Dél ​ékköve 63 csillagozás

Belinda Alexandra: Dél ékköve

New ​Orleansban – az előkelő, régi házak és a spanyol mohával borított, ősi tölgyfák, a csábító éjszakai élet, a kreol kultúra, a vudu és a jazz városában – két nő, akiket elszakított egymástól az idő és egy tragédia, végre újra találkoznak. Amanda, aki már gyerekként áva lett, és most az imádott nagyanyját is elvesztette, elhagyta Sydney-t, hogy felkutassa a családtagjait, akiket sosem ismert. Ruby, akit korlátoznak a társadalmi elvárások és a rang, egy élet titkait cipeli magával. Amanda érkezése rég eltemetett titkok felfedéséhez vezet: kettős élet, tiltott szerelem és egy sosem feledett veszteség.
Elsöprő történet szerelemről, szenvedélyről, családról és becsületről. Az 1950-es évek és a 2005-ben pusztító Katrina hurrikán napja között váltakozó idősíkokon játszódó történet tisztelgés a rejtélyekkel, zenével és babonával teli város előtt, mely elszenvedte a rasszizmust, a rangos családok elnyomását, s a természet tomboló haragját, ám soha nem adta fel a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: I.P.C. Mirror

>!
I.P.C., Budapest, 2017
492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636356088 · Fordította: Kiss Nóra Titanilla

Enciklopédia 1


Kedvencelte 11

Most olvassa 2

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Belinda Alexandra: Dél ékköve

Nem annyira lírai és magával ragadó, mint Kate Morton, de határozottan jófajta. Rendkívül érzékletesen mutatja be New Orleanst, a szépségeit és az árnyoldalait egyaránt. A gyönyörű házakat, kellemes életet, de a kirekesztést, a faji előítéleteket és a Katrina hurrikán pusztítását is. Sok éven átívelő, szép és elgondolkodtató történet.

>!
Trixi
Belinda Alexandra: Dél ékköve

Először is, eddig nem csalódtam Belinda Alexandra könyveiben, és úgy néz ki, hogy nem most fogom elkezdeni. Ez is baromi jó volt :)
Az elején kicsit rendbe kellett tennem magamban a „kreol” jelentését, fogalmát. Ugyanis ha ezt hallom, akkor egy sötétebb bőrű, karamellszínű ember ugrik be. De itt folyamatosan ki volt emelve, hogy Ruby fehér kreol (Hmm, hogy is van ez, kreol vagy nem kreol, vagy mi is az a fehér kreol?) Szerencsére a magyarázat is megbúvik a szövegben. A faji ellentétek elég keményen megjelennek a könyvben, nem sokat finomít rajta a szerző. Sőt, örültem, hogy beleépítette annak a kislánynak a történetét, akit szövetségiek kísértek az iskolába (ez tény). Azt még valahol megértem, ha az egyik ember utálja a másikat (ok nélkül), de egy gyereket miért kell bántani, miért kell terrorizálni? Ezt sosem fogom megérteni. :(
Egy hurrikánt még így olvasva is elég nehéz átvészelni……..elég nyomasztó oldalak voltak, a sok ember, kiknek egyik pillanatról a másikra eltűnt az otthona, se étel, se ital, se gyógyszer, és az orvosi ellátás is minimális. Borzasztó egy ilyen katasztrófa, de még rosszabb a nemtörődömség, és az emberi butaság.

>!
klaratakacs +SP
Belinda Alexandra: Dél ékköve

Számomra ez az igazi regény, amivel együtt tudok lélegezni a szereplőkkel, felkelti az érdeklődést, hogy utána nézzek helyszíneknek, eseményeknek. Nem szájbarágós, nem egyszerűsített, viszont kikapcsol, elvarázsol.
Ahogy azt Belinda Alexandrától megszoktuk két síkon zajlik a történet, Amanda és nagyanyja Ruby életét, találkozását ismerjük meg. Ruby a mesélő, őszinte és kemény magával, kendőzetlenül beszél a sorsáról, nem szépíti miért lett spoiler, mit élt át egy gyökeréig rasszista társadalomban az 1950-es években egy fekete férfit szeretve kiváltságos kreol (azaz francia fehér) család szülöttjeként. Csodás történet, pontos társadalomrajzzal. Amanda, az unoka története szól New Orleansról, annak házairól, a zenéről, építészetről és a Katrina hurrikánról, 2005-ből. Ez sem kevésbé érdekes, ritka, hogy mindkét idősík ennyire jól sikerüljön egy regényben.
Az olvasás óta sok jazz dalnak utána néztem, megnéztem New Orleans több épületét, ahol a történet játszódik.

>!
Anett_
Belinda Alexandra: Dél ékköve

Jaj, de jó volt. Nagyon elhúztam időben, de nagyon tetszett összességében. Köszönöm @KMReni, hogy megismertettél az írónővel. A történet teljesen kerek egész volt, még így is, hogy több szálon futott. A múlt, Ruby története az alapja, amibe belecsempészi az írónő a jelent, Amandine korát. Nehezen kezdtem bele, aztán egyszercsak azt vettem észre, hogy beszippantott a könyv. Maga a történet egy jóféle családregény, amiben itt-ott olyan csavarok voltak a szép és kevésbé szép történések között, hogy jaj. Nagyon jó volt! A kakasos részeken nagyon jót mosolyogtam, imádtam! :) Biztos fogok még olvasni Bellindától, remélem hasonló jó élményt fog nyújtani.

1 hozzászólás
>!
Agatha
Belinda Alexandra: Dél ékköve

Rajongok a Délért – valószínűleg az Elfújta a szélből eredően.
Míg az emberek többsége New Yorkba, Los Angelesbe vágyik, én Charlestonba vagy New Orleansba szeretnék egyszer elutazni.
Nagyszerűen adja vissza a történet a város 1950-es évekbeli hangulatát, szinte érzed a könyvön keresztül a vibrálást, a zenét.
De a történet is lenyűgöző. Ahogy az írónőnél már megszokott, két idősíkon vezet minket, és nekem valahogy mindig jobban tetszik a múltbeli szál, az egyik során Ruby spoiler történetét ismerhetjük meg, míg a másikon Ruby unokája, Amandine főszereplő, aki velünk együtt ismerkedik megtalált családjával és a várossal.
Alapjában véve ez egyértelműen egy romantikus történet, ugyanakkor nagyon fájdalmas részei is voltak. Egyrészt az 1950-es éveket még mindig jellemző szegregáció, ami a mindennapoknak természetes része volt, olyannyira, hogy némely fekete sem tudta elképzelni, ez másként is lehet. Másrészt pedig az utolsó kb. 50 oldal, amikor a Katrina hurrikán és még inkább az azt követő zűrzavaros helyzet sokkoló részleteivel leszünk megismertetve.
Jó stílusa van az írónőnek, minden percben lekötött: remekül tud mesélni, és annak ellenére, hogy ugyanazt a bevált receptet használja a szerkezetet illetően, igazán érdekesek és fantáziadúsak a fordulatai.

>!
Rodwen P
Belinda Alexandra: Dél ékköve

Belinda Alexandra a páratlan családregények írónője. Most sem csalódtam, csak úgy mint az eddigi könyvei, a Dél ékköve is egy kis „ékkő”, olyan stílusban írva, amilyet csak Belinda tud. Hasonlóképpen van felépítve a történet az előző regényeihez. Vagyis adott egy család, két korban játszódó történet, amely nagyon szoros kapcsolatban áll egymással, az adott korra jellemző társadalmi probléma, esetleg egy reménytelen szerelem és sok sok titok amelyekre az oldalak fogyatkozásával fény derül. A szereplői olyan hétköznapi, egyszerű emberek akik egyikére magunkra ismerhetünk, olyan élethelyzetben amelyben talán mi is találtuk már magunkat.
Nekem most a „jelenben” játszódó szál tetszett jobban, Amandine új családja velem is hamar megkedveltette magát. A Katrina hurrikán pusztítása pedig a már megszokott részletességgel lett ábrázolva, elképesztő élethűen.

>!
Andulka
Belinda Alexandra: Dél ékköve

Rekord gyorsasággal elolvastam, ez szerintem elég sok mindent elmond a regényről. Ez a harmadik könyvem az írónőtől, de most sem csalódtam. Ne tévesszen meg senkit sem a borító, nem holmi limonádé történetet kapunk, hanem ismét egy komoly témát boncolgat az író, ezúttal nem a második világháború, hanem az ötvenes évek Amerikája a téma és ezen belül a feketék polgárjogi mozgalmainak eseményei. Nem könnyű téma és borzasztó belegondolni, hogy egyes embereket az bőrszínük miatt kirekesztettek, másodlagos polgárok voltak.
A történet két idősíkon mozog most is, ahogyan az eddig olvasott regényekben. 2005-ben (a jelenben) és 1953-ban New Orleansban. Amanda Ausztráliában nő fel és miután nagyanyja meghal úgy dönt megkeresi a gyökereit, ehhez egészen New Orleansba kell repülnie. Ahogy haladunk előre a történetben nem csak Amanda szülei és nagyszülei történetét ismerhetjük meg, hanem a feketék harcát is a kirekesztés és faji megkülönböztetés ellen. Néha szívszorító olvasni,hogy miket kellett elviselniük pusztán a bőrszínük miatt… spoiler
Olvassátok, ajánlom!

1 hozzászólás
>!
KittyKaty
Belinda Alexandra: Dél ékköve

Én ebben a könyvben most egy kicsit csalódtam. Nem tudom pontosan mire számítottam, de számomra sok volt a vontatót rész. A New Orleans-ban játszódó részeket nagyon szeretem. Maga a történet nagyon érdekes, de mégis nekem valami hiányzott, nem tudom pontosan mi….

>!
Csavattka
Belinda Alexandra: Dél ékköve

Először is! El kell, hogy mondjam, ha nem akad meg a szemem ezen a csodálatos borítóképen --> talán sosem tudtam volna meg mit is veszítek!!! =_=
Lassan bontakozik ki a történet --> részletgazdag környezetleírással és valós érzelmeken alapuló családi kötelékkel, nagyszerű megfogalmazásban!!!
A múlt és jelen váltakozása, a megindító történet és maga a téma mélysége spoiler olyan érzelmi viharok tömkelegével sújtott le rám akár egy 'hurrikán'…
Mély és maradandó nyomokat hagyott bennem a könyv és természetesen csak ajánlani tudom! spoiler

>!
czuczy
Belinda Alexandra: Dél ékköve

Csodás történet volt egy tiltott szerelemről és egy igazságtalan világról…ami sajnos még mindig jelen van, csak más formában.
Imádtam a helyszíneket, és a szereplőket. Jól átadta New Orleans hangulatát az olvasónak. ( Sajnos most már oda is el akarok menni :D ) A Katrina hurrikános részeket olvasni is szörnyű volt, nagyon jól átadta az írónő az ott történeteket.
A vége számomra picit szirupos volt, anélkül is megállta volna a helyét a könyv a maga drámájával, de így legalább happy end lett a vége.
Ezek mellett a borító valami csodálatos!


Népszerű idézetek

>!
Marcsi061

– Az életben nincsenek titkok, Amandine. Csak felszín alatt rejtőző igazságok.

274. oldal

Kapcsolódó szócikkek: titok
>!
Marcsi061

Az emberek sokszor ellenállnak a változásnak, még akkor is, ha az a javukat szolgálná.

158. oldal

>!
Marcsi061

– Csodálom azért, hogy belépett a Nemzeti Szövetségbe. Nem azt akarja, hogy megváltozzanak a dolgok, hanem ő maga akarja megváltoztatni őket. És veled mi a helyzet, Leroy? Te nem akarod, hogy változzanak a dolgok?
– Persze hogy akarom, de én más módszerekkel harcolok. Büszke vagyok arra, aki vagyok, és arra, amit csinálok. Mikor fehér emberrel találkozom, egyenesen a szemébe nézek, nem azért, hogy megfélemlítsem, hanem hogy azt mondhassam, hiszem, hogy maga jó ember, és én is az vagyok. Tisztelnünk kellene egymást. Hiszem, hogy minden fehér ember, akivel találkozom, úgy megy tovább, hogy egy kicsit már másként gondolkodik a színes bőrűekről amiatt, ahogyan én viselkedtem. Mama mindig azt mondja, hogy a legyek a mézre jönnek, nem az ecetre.

287. oldal

>!
pevike

A gyerekeink jobb világot érdemelnek. Minden gyerek jobb világot érdemel.

400. oldal

>!
Marcsi061

– A fél életünk elmúlik, Amandine, mielőtt rájönnénk, mi is az élet. Hozd ki a legtöbbet minden egyes napból, és légy boldog.

248. oldal

>!
Marcsi061

A gyűlölet és az előítélet ostobává teszi az embereket, de úgy tűnik, soha nem képes tanulni belőle, és emberibb módon viselkedni.

481. oldal

>!
Marcsi061

…Az embernek azt kell tennie, ami helyes, még akkor is, ha fájdalmas, máskülönben az emberi faj a vesztébe rohan.

93. oldal

>!
Marcsi061

– Néha azok az emberek, akik szeretnek minket, tesznek számunkra érthetetlen dolgokat, épp azért, mert annyira szeretnek. Még akkor is, ha tudják, hogy amit tesznek, az fájdalmat okoz nekünk, megteszik, hogy megvédjenek minket a még nagyobb fájdalmaktól.

272. oldal

>!
Marcsi061

Annak a ténynek a fényében, hogy a halálban mind egyenlők vagyunk, komoly időpocsékolásnak tűnik, hogy a földi életünkből annyi időt vesztegetünk arra, hogy egymással civakodjunk, nem igaz?

273. oldal

>!
Marcsi061

– Az az ember, aki reggel szépen felöltözik, képes megbirkózni bármilyen kihívással, ami elé az élet állítja.

426. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kimberley Freeman: Vadvirágok lányai
Kate Morton: Titkok őrzője
Jodi Picoult: Egyszerű igazság
Jodi Picoult: Tizenkilenc perc
J. D. Barrett: Receptek újrakezdéshez
Elena Ferrante: Briliáns barátnőm
Fábián Janka: A német lány
Colm Tóibín: Brooklyn
Colleen McCullough: Tövismadarak