Vadlevendula 118 csillagozás

Belinda Alexandra: Vadlevendula

EMLÉKEZETES, AKÁR A LEVENDULA ILLATA…

A Vad levendula elkábítja az érzékeket, a hatását az emlékezetünk még jóval a könyv letétele után is őrizni fogja.

A tizennégy éves Simone Fleurier-t kiszakítják az otthonából, a provence-i levendulaültetvényről, hogy Marseille-be küldjék. A városban az élet nehéz, sőt nyomorúságos, ám miután felfedezi a varieték világát, már arról álmodik, hogy egy nap híres énekesnő és táncos lesz.

A háború azonban közbeszól, Simone pedig rendkívül veszélyes döntést hoz – melyből az is kiderül, hogy a szerelem, akár a vad levendula, a legvalószínűtlenebb helyeken is kivirágzik¬…

A szerelemről és bátorságról szóló történet Marseille sikátoraitól a pompás párizsi pódiumokig, Provence földjeitől Berlin háború előtti dekadenciáján át New York dzsesszkorszakáig repíti az olvasót.

Eredeti megjelenés éve: 2004

A következő kiadói sorozatban jelent meg: I.P.C. Mirror

>!
I.P.C., Budapest, 2012
576 oldal · ISBN: 9789636354381 · Fordította: Fügedi Tímea

Enciklopédia 7


Kedvencelte 24

Most olvassa 8

Várólistára tette 111

Kívánságlistára tette 114

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Nagyon szép történet egy fiatal lányról, aki egy provence-i levendulaültetvényről indulva Párizs ünnepelt sztárja lesz. A történet az 1920-as években kezdődik és a II. világháború végéig tart. Simone egy igazi életrevaló kislány, aki megragadja az álmait és küzd azért, hogy elismert énekesnővé váljon. Az írónő végig kalauzol minket Marseille majd Párizs varieté világán. Olyan híres szereplőkkel ismertet meg, mint Josephine Baker vagy Mistinguette, akik a kor nagy dívái voltak. Akár a Toszkán Rózsa esetében, a történet itt is a II. világháború náci megszállásában éri el csúcspontját. Hősnőnk a háború alatt is megmarad erős, erkölcsös és együttérző lénynek. Végig drukkoltam neki, hogy megtalálja végül a boldogságot.

3 hozzászólás
Kiss_Julianna P>!
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Nem ez az első könyvem az írónőtől. Simone akaratereje, minden nehézségen átsegítette. Az álma, hogy táncoljon, énekeljen nagy kitartás árán sikerül.
Mikor egyedül, minden ismeretség nélkül Párizsba költözik, megint előről kezdi a karierje építését. Közben a szerelem is rátalál. A varieté világában rengeteg intrikával találja szembe magát. Ő megmarad a szerény egyszerű lánynak. Közben a sodródunk a ll. világháború felé. Simone mindent megtesz, hogy családját, barátait és az üldözött zsidókat megmentse a borzalmaktól. Több, kevesebb sikerrel. Saját magát nem kímélve próbálja kimenekíteni őket Párizsból.
Nem csalódtam Belinda Alexandrában.
Végig izgultam Simone életét. Drukkoltam, a varietékben, a kibontakozó szerelemben, vigasztaltam a csalódásban, és újból szorítottam a bimbózó szerelemben.
Nagyszerű olvasmány volt.

7 hozzászólás
Csoszi>!
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Öt csillagos! Röviden és tömören: IMÁDTAM! Remekül megírt könyv egy csodálatos nőről, akinek a kitartása lenyűgözött. Simone igazi jelleme a második világháborúban mutatkozott meg. Különösen az tetszett, hogy a regény részletesen bemutatja a párizsi varieték világát, elkalauzolt Berlinbe, New Yorkba. Olyan valós személyek is felbukkantak a könyv lapjain akár csak említés szintjén, mint Mistinguett, Maurice Chevalier, Josephine Baker, Marlene Dietrich, Max Reinhardt, Jean Renoir. Az utolsó oldalak elég megdöbbentőek voltak spoiler.

>!
I.P.C., Budapest, 2012
576 oldal · ISBN: 9789636354381 · Fordította: Fügedi Tímea
bokrichard>!
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Végére értem, bár nem volt könnyű (megint csak). Belinda Alexandra könyvei közül a legújabb kivételével mindet elolvasva erre a könyvre talán a rutinból lenyomott jelzőpárossal tudnék reagálni. Egyediséget természetesen nehéz nyerni egy II. vh.-ús könyvből. Nem sikerült tökéleteset alkotni, ám azért elég jó lett a könyv. Ármánykodás, kalandok, szerelem, mint állandó elemek ott voltak, de a vibrálás a vége felé jött meg inkább. Addig akadtak túlírt részek, akadtak nem túl érdekes momentumok. Karakterfejlődés – pipa. Simone az utálatból átment szimpatikusba, Camille az egyetemes gonosz, és a hős szerelmesekből is akadtak (utóbbiból sokan is- Roger szerepét kissé alulírtnak gondolom). Igaz történet szilánkjai – pipa. Sok történelmi karakter jött, és ment a könyvben, mindnek harmonikus szerep jutott. Szummázva nagyon bejött, de a rövidebb ütősebb lett volna. Jöhet nemsokára a legújabb, láttam sok negatív kritikát, de nem tántorít el semmi.

Zsuzsanna_Makai >!
Belinda Alexandra: Vadlevendula

„– A farkas – mondta baljóslatúan Madame Goux – gyakran érkezik báránybôrbe bújva.”

Kínosan sokáig tartott elolvasnom!
De tudom, miért; a BA-ra jellemzô dolgok csak nem akartak felbukkani majdnem a 400. oldalig.
Jóó, spoiler minden rendben volt, jó sokáig. Minden sikerült, ha elôször nem is, kb másnapra valami történt, szóval nem jöttek a nagy tragédiák, érzelmek.
Aztán elérkeztünk a spoiler pofonhoz az élettôl, és jöttek a szerzô stílusjegyei, amit addig jegelt. Amíg az elsô kb 400 oldalnak kellett kb 3 hét, az utolsó kb 200-nak elég volt egy du.
Én Simone-t nagyon megszerettem! Ahonnan elindult, és ahova jutott, egy nagyon szépen felépített fejlôdésregény volt.
Ami nagyon tetszett, hogy hogyan reagálta le a dolgokat, amikor egy igazán nehéz fordulat jött az élettôl. Fôleg az a Bruno és Kira szöveg…
Ami még eszembe jutott, h nem rég olvastam Fábián Jankától A német lányt, és ugyanez volt a szitu, csak most a franciák szemszögébôl láthattam, amit kb egy hónapja a német szemszögbôl.
…és hát Franciaország is elég rendesen be lett utazva a könyv által.
Amikor Kira megvárta Simone-t, ott azért elbôgtem magam.

Ibanez MP>!
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Huh, gyerekek, én ezt nagyon untam ám. Az eleje még jól indult, de utána nagyon nagy szenvedés lett. Szerintem simán tudható volt, hogy Camille egy spoiler. A varietés világ iszonyat hosszú, ráadásul tele olyan résszel (például a berlini időszak), aminek igazából nem sok jelentősége volt, viszont ezen időszakok alatt végig arra gondoltam, hogy de frankó, utazgat és varietézik és állítólag sztár (és jól keres), de a keresetét látszólag hülyeségekre költi, a családjára nagy ívben tesz (de azért mikor hazamegy, akkor így anya, úgy anya, meg család…hmmm…). Szóval nekem egyáltalán nem volt szimpatikus Simone. A könyvet a vége mentette meg, amikor már majdnem feladja az ember, jön a háború és az egész jól sikerült, végre megint izgalmas és pörgős volt. Kb. a felére kellett volna ezt a könyvet meghúzni, sokkal-sokkal kevesebbet ebből a varietés világból. Ez a második könyvem volt, nagy csalódás, de látom, sokan ezt tartják az egyik leggyengébbnek, úgyhogy még biztos lesz próbálkozásom az írónővel.

5 hozzászólás
Annemary>!
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Belinda Alexandrától ez az első könyvem. De biztos, hogy sorban elolvasom a többit is.
Hihetetlenül megérintett.
Egy kislány, Simone, élete….a varieték világa..
Simone mégis meg tudta őrizni önmagát, nagy lelki erejével, elhatározásával, kitartásával. Nem csábította el a bűnös világ, önerejéből érte el, amit elért.
Annyira tiszta írás, egyszerű és mègis nagyszerű.
Az írónő stílusa nagyon megtetszett.
Volt szó sikerről, kudarcról, szerelemről, önfeláldozásról.
Megsirattam, de nem bànom, mert megérintett.
És külön megemlíteném…. a törtenelmi háttér informaciók olyan szépen voltak beleszőve a törtènetbe, hogy cseppet sem éreztem soknak. Szépen egyensúlyban volt minden.
Örömmel fogok mèg olvasni az írónőtől :)

2 hozzászólás
mokus33>!
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Első könyvem az írónőtől, és mondhatom, igazán meglepett. A borító alapján én egy könnyedebb történelmi romantikus regényt vártam, de nagyon örülök, hogy sokkal többet kaptam. Simone életútja sokrétű volt, tele örömmel és szomorúsággal, romantikával, sikerrel és kudarccal, csalódással, nem volt unalmas egy percig sem. A történelmi háttér pedig színezte az egész könyvet, most nagyon jól esett, hogy kronológiai sorrendben haladtunk szépen előre, szerintem ehhez a regényhez sokkal jobban illet ez a forma, mint az időben ide-oda ugrálás. Nagy horderejű események történtek nemcsak Simone életében, hanem a világban is, és persze a történelmi események nagyban formálták Simone sorsát is, jó volt az arány a női sors és a történelem bemutatása között, az egyik nem nyomta el a másikat. Annak még nagyon örültem volna, ha több cselekmény játszódik Provence-ban, imádom azt a tájat, és jó lett volna többet kapni belőle. Amikor Simone ott tartózkodott, nyugalom áradt a könyvből, köszönhetően annak, hogy az írónő nagyon jól be tudta mutatni a vidéki élet lassú ritmusát, az emberek összetartását. Nagyon szerettem Simone családját spoiler.
Élveztem ezt a regényt, szép lassan sort kerítek a szerző többi könyvére is.

Trixi>!
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Levendula illatú vidéki harmóniával kezdődik a könyv, tele pozitív életérzéssel. Aztán egy tragédia után a folytatás már nem olyan szép, előkerül pár „kedves” rokon (Gerome bácsi, Augustine nagynéni) és ezzel együtt a „kinek kell ellenség ha ilyen családtagjai vannak?”. Simone véletlenül bekerül a varieté világába. Az első próbálkozásai még egész érdekesek voltak, de már a sokadik próba, sokadik meghallgatás után kezdtem unni a könyvet, ahogy egyre inkább sztár lett, úgy untam még inkább az egészet. Aztán egyszercsak jött az elképzelhetetlen….kitört belőlem a „mikor lesz már vége?”. A könyvet a vége mentette meg, azaz a háború. Az végre megint Belinda Alexandra-s volt. Nem ez az első könyve, amiben állatokat ment a főszereplő. A háború embert próbáló napjaiban, amikor az emberek éheznek, vagy csak poénból lelövi őket az ellenség, van aki gondol a kis kedvencekre is. Mert igen, ők is fontosak!

1 hozzászólás
Georginanéven P>!
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Szívszorító történet egy kislány vágyálmáról, annak beteljesedéséről, és ezzel együtt az ő női és emberi kiteljesedéséről. Azt sajnálom, hogy töredékekben tudtam csak olvasni, de ha rám szabadult volna kellő ráérő idő, biztos vagyok benne, hogy egy légvétellel végigolvastam volna. Csodás, emberi, magasztos, tiszta. Ilyen egy igazi jó írás. Túlcsicsázás nélküli, mégis a legtöbbet adja az olvasó lelkének. Felejthetetlen. Példaértékű emberi, erkölcsi nagyságok kaphatók belőle. Külön örültem a háziállatoknak, megkönnyeztem az ő sorsukat is.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Csoszi>!

Azt mondják, a levendula jobb kedvre deríti az embert.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: levendula
1 hozzászólás
Málnika P>!

– Semmit nem vesztegetünk el, Simone- felelte. -A szeretet, amit másoknak adunk, nem hal meg, csak új alakot ölt. Soha ne félj szeretetet adni!

387. oldal, 24. fejezet (I.P.C. Könyvek, 1012)

Csoszi>!

A szeretet, amit másoknak adunk, nem hal meg, csak új alakot ölt. Soha ne félj szeretetet adni!

387. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
levendula_92>!

Amire a legtöbbet gondolsz, az végül megjelenik az életedben

Csoszi>!

– Szerinted a háború elkerülhetetlen? – kérdeztem.
– A vezetőink csalók és árulók – felelte Renoir. – Mi többiek pedig csak kétségbeesetten figyelünk.

397. oldal

Csoszi>!

– Hozhatok valamit? – kérdezte a gróf. – Pezsgőt? Sört? Kokaint?

292. oldal

Csoszi>!

– A nőknek a tanulás még annyit sem ér, mint a férfiaknak.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tanulás
KWera>!

Minél több tiéd,
Annál többet kérsz,
Egyre csak többet,
Míg mind elenyész.

175. oldal

szanita>!

Egy kis fánk? – kérdezte, majd André szájába tömött egyet. – A lyuk benne a legfinomabb.

333. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Emily Hart: Az Örökség
Julia Quinn: Szerelem postafordultával
Peter Mayle: Bor, mámor, Provence
Bridget Asher: Provence-i szerelembalzsam
Joël Dicker: A Baltimore fiúk
Graeme Simsion: A Rosie projekt
Guillaume Musso: Az angyal hív
Stephanie Perkins: Isla és a hepiend
Kristen Harnisch: A borász lánya
Judith Krantz: Örökölt szerelem