Vadlevendula 95 csillagozás

Belinda Alexandra: Vadlevendula

EMLÉKEZETES, AKÁR A LEVENDULA ILLATA…

A Vad levendula elkábítja az érzékeket, a hatását az emlékezetünk még jóval a könyv letétele után is őrizni fogja.

A tizennégy éves Simone Fleurier-t kiszakítják az otthonából, a provence-i levendulaültetvényről, hogy Marseille-be küldjék. A városban az élet nehéz, sőt nyomorúságos, ám miután felfedezi a varieték világát, már arról álmodik, hogy egy nap híres énekesnő és táncos lesz.

A háború azonban közbeszól, Simone pedig rendkívül veszélyes döntést hoz – melyből az is kiderül, hogy a szerelem, akár a vad levendula, a legvalószínűtlenebb helyeken is kivirágzik¬…

A szerelemről és bátorságról szóló történet Marseille sikátoraitól a pompás párizsi pódiumokig, Provence földjeitől Berlin háború előtti dekadenciáján át New York dzsesszkorszakáig repíti az olvasót.

Eredeti mű: Belinda Alexandra: Wild Lavender

Eredeti megjelenés éve: 2004

A következő kiadói sorozatban jelent meg: I.P.C. Mirror

>!
I.P.C., Budapest, 2012
576 oldal · ISBN: 9789636354381 · Fordította: Fügedi Tímea

Enciklopédia 7


Kedvencelte 20

Most olvassa 7

Várólistára tette 101

Kívánságlistára tette 92

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Nagyon szép történet egy fiatal lányról, aki egy provence-i levendulaültetvényről indulva Párizs ünnepelt sztárja lesz. A történet az 1920-as években kezdődik és a II. világháború végéig tart. Simone egy igazi életrevaló kislány, aki megragadja az álmait és küzd azért, hogy elismert énekesnővé váljon. Az írónő végig kalauzol minket Marseille majd Párizs varieté világán. Olyan híres szereplőkkel ismertet meg, mint Josephine Baker vagy Mistinguette, akik a kor nagy dívái voltak. Akár a Toszkán Rózsa esetében, a történet itt is a II. világháború náci megszállásában éri el csúcspontját. Hősnőnk a háború alatt is megmarad erős, erkölcsös és együttérző lénynek. Végig drukkoltam neki, hogy megtalálja végül a boldogságot.

3 hozzászólás
>!
Csoszi
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Öt csillagos! Röviden és tömören: IMÁDTAM! Remekül megírt könyv egy csodálatos nőről, akinek a kitartása lenyűgözött. Simone igazi jelleme a második világháborúban mutatkozott meg. Különösen az tetszett, hogy a regény részletesen bemutatja a párizsi varieték világát, elkalauzolt Berlinbe, New Yorkba. Olyan valós személyek is felbukkantak a könyv lapjain akár csak említés szintjén, mint Mistinguett, Maurice Chevalier, Josephine Baker, Marlene Dietrich, Max Reinhardt, Jean Renoir. Az utolsó oldalak elég megdöbbentőek voltak spoiler.

>!
I.P.C., Budapest, 2012
576 oldal · ISBN: 9789636354381 · Fordította: Fügedi Tímea
>!
Annemary
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Belinda Alexandrától ez az első könyvem. De biztos, hogy sorban elolvasom a többit is.
Hihetetlenül megérintett.
Egy kislány, Simone, élete….a varieték világa..
Simone mégis meg tudta őrizni önmagát, nagy lelki erejével, elhatározásával, kitartásával. Nem csábította el a bűnös világ, önerejéből érte el, amit elért.
Annyira tiszta írás, egyszerű és mègis nagyszerű.
Az írónő stílusa nagyon megtetszett.
Volt szó sikerről, kudarcról, szerelemről, önfeláldozásról.
Megsirattam, de nem bànom, mert megérintett.
És külön megemlíteném…. a törtenelmi háttér informaciók olyan szépen voltak beleszőve a törtènetbe, hogy cseppet sem éreztem soknak. Szépen egyensúlyban volt minden.
Örömmel fogok mèg olvasni az írónőtől :)

2 hozzászólás
>!
mokus33
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Első könyvem az írónőtől, és mondhatom, igazán meglepett. A borító alapján én egy könnyedebb történelmi romantikus regényt vártam, de nagyon örülök, hogy sokkal többet kaptam. Simone életútja sokrétű volt, tele örömmel és szomorúsággal, romantikával, sikerrel és kudarccal, csalódással, nem volt unalmas egy percig sem. A történelmi háttér pedig színezte az egész könyvet, most nagyon jól esett, hogy kronológiai sorrendben haladtunk szépen előre, szerintem ehhez a regényhez sokkal jobban illet ez a forma, mint az időben ide-oda ugrálás. Nagy horderejű események történtek nemcsak Simone életében, hanem a világban is, és persze a történelmi események nagyban formálták Simone sorsát is, jó volt az arány a női sors és a történelem bemutatása között, az egyik nem nyomta el a másikat. Annak még nagyon örültem volna, ha több cselekmény játszódik Provence-ban, imádom azt a tájat, és jó lett volna többet kapni belőle. Amikor Simone ott tartózkodott, nyugalom áradt a könyvből, köszönhetően annak, hogy az írónő nagyon jól be tudta mutatni a vidéki élet lassú ritmusát, az emberek összetartását. Nagyon szerettem Simone családját spoiler.
Élveztem ezt a regényt, szép lassan sort kerítek a szerző többi könyvére is.

>!
Georginanéven P
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Szívszorító történet egy kislány vágyálmáról, annak beteljesedéséről, és ezzel együtt az ő női és emberi kiteljesedéséről. Azt sajnálom, hogy töredékekben tudtam csak olvasni, de ha rám szabadult volna kellő ráérő idő, biztos vagyok benne, hogy egy légvétellel végigolvastam volna. Csodás, emberi, magasztos, tiszta. Ilyen egy igazi jó írás. Túlcsicsázás nélküli, mégis a legtöbbet adja az olvasó lelkének. Felejthetetlen. Példaértékű emberi, erkölcsi nagyságok kaphatók belőle. Külön örültem a háziállatoknak, megkönnyeztem az ő sorsukat is.

3 hozzászólás
>!
Attila_Saw
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Bevallom, hogy az elején nem igazán tudtam beleélni magam, de ahogy fokozatosan haladtam tovább a könyv olvasásával, egyre jobban befogadóképes voltam. A végére szinte már mindent magam előtt láttam.
Először a történetet eléggé sablonosnak, tipikusnak, különlegességtől megfosztottnak tartottam, de azt elismertem, hogy a cselekménysorok felépítése igazán szépen és tökéletesen sikerült. Amikor elérkezett a háborús időszak, akkor már sokkal egyedibbnek éreztem a történetet, és ezáltal sokkal jobban összeállt az eddigi történésekkel az összkép, és tényleg szükség volt azokra a részekre, kulcsfontosságúak voltak. Kellettek azok a főszereplő személyiségkialakulásához.
Simone Fleurier hatalmas változáson ment keresztül. Az elején még aranyos, szimpatikus volt. Miután túlságosan a luxusvilághoz rögződött nekem egy hangyányit ellenszenvesebb lett, de a háborús időszak feltárta előttem valódi jellemét, a kiforrt jellemét, ami tényleg ő, és az a belső szépség, ami benne lakik, csak tisztelni tudom érte.
Nem voltak nagy elvárásaim a könyvtől, de igazán sok mindennel ajándékozott meg.

>!
Manawydan
Belinda Alexandra: Vadlevendula

A könyv a 20. század totalitárius kegyetlenkedéseinek francia leirata. Aki szereti az írónő könyveit az nem fog meglepődni, de tetszeni fog neki a regény. Kiemelkedő női szerepvállalás, hősiesség és önfeláldozás szerelemért, családért, hazáért és mindezt megkapjuk Belinda Alexandra édesbús-olvasmányos írói stílusában kis levendula illattal.

>!
Nushi P
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Szeretem az írónő könyveit.Szeretem az ábrázolásmódját, kiemel a fotelból ott vagyok a szereplőkkel érzem a fájdalmukat. Mint minden Belinda könyv ez is egy erős hős lelkű nőről szól akit jól megdobál megrángat az élet.A sorsa megrendítő a könyv végig sírós, képes mély érzelmeket felkavarni.

>!
szusziii92
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Elvarázsolt ez a könyv. Most olvastam először az írónőtől, de szerintem nem utoljára. Azért emelném ki ezt a könyvet, mert különlegesnek találtam a témát és a főszereplő karakterét is. Szó szerint faltam a betűket.

>!
Cersei
Belinda Alexandra: Vadlevendula

Ez a regény Simone Fleurier életének egy szakaszát mutatja be. Elmeséli, hogyan lesz az egyszerű konyhalányból a varieték csillaga. Igazi karrierregény, és bevallom őszintén, hogy kissé idegesített is sokáig, hogy Simone-nak szinte minden az ölébe hullik, nem éreztem teljesen valósághűnek azokat a folyamatokat, amelyek lejátszódnak a könyvben. Szerencsére az írónő azért mégiscsak észbe kapott, ennek köszönhetően egyik tragédia következett a másik után.
Az értékelés egésze itt olvasható:
https://nemnyilatkozom.wordpress.com/2017/05/01/vadlevendula/


Népszerű idézetek

>!
Csoszi

Azt mondják, a levendula jobb kedvre deríti az embert.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: levendula
1 hozzászólás
>!
Málnika

– Semmit nem vesztegetünk el, Simone- felelte. -A szeretet, amit másoknak adunk, nem hal meg, csak új alakot ölt. Soha ne félj szeretetet adni!

387. oldal, 24. fejezet (I.P.C. Könyvek, 1012)

>!
Csoszi

A szeretet, amit másoknak adunk, nem hal meg, csak új alakot ölt. Soha ne félj szeretetet adni!

387. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
>!
Csoszi

– Szerinted a háború elkerülhetetlen? – kérdeztem.
– A vezetőink csalók és árulók – felelte Renoir. – Mi többiek pedig csak kétségbeesetten figyelünk.

397. oldal

>!
levendula_92

Amire a legtöbbet gondolsz, az végül megjelenik az életedben

>!
Csoszi

– Hozhatok valamit? – kérdezte a gróf. – Pezsgőt? Sört? Kokaint?

292. oldal

>!
Csoszi

– A nőknek a tanulás még annyit sem ér, mint a férfiaknak.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tanulás
>!
KWera

Minél több tiéd,
Annál többet kérsz,
Egyre csak többet,
Míg mind elenyész.

175. oldal

>!
szanita

Egy kis fánk? – kérdezte, majd André szájába tömött egyet. – A lyuk benne a legfinomabb.

333. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Elizabeth Adler: Találkozzunk Provence-ban!
Nina George: Levendulaszoba
Peter Mayle: Hotel Pastis
Carol Drinkwater: Szerelem és Provence
Marcel Pagnol: Dombok vize I.
Marcel Pagnol: Dombok vize II.
Jenny Taylor: Levendulák földjén
Elizabeth Bard: Piknik Provence-ban
Peter Mayle: Bor, mámor, Provence
Michael S. Sanders: Versenyben Provence-szal