Zafír ​égbolt 194 csillagozás

Belinda Alexandra: Zafír égbolt

"Várj ​reám, s én megjövök.
Fordulj daccal el,
ha áltatják ösztönöd,
hogy: feledni kell…"

A szerelem hatalmasabb, mint a háború. Egy gyönyörű és céltudatos nő azonban mindkettőt elveszíti. Története megoldatlan rejtély maradt… egészen mostanáig.

2000: Az orosz-ukrán határ melletti erdőben egy második világháborús harci repülőgép roncsaira bukkannak. Úgy tűnik, a fák között Natalija Azarova ászpilóta – aki legtöbbször úgy nézett ki, akár egy pin-up lány – repülője és maradványai hevernek. A nő sorsát azonban továbbra is homály fedi. A Kreml állítása szerint német kém volt, aki megrendezte a saját halálát. A szerelme, Valentyin Orlov tábornok viszont sosem adta fel, hogy megcáfolja a szovjet propaganda állítását: kitartóan hisz Natalija hűségében.
Lily, a fiatal ausztrál nő – aki egy szörnyű tragédiát követően orosz családjának hazájába utazik – Moszkvában próbál felejteni és tovább élni az életét. Őt is lenyűgözi Natalija története, és amikor… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

A következő kiadói sorozatban jelent meg: I.P.C. Mirror I.P.C.

>!
I.P.C., Budapest, 2015
396 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636535241 · Fordította: Fügedi Tímea

Enciklopédia 7


Kedvencelte 49

Most olvassa 7

Várólistára tette 141

Kívánságlistára tette 102

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

_Eriii>!
Belinda Alexandra: Zafír égbolt

Az első könyvem az írónőtől, de ha a többi könyve is ilyen csodásan keserédes mint ez, akkor biztos, hogy nem utoljára olvasok tőle. Engem a második világháborús könyvek eszméletlenül magukba rántottak, mert az idén rengeteget olvastam e témába. Ebbe a történetbe hiába, hogy a főszereplők a képzelet szüleményei, èn olyan sok dolgot olvastam a Szovjetunióról, az NKVD-ről, a munkatáborokról és, hogy az embereket miért volt képes a milícia börtönbe zárni, hogy nehezen tudtam el következtetni arról, hogy ez csupán fikció. Fikció ide vagy oda, ezek a dolgok abba az időbe bizony, hogy előfordultak és nem kis számba. Kolima, Gulág. Olyan iszonyú dühöt éreztem olvasás közbe Sztálin iránt, hogy képtelen voltam közbe tisztán gondolkodni. A történet nagyon szívbemarkoló. Én annyira sajnáltam az idős Babuskát. Olyan rengeteg sok szenvedésen keresztül ment, és ami a legszörnyűbb, hogy még a kétezres években is nélkülözött. Nagyon tetszett az egész történet, csak azt sajnáltam, hogy olyan rövid volt. Ajánlom…..

3 hozzászólás
Pati28 P>!
Belinda Alexandra: Zafír égbolt

”Maradjon az a két ifjú lény örökké összefonódva, és ne tegyék tönkre őket azok a megtört emberek, akikké lettünk!”

Gyönyörű, megható és szívbemarkoló történet, mely magával ragadt és nem engedett el.

A történet két idősíkban játszódik. Egyrészt a jelenben, ahol Lily mindennapjaiból kapunk részletet, míg a múltban a II. Világháború időszakából éljük át a borzalmakat, és bepillantást nyerünk a Sztálin uralta Oroszországba.
Lily egy rejtélyes idős hölggyel találkozik, akivel közelebbi kapcsolata alakul ki, s aki a múltbéli eseményeket meséli el.
Lily maga is nagy fájdalmat őrizget a szívében, kötődésük egymás iránt pedig igazán megható volt.

Natasának nem volt egyszerű élete, mindenért meg kellett küzdenie, a háború és Sztálin hatalma elősegítette mindazt, mely megtörte, s a porba döngölte őt.
A háború ideje alatt találkozik egyetlen szerelmével, Valentyinnal, és ezen érzelmek némi boldogságot, örömet szereznek neki.
Ahogy haladunk előre a történésekben, egyre érdekesebb és nem várt fordulatokkal találjuk szemben magunkat, melyek többször voltak dühítőek, semmint megnyugtatóak.
Miután a könyv végére értem, azon töprengtem, hogy vajon a háború utáni események miért így végződtek. spoiler
Aztán rájöttem, hogy ne keressek benne értelmet, mert ahogy a könyv is írja: spoiler

6 hozzászólás
cicus61 P>!
Belinda Alexandra: Zafír égbolt

Hú, ez nagyon jó volt! Alapvetően nem szoktam háborúról olvasni, de ezt nagyon szerettem. Borzasztó, hogy így kellett élniük embereknek a háborúban. Szerintem Sztálin és Hitler ugyanolyan szörnyetegek voltak mindketten és nemcsak azért amit a háborúban az ellenséggel műveltek, hanem azért, amit a saját nemzetükkel tettek. Nem vagyok vallásos, de remélem a pokol tüzén égnek!!!!! Gyönyörű könyv, nagyon megrendítő és elgondolkodtató történet, csodálatos szereplőkkel és eszméletlen befejezéssel! Az írónő egyik legszebb alkotása.

4 hozzászólás
Csoszi>!
Belinda Alexandra: Zafír égbolt

Annyi értékelést írtam, annyi öt csillagot kiosztottam már, de most ide valahogy ez kevés. A könyvet tavaly kaptam Anyák napjára, és örültem is neki, mert akkoriban fedeztem fel magamnak az írónőt. Örültem, de félretettem azzal, hogy elfér a polcon, majd egyszer… Aztán idén tavasszal ismét szembejött velem. Egy kedves kolléganőm olvasta, és bár nagyon jónak találta, de egyúttal nyomasztónak is. Na, ez sem hozta meg a kedvemet hozzá. Mostanában nekiláttam a saját könyvek olvasásához és a várólista csökkentéshez, és úgy éreztem, itt az idő, most vagy soha. És tényleg itt volt az ideje, hogy egymásra találjunk a történettel. Az írónő neve, a csodaszép borító igen, de a fülszöveg nem győzött meg, hogy ez az én könyvem lesz. Csak annyit tudok mondani, hogy kedvenc lett.
Natasa, a pilótanő sorsa sokkal érdekfeszítőbb, izgalmasabb volt, mint Lily-é a jelenben. Ez utóbbit inkább tölteléknek éreztem, de nem von le semmit a könyv értékéből. Már olvastam a sztálini diktatúra kegyetlenségéről, de mindig mellbe vág és sokkol, amikor ezzel a témával találkozok.
A romantikus szál nagyon fájdalmas és szívszorító. A könyv többször is megríkatott.

>!
I.P.C., Budapest, 2015
396 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636535241 · Fordította: Fügedi Tímea
Zsuzsanna_Makai>!
Belinda Alexandra: Zafír égbolt

Totál értem, miért áll 98%-on, imádtam én is.
Kezdem azzal, h köszönettel tartozom @kisbeka kisasszonynak, merthogy tőle kaptam a könyvet a szülinapomra. Zseniális volt, Reni!
A könyv borítója baromira félrevezető, mert hogy olyan gyönyörű, színes, bájos,a könyv maga pedig nem az. Ha fekete-fehér lenne, közelebb lenne a könyvhöz szerintem, mint így.
Rá kellett jönnöm, hogy engem valamér nagyon megfognak az Oroszorszàgban jàtszódó regények. Ez is. Még mindig szorongatja a torkom.
Nem tudom, miért, de valahogy Szvetlána története /mellékszál/ nagyon megfogott. Úgy lépett túl a szülei 'dolgán' hogy gyakorlatilag semmibe vette, nem törődött mással, a saját útját járta, ment a saját feje után, és fel is áldozta magát érte. Sajnáltam, hogy az ő gondolatainak nem szànt a szerző egy fejezetet, mondjuk egy a zsebében talált naplón keresztül.
A Natalija vonal /főszál/ is jól megtörte a szívem, de a temetőben, amikor nem akart odamenni Orlovhoz, akkor bőgtem el magam igazán. Mennyire igaza volt! Mekkora szerelem lehet az ekkora lemondás?!?!
Nyikitából is lehetett volna kicsit több, szerettem volna tudni róla, miért volt ennyivel több, mint a többiek.
Igazából erős túlzás ezt a könyvet romantikusnak nevezni, mert ha nekiesnék mondjuk ollóval, nem biztos, h összejönne egy oldalnyi romantika összesen, de valahogy mégis az.
Olvassátok el! Tök jó!

Cs_N_Kinga P>!
Belinda Alexandra: Zafír égbolt

Hát ez volt A KÖNYV számomra. Nehéz volt egész nap felvettem, letettem. Nem a szokásos sablon sztori, de mégis. Nem a szokásos szerelmi történet, de mégis az. Ez….. erre nincsenek szavak. A végén még meg is hatódtam, pedig nem vagyok az a pityergős típus.
Érdekes, hogy bár én 83-as vagyok és 89-ben kezdtem az általánost még „kommunista” bizonyítványom van, de már se kisdobos, se úttörő nem voltam, bár a köpenyt még négy évig hordtam. Ez és a szülők, nagyszülők és igen még a dédszülők hatása is bennem van, hogy a ruszkikat gyűlöljük/utáljuk, vagy legalábbis kellene. Nem volt ez soha kimondva, de a gesztusok, elhallgatások stb ezt hozták, de nem csak otthon, hanem mindenhol, hiszen minket nem a németek, hanem az oroszok/szovjetek nyomtak el. Én hál istennek ebből már csak ezt az „utóízt” éreztem, de ezt az egészet most módosítanám Sztálinra. Igen-igen tanultunk töri órán sok mindent, de valahogy mindig „csak” a zsidók/zsidóság volt az akit bántottak, akiket sajnálni kellett (jó persze teljesen érthető okokból), itt inkább arra gondolok, hogy Sztálin a sajátjait is irtotta, a többi népről a kitört háború, éhínség járványok stb. már nem is esik szó, pedig szerintem nem nagyon találunk olyan nemzetet Európában, ahol ne sínylették volna meg a világháborúkat. Nem olyan régen olvastam el A lány hét névvel, ahol a Koreaiakról volt szó, mármint a rosszabbikról, mintha ugyanaz lett volna. Egy másik hülye, nem normális ember, aki a végén sajnos túl könnyű véget ért.
Nem értem mi vehet rá egy embert, ilyen tettekre? Hogy nem látja át? Hogy nem tudja beleképzelni/érezni magát a másik helyzetébe? Hiszen ezeket Hitler és Ő is ők teremtették. A másik, ami érdekes számomra, hogy mennyire idegenkedtem és idegenkedem még most is az oroszoktól, az orosz irodalomtól úgy egyáltalán. Nem egy vidám népség. Ez a történet is a maga fantasztikusságával is milyen véget is ért?
Nem is tudom olvastam – e már teljesen boldog véget orosz könyvben? Vagy ami ebben, vagy erről az országról szólt.
Ezek ellenére vágtam bele ebbe a könyvbe. Mégis öt csillag, ha lehetne többet adni megtenném. Kedvenc csak azért nem lesz, mert én nevetni szeretek nem pedig sírni. Túl keserédes nekem ez a könyv. Mégis jó szívvel tudom ajánlani bárkinek. Nem állítom hogy könnyű olvasmány, és azt sem hogy nem olvastam már nehezebbet, szerintem ez is zseniális ebben a könyvben, hogy az író nagyon eltalálta az arányokat, miről mennyit mikor és hogyan adjon át. Az első ötven oldallal megszenvedtem picit, szoktam a neveket, de utána repített magával. Huhhh még mindig a hatása alatt vagyok.

4 hozzászólás
BeliczaiMKata>!
Belinda Alexandra: Zafír égbolt

Nagyon ritka, amikor egy könyv, egy történet hangulata beszippantja az embert, és ez most sikerült. Dacára a sok fájdalomak, szomorúságnak, kegyetlenségnek, mégis magával ragadott a történet, épp a szeretet, barátság, hűség és ember feletti kitartás miatt.
Ugyan fiktív történetről van szó, de valóságalapja sok van. Egyszerre több ember szemszögéből láthatjuk a történéseket, mégis szinte az utolsó pillanatig kiderülnek csavarok, rejtélyek, melyek sejthetőek, de nem feltétlen egyértelműek, ezért is olyan izgalmas ez a „történelminek” is mondható „nyomozás”.
Sok témát érint, pl a besúgórendszert, a diktatúrát, az orosz női pilóták életét, a haláltáborokat (zsidó, orosz), a halhatatlan igaz szerelmet. S bár sok szomorú és borzalmas esemény van benne, mégis nagyon szerethetőek a történet és a szereplők.
Vannak könyvek, melyek hívják az embert. Ilyen volt ez is. Fogok még olvasni az írónőtől.

4 hozzászólás
Éva_Bátka P>!
Belinda Alexandra: Zafír égbolt

Pár napja fejeztem be második olvasásomat Belinda Alexandratól, de legszívesebben máris újrakezdeném. Bízva abban, hogy a szereplők sorsa most talán máshogy alakul.
Tökéletes szórakoztató irodalom. Igazi történelmi romantikus, éppen csak egy leheletnyi romantikával. Viszont számtalan módon ábrázolja a szeretetet; egy társ iránt, a haza iránt, egy hivatás iránt, egy barát iránt, az állatok iránt.
Egy olyan könyv, ami Európa talán kevésbé megírt múltjáról szól. Hiszen, ha második világháborús regény, akkor ott szinte mindig a náci Németország, élén Hitlerrel a gonosz, miközben jócskán lehetne mit papírra vetni a másik oldalról is.
Ez egy sokszor megrendítő, igazán szép regény, aminek talán egyetlen negatívuma a cím és a borító (jót, ez kettő). És bár tudom, hogy stílusában és a címben is az eredeti kiadást jeleníti meg off, mégis úgy érzem, a borító egyszerűen rossz helyre pozícionálja ezeket a történeteket. Nyilván nem szépirodalmi kötet, de első pillantásra valami negédes, romantikus giccsnek gondolhatnánk, miközben szerintem a mostanában túltolt romantikus háborús regények elbújhatnak mögöttük. Mint pl.: spoiler

Katica_98 P>!
Belinda Alexandra: Zafír égbolt

Bennem van a hiba! Az írónőtől olvastam már és ezt a könyvét annyira dicsérték, gondoltam megpróbálkozok vele. Rossz szokásom, hogy nem nézem meg a címkéket mielőtt elkezdek olvasni. Nagyon nem szeretem a háborús könyveket. Látható is az olvasási időn. Csak húztam, nem nagy kedvem volt az olvasáshoz. A könyv rajongóinak csak azt üzenem, hogy sajnálom, de nem vagyunk egyformák.

3 hozzászólás
Zanit>!
Belinda Alexandra: Zafír égbolt

Imádtam minden egyes sorát! Olvastam volna még, még, akkor sem untam volna, ha csak 3000 oldalon fért volna el.
Hosszú ideje kizárólag valós történetekre adok 5 csillagot, azokra sem túl sűrűn, de ez a gyöngyszem megérdemli a maximumot, nincs mit tenni.
Sokszor kellett magam emlékeztetni, hogy ez nem memoár, Natalija Azarova csak egy kitalált személy, annyira hitelesnek tűnt az egész.
Ez az első könyvem az írónőtől, de biztos, hogy nem az utolsó. Ha Belinda többi könyve is ilyen színvonalú, akkor nyert magának egy újabb rajongót.


Népszerű idézetek

KönyvMoly_1989>!

– A gyász szép? – Ő úgy gondolta, hogy ez a legborzalmasabb érzés a világon…
– Azt jelenti, hogy teljes szívedből szerettél valakit – felelte Luka. – Mi értelme élni, ha az ember soha senkit nem szeret ennyire?

260. oldal

Pati28 P>!

– Natasa – mondta –, ragadj meg minden pillanatot a boldogságra, amit csak tudsz!

221. oldal

Csoszi>!

Ne hagyd, hogy bárki is siettetni próbáljon, vagy megmondja, hogyan kell érezned!

260. oldal

dorinna00>!

Várj reám, s én megjövök.
Fordulj daccal el,
ha áltatják ösztönöd,
hogy: feledni kell…
ha lemondtak rólam már
apám, s lányom is,
s jóbarát már egy se vár -
…szinte látom is:
borral búsul a pohár,
s könnyet ejt szemük,
rám gondolva. De te várj
s ne igyál velük.

130. oldal, 12. fejezet · Konsztantyin Szimonov

Pati28 P>!

Natasa nem itt van, hanem az ő szívében, mindig is ott volt, és mindig is ott lesz.

390. oldal

Arabella>!

Várj reám, s én megjövök,
hogyha vársz nagyon!
Várj reám, ha sárga köd
őszi búja nyom!
Várj, ha havat hord a szél,
várj, ha tűz a nap!
Várj, ha nem is jön levél
innen néhanap!
Várj, ha nem vár senkit ott
haza senki már,
És ha unszol bárki is,
hogy nem kell várni már!

223-224. oldal

Cs_N_Kinga P>!

A pincérek őszibarackbefőttet és málnás jégkrémet hoztak desszertnek.

Kapcsolódó szócikkek: jégkrém
Éva_Bátka P>!

Megindultam a kapu felé, a kezemet a zsebembe dugtam, hogy melegen tartsam. az ujjaim hozzáértek valamihez. Kivettem: egy budapesti moziba szóló jegy volt. A felfedezéstől hirtelen megértettem, hogy egy másik nő kabátját viselem, egy olyan nőét, aki valószínűleg a gázkamrában végezte.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kate Quinn: Alice hálózata
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Amy Harmon: Csak a szél tudja
Paullina Simons: A bronzlovas
Jojo Moyes: Tengernyi szerelem
Rosella Postorino: A Farkas asztalánál
Kate Morton: Az órásmester lánya
Bauer Barbara: A fekete rózsa
Kate Morton: A tóparti ház