Dél ​ékköve 83 csillagozás

Belinda Alexandra: Dél ékköve

New ​Orleansban – az előkelő, régi házak és a spanyol mohával borított, ősi tölgyfák, a csábító éjszakai élet, a kreol kultúra, a vudu és a jazz városában – két nő, akiket elszakított egymástól az idő és egy tragédia, végre újra találkoznak. Amanda, aki már gyerekként áva lett, és most az imádott nagyanyját is elvesztette, elhagyta Sydney-t, hogy felkutassa a családtagjait, akiket sosem ismert. Ruby, akit korlátoznak a társadalmi elvárások és a rang, egy élet titkait cipeli magával. Amanda érkezése rég eltemetett titkok felfedéséhez vezet: kettős élet, tiltott szerelem és egy sosem feledett veszteség.
Elsöprő történet szerelemről, szenvedélyről, családról és becsületről. Az 1950-es évek és a 2005-ben pusztító Katrina hurrikán napja között váltakozó idősíkokon játszódó történet tisztelgés a rejtélyekkel, zenével és babonával teli város előtt, mely elszenvedte a rasszizmust, a rangos családok elnyomását, s a természet tomboló haragját, ám soha nem adta fel a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: I.P.C. Mirror

>!
I.P.C., Budapest, 2017
492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636356088 · Fordította: Kiss Nóra Titanilla

Enciklopédia 1


Kedvencelte 14

Most olvassa 3

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Belinda Alexandra: Dél ékköve

Nem annyira lírai és magával ragadó, mint Kate Morton, de határozottan jófajta. Rendkívül érzékletesen mutatja be New Orleanst, a szépségeit és az árnyoldalait egyaránt. A gyönyörű házakat, kellemes életet, de a kirekesztést, a faji előítéleteket és a Katrina hurrikán pusztítását is. Sok éven átívelő, szép és elgondolkodtató történet.

Csoszi>!
Belinda Alexandra: Dél ékköve

Szeretem Belinda Alexandra regényeit. Sajnos nehezen indult ez az olvasás. Az eleje spoiler kevésbé tetszett, viszont a New Orleans-ban játszódó fejezeteket imádtam. Annyira szépen írt a városról, olyan jó a hangulata, hogy már holnap útra kelnék!

Gyöngyi0309 P>!
Belinda Alexandra: Dél ékköve

Egy kicsit csalódott vagyok. Általában egy író sokadik könyve jobb szokott lenni, mint a korai zsengék. Nálam ez most nem így történt, annak ellenére, hogy minden adott volt: zene, New Orlenas, titkok, rasszizmus. De nem hozta. Én erősen hiányoltam a misztikusabb vonalat is, illetve a klisékből sem tudott most mit kihozni az írónő. Nem volt rossz, de voltak olyan részek, amin unatkoztam. A karakterek sem kiemelkedőbbek, kicsit feleslegesnek éreztem, vagyis inkább komolytalannak a spoiler, főként azért mert a család spoiler.
A következő hónapban is olvasok még könyvet Belinda Alexandrától, jó író, de ez a könyve nem a legjobb.
off

Trixi>!
Belinda Alexandra: Dél ékköve

Először is, eddig nem csalódtam Belinda Alexandra könyveiben, és úgy néz ki, hogy nem most fogom elkezdeni. Ez is baromi jó volt :)
Az elején kicsit rendbe kellett tennem magamban a „kreol” jelentését, fogalmát. Ugyanis ha ezt hallom, akkor egy sötétebb bőrű, karamellszínű ember ugrik be. De itt folyamatosan ki volt emelve, hogy Ruby fehér kreol (Hmm, hogy is van ez, kreol vagy nem kreol, vagy mi is az a fehér kreol?) Szerencsére a magyarázat is megbúvik a szövegben. A faji ellentétek elég keményen megjelennek a könyvben, nem sokat finomít rajta a szerző. Sőt, örültem, hogy beleépítette annak a kislánynak a történetét, akit szövetségiek kísértek az iskolába (ez tény). Azt még valahol megértem, ha az egyik ember utálja a másikat (ok nélkül), de egy gyereket miért kell bántani, miért kell terrorizálni? Ezt sosem fogom megérteni. :(
Egy hurrikánt még így olvasva is elég nehéz átvészelni……..elég nyomasztó oldalak voltak, a sok ember, kiknek egyik pillanatról a másikra eltűnt az otthona, se étel, se ital, se gyógyszer, és az orvosi ellátás is minimális. Borzasztó egy ilyen katasztrófa, de még rosszabb a nemtörődömség, és az emberi butaság.

klaratakacs P>!
Belinda Alexandra: Dél ékköve

Számomra ez az igazi regény, amivel együtt tudok lélegezni a szereplőkkel, felkelti az érdeklődést, hogy utána nézzek helyszíneknek, eseményeknek. Nem szájbarágós, nem egyszerűsített, viszont kikapcsol, elvarázsol.
Ahogy azt Belinda Alexandrától megszoktuk két síkon zajlik a történet, Amanda és nagyanyja Ruby életét, találkozását ismerjük meg. Ruby a mesélő, őszinte és kemény magával, kendőzetlenül beszél a sorsáról, nem szépíti miért lett spoiler, mit élt át egy gyökeréig rasszista társadalomban az 1950-es években egy fekete férfit szeretve kiváltságos kreol (azaz francia fehér) család szülöttjeként. Csodás történet, pontos társadalomrajzzal. Amanda, az unoka története szól New Orleansról, annak házairól, a zenéről, építészetről és a Katrina hurrikánról, 2005-ből. Ez sem kevésbé érdekes, ritka, hogy mindkét idősík ennyire jól sikerüljön egy regényben.
Az olvasás óta sok jazz dalnak utána néztem, megnéztem New Orleans több épületét, ahol a történet játszódik.

amanda888 P>!
Belinda Alexandra: Dél ékköve

Örülök, hogy ez a történet többről is tudott szólni, mint a szerelemről és a romantikáról. Természetesen ez a szál is megvolt, de leginkább a háttérben. Tetszett, hogy az írónő kicsit komolyabb témák felé fordult, mint a szegregáció, vagy a Katrina hurrikán pusztítása után történt, vagy inkább késve történt intézkedések. Azt nem mondanám, hogy a végletekig kiélezte volna a helyzetet, de kellően érzékletesen jelenítette meg. spoiler
A könyv nagy részében nekem a múlt szál tetszett jobban, alapvetően szeretem egy történetben, ha visszaemlékeznek, vagy múltbéli eseményekről mesélnek. A másik szál, Amandáé, akkor vált érdekessé, amikor már a hurrikán tombolt. Bár a szó nem írja le elég pontosan, de rémisztő lehetett. Illetve az utána történtek/állapotok pedig eléggé elkeserítőek voltak. Kicsit Tatiana de Rosnay: Sarah kulcsa c. könyvet juttatta eszembe.

Anett_>!
Belinda Alexandra: Dél ékköve

Jaj, de jó volt. Nagyon elhúztam időben, de nagyon tetszett összességében. Köszönöm @KMReni, hogy megismertettél az írónővel. A történet teljesen kerek egész volt, még így is, hogy több szálon futott. A múlt, Ruby története az alapja, amibe belecsempészi az írónő a jelent, Amandine korát. Nehezen kezdtem bele, aztán egyszercsak azt vettem észre, hogy beszippantott a könyv. Maga a történet egy jóféle családregény, amiben itt-ott olyan csavarok voltak a szép és kevésbé szép történések között, hogy jaj. Nagyon jó volt! A kakasos részeken nagyon jót mosolyogtam, imádtam! :) Biztos fogok még olvasni Bellindától, remélem hasonló jó élményt fog nyújtani.

1 hozzászólás
Agatha>!
Belinda Alexandra: Dél ékköve

Rajongok a Délért – valószínűleg az Elfújta a szélből eredően.
Míg az emberek többsége New Yorkba, Los Angelesbe vágyik, én Charlestonba vagy New Orleansba szeretnék egyszer elutazni.
Nagyszerűen adja vissza a történet a város 1950-es évekbeli hangulatát, szinte érzed a könyvön keresztül a vibrálást, a zenét.
De a történet is lenyűgöző. Ahogy az írónőnél már megszokott, két idősíkon vezet minket, és nekem valahogy mindig jobban tetszik a múltbeli szál, az egyik során Ruby spoiler történetét ismerhetjük meg, míg a másikon Ruby unokája, Amandine főszereplő, aki velünk együtt ismerkedik megtalált családjával és a várossal.
Alapjában véve ez egyértelműen egy romantikus történet, ugyanakkor nagyon fájdalmas részei is voltak. Egyrészt az 1950-es éveket még mindig jellemző szegregáció, ami a mindennapoknak természetes része volt, olyannyira, hogy némely fekete sem tudta elképzelni, ez másként is lehet. Másrészt pedig az utolsó kb. 50 oldal, amikor a Katrina hurrikán és még inkább az azt követő zűrzavaros helyzet sokkoló részleteivel leszünk megismertetve.
Jó stílusa van az írónőnek, minden percben lekötött: remekül tud mesélni, és annak ellenére, hogy ugyanazt a bevált receptet használja a szerkezetet illetően, igazán érdekesek és fantáziadúsak a fordulatai.

Rodwen P>!
Belinda Alexandra: Dél ékköve

Belinda Alexandra a páratlan családregények írónője. Most sem csalódtam, csak úgy mint az eddigi könyvei, a Dél ékköve is egy kis „ékkő”, olyan stílusban írva, amilyet csak Belinda tud. Hasonlóképpen van felépítve a történet az előző regényeihez. Vagyis adott egy család, két korban játszódó történet, amely nagyon szoros kapcsolatban áll egymással, az adott korra jellemző társadalmi probléma, esetleg egy reménytelen szerelem és sok sok titok amelyekre az oldalak fogyatkozásával fény derül. A szereplői olyan hétköznapi, egyszerű emberek akik egyikére magunkra ismerhetünk, olyan élethelyzetben amelyben talán mi is találtuk már magunkat.
Nekem most a „jelenben” játszódó szál tetszett jobban, Amandine új családja velem is hamar megkedveltette magát. A Katrina hurrikán pusztítása pedig a már megszokott részletességgel lett ábrázolva, elképesztő élethűen.

KittyKaty>!
Belinda Alexandra: Dél ékköve

Én ebben a könyvben most egy kicsit csalódtam. Nem tudom pontosan mire számítottam, de számomra sok volt a vontatót rész. A New Orleans-ban játszódó részeket nagyon szeretem. Maga a történet nagyon érdekes, de mégis nekem valami hiányzott, nem tudom pontosan mi….


Népszerű idézetek

Marcsi061 >!

– Az életben nincsenek titkok, Amandine. Csak felszín alatt rejtőző igazságok.

274. oldal

Kapcsolódó szócikkek: titok
Marcsi061 >!

Az emberek sokszor ellenállnak a változásnak, még akkor is, ha az a javukat szolgálná.

158. oldal

Marcsi061 >!

– Csodálom azért, hogy belépett a Nemzeti Szövetségbe. Nem azt akarja, hogy megváltozzanak a dolgok, hanem ő maga akarja megváltoztatni őket. És veled mi a helyzet, Leroy? Te nem akarod, hogy változzanak a dolgok?
– Persze hogy akarom, de én más módszerekkel harcolok. Büszke vagyok arra, aki vagyok, és arra, amit csinálok. Mikor fehér emberrel találkozom, egyenesen a szemébe nézek, nem azért, hogy megfélemlítsem, hanem hogy azt mondhassam, hiszem, hogy maga jó ember, és én is az vagyok. Tisztelnünk kellene egymást. Hiszem, hogy minden fehér ember, akivel találkozom, úgy megy tovább, hogy egy kicsit már másként gondolkodik a színes bőrűekről amiatt, ahogyan én viselkedtem. Mama mindig azt mondja, hogy a legyek a mézre jönnek, nem az ecetre.

287. oldal

pevike>!

A gyerekeink jobb világot érdemelnek. Minden gyerek jobb világot érdemel.

400. oldal

Marcsi061 >!

– A fél életünk elmúlik, Amandine, mielőtt rájönnénk, mi is az élet. Hozd ki a legtöbbet minden egyes napból, és légy boldog.

248. oldal

Marcsi061 >!

A gyűlölet és az előítélet ostobává teszi az embereket, de úgy tűnik, soha nem képes tanulni belőle, és emberibb módon viselkedni.

481. oldal

Marcsi061 >!

…Az embernek azt kell tennie, ami helyes, még akkor is, ha fájdalmas, máskülönben az emberi faj a vesztébe rohan.

93. oldal

Marcsi061 >!

– Néha azok az emberek, akik szeretnek minket, tesznek számunkra érthetetlen dolgokat, épp azért, mert annyira szeretnek. Még akkor is, ha tudják, hogy amit tesznek, az fájdalmat okoz nekünk, megteszik, hogy megvédjenek minket a még nagyobb fájdalmaktól.

272. oldal

Marcsi061 >!

Annak a ténynek a fényében, hogy a halálban mind egyenlők vagyunk, komoly időpocsékolásnak tűnik, hogy a földi életünkből annyi időt vesztegetünk arra, hogy egymással civakodjunk, nem igaz?

273. oldal

KMReni P>!

Belém hasított a fájdalom, és szinte kettészakított. Az a lyuk, amelyet korábban éreztem kettőnk között, mostanra tátongó szakadékká terebélyesedett. Nem azért, mert már kevésbé szerettük egymást, hanem azért, mert elszakított minket egymástól a világ.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kimberley Freeman: Vadvirágok lányai
Graeme Simsion: A Rosie projekt
Ruta Sepetys: Kalitkába zárt álmok
Jojo Moyes: Az utolsó szerelmes levél
Barbara Taylor Bradford: Elizabeth
J. D. Barrett: Receptek újrakezdéshez
Kate Morton: Az elfeledett kert
Kate Morton: Titkok őrzője
Brittainy C. Cherry: A szív ritmusa