Vadlevendula 139 csillagozás

Belinda Alexandra: Vadlevendula

EMLÉKEZETES, AKÁR A LEVENDULA ILLATA…

„A Vadlevendula elkábítja az érzékeket, a hatását az emlékezetünk még jóval a könyv letétele után is őrizni fogja.” – Boston Times

A tizennégy éves Simone Fleurier-t kiszakítják az otthonából, a provence-i levendulaültetvényről, hogy Marseille-be küldjék. A városban az élet nehéz, sőt nyomorúságos, ám miután felfedezi a varieték világát, már arról álmodik, hogy egy nap híres énekesnő és táncos lesz.
A háború azonban közbeszól, Simone pedig rendkívül veszélyes döntést hoz – melyből az is kiderül, hogy a szerelem, akár a vad levendula, a legvalószínűtlenebb helyeken is kivirágzik…
A szerelemről és bátorságról szóló történet Marseille sikátoraitól a pompás párizsi pódiumokig, Provence földjeitől Berlin háború előtti dekadenciáján át New York dzsesszkorszakáig repíti az olvasót.

Eredeti megjelenés éve: 2004

A következő kiadói sorozatban jelent meg: I.P.C. Mirror I.P.C.

>!
I.P.C., Budapest, 2012
576 oldal · ISBN: 9789636354381 · Fordította: Fügedi Tímea

Enciklopédia 7


Kedvencelte 25

Most olvassa 6

Várólistára tette 127

Kívánságlistára tette 116

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Nagyon szép történet egy fiatal lányról, aki egy provence-i levendulaültetvényről indulva Párizs ünnepelt sztárja lesz. A történet az 1920-as években kezdődik és a II. világháború végéig tart. Simone egy igazi életrevaló kislány, aki megragadja az álmait és küzd azért, hogy elismert énekesnővé váljon. Az írónő végig kalauzol minket Marseille majd Párizs varieté világán. Olyan híres szereplőkkel ismertet meg, mint Josephine Baker vagy Mistinguette, akik a kor nagy dívái voltak. Akár a Toszkán Rózsa esetében, a történet itt is a II. világháború náci megszállásában éri el csúcspontját. Hősnőnk a háború alatt is megmarad erős, erkölcsös és együttérző lénynek. Végig drukkoltam neki, hogy megtalálja végül a boldogságot.

3 hozzászólás
Kiss_Julianna>!
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Nem ez az első könyvem az írónőtől. Simone akaratereje, minden nehézségen átsegítette. Az álma, hogy táncoljon, énekeljen nagy kitartás árán sikerül.
Mikor egyedül, minden ismeretség nélkül Párizsba költözik, megint előről kezdi a karierje építését. Közben a szerelem is rátalál. A varieté világában rengeteg intrikával találja szembe magát. Ő megmarad a szerény egyszerű lánynak. Közben a sodródunk a ll. világháború felé. Simone mindent megtesz, hogy családját, barátait és az üldözött zsidókat megmentse a borzalmaktól. Több, kevesebb sikerrel. Saját magát nem kímélve próbálja kimenekíteni őket Párizsból.
Nem csalódtam Belinda Alexandrában.
Végig izgultam Simone életét. Drukkoltam, a varietékben, a kibontakozó szerelemben, vigasztaltam a csalódásban, és újból szorítottam a bimbózó szerelemben.
Nagyszerű olvasmány volt.

7 hozzászólás
Csoszi>!
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Öt csillagos! Röviden és tömören: IMÁDTAM! Remekül megírt könyv egy csodálatos nőről, akinek a kitartása lenyűgözött. Simone igazi jelleme a második világháborúban mutatkozott meg. Különösen az tetszett, hogy a regény részletesen bemutatja a párizsi varieték világát, elkalauzolt Berlinbe, New Yorkba. Olyan valós személyek is felbukkantak a könyv lapjain akár csak említés szintjén, mint Mistinguett, Maurice Chevalier, Josephine Baker, Marlene Dietrich, Max Reinhardt, Jean Renoir. Az utolsó oldalak elég megdöbbentőek voltak spoiler.

>!
I.P.C., Budapest, 2012
576 oldal · ISBN: 9789636354381 · Fordította: Fügedi Tímea
bokrichard>!
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Végére értem, bár nem volt könnyű (megint csak). Belinda Alexandra könyvei közül a legújabb kivételével mindet elolvasva erre a könyvre talán a rutinból lenyomott jelzőpárossal tudnék reagálni. Egyediséget természetesen nehéz nyerni egy II. vh.-ús könyvből. Nem sikerült tökéleteset alkotni, ám azért elég jó lett a könyv. Ármánykodás, kalandok, szerelem, mint állandó elemek ott voltak, de a vibrálás a vége felé jött meg inkább. Addig akadtak túlírt részek, akadtak nem túl érdekes momentumok. Karakterfejlődés – pipa. Simone az utálatból átment szimpatikusba, Camille az egyetemes gonosz, és a hős szerelmesekből is akadtak (utóbbiból sokan is- Roger szerepét kissé alulírtnak gondolom). Igaz történet szilánkjai – pipa. Sok történelmi karakter jött, és ment a könyvben, mindnek harmonikus szerep jutott. Szummázva nagyon bejött, de a rövidebb ütősebb lett volna. Jöhet nemsokára a legújabb, láttam sok negatív kritikát, de nem tántorít el semmi.

Cs_N_Kinga P>!
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Sajnos mostanában nem sok időm jut értékeléseket írni, így bőven jut idő elmélázni a történeteken, csak mivel marathoni olvasáson vagyok túl sok minden ki is kopik. Ami biztos, hogy Belinda Alexandra fantasztikus írónő, valamit nagyon tud. Ez a második könyve amit olvastam, de biztos, hogy fogok még tőle olvasni. Nagyon szép történet volt, és bár a tánc címkéből következtetve nem erre számítottam, mégis tetszett. Aki szereti a jó könyveket nyugodtan olvashatja, ez nem sima romantikus könyv, annyi minden plusz van benne. Mostanában több francia, illetve háborús könyvet is olvastam, annyira jó érzéseket kaptam, annyira más világ volt. Bár volt ami nem igazán tetszett benne, de azt is megértettem miért úgy történt, ahogy spoiler. Ez a nő/lány bátor volt, kitartó, sokszor koraérett, bár akkor már felnőttnek számíthattak, mert többször is emlékeztetnem kellett magam a korára. Nem tudom egyszerűen leírni azt a sok-sok mindent, ami tetszett, de Simone nyugodtan példaképünk is lehetne. Talán a leginkább szimpatikus a kitartása és bátorsága maga az élethez volt, illetve egy megfoghatatlan tulajdonsága, hogy bármennyit is elért mindenét odaadta, megsegítve honfitársait, a szövetkezéseik….. Csak tovább ömlengenék. Olvassátok!:)

BeliczaiMKata>!
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Sokáig olvastam és igazán csak a háromnegyedétől volt izgalmas számomra, amikor a háború és a kettős ügynökség is előkerült.
Haladtam az olvasással, ha oda jutottam, de nem vonzott annyira, hogy mindig oda is jussak. Sajnálom, hogy nem lett kifejezetten pozitív a kapcsolatom a könyvvel.
A romantikus szál is kicsit gyenge volt számomra.
A varieték világa viszont részletesen volt ábrázolva.

Zsuzsanna_Makai>!
Belinda Alexandra: Vadlevendula

„– A farkas – mondta baljóslatúan Madame Goux – gyakran érkezik báránybôrbe bújva.”

Kínosan sokáig tartott elolvasnom!
De tudom, miért; a BA-ra jellemzô dolgok csak nem akartak felbukkani majdnem a 400. oldalig.
Jóó, spoiler minden rendben volt, jó sokáig. Minden sikerült, ha elôször nem is, kb másnapra valami történt, szóval nem jöttek a nagy tragédiák, érzelmek.
Aztán elérkeztünk a spoiler pofonhoz az élettôl, és jöttek a szerzô stílusjegyei, amit addig jegelt. Amíg az elsô kb 400 oldalnak kellett kb 3 hét, az utolsó kb 200-nak elég volt egy du.
Én Simone-t nagyon megszerettem! Ahonnan elindult, és ahova jutott, egy nagyon szépen felépített fejlôdésregény volt.
Ami nagyon tetszett, hogy hogyan reagálta le a dolgokat, amikor egy igazán nehéz fordulat jött az élettôl. Fôleg az a Bruno és Kira szöveg…
Ami még eszembe jutott, h nem rég olvastam Fábián Jankától A német lányt, és ugyanez volt a szitu, csak most a franciák szemszögébôl láthattam, amit kb egy hónapja a német szemszögbôl.
…és hát Franciaország is elég rendesen be lett utazva a könyv által.
Amikor Kira megvárta Simone-t, ott azért elbôgtem magam.

Gyöngyi0309>!
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Belinda Alexandra könyvei egy kaptafára készülnek, mégis annyi kutatómunka áll a háttérben, illetve minden történetet egy-egy művészeti ág köré épít, hogy nem válik unalmassá.
Ez a könyve az egyik legerőteljesebb alkotása, annak ellenére is, hogy kissé túlírt. Nekem szimpatikus volt Simone eltökéltsége és kitartása, hogy komolyan vette a céljait és sokat tett értük. Más kérdés, hogy mikor a csúcson volt mit érzett. Igaz lehet a mondás, hogy a célig tartó utazás a lényeg.
Ismét nagyon szép és részletes leírásokat kaptunk a városokról, a tájakról, a fülledt, dekadens párizsi szórakoztatóipar és a varieté világáról.
A szereplők közül sokan nem kitalált karakterek, ettől is színesebb volt a történet.
Nagyon megszerettem a német grófot, illetve Andrét.
A vége borítékolható volt, de azért addig pár csapást még el kellett viselnie Simonénak.
spoiler
Egyébként a második világháború mindig telitalálat, főleg, ha egy romantikus könyv hátterét adja. Én nem szeretem ezt a korszakot, de a Vadlevendulának határozottan jót tett ez a borzalmas keret.
Most, hogy az írónő összes könyvét elolvastam, azt mondom, hogy nem ez a kedvencem tőle, de mindenképpen meghatározó és erős történet, annak ellenére, hogy azért vannak benne üresjáratok.

Éva_Bátka>!
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Annyira szerettem volna ezt a könyvét is az írónőnek, ha valaki kiadás előtt kihúz 150 oldalnyit a show-ból. Egyébként sem vagyok egy nagy revü rajongó, bár itt maga a téma nem zavart volna, de a 20. próba és meghallgatás nem tett a történethez sokat. Ellenben előfordult, hogy untam. Persze a könyv, befejezése után mégis jó érzés maradt, a szerelmi szál végső alakulását eddig még az írónő mindegyik könyvénél nagyon szerettem. És azt is, hogy az állatok mindig szereplői a regényeknek. De ez most nem lett kedvenc.

Zanit>!
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Nekem ez most nem jött be annyira…
Belinda Alexandra általam eddig olvasott könyvei több idősíkon játszódtak és mindig volt valami rejtély is a történetben. Itt semmi ilyen nem volt.
Az első 70%-ból bőven ki lehetett volna hagyni 100-200 oldalt, túlzottan el lett nyújtva a „bevezetés” spoiler.
A háromnegyede környékén kezdett izgalmas lenni, de ez számomra már nem tudta megmenteni.


Népszerű idézetek

Csoszi>!

Azt mondják, a levendula jobb kedvre deríti az embert.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: levendula
3 hozzászólás
Málnika >!

– Semmit nem vesztegetünk el, Simone- felelte. -A szeretet, amit másoknak adunk, nem hal meg, csak új alakot ölt. Soha ne félj szeretetet adni!

387. oldal, 24. fejezet (I.P.C. Könyvek, 1012)

Csoszi>!

A szeretet, amit másoknak adunk, nem hal meg, csak új alakot ölt. Soha ne félj szeretetet adni!

387. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
levendula_92>!

Amire a legtöbbet gondolsz, az végül megjelenik az életedben

Csoszi>!

– Szerinted a háború elkerülhetetlen? – kérdeztem.
– A vezetőink csalók és árulók – felelte Renoir. – Mi többiek pedig csak kétségbeesetten figyelünk.

397. oldal

sweetbrownie21 >!

– A neve Bonbon, csivava kisfiú.
Ez szerintem azt jelenti, hogy egy vagyonba került.

43. oldal

sweetbrownie21 >!

Most arra van szükségem, hogy megbízzon bennem, mert én már nem tudtam bízni magamban.

103. oldal

Csoszi>!

– Hozhatok valamit? – kérdezte a gróf. – Pezsgőt? Sört? Kokaint?

292. oldal

SzBalazs P>!

Az emberek mindig kinevettek, amiért annyira ragaszkodtam az állataimhoz, de egy háborúval a hátam mögött már többre becsültem az állatokat az embereknél.

663. oldal, 35. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Natasha Lester: Mr. Fitzgerald csókja
Emily Hart: Az Örökség
Zoe Sugg: Girl online
Paullina Simons: Tatjána és Alexander
Colleen Hoover: Maybe Someday – Egy nap talán
Robin LaFevers: Sötét diadal
Annemarie Selinko: Désirée
Jojo Moyes: Akit elhagytál
Kate Quinn: Alice hálózata
Stephanie Perkins: Anna és a francia csók