20. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján

Zafír ​égbolt 121 csillagozás

Belinda Alexandra: Zafír égbolt

"Várj ​reám, s én megjövök.
Fordulj daccal el,
ha áltatják ösztönöd,
hogy: feledni kell…"

A szerelem hatalmasabb, mint a háború. Egy gyönyörű és céltudatos nő azonban mindkettőt elveszíti. Története megoldatlan rejtély maradt… egészen mostanáig.

2000: Az orosz-ukrán határ melletti erdőben egy második világháborús harci repülőgép roncsaira bukkannak. Úgy tűnik, a fák között Natalija Azarova ászpilóta – aki legtöbbször úgy nézett ki, akár egy pin-up lány – repülője és maradványai hevernek. A nő sorsát azonban továbbra is homály fedi. A Kreml állítása szerint német kém volt, aki megrendezte a saját halálát. A szerelme, Valentyin Orlov tábornok viszont sosem adta fel, hogy megcáfolja a szovjet propaganda állítását: kitartóan hisz Natalija hűségében.
Lily, a fiatal ausztrál nő – aki egy szörnyű tragédiát követően orosz családjának hazájába utazik – Moszkvában próbál felejteni és tovább élni az életét. Őt is lenyűgözi Natalija története, és amikor… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

A következő kiadói sorozatban jelent meg: I.P.C. Mirror

>!
I.P.C., Budapest, 2015
396 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636535241 · Fordította: Fügedi Tímea

Enciklopédia 4


Kedvencelte 36

Most olvassa 8

Várólistára tette 109

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
_Eriii
Belinda Alexandra: Zafír égbolt

Az első könyvem az írónőtől, de ha a többi könyve is ilyen csodásan keserédes mint ez, akkor biztos, hogy nem utoljára olvasok tőle. Engem a második világháborús könyvek eszméletlenül magukba rántottak, mert az idén rengeteget olvastam e témába. Ebbe a történetbe hiába, hogy a főszereplők a képzelet szüleményei, èn olyan sok dolgot olvastam a Szovjetunióról, az NKVD-ről, a munkatáborokról és, hogy az embereket miért volt képes a milícia börtönbe zárni, hogy nehezen tudtam el következtetni arról, hogy ez csupán fikció. Fikció ide vagy oda, ezek a dolgok abba az időbe bizony, hogy előfordultak és nem kis számba. Kolima, Gulág. Olyan iszonyú dühöt éreztem olvasás közbe Sztálin iránt, hogy képtelen voltam közbe tisztán gondolkodni. A történet nagyon szívbemarkoló. Én annyira sajnáltam az idős Babuskát. Olyan rengeteg sok szenvedésen keresztül ment, és ami a legszörnyűbb, hogy még a kétezres években is nélkülözött. Nagyon tetszett az egész történet, csak azt sajnáltam, hogy olyan rövid volt. Ajánlom…..

3 hozzászólás
>!
Csoszi
Belinda Alexandra: Zafír égbolt

Annyi értékelést írtam, annyi öt csillagot kiosztottam már, de most ide valahogy ez kevés. A könyvet tavaly kaptam Anyák napjára, és örültem is neki, mert akkoriban fedeztem fel magamnak az írónőt. Örültem, de félretettem azzal, hogy elfér a polcon, majd egyszer… Aztán idén tavasszal ismét szembejött velem. Egy kedves kolléganőm olvasta, és bár nagyon jónak találta, de egyúttal nyomasztónak is. Na, ez sem hozta meg a kedvemet hozzá. Mostanában nekiláttam a saját könyvek olvasásához és a várólista csökkentéshez, és úgy éreztem, itt az idő, most vagy soha. És tényleg itt volt az ideje, hogy egymásra találjunk a történettel. Az írónő neve, a csodaszép borító igen, de a fülszöveg nem győzött meg, hogy ez az én könyvem lesz. Csak annyit tudok mondani, hogy kedvenc lett.
Natasa, a pilótanő sorsa sokkal érdekfeszítőbb, izgalmasabb volt, mint Lily-é a jelenben. Ez utóbbit inkább tölteléknek éreztem, de nem von le semmit a könyv értékéből. Már olvastam a sztálini diktatúra kegyetlenségéről, de mindig mellbe vág és sokkol, amikor ezzel a témával találkozok.
A romantikus szál nagyon fájdalmas és szívszorító. A könyv többször is megríkatott.

>!
I.P.C., Budapest, 2015
396 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636535241 · Fordította: Fügedi Tímea
>!
Zsuzsanna_Makai
Belinda Alexandra: Zafír égbolt

Totál értem, miért áll 98%-on, imádtam én is.
Kezdem azzal, h köszönettel tartozom @kisbeka kisasszonynak, merthogy tőle kaptam a könyvet a szülinapomra. Zseniális volt, Reni!
A könyv borítója baromira félrevezető, mert hogy olyan gyönyörű, színes, bájos,a könyv maga pedig nem az. Ha fekete-fehér lenne, közelebb lenne a könyvhöz szerintem, mint így.
Rá kellett jönnöm, hogy engem valamér nagyon megfognak az Oroszorszàgban jàtszódó regények. Ez is. Még mindig szorongatja a torkom.
Nem tudom, miért, de valahogy Szvetlána története /mellékszál/ nagyon megfogott. Úgy lépett túl a szülei 'dolgán' hogy gyakorlatilag semmibe vette, nem törődött mással, a saját útját járta, ment a saját feje után, és fel is áldozta magát érte. Sajnáltam, hogy az ő gondolatainak nem szànt a szerző egy fejezetet, mondjuk egy a zsebében talált naplón keresztül.
A Natalija vonal /főszál/ is jól megtörte a szívem, de a temetőben, amikor nem akart odamenni Orlovhoz, akkor bőgtem el magam igazán. Mennyire igaza volt! Mekkora szerelem lehet az ekkora lemondás?!?!
Nyikitából is lehetett volna kicsit több, szerettem volna tudni róla, miért volt ennyivel több, mint a többiek.
Igazából erős túlzás ezt a könyvet romantikusnak nevezni, mert ha nekiesnék mondjuk ollóval, nem biztos, h összejönne egy oldalnyi romantika összesen, de valahogy mégis az.
Olvassátok el! Tök jó!

>!
BeliczaiMKata P
Belinda Alexandra: Zafír égbolt

Nagyon ritka, amikor egy könyv, egy történet hangulata beszippantja az embert, és ez most sikerült. Dacára a sok fájdalomak, szomorúságnak, kegyetlenségnek, mégis magával ragadott a történet, épp a szeretet, barátság, hűség és ember feletti kitartás miatt.
Ugyan fiktív történetről van szó, de valóságalapja sok van. Egyszerre több ember szemszögéből láthatjuk a történéseket, mégis szinte az utolsó pillanatig kiderülnek csavarok, rejtélyek, melyek sejthetőek, de nem feltétlen egyértelműek, ezért is olyan izgalmas ez a „történelminek” is mondható „nyomozás”.
Sok témát érint, pl a besúgórendszert, a diktatúrát, az orosz női pilóták életét, a haláltáborokat (zsidó, orosz), a halhatatlan igaz szerelmet. S bár sok szomorú és borzalmas esemény van benne, mégis nagyon szerethetőek a történet és a szereplők.
Vannak könyvek, melyek hívják az embert. Ilyen volt ez is. Fogok még olvasni az írónőtől.

4 hozzászólás
>!
Ibanez MP
Belinda Alexandra: Zafír égbolt

Nagyon jó kis történelmi romantikus regény, amiben se ez, se az nem csordul túl. Aki nincs odáig a történelmi részért, se fog unatkozni, aki pedig a romantikus vonalat kerülné, megnyugodhat, nem lesz csöpögős a történet. Az írónő pont eltalálta a megfelelő egyensúlyt, hogy egy izgalmas, érdekes regényt alkosson, aminek olvasása közben persze az ember rögtön utána akar járni pár dolognak (személy szerint én szeretem az olyan regényeket, melyekben valami újdonságot olvasok és kutakodhatok egy kicsit a bővebb információért).

Ha negatívumot kell említenem, az az, hogy a kötet első harmadában az írónő minden csip-csup emberről említést tesz vagy körít hozzá egy kis történetet. Zsongott a fejem az elején, hogy most ki kicsoda és melyik lesz majd fontos. Elhagyható lett volna a Kate-Rodnay szál, a Betty barátnő és még sorolhatnám. Aztán szerencsére megnyugodott az írónő és csak azokra a dolgokra koncentrált, ami fontos volt, a többi sallangot (oldalszámbővítés?) elhagytuk (szerencsére). Onnantól kezdve már jó iramban ment a dolog. Én még az Adam-szálat is elhagytam volna, kevésbé lett volna túlzsúfolt a történet, de ugye a szerelmi rész miatt az valamennyire érthető volt.

Örültem az állatmentős részeknek, az űrkutyákról szóló említésnek (erről is karcolni fogok még ma szerintem), valamint a metrós összeállításnak, gyönyörűek ezek az állomások, lásd karcomat: https://moly.hu/karcok/1049405

Furcsa volt, mikor először szembesültem a váltott elbeszélő módnak. A jelen idejű történetek E/3-ban futnak, egyrészt Lily másrészt Orlov részéről. A múltban történt visszaemlékezések viszont Natasa E/1 módjában haladnak, ez először furcsa volt, de egész jó megoldásnak bizonyult szerintem. A könyv történelmi része nagyon érdekes, sosem hallottam még ezekről a pilótákról, de most utána is néztem a témában (karcolni is fogok róla, az tuti). Sztálin eljárása nem volt újdonság, de minden egyes könyv olvasásánál meglepődök, hogy juthat ilyen pozícióba (és maradhat meg) egy-egy ilyen őrült (napjainkban is). És hogy mennyi gonosz ember van a világban, aki egy szép ruháért, ékszerért, nagyobb lakásért képes másokat a halálba küldeni. Kíváncsi lennék egyébként, hogy a Sztálint istenítő emberek közül vajon mennyien kívánják vissza azt időszakot (főleg azok, akik még a végén is a kegyeit élvezték…). Sztálint én Hitlernél is rosszabbnak tartom, az általa elítélt emberek – ráadásul saját népe! – sokkal többet és hosszabb ideig szenvedtek ártatlanul, és nem holmi vallási-eltérő nemzetiségű-pénzszerzési vágytól hajtva, hanem egyszerű paranoia eredményeként. A könyv nagyon jól adja vissza ezeket a lehetetlennek tűnő „bűnöket” (főleg, mikor felmerül, hogy a nő, aki gyereket rabolt és adott el perverzeknek, kemény 3 évet kapott, míg a viccet mesélő nő 10 évet)..

Tényleg, a vicc! :-D

„Sztálin haldoklik, és nem tudja, a pokolba menjen, vagy inkább a mennyországba. Mindkettőbe ellátogat. A mennyországban azt látja, hogy az emberek hárfán játszanak és énekelnek, a pokolban pedig azt, hogy esznek, isznak, táncolnak. Sztálin a poklot választja. Mikor meghal, átvezetik egy labirintuson át a csarnokba, ahol az emberek karóba húzva égnek, bugyogó katlanban főnek. Az ördög két szolgája elkapja, és a forró szén felé vonszolja. Sztálin tiltakozik: "De amikor idelátogattam, az emberek jól mulattak!” "Az – feleli az ördög – csak propaganda volt!"

2 hozzászólás
>!
bokrichard
Belinda Alexandra: Zafír égbolt

Belinda Alexandra írásai felfele ívelő tendenciával kerülnek a kezembe. Nem értettem a borítót, sem azt, hogy miért ilyen magas százalék. Volt bennem egy előítélet arról, hogy ez biztosan egy kosztümös dráma lesz, tele teátrális elemekkel, amik miatt az egész hiteltelenné válik. És a közepéig kicsit ezt is éreztem. De akkor megértettem a mélységet, megdöbbentő módon került a szívemhez közel a könyv, és a mondanivalója. A könyv maga a tökéletesnek is mondható, tancélos példája a történelmi romantikus műfajnak. A 2. világháború érdekes feminin aspektusát, valamint a sztálinista rendszer borzalmas kiszámíthatatlanságát olyan fullasztó erővel közvetíti a könyv, hogy magam is meglepődtem. És a romantika sem volt túltolva: főként a vágyakozásról, a be nem teljesedésről, és az ígéretekről szól, némileg megfűszerezve egy külföldi lány feltűnésmentes romantikázásával. Nem túl nyálas, de nem is száraz a történet.
Aki az írónő más könyveit olvasta, de ezt még nem, sürgősen vegye kézbe, nem túl hosszú, de letehetetlen, és a szívig hatol.

>!
mokus33
Belinda Alexandra: Zafír égbolt

A borító alapján sokkal romantikusabb, kicsit idealizált történelmi regényre számítottam. Ez a könyv viszont bemutatta a világháború minden poklát, és én újra szembesülhettem azzal, hogyan fordulnak ki magukból a háború hatására az arra fogékonyak, hogyan lesz egy egyszerű háziasszonyból szomszédját feljelentő besúgó, és legfőképpen, hogy a hatalom hogyan hat az emberek életére, hogyan tehet tönkre életeket és kapcsolatokat egy-egy diktatórikus vezető hataloméhsége vagy őrültségbe hajló irányítása.
Szenzációsan sikerült ezt a regényt felépíteni, a két idősík szépen egybesimult, nem volt zavaró egyáltalán, sőt a közös kapcsolódási pontok lassú bemutatása még fokozta ezt a gördülékenységet. Szerettem, hogy Natasa fejezetei E/1. személyben szóltak, így közel tudott kerülni hozzám, egyébként is egy nagyon erős karaktert sikerült összehozni az ő személyében. spoiler
Karakterek tekintetében egyébként is nagyon erős volt ez a regény, az összes szereplő a múltban és a jelenben is fajsúlyos és jól kidolgozott volt, és nagyon tetszett, hogy a múlt és a jelen ilyen hangsúlyosan egymásba fonódott.
Szívszorító volt olvasni némely fejezetet, és rettenetesen sokszor éreztem az igazságtalanságok miatti dühöt, hiszen egy diktatúrában, egy háborús helyzetben élő országban rengeteg igazságtalansággal kell szembesülni, ez a könyv nagyon jól be tudta mutatni ezeket az élethelyzeteket is.
Az egyik legszebb gondolat, amit a könyvben olvashattam, így szól: „…semmilyen mértékű gonoszság nem törölheti el a reményt.” Bízom benne, hogy ez tényleg így van!

>!
KönyvMoly_1989
Belinda Alexandra: Zafír égbolt

Ez Belinda Alexandra 6. regénye, sajnos számomra azonban az első, amit sikerült beszereznem tőle. Bár előbb felfedeztem volna magamnak az írónőt!
A Zafír égbolt keserédes, filmbeillő mű, nagyívű, gyönyörű, több szálon futó történettel, mely érzelmek teljes skáláját vonultatja fel és érdekes képet ad Oroszországról.
Igazi történelmi szerelmes regény, letehetetlen alkotás. Abszolút megérdemli az 5 csillagot, csak ajánlani tudom!

>!
pieta4
Belinda Alexandra: Zafír égbolt

A könyv elolvasása után kötelező meghallgatni a könyvben szereplő Várj reám című verset Darvas Iván előadásában!

6 hozzászólás
>!
Pandamonium
Belinda Alexandra: Zafír égbolt

Ó, Istenem, miért kellett megint darabokra törni a szívemet?! Gyakorlatilag az egész könyvet az első laptól az utolsóig végig sírtam. Nagyon nem akartak úgy alakulni benne a dolgok, ahogy azt én pedig szerettem volna. De ennél többet nem mondhatok, mert akkor elárulnám a végét. Amit senki ne akarjon előre tudni.

Mostanában nagyon beleszerelmesedtem az orosz nyelvbe és történelembe, ezért nagyon boldog voltam, mikor rátaláltam erre a könyvre, ami ráadásul romantikus is.
Na most, szerintem pont azok ne olvassák, akik romantikára vágynak, mert kegyetlenül szenvedni fognak.

Nem egy könnyű olvasmány, a háború brutális volt mindig is, és nem kímélte az embereket, ahogy a szíveket sem. És bár erről a témáról olvastam már korábban, most is olyan érzés volt, mintha én magam is keresztül mentem volna ezen a kimondhatatlan testi és lelki megsemmisülésen. Abszolút nem irigylem az oroszokat a múltjukért, mert elképesztő mennyi szenvedést éltek meg. Szerintem ezt a könyvet lehetetlen nem megkönnyezni. De csak az álljon neki, aki úgy érzi, hogy lelkileg elég erős ahhoz, hogy ne viselje meg nagyon. Már ha ez egyáltalán lehetséges.

Gyönyörű történet! De nagyon-nagyon fájt.

(Tudom, hogy nem tisztességes összevetni a két művet, de az Ivan Gyenyiszovics egy napjához képest itt sokkal jobban át tudtam érezni a gulág borzalmait, ami bizonyos szempontból a nőknek talán még nehezebb volt.)


Népszerű idézetek

>!
KönyvMoly_1989

– A gyász szép? – Ő úgy gondolta, hogy ez a legborzalmasabb érzés a világon…
– Azt jelenti, hogy teljes szívedből szerettél valakit – felelte Luka. – Mi értelme élni, ha az ember soha senkit nem szeret ennyire?

260. oldal

>!
Csoszi

Ne hagyd, hogy bárki is siettetni próbáljon, vagy megmondja, hogyan kell érezned!

260. oldal

>!
dorinna00

Várj reám, s én megjövök.
Fordulj daccal el,
ha áltatják ösztönöd,
hogy: feledni kell…
ha lemondtak rólam már
apám, s lányom is,
s jóbarát már egy se vár -
…szinte látom is:
borral búsul a pohár,
s könnyet ejt szemük,
rám gondolva. De te várj
s ne igyál velük.

130. oldal, 12. fejezet · Konsztantyin Szimonov

>!
Csoszi

Öltözzünk ki, és csapjunk egy görbe estét!

55. oldal

>!
Arabella

Várj reám, s én megjövök,
hogyha vársz nagyon!
Várj reám, ha sárga köd
őszi búja nyom!
Várj, ha havat hord a szél,
várj, ha tűz a nap!
Várj, ha nem is jön levél
innen néhanap!
Várj, ha nem vár senkit ott
haza senki már,
És ha unszol bárki is,
hogy nem kell várni már!

223-224. oldal

>!
Rodwen P

Valentyin végig engem nézett, és tudtam, hogy ez a mi dalunk. Amíg szeretjük egymást, és várjuk a másik visszatérését, egyikünk sem hal meg.

224. oldal

>!
dorinna00

– Melyikük az éjjeli vadászrepülős? – kérdezte.
Mihelyst azonban elhagyták a szavak a száját, érezte, hogy meg fogja bánni. Minden nő szeme a szőke pilóta felé fordult.
A francba, gondolta Orlov.
– Natalija Azarova őrmester, szolgálatára, kapitány elvtárs – mondta.

186. oldal, 16. fejezet

>!
Csoszi

Sztálin szörnyeteg volt. Egyik pillanatban végtelen kedvességgel bánt az emberrel, a másikban gondolkodás nélkül aláírta a letartóztatási parancsát. Kedvenc szórakozása volt, hogy elültette az áldozatában a félelmet, hogy le fogja tartóztattatni, aztán elhalmozta ajándékokkal és kegyekkel. Miután pedig elringatta a biztonság látszatával, odaküldte az NKVD-t, hogy tartóztassák le.(…) Mikor Sztálin odafigyelt valakire, mintha a mennyország fénye ragyogott volna le rá. Mikor azonban elfordult tőle, az illetőt elnyelte a sötétség.

251. oldal

>!
Timcsibaba77

Azok után, amin átmentek, Lily megelégedett volna egy egyszerű, tengerparti szertartással is, Adam azonban ragaszkodott hozzá, hogy a menyasszonya megkapja az álmai esküvőjét vonósnégyessel, levendulákkal, rózsaszín, kalsszikus rózsacsokrokkal, csinos levendulatortával, koszorúslányokkal meg olyan ruhával, mely a bokája körül örvénylik séta közben.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: esküvő · levendula · menyasszony · rózsa
>!
Kiss_Julianna

…nem felejtkezel el az első szerelmedről, mikor valaki mással találkozol. Ő mindig veled lesz- a szívedben. De lehet egyszerre két világban élni: a régi szerelmeddel és az újjal, miközben mindkettőhöz hű maradsz.
Lily anyukája írta levélben Lilynek.

Moszkva


Hasonló könyvek címkék alapján

Paullina Simons: A bronzlovas
Heather Morris: Az auschwitzi tetováló
Bernhard Schlink: A felolvasó
Jodi Picoult: Vezeklés
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt
Robert Merle: Mesterségem a halál
Mario Escobar: Auschwitzi bölcsődal
Wiesław Kielar: Anus Mundi
John Boyne: A csíkos pizsamás fiú