A ​19-es holttest 186 csillagozás

Belinda Bauer: A 19-es holttest

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Zseniális.
Megszállott.
Magányos.

Patrick Fort szélsőségesen zárkózott, briliánsan okos és Asperger szindrómás. Gyerekkora óta megszállottan kutatja, hol a határ élő és holt között.

Amikor Patrick orvostanhallgató lesz, csak ő veszi észre, hogy a boncolási gyakorlatra megkapott holttesttel valami nem stimmel. Szerinte kizárt, hogy a halált betegség okozta volna. Sőt, mintha az elhunyt fontos titkot szeretne üzenni.

Miután Patrick módszeresen nyomozni kezd, a kérdések egyre sokasodnak. Vajon lesz ideje megfejteni a 19-es holttest rejtélyét, mielőtt őt is örökre elhallgattatják?

Az utóbbi évek egyik legokosabb, egyszerre bizarr és mélyen emberi pszichothrillere.

„A történetszövés magasiskolája.” The New York Times
„Belinda Bauer a thrillerek királynője.” Sunday Times
„Mesterfogás ínyenc krimirajongóknak” Evening Standard
„Bauer egyedi hangú krimiíró… utcahosszal jár a többiek előtt.” The Independen

Eredeti mű: Belinda Bauer: Rubbernecker

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Lettero, Budapest, 2017
406 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155733154 · Fordította: Siklós Márta
>!
Lettero, Budapest, 2017
408 oldal · ISBN: 9786155733161 · Fordította: Siklós Márta

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Megan Jones · Patrick Fort · Samuel Galen · Sarah Fort · Tracy Evans


Kedvencelte 9

Most olvassa 9

Várólistára tette 127

Kívánságlistára tette 132

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Belinda Bauer: A 19-es holttest

Mióta befejeztem ezt a könyvet, nem hagy nyugodni. Egészen megmagyarázhatatlan módon hiányzik. Ez több szempontból is nagyon különös. Kezdjük azzal, hogy elhappoltam Zsófi elől, ugyanis, mint tudjátok ő a thriller-rajongó, -imádó, -megszállott nálunk, és ebből eredő természetességgel jogot formált a könyv előszöri olvasására. Ám én végigfutottam a fülszöveget, és azt éreztem, hogy én ezt most azonnal elolvasom, ha kell, megvívok érte Zsófival.
Pszichothriller a javából, és nagyon örülök, hogy a kezeim közé került, a főszereplő személyisége és a nyomozás egyre inkább magával ránt, rejtélyek és izgalmak váltják egymást, egészen a végkifejletig elengedhetetlen a történet.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/10/belinda-bauer-19-e…

Zsófi is elolvasta, az ő értékelését itt olvashatjátok:

http://konyvutca.blogspot.hu/2018/03/thriller-csutortok…

>!
EssentialHencsi P
Belinda Bauer: A 19-es holttest

Mérges vagyok, mert lehetett volna tökéletes is, ha rendesen lezárta volna az író az összes szálat. De nem, rábízta a fantáziámra, ami nekem elég sok van, de nem azért olvasok egy könyvet, hogy nekem kelljen befejezni a fejecskémben.
Patrickot imádtam, úgy, ahogy van. Habár én elfogult vagyok az Aspergeresekkel kapcsolatban. spoiler Egyáltalán nem olyan borzasztó, mint amilyennek az anyja beállítja, aki nem mellesleg a könyv legidegesítőbb szereplője. Jó, a végére legalább az kiderül, hogy miért az az ellenszenv a gyereke iránt.
Krimiügyileg nem a legcsavarosabb történet, de a lényegen ez nem változtat. Teljesen jó,olvassátok nyugodtan.

8 hozzászólás
>!
mate55 P
Belinda Bauer: A 19-es holttest

Ez egy megtévesztően egyszerű regény. És mégis lazán működik, főleg azért, mert jó ízléssel van megírva. Szomorú, ötletes, szellemes, szívszorító. A halottak nem beszélhetnek velünk. De ez hazugság. Néha csak egy kívülálló férhet hozzá az igazsághoz. Patrick egész életében kívülálló volt. A történet egy Asperger-szindrómáns fiú különleges, meglehetősen zárt világába enged bepillantást. Tanulmányai során egy halott tetemének boncolása közben meglepő felfedezést tesz, ami teljesen kizökkenti életét a megszokott kerékvágásból. Fort Patrick a maga szokatlan módján nyomozásba kezd, s ahogy az már lenni szokott, vizsgálódása során újabb és újabb titkok kerülnek felszínre. Nyomozása végül olyan helyekre és helyzetekbe sodorja, olyan hatások érik, amik megváltoztatnak körülötte sok mindent és talán, mert ez az igazán nagydolog egy ilyen betegségben „szenvedő” fiatalember életében, benne is elmozdul valami. Patrick világa ugyan szokatlan, de a mindannyiunkra leselkedő világ is az. Empátia kell, egy olyan világ felépítése, amibe mi is be tudunk lépni, hogy körülnézzünk egy másik ember fejében. Ha nem is tökéletes a kép, de sokkal jobb, mint be sem lépni. És akkor rájövünk: még sincsen annyi különbség közöttünk, mint gondolnánk.

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Belinda Bauer: A 19-es holttest

Hát ez furcsa egy krimi volt. Van egy Asperger-szindrómás fiú, akit érdekel, hogy mi történik a halál alkalmával, ezért jelentkezik egyetemre anatómiát tanulni. Aztán talál egy mogyorót, és ettől minden megváltozik. :)
Az egész történetből Patrick volt a legérdekesebb, viszont Tracy nővért és anyucit egyáltalán nem bírtam. Ez a tracys szál kicsit feleslegesnek is tűnt nekem, és furán is lett lezárva az ő története. Patrick kapcsán pedig teljesen másra számítottam, pl. spoiler
Az írónő stílusa amúgy nem rossz, elég jól szövi a szálakat, csak kicsit sok köretet ad a hús mellé. Egyszer azért el lehet olvasni.

>!
gabiica P
Belinda Bauer: A 19-es holttest

Az elején elég nehezen sikerült belelendülnöm, aztán, ahogy kezdtek izgalmassá válni az események, úgy tetszett nekem is egyre jobban.
Nehezen raktam össze a képet, hogy éppen kinek a szemszögét is ismerhetjük meg, és annak mi köze van a nagy egészhez, ez néha elég zavaró is volt.
Tetszettek a csavarok a könyvben. Volt, amire egyáltalán nem számítottam, sőt, őszintén szólva, egyikre sem számítottam. Azt hittem, hogy ez is egy átlagos nyomozós-krimis történet lesz, de attól azért sokkal többet kaptam.
Tetszett Patrick karaktere. Különleges volt, egyáltalán nem sablonos és mindennapi, ez máris egy pluszpont a történetnek. Az édesanyja azonban végig idegesített, folyamatosan éreztem rajta, hogy itt nem minden az, aminek látszik. spoiler
Engem valahogy Tracy is nagyon zavart. Semmitmondó, jelentéktelen és nagyon idegesítő karakter volt, és kicsit úgy érzem, hogy ez a szál felesleges volt a történetbe. Aztán ki tudja, lehet, csak én gondolom így.
Az igazi gyilkos indítéka nevetséges volt, de mégis olyan őszinte és valóságos. Meglepődtem a kilétén, de annak kifejezetten örültem, hogy a rendőrök nem ítélték el azonnal az Asperger-szindrómás fiút, hanem hittek a szavának és tényleges nyomozásba kezdtek.

Az egészet alapjában véve kicsit lezáratlannak érzem, több nyitott kérdés is maradt a könyv végén, amit én nem kifejezetten szeretek. Szeretem tudni, hogy az író hogyan gondolta a végét, és nem azt, hogy én mit képzelek oda. De azért tetszett a történet.

>!
dagikám
Belinda Bauer: A 19-es holttest

Nekem tetszett a maga módján. Kicsit fura volt,meg kicsit másra számítottam,de élveztem,nem fejeztem be csalódással a könyvet. Egy Asperger-szindrómás fiú életébe tekinthettünk be,a saját világába,meg tudhatjuk,hogy neki mi a fontos,mit hogyan értelmez a maga módján. Nyomozásba kezd a maga szakállára és a végére érdekes igazságokra jön rá. A lezárás is tetszetr,ahogy megoldotta az írónő a végén.

>!
KATARYNA
Belinda Bauer: A 19-es holttest

Dühös vagyok..

Egy. Miért nem lehetett még cifrázni azt, amikor Patrick spoiler

Kettő. Minek kellett bevallania ennek a tuskónak az egészet?

Három. Miért kellett benyögni a végére ezt a nagy marhaságot az anyjáról. Kifogyott a sztoriból az író?
Annyira jó lett volna, ha Patrick amikor megtudja az egészet spoiler

Négy. Most akkor mi van? Tracy sztoriját miért kellett boncolgatni? Mr. Deal? Mrs. Deal?
spoiler

Öt. Mi a f…om volt ez?

3 hozzászólás
>!
Navi P
Belinda Bauer: A 19-es holttest

Kifejezetten tetszett :)
Úgy érzem, hitelesen mutatta be egy Asperger-szindrómás ember életét, jellemzői.
Sajnáltam őt, ugyanakkor örültem neki, hogy megtalálta a helyét, bár jobban örültem volna, ha a végén nem az élőket választja :)
A csavarokat tudtam, valahogy a legelejétől tisztában voltam a ki és miért dolgokkal. De ez semmit nem vont le a könyvből :)

>!
Bleeding_Bride ISP
Belinda Bauer: A 19-es holttest

Tetszett a történet, végre az Asperger szindrómát is úgy hozta a főszereplő, hogy hihető, átérezhető volt. Az ügy is izgalmas lehetne, viszont jobban untam sok esetben, mint lekötötte az érdeklődésemet, a megoldás, végkifejlet pedig szintén kicsit „eh”. Vártam a történetben a nagy áttörést, a pontot amikor berobban és agyon izgulom a fejem, de ez elmaradt.
Lényegesen többet és átütőbbet vártam a fülszöveg alapján.

>!
tmezo P
Belinda Bauer: A 19-es holttest

Nagyon jó volt, ötletes és izgalmas. A helyszínek, a szereplők sokat adtak hozzá a hangulathoz, és kellően kíváncsivá tettek. Úgy a második rész végéig volt egy kis kavar a fejemben, de akkor jött a megvilágosodás, ami egészen meglepett.
A neurológiai osztály elég nyomasztó képet mutatott, a magatehetetlen kómás betegeivel, és a fura nővérkével, a boncterem pedig végtelenül izgalmas volt. Részletes kép a boncolásról, ahogy a hallgatók végzik, és lépésről lépésre megismerkednek az emberi testtel, és végül megállapítják a halál okát. Ebben vett részt Patrik, aki más mint a többi ember. Betegségéből adódóan kényszeres és mindig, mindennek keresi az okát, az összefüggéseit. Patrik a 19-es holttest boncolása közben észrevett valamit, ami az ő különleges agyát nem hagyta nyugodni, és utána járt a dolognak. Mindent elkövetett, hogy megkapja a válaszait, és bebizonyítsa az igazát.
Egészen különleges karakter; érdekes volt végigkövetni az érzelemmentes megnyilvánulásait, az olykor görcsös viselkedését, a szokásait.


Népszerű idézetek

>!
mate55 P

Olyan gyorsan és kegyetlenül senki nem utasítja el a másságot, mint a gyerekek.

23. oldal

>!
mate55 P

Az ajándékok mindig kötelezettségekkel járnak, még ha az nem is mindig nyilvánvaló.

189. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ajándék · kötelezettség · Patrick Fort
>!
mate55 P

A melegítő elején ez a felirat virított: A MÜVELTSÉG NEM MINDEN.

348. oldal

>!
MissFortune

Pénzről meg szeretetről ordítoznak, pedig semmi sem számít igazán, csakis a halál.

Kapcsolódó szócikkek: halál
>!
Angele P

A baj minden jel szerint az volt, hogy miután Patrick elrohant, Lexi kimászott az ágyából, és betelepedett Kimébe – ahol aztán kiderült, hogy Kim mégiscsak leszbikus. Mégpedig elég hangosan.

>!
Brigii P

MEGHALNI NEM OLYAN könnyű, mint a moziban.

(első mondat)

>!
mate55 P

Hízelgéssel mindent el lehet érni a férfiaknál.

119. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Tracy Evans
>!
Katie_Sue P

A szeretet sohasem jön rosszul, bárhonnan jön is.

Kapcsolódó szócikkek: szeretet

Hasonló könyvek címkék alapján

Jodi Picoult: Házirend
Lakatos Levente: Aktus
Daniel Cole: Rongybaba
Karin Slaughter: Az eltűnt lány
Sarah Pinborough: Ne higgy a szemének!
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból
Sarah Pinborough: 13 perc
Paula Hawkins: A lány a vonaton
Paula Hawkins: A víz mélyén
Darcey Bell: Egy kis szívesség