldal · ISBN: 9789634524243 · Fordította: Nagy Nikoletta

Most olvassa 3

Várólistára tette 80

Kívánságlistára tette 77


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Bella Ellis: Az eltűnt hitves

Egy nagyon kellemes krimi, nem csak a Brontë nővérek rajongóinak! Nagyon tetszett a hangulat és a három nővér, a nyomozás miatt bár nem rágtam le a körmöm, de nem is laposodott el egyszer sem.

theodora>!
Bella Ellis: Az eltűnt hitves

Ha szeretnétek egy hangulatos, 19. századi krimit olvasni női nyomozókkal, ráadásul érdeklődtök a Brontë család után – akkor jó szívvel ajánlom ezt a könyvet! Remélem a kiadó el tudja majd hozni nekünk a második részt, ami idén ősszel fog megjelenni The Diabolical Bones címmel.

csak_olvass P>!
Bella Ellis: Az eltűnt hitves

Nekem nagyon tetszett Az eltűnt hitves című könyv. A cselekmény rendkívül izgalmas és szövevényes, egy másodpercre sem eresztett, csak úgy faltam a lapokat. Rengeteg csavar akadt a történetben, és bár bevallom én nem lepődtem meg annyira a végkifejleten, de az odavezető út azért rendesen megtornáztatta az agyamat. A karakterek nagyszerűek, a Brontë nővérek nem csak írónak, hanem detektívnek is nagyszerűek lennének. Bella Ellis abszolút kitett magáért, remek munkát végzett és sikerült úgy írni a lányokról, hogy nem tűnik teljesen idegennek tőlük a történet. A kor szerelmesei és a Brontë nővérek rajongók szerintem nagyon fogják szeretni a történetet, de igazából bátran ajánlom mindenkinek, aki egy könnyed kis krimire vágyik.

Bővebben itt olvashattok a könyvről:
https://csakolvassblog.blogspot.com/2020/10/bella-ellis…

szofisztikáltmacska>!
Bella Ellis: Az eltűnt hitves

Azt tisztán érződött, hogy a szerző rengeteg kutatómunkát végzett Az eltűnt hitves megírása előtt. Sikerült neki tökéletesen megteremtenie azt a bizonyos hangulatot, amit az olvasó ettől a korszaktól vár és a testvérek személyiségjegyeit is biztosan hosszasan tanulmányozta. Nagyon erősek a hangulatleírások.
A bűnügyet illetően sikerült megtalálni a tökéletes arányokat. Kellően izgalmas, de nem túl brutális, és egészen végéig nem is sejthető, hogy mi lehet a megoldás. Minél többet tudunk meg, annál bonyolultabbnak látszik az ügy. Aztán persze minden nagyon egyértelműnek tűnik már utólag, de nagyon izgalmas kockáról kockára összerakni a képet a nővérekkel. A leheletnyi misztikum, amit Ellis a történetbe csempészett, csak még izgalmasabbá és borzongatóbbá tette a hangulatot.
Brontë-rajongóknak, könnyed krimik, történelmi fikciók szerelmeseinek tuti olvasmány, de mindenki másnak is szívből tudom ajánlani.

Bővebben: https://szofisztikaltmacska.hu/bella-ellis-az-eltunt-hitves/

Benedek_Eszti>!
Bella Ellis: Az eltűnt hitves

Mikor nekikezdtem a kötetnek, nem igazán hittem volna, hogy ilyen gyorsan végezni fogok vele, hiszen két nap alatt már túl is voltam az egészen. Ez azért meglepő, mert úgy igazán semmi ijesztő vagy komolyabban feszültséget keltő dolog nem történt ebben az amúgy csodaszép borítóval rendelkező könyvben. Mégis olyan tökéletesen visszarepített bennünket az írónő a múltba, hogy lehetetlenség volt belőle kiszakadni. Ez az időbeli utazás pedig nem csak a főkötőkben, lovas utakban és alsószoknyákban jelenik meg, hanem az életszemléletben is. A testvérek édesapja óva inti a lányokat a szertelen viselkedéstől, többször hangoztatják a regényben, hogy mi illendő és mi nem, kiemelik a nők feladatát és háztartásbeli kötelezettségeiket, tehát Ellis minden részletre próbált figyelni.

Bővebben: http://www.ahmagazin.com/bella-ellis-az-eltunt-hitves/

gizmo6 I>!
Bella Ellis: Az eltűnt hitves

A regény cselekménye arányosan, megfelelő ütemben építkezek, az információadagolás remek, jól vannak elhelyezve az apró horgok, melyek elvezetnek a végső megoldások. A figyelmet pedig újabb és újabb csavarok tartják fent, így az olvasó érdeklődése egy percig sem lankad.

A történet háttérvilága is remekül kidolgozott, abszolút látszik, hogy az írónő is a Brontë-rajongók közé tartozik. A legapróbb részletekig ismeri a nővérek életét, és ez a tudásanyag szépen simul a regény fiktív világába. A 19. századi Anglia világa is hitelesen elevenedik meg a regény lapjain, ráadásul a rideg yorkshire-i tájat is szinte magunk előtt látjuk.

A regény nyelvezete és elbeszélésmódja is illeszkedik ehhez a miliőhöz, és a nővérek világához, nem érződik anakronisztikusnak, vagy erőltetettek, finoman idézi meg a letűnt kort, mégis olvasmányos, élő marad. A magyarul persze ez köszönhető Nagy Nikoletta remek fordításának is.

Hogy mégis akkor miért van hiányérzetem? Bár több fontos témát érint a, így a nők helyzetét az adott korban, a családon belüli erőszak kérdését, de valahogy mégsem foglalkozik ezekkel megfelelően mélyen, kicsit felszínesnek érzem a problémák kezelését. Másrészt pedig úgy érzem, megszépíti, “olvasóbaráttá” teszi a Brontë nővérek alakját, tompítja jellemüket, így szépen elhallgatja, vagy enyhíti például Emily sokszor nagyos is durva, szélsőséges dühkitöréseit. Ráadásul aki ismeri a testvérek munkásságát, az tudja, mennyire sötét, komor világ jelenik meg regényeikben, így nagyon hiányolom Az eltűnt hitvesből azt a miliőt, ami ezeket a világirodalmi remekeket ihlethette. Egyszóval Brontë nővérek karakteréhez, életéhez túlságosan könnyednek, felszínesnek érzem a kötet hangnemét, hiányolom a mélységet, az árnyakat, a sötétebb színeket, mindazt, ami olyan fájdalmasan széppé, megrendítővé teszi az Üvöltő szelek és a Jane Eyre világát.
Bővebben: http://cornandsoda.com/a-bronte-noverek-nyomoznak-bella…


Népszerű idézetek

csak_olvass P>!

Hol vannak a férfiak, akiknek otthon kellene tartani magukat a négy fal között, ahol a helyük van?

_Nikki>!

A világ tele volt igazságtalansággal és kegyetlenséggel. Emily látta ezt, még onnan is, ahol állt. Ez töltötte meg csordultig a temetőt, és ez csordogált lefelé a főutca nyitott csatornáiban. Charlotte bátorságról és szerelemről ír, Anne hitről és tisztességről. Ő azonban, ő arról a kegyetlen valóságról és igazságról fog írni, melyet a saját szemével lát, bármerre néz. Az ádáz, vad lelkekről fog írni, akik a vágytól hajtva készek darabokra tépni a világot, gondoljon erről a világ, amit akar. Mert így lehetséges a haladás.

131. oldal

csak_olvass P>!

Így hát nem volt más észszerű megoldás, mint betörni a házba.

csak_olvass P>!

A nyomozás azt jelenti, hogy az ember a sorok között olvas.

_Nikki>!

A szerelem olyan betegség, amely különös és természetellenes tettekre sarkallja az áldozatait.

204. oldal

csak_olvass P>!

Az érettebb gondok egészen újszerű elnevezése a szerelmi bánatnak – dörmögte Emily anélkül, hogy felpillantott volna.

csak_olvass P>!

Cowen Bridge förtelmes hely volt, csupa sötétség és kegyetlenség, ahol a gondolkodást rossz néven vették, és az öröm legapróbb megnyilvánulását is csírájában elfojtották.

csak_olvass P>!

– Jöttem megmenteni benneteket! – köszöntötte őket Branwell, és lehuppant melléjük a fűbe.
– És csak egy egészen picikét késtél el vele – felelte Emily, és örömmel tapasztalta, hogy csordultig telik a szíve szeretettel, ahogy elnézi értetlenül pislogó, haszontalan fivérét. – De mesélj, miből sejtetted, hogy szükségünk van rád?
– Azt mondtad, hogy lesz egy jel – felelte Branwell, és fejével az égő ház felé intett. – Kissé túlzásnak tűnik felgyújtani a legnagyobb házat száz kilométeres körzetben, de kinézem belőled.

_Nikki>!

A férfiak és a nők rettenetes teremtmények, és sosem tudhatjuk, titkon mi mindenre képesek.

204. oldal

csak_olvass P>!

– Nos, jó – felelte Anne, és kihúzta magát. – Bár meg kell mondanom, az álruhában nyomozás nem úgy hangzik, mintha illendő tevékenység lenne egy fiatal hajadon hölgy számára.
– Éppen ezért olyan izgalmas! – vágta rá Charlotte.


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
Jennifer Ashley: Gyilkosság a cselédfertályban
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Fiona Davis: A lakcím
Charlie Lovett: Első benyomások
R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában
Emily Hart: Az Örökség
Jeffrey Archer: Egy igaz férfi
Paul Doherty: Ré álarca
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a halott harangozó