Toszkán ​Rózsa 65 csillagozás

Belinda Alexandra: Toszkán Rózsa

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A titokzatos idegen, akit csak a „Farkasként” ismernek, egy csecsemőt hagy a Santo Spirito zárda apácáinál.
A kisded ruhái között apró ezüstkulcs rejtőzik, ami származásának egyedüli bizonyítéka…
Rosának az apácák jelentik a családját, akik felnevelték. Tizenöt évesen el kell hagynia őket, hogy nevelőnőként munkába álljon egy arisztokrata család előkelő, ámde elátkozott kastélyában. Rosát a sors különös képességgel ruházta fel – képes „látni” a dolgok eredetét. Tehetségét latba vetve megpróbálja kideríteni a ház ijesztő úrnője, valamint saját származása rejtélyét.
Miközben az eszelős Mussolini háborúba sodorja Olaszországot, Rosa élete óriási fordulatokat vesz, elképzelhetetlen megpróbáltatásokkal kell szembenéznie, melyek során az intelligenciája, az intuíciói és az eltökéltsége lesznek a segítségére.

Eredeti mű: Belinda Alexandra: Tuscan Rose

Eredeti megjelenés éve: 2010

A következő kiadói sorozatban jelent meg: I.P.C. Mirror

>!
I.P.C., Budapest, 2012
512 oldal · ISBN: 9789636354237 · Fordította: Popovics Ferenc

Kedvencelte 13

Most olvassa 8

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 52

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi
Belinda Alexandra: Toszkán Rózsa

Csodálatos könyv. Olvasás közben sokszor a libabőr futkosott rajtam. Az utolsó 30 – 40 oldal pedig megindította a könnycsatornáimat. Értelmetlen kegyetlenkedések, meglepő fordulatok, izgalmak, az olvasó előtt kibontakozó emberi sorsok, önfeláldozás, és még sok minden 500 oldalon keresztül, amit akár filmen is szívesen látnék.
A regény Olaszország történelmének egy szégyenteljes korszakában, a fasizmus idején játszódik. A helyszín pedig Toszkána szíve: Firenze, ahol néhány évvel ezelőtt már jártam a családommal. Jó volt ismét, ha csak a lapokon keresztül is, bebarangolni a gyönyörű város utcáit, tereit, felidézni híres épületeit.
Rosa nagyon közel nőtt a szívemhez, bár a látomásaiból időnként sok volt. „Névtelen árvából” a szabadságért küzdő, harcos partizán válik a hosszú évek során. Ez alatt természetesen nagyon sok minden történik vele. A férfi szereplők közül Luciano és Antonio emelkedik ki. Mindkettőjüket nagyon szerettem.
Nem tudok spoiler nélkül, sok értelmeset írni. Inkább azt javaslom, ha szeretitek Olaszországot, Toszkánát, és érdekel bennetek a történelem, olvassátok el a könyvet!

3 hozzászólás
>!
Zsuzsanna_Makai
Belinda Alexandra: Toszkán Rózsa

Hát IMÁDTAM!
Bőgtem én már könyvön, nem is egyen, de ez volt az első, amin zokogtam.
Borzasztó volt! Mert a háború borzalmas, mindenki megérdemli a csodálatot, aki túl tudta ezt élni, és minden „névtelen” áldozat is megérdemli a csodálatot, akik a hazájukért, vagy a békéért áldozták fel az életüket.
Nna, ennyit a nevek nélküli spoilerről…
Letehetetlen, jól megírt könyv, szerethető főhősnővel /Rosa, innen a könyv címe is/, szerethető férfiakkal, akik szerették őt, szerethető barátokkal, és társakkal, akik támogatták őt/őket.
A nagy ellenség? Hát igen, az nagy pofáraesés volt! Mégis túlélhető.
Nagyon sajnáltam, h L a halála előtt nem tudhatta már meg, h az apja lopott, h az anyját meggyógyíthassa a pénzből, de elkaptàk.
És a kis zsidó gyerekek sorsáról is lehetett volna még egy mondat.
Nem szoktam fülszöveget olvasni, most utólag elolvastam ezét a könyvét… hmhmhm, gyakorlatilag az első kb 2-3 fejezetet be is mutatja, ehhez képest a többi kb 25 nagy meglepetés lesz majd mindenkinek!

>!
bokrichard
Belinda Alexandra: Toszkán Rózsa

Sokat vacilláltam, nézegetem a korábbiakat, nem tudtam dönteni, hogy 4,5 vagy 5 csillag. Az Ezüst akáciához vagy a Fehér gardéniához képest ismételten egy nagy lépés a realitás lépcsőjén, ami fontos, főként ennél a műfajnál, amit az írónő képvisel, ám a Dél ékköve még mindig a legjobb, a legelütőbb a fenti 3 könyv színeitől, de a legjobb. Belinda Alexandra egy mára már elég tucatnak mondható irányt vesz, ismételten a nők és a háború kölcsönhatásait, az akkori élet arculatait, megpróbáltatásait meséli el igazi népmesei ízzel. Na de ezzel volt eddig is a bajom, a fabulázással. Nem kellenének a hiteltelen részletek, nem kell a cikornya, elég megdöbbentő, drámai részlet akad e nélkül is. Itt is akadnak olyanok, hogy csak néztem Rózsával kapcsolatban, de egyre kevesebb a „hagyjuk ezt már” rész, és egyre inkább csökken a középkorias hős romantika. A véres, drámai részletek eluralkodnak a könyvön. Megismerjük az olasz frontot 1939-45 között, igazi nagy történelmi regényes stílusban, ami messze elüt a várakozásaimtól, és ennek örültem. De a tárgyak eredetének megérzése maradjon a fantasy könyvekbe, ide nem kellenek az ilyenek.

>!
Erzsebeth
Belinda Alexandra: Toszkán Rózsa

Kalandor énem imádja az olyan nagyívű történeteket, életutak bemutatását, amit a Toszkán Rózsában kaptam. Nagyon megszerettem. Külön öröm volt benne a mágia megjelenése (egyáltalán nem számítottam rá) és az írónő állatszeretete is üde színfolt volt a történetben.

Gyanús, hogy új kedvenc írónőt avattam.

>!
Zsófi_és_Bea P
Belinda Alexandra: Toszkán Rózsa

Végy egy zárdába adott csecsemőt, akivel 15 évesen találkozunk legközelebb, adj hozzá egy ódon olasz kastélyt, gonosz úrnővel, kedves kislánnyal, itt hints bele egy kis titokzatosságot, majd keverd meg egy kis börtönnel, erőszakkal, olasz fasizmussal, tedd pikánssá vándorszínészettel és egy újabb csecsemővel, ekkor hozzáadod a fő alapanyagot a 2. világháborút, az olasz embereket, Mussolinit, fűszerezd meg szerelemmel, zenével, művészettel, családdal, összetartással, bajtársiassággal. Ha mindez megvan, megkapod Belinda Alexandra Toszkán rózsáját, ami a végső „fogyasztásig” fogva tart, nem tudod letenni. Kritizálhatod, hogy ebből vagy abból kicsit sok, vagy éppen kevés van benne, nem szeretheted az egyik hozzávalóját, te kihagynád belőle, de attól még élvezheted, és elismerheted, hogy ez egy remek könyv.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2015/09/belinda-alexandra-…

3 hozzászólás
>!
KönyvMoly_1989
Belinda Alexandra: Toszkán Rózsa

Hmm…hmmm… Azt hiszem, csalódott vagyok.
Sokkal többet vártam ettől a könyvtől.
Belinda Alexandra remekül, olvasmányosan ír, de itt valahogy nem találta el a megfelelő arányokat, akár egy kezdő szakács. Volt ahol túl sok volt a véletlen, volt, ahol túl sok volt a hányattatás, a bánat, a háború leírása, volt pedig, ahol üresjáratokba botlottam, egyes szituációkban nem volt elég szenvedély, néhol pedig túlcsordultak az érzelmek.
Voltak részek, amelyek kifejezetten megfogtak és egyetlen szuszra elolvastam 150 oldalt, de néha úgy éreztem, mintha egy régebbi Danielle Steel regényt olvasnék…
Nem tudom… Később biztos vagyok benne, hogy sort kerítek egy másik regényére is, de nekem ez most túl „tömény” volt.

>!
koan12
Belinda Alexandra: Toszkán Rózsa

A regény cselekménye Mussolini uralma alatt, az olasz fasizmus idején játszódik Firenzében és környékén. Nyomon követhetjük Rosa fordulatos életét. Elénk tárul, hogyan lett egy árvából nevelőnő, ápolónő, majd egy bátor partizán. Láthatjuk, hogyan kutatja származását, hogyan fejti meg a családi titkokat. Túl sok megpróbáltatáson megy keresztül Rosa, gondolom, az írónő így akarta szemléltetni a háborúval járó szörnyűségeket.

>!
levendula_92
Belinda Alexandra: Toszkán Rózsa

Jó érzés volt azután olvasni miután hazaértünk az olaszországi nyaralásból. Olvasás közben mindig mosolyogtam magamban, mikor olyan részről olvastam ahol voltam. Firenze teljesen elvarázsolt, gyönyörű város, a macskaköveken járkálva, szinte érezzük a több évtizedes, százados múlt eseményeit, egy időutazással ér fel. Ennek az érzését olvasás közben is érezzük, teljesen beszippantott, voltak ugyan olyan részek amelyek egy kicsit hosszúra sikeredtek, de még ettől sem vált unalmassá. A végén a csattanó teljesen letaglózott, bizony tátva maradt a szám…. Örülök hogy elolvashattam, nagyszerű könyv.

>!
KWera
Belinda Alexandra: Toszkán Rózsa

Hiteles, izgalmas, romantikus, fordulatos, megható!

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Belinda Alexandra: Toszkán Rózsa

Nem azt kaptam, amire számítottam. Vannak benne titkok, de maga a könyv inkább a fasizmus előretöréséről és a II. világháború olaszországi történéseiről szól. Egy fiatal lány szemszögéből követhetjük nyomon az eseményeket 1929 és 1945 között. Emberi tragédiák, náci rémtettek és partizán akciók váltják egymást.
A történet olvasmányos, a stílus is jó, de az én ízlésemnek túl szomorú volt ez a könyv.


Népszerű idézetek

>!
Csoszi

Az erényesség egy nő legértékesebb tulajdonsága.

43. oldal

>!
KönyvMoly_1989

Az álmok törékenyek, az álmodozók pedig általában felébrednek. Rosa behunyta a szemét, mert attól félt, ha túl erősen szeret, akkor mindent elveszít.

270. oldal

>!
Csoszi

A férfi megtorpan egy kapubejáróban, előre-hátra billeg egy kicsit, majd újból nekiiramodik a kanyargós utcán a folyó felé.

(első mondat)

>!
Erzsebeth

Ha egy férfi szeret egy nőt, mindent megtesz, hogy visszatérhessen hozzá.

411. oldal

>!
szanita

Mert hol másutt kezdődne az erőszak, ha nem magának az egyénnek a szívében? Erőszakos gondolattal és tettel kezdődött, a másokra való féltékenységgel és az önutálattal. A kezdete fellelhető az ember mindennapi döntéseiben, köztük az állatok szenvedése iránti közönyben azzal, hogy mit eszik vagy visel, valamint a szegények és elnyomottak iránti közömbösségben. Abból aztán tudatos versengéssé, önzéssé, kicsinyességé, gyűlölködésé és mohósággá dagad a közösség szintjén. A látszólag legártalmatlanabb erőszak is erőszakot szül. Ez volt a háború eredete.

500. oldal

>!
Málnika 

A patina árulkodik egy tárgy történetéről, és azt mutatja meg, mi történt vele az idők folyamán. Egy lepattant felület, egy kicsorbulás, egy karsolás: mindezek a dolgok egyéniséggel ruháznak fel egy darabot. A patina tesz egy tárgyat igazán értékessé. A németek nem látták ezen az asztalon azt, ami. A legritkább és legdrágább bútordarabot itt hagyták…
„Akarlak a sebeiddel és a szenvedéseiddel együtt. A feleségem vagy, és minden, ami veled történt, csak még értékesebbé tesz számomra.”

505-506. oldal, 29. fejezet (I.P.C. Könyvek Kft., 2012.)

>!
levendula_92

A patina árulkodik egy tárgy történetéről és az mutatja meg, mi történt vele az idők folyamán

>!
koan12

A nő teste, annak minden adottságával együtt maga a csoda.

>!
koan12

A szavakért, melyek még csak ezután fognak elhangozni, és a napokért, melyeket még csak ezután fogsz megélni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jerzy Grzymkowski: A sötét folyó
Nicholas Gage: Eleni
Vladimir Nazor: Jugoszláv partizánokkal
P. Versigora: Nyugati portya
Juliette Benzoni: A vörös liliomos tőr
Juliette Benzoni: A firenzei lány
France Bevk: A föld sója
Robert Merle: Mesterségem a halál
Leon Uris: Exodus
Bernt Engelmann: Menet, indulj: lépést tarts!