Viola ​violával 22 csillagozás

Békés Pál: Viola violával Békés Pál: Viola violával

Viola modern lány. Körtefejű és jókedvű. Nem tehet róla, ilyennek alkotta őt meg a mester. De megunta a múzeumot, a szomszédjában lógó szarvast a téli erdővel meg a hálót foltozgató halászokat. Útnak indul hát, hogy új keretet találjon a modernségéhez. Keret az van sok, ám a mi Violánk válogatós. Kóborol erre, kóborol arra, ide is bebújik, oda is. Mit gondoltok, végül is megtalálja a keretét?

Eredeti megjelenés éve: 1986

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Már tudok olvasni – új sorozat

>!
Móra, Budapest, 2010
34 oldal · ISBN: 9789631188509 · Illusztrálta: Békés Rozi
>!
Móra, Budapest, 1986
28 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631144828 · Illusztrálta: Rákosy Anikó

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Dün SP
Békés Pál: Viola violával

Békés Rozi rajzai annyira tökéletesen visszaadják a körtefejű modern Violát violával, hogy akkor is imádtam volna, ha nincs hozzá szöveg. Olyan szépséges macska-rajz van benne, hogy még.
(http://rozibekes.blogspot.com/p/viola-violaval.html)
A történet pedig nagyon bájos, a kedvencem a szarvas volt, aki halkan is tudott bőgni és a kert, aki vigyázta a rózsái álmát. No és persze Viola, aki ragaszkodott önnön 40x60 cm olajságához és nem elégedett meg mással, csupán a saját régiúj keretével…

1 hozzászólás
>!
csobi SP
Békés Pál: Viola violával

Mostani zugolvasó életmódom egyik kiemelt darabja a Boribonokat úgysem merem bevallani, egyik munkatársam „dobozából” loptam, megragadta a figyelmem a borító, belelapozás után rögtön szerelembeesés Békés Rozi rajzaival (http://rozibekes.blogspot.com), majd a történettel is, tervezem az újraolvasást, hogy új keretbe helyezzem a történetet.

6 hozzászólás
>!
olvasóbarát P
Békés Pál: Viola violával

Helyes kis gyermekkönyv, még kedvesebbé teszi számomra, hogy a lányomat is Violának hívják. Szereti ő is ezt a könyvet, amelyet a szerző dedikált is neki. A kötetben Viola egy festmény, amely a megfelelő keretét keresi. A gyerekek számára is érdekes a történet, a „keressük a helyünket” témában is el lehet róla beszélgetni. Rákosy Anikó illusztrációja is telitalálat.

>!
bagie P
Békés Pál: Viola violával

A Félőlénnyel beleszerettem Békés Pál írásmódjába, a történet és a mögöttes mondanivaló kidolgozásába. Ahhoz a könyvhöz képest Viola violával csalódást okozott, de magában nézve nagyon helyes kis történet a keretünk, az életünk elfogadásáról…
(A könyvet egyébként a kolléganőim gyerekei kölcsönözték ki a könyvtárból és olvasgatják sorban… de ma estére kölcsönkértem… és így munka közben a melóhelyen (mert a programom épp nagyon lassan működik) pár perc kikapcsolódást engedélyeztem magamnak :) )

>!
bozs
Békés Pál: Viola violával

Tegnap éjszakai álmatlanságom közben vettem elő. Kb. 15 oldal, így nem tartott sokáig az elolvasása.
Felnőtt szemmel nagyon kevés, gyerek szemmel tökéletes kis történet.

6 hozzászólás
>!
Pixelhiba
Békés Pál: Viola violával

Engem ez most tartalmával és az illusztráció szépségével nagyon megfogott, jók az ilyen mesekönyvek, ami ad valamit a gyereknek, mert ha meggondolom szó szerinti értelmezésben neki is szórakoztató lehet, na de van egy másik értelmezése, ami viszont a felnőttnek mond másvalamit. Lehet, hogy átlapozom majd a régi kiadást is, na de Békés Rozi rajzai abszolút csillagos ötösök.

1 hozzászólás
>!
Kis_Andrea
Békés Pál: Viola violával

A lányomat Violának hívják, uh. kötelező darab. :-D Bár a könyvben lévő Viola nekem nem igazán volt rokonszenves. A könyv témája tetszett (arról szól, hogy keressük az életben a helyünket), bár a végével nem feltétlenül értek egyet. Nekem olyannak tűnt, hogy „ne ugrálj, úgyse lesz máshol se jobb” színezete van… Persze úgy is lehet értelmezni, hogy értékeld, azt amid van, de hát ez már felfogás kérdése. A rajzok egy két kivétellel sajnos nekem nem igazán jöttek be, de el kell ismernem, hogy illett a könyv hangulatához.

>!
Ez_elment_vadászni
Békés Pál: Viola violával

Annyira nem jött be. Viola eléggé arrogáns és gőgös.


Népszerű idézetek

>!
olvasóbarát P

– Képkeretező – kérdezte Viola kétségbeesetten, és már a violája is kókadozni látszott –, lehetséges lenne, hogy nekem egyáltalán nincs is szükségem keretre?
– Nem lehetséges – felelte a képkeretező, és tovább szöszmötölt a festékek, ragacsok, forgácsok között. – Mindenkinek szüksége van rá. És mindenkinek van egy igazi kerete. A tied is megvan valahol. Csak nem biztos, hogy jó helyen keresed.

25. oldal

>!
Ez_elment_vadászni

– Cik – mondta, mert igen modern lány lévén, nem kedvelte az olyan hosszadalmas, körülményeskedő és ódivatú kifejezéseket, mint „ciki”, igyekezett hát rövidíteni, ahol csak tudott.

6-7. oldal (Móra, 1986)


Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika
Marék Veronika: Coffi, Pocak, Paprika
Bálint Ágnes: Megint Mazsola
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Lázár Ervin: Gyere haza, Mikkamakka!
Lázár Ervin: Bab Berci kalandjai
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Szepes Mária: Pöttyös Panni naplója
Janikovszky Éva: Bertalan és Barnabás