Ezüst ​akácia 51 csillagozás

Belinda Alexandra: Ezüst akácia

Belinda Alexandra káprázatos regénye az 1920-as évek elején kezdődik, mely két kivételes nővér életéről és az ausztrál némafilmek világáról szól.
A jómódban élő testvéreknek, Adélának és Klárának édeasanyjuk halála után menekülniük kell Prágából, ezért az Ausztráliában élő nagybátyjuknál keresnek
menedéket. Számtalan nehézség, kaland és megrendítő esemény után a már felnőtt Adélából filmrendező lesz.
Az Ezüst akácia egy feledhetetlen utazás a sokszínű emberi sorsok között. A történet szárnyat ad a képzeletünknek, melyben éppúgy benne van a remény,
a csillogás és a szívfájdalom, mint ahogyan az Adéla által rendezett filmekben is.

A lábujjainkig megbizseregtet… erre a regényre érdemes volt várni.
Courier-Mail

Modern mese szeretetről, tiszteletről és családi összetartásról, mely átsegít bennünket az élet minden nehézségén.
The Times

Eredeti mű: Belinda Alexandra: Silver Wattle

Eredeti megjelenés éve: 2007

A következő kiadói sorozatban jelent meg: I.P.C. Mirror

>!
I.P.C., Budapest, 2014
432 oldal · ISBN: 9789636354909 · Fordította: Fügedi Tímea

Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Csoszi P
Belinda Alexandra: Ezüst akácia

Számomra az idei év egyik nagy felfedezettje és kedvence: Belinda Alexandra. Emiatt izgatottan vártam, hogy egy újabb könyvét olvashassam. Sajnos ez a kötet most nem azt nyújtotta, amit elvártam, és bizony csalódtam. Nem, egyáltalán nem volt rossz. Most is egy olyan világot ismerhettem meg, amelyről korábban semmit sem tudtam: az 1920-as évek Ausztráliáját, az ausztrál filmkészítés kezdeteit, a filmterjesztés nehézségeit, az ország vadvilágát, illetve hogy milyen nagy mértékben irtották az erdőket, pusztították az őshonos állatokat. Itt is megjelentek a szellemek és a vegetarianizmus is nagy hangsúlyt kapott. Rengeteg szomorúság, fájdalom, kaland, izgalom. A szereplők közül Beatrice és Milos kivételével, mindenkit megkedveltem. Kit jobban, kit kevésbé. A szerelmi háromszöget nem tettem volna bele. Bár valószínű enélkül kevesebbet pityeregtem volna.

>!
Timcsibaba77
Belinda Alexandra: Ezüst akácia

Nem sok jött át most ezzel a regényével az írónőnek. Fájlaltam, hogy nem sok időm volt az olvasásra, és lehet, ezért is kissé kiszakadtam a könyv hatása alól, így nehéz volt pár nap kihagyás után visszarázódnom.
Ami megkapó, és magával ragadó része, egyetlen momentuma volt a regénynek, a szerelem. Ahogy szépen lassan kibontja mozzanatról mozzanatra az írónő. Az életben nem létezik lehetetlen, nem mindig sodorja elénk időrendben a megfelelő személyt, és a boldogságot, de mindenki életében eljön egyszer a nagy szerelem.spoiler Adéla férje elvesztése után döbben rá, hogy nem az mellett élt, akit szeretett, hanem totális önmegtagadásban. majd mesébe illően egymáséi lesznek. Megvallom őszintén nem is hittem az ilyen nagy happy endekben, de saját tapasztalatból azt kell mondjam, hogy bizony, van ilyen.
Mindenkinek ajánlom ezt a nagyszerű könyvet, aki a történelmi remekekre kíváncsi, szereti az írónő stílusát, és szívesen kalandozik el a mesés Ausztrália világában.
A fotózás története, és a néma filmek világa, maga a húszas évek teljesen lenyűgöztek…Igazi limonádé szerű szappanopera kategória.

>!
bokrichard
Belinda Alexandra: Ezüst akácia

Belinda Alexandrától a második könyv, amit olvastam, de ez annyira sajnos nem fogott meg. Van az a pillanat, amikor az összhatása az ötletek kivitelezésének nem olyan jó, mint ahogy elképzelném. Pedig van itt szó rengeteg érdekességről: ausztrál filmgyártás története, zene, pszichológia stb. A szereplők sem tudtak olyan maradandó hatást kelteni, nem igazán keltek életre, nem úgy, mint Ausztrália. A szerelem szál sem volt az igazi, sőt itt akadtak nagyobb problémáim, különösen a vége felé. spoiler Emiatt a fél csillag mínusz, de egynek elmegy. Ja, és ami a lényeg, folytatom az írónő könyveinek olvasását, mert biztos lesz még jobb is, legalább annyira, mint a korábban olvasott könyve.

>!
KönyvMoly_1989 P
Belinda Alexandra: Ezüst akácia

Nagyon szeretem Belinda Alexandra stílusát. :)
Olvasmányos, egyedi, fordulatos és szép. Gyönyörűen adja vissza az érzelmeket és bár családregény, nem éreztem lassúnak, eléggé képes volt lekötni a figyelmemet. Tetszett, hogy bepillantást nyerhettem Ausztrália világába és a némafilmgyártásba. Mindkét téma módfelett érdekes és különleges. ;)
Adéla és Klára is nagyon szimpatikus szereplők voltak, Ota bácsit és Rijjanát is kedveltem. Philip nem volt épp a kedvencem, nem tetszett a bizonytalansága, de örülök, hogy a végére minden jóra fordult vele kapcsolatban is.
Kíváncsian várom az írónő következő könyvét is.

>!
Erzsébeth P
Belinda Alexandra: Ezüst akácia

Nyugodt, csendes vizű folyó volt az Ezüst akácia. Valószínűleg tényleg nem ez a regény a legkiemelkedőbb műve az írónőnek, engem mégis jókor talált meg a történet, nagyon szerettem. A történet végig kiegyensúlyozott mederben haladt, nagyobb sodrások, izgalmak nem igazán voltak, néha kissé szappanoperás fordulatot vettek a dolgok, de így is lenyűgöző volt az írónő történetvezetése, kutatómunkája, mondanivalója. Annyira szépen mutatta be az írónő Ausztrália vadvilágát, természet és állatvédő énje, hatása nagyon erős volt most. Ez az egyik nagy erőssége számomra az Ezüst akáciának. Ennek külön örültem.
Ami még meglepett, hogy a zene is nagyon fontos szerepet kapott a filmművészet mellett.
Belinda Alexandra az egyik legjobb történelmi családregény író számomra. Az ő regényeit olvasni mindig egy nagy utazás, egy kaland.
Annyira jó a stílusa, annyi színt, illatot, hangulatot tár elénk, annyi izgalmas világon át vezet minket, hogy nála az sem érdekel és az sem igazi hátrány, hogy a karaktereket és a szerelmi szálakat nem mutatja be igazán mélyen és árnyaltan.
spoiler

>!
Zsófi_és_Bea P
Belinda Alexandra: Ezüst akácia

Minden megvan ebben a regényben ami egy jó Belinda Alexandra könyvhöz kell. Még azt is sikerül velem elhitetnie az írónőnek, hogy egy nő képes két férfit is tiszta szívvel szeretni. (Pedig én valahogy nagyon írtózom ezektől a szerelmi háromszöges helyzetektől.)

Muszáj azt is megemlítenem, hogy most valahogy ezt a könyvet érzem az eddig a szerzőtől olvasott könyvek közül (Toszkán rózsa, Vadlevendula) a leggyengébbnek. Valahogy egy-két esemény egy kicsit kiszámítható volt. De ettől függetlenül maradok továbbra is az írónő hű olvasója (és rajongója)

Http://konyvutca.blogspot.hu/2015/10/belinda-alexandra-…

>!
ggizi P
Belinda Alexandra: Ezüst akácia

Szeretem az ilyen nagyobb lélegzetű történeteket, ahol végigkövethetjük a különféle életutak alakulását. spoiler
A történet igazi varázsát számomra az 1920-as évek ausztrál filmgyártásba és a háttérben meghúzódó ausztrál vadvilágba való kisebbfajta betekintés adta. Mindezek különlegesebbé és kellemesebbé tették a könyv hangulatát.

>!
Ács_Milán 
Belinda Alexandra: Ezüst akácia

Az első regény, amit az írónőtől olvastam, de nagy a valószínűsége, hogy egyben az utolsó is.
Maga az alaptörténet tetszett volna, de…. A fülszöveg és az értékelések alapján egy sokkal érdekesebb romantikus történetre számítottam. Nagyon nehezen haladtam az olvasással, untatott majdnem az elejétől a végéig. Minden elolvasott fejezet után azt számolgattam, hogy mennyi van még a végéig.
A szereplők közül sem sikerült megkedvelnem senkit. Romantikus műfaj közé sem nagyon sorolnám ezt a regényt, mert amiről olvastam, az minden volt, csak nem romantika.
Összességében sokkal többet vártam és jobbra számítottam.

2 hozzászólás
>!
Kókuszka
Belinda Alexandra: Ezüst akácia

Elég szerteágazó, az írónő sok mindent szeretne benne felvillantani. Van benne krimi szál is, mely egész Ausztráliáig űzi a két testvért, megkeserítve mindennapjaikat. Több karaktert felsorakoztat, rajtuk keresztül mutatja be az ausztrál némafilmek világát. Számomra elég meseszerű hogy Oli bácsi jegykezelőből filmszínház igazgató lesz, ráadásul több lepusztult mozit újjáépít, felvirágoztat. Adél minden előképzettség nélkül némafilmeket rendez, forgatókönyveket ír, mindezt elsöprő sikerrel. Van benne szó spiritizmusról, rasszizmusról, pszichiátriáról, gyermekbénulásról, az élővilág megóvásáról, rókakuzukról, szerelemről, családi összetartásról. Belinda Alexandra nem hagy bennünket unatkozni.

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Belinda Alexandra: Ezüst akácia

Nem teljesen az én világom a romantika, de ez kivételesen tetszett.
Az egy csillagot csak azért vonom le, mert nekem egy kicsit lassú és körülményes volt.
De úgy, ahogy a fülszöveg is írja, ebben a könyvben aztán minden benne van, ami a lélekről szól.


Népszerű idézetek

>!
Csoszi P

A köntörfalazás időpocsékolás. Ha tisztelsz valakit, megmondod neki az igazat.

263. oldal

>!
Erzsébeth P

Ezen a földön minden kapcsolatban áll mindennel – mondta nekem egyszer.
– Ha más élőlényeket bántunk, magunknak ártunk. Ha nem viselkedünk velük együtt érzően, szenvedni fogunk testben és lélekben is.

94. oldal

>!
Kókuszka

– Azok a civilizációk maradnak fenn, melyek a jelennel és a jövővel foglalkoznak. Amelyek a múlton rágódnak, elpusztulnak.

253. oldal

>!
KönyvMoly_1989 P

Miközben néztem, ahogy végigsétál a hófödte utcán, eszembe jutott apám egyik kedves mondása : „Tartsd közel magadhoz a barátaidat, de még közelebb az ellenségeidet.”

68. oldal

>!
Erzsébeth P

– Mikor olyan idős voltam, mint te, meggyengült a szemem a túl sok olvasástól. Josephine néni azt mondta, a közelre nézés megfeszíti az izmokat, és távolra nézéssel kell őket ellazítanom.

124. oldal

>!
Kókuszka

Ahogy apám mondogatta: „jobb a gyógyító hazugság, mint a sebeket hagyó igazság.”

323. oldal

>!
Kókuszka

Azt mondják, hősi halált halt. De a halál akkor is halál, nem igaz? Akár hősi, akár nem.

146. oldal

>!
KönyvMoly_1989 P

Nálunk, cseheknél az a mondás járja : „Ne hagyd, hogy meglepjen a gonosz!”

(első mondat)

>!
Erzsébeth P

– Kíváncsi vagyok, mit szólnának a vadászok, ha ők lennének az üldözöttek.

94. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kate Morton: Az elfeledett kert
Colleen McCullough: Tövismadarak
Kate Morton: Felszáll a köd
Graeme Simsion: A Rosie projekt
Kate Morton: Titkok őrzője
Kimberley Freeman: Örökzöld-zuhatag
Nevil Shute: Az örökség
Melina Marchetta: Jellicoe Road
Kimberley Freeman: Vadvirágok lányai
Lucinda Riley: Gyöngynővér